Arvioin syyskuun puolivälissä suursijoittaja Nalle Wahlroosin ostaneen yhtiön hallituksessa johtamaansa UPM:ää liian aikaisin, koska teknisen analyysin perusteella kurssi oli tulossa alemmas.
Jutussa totesin, ettei tuolloin noin 34 euroon niianneen kurssin pudotus 30 euroon yllättäisi lainkaan. Sinnehän se todella päätyi.
Lupasin tuolloin myös kertovani, koska osakkeen pohja on TA:n perusteella käsissä. Nyt se siltä vahvasti vaikuttaa, kun kurssi sahaa kapeassa markkinahaarukassa vastustasonaan 31 euroa.
Viikkoindikaattorit ovat perinteisillä ostotasoilla, niistä Ultimate Oscillator ja Relative Strength koputtavat UPM:n tavallisissa taitelukemissa. Joissa useimmat osakkeet kääntyvät, kuten olen markkinakatsauksissa toistuvasti esitellyt.
Melko sama on signaali muillakin indikaattoreilla, kuten Heikin Ashi -kynttilällä. Ne kaventuivat ja alkavat jo vihertää nousua oireillen.
Trendi-indikaattorit ovat rauhoittuneet, joten pudotuksen jatkuminen ei enää ole ilmeistä. Se ei sinänsä tarkoita nopeaa nousuakaan, joka sekin on silti mahdollinen.
Päivätason indikaattorit kiipeävät jo ylöspäin. Toki sekään ei takaa mitään automaattisesti, mutta tukevat osaltaan kurssin laskun päättymistä.
Monet sykliset ovat jo marssineet tanakasti ylös, seassa iso joukko Pörssihaukan yhtiöitä. Osa aika lujaakin, kuten huippuyhtiö Latour.
Syklinen sekin, joskin aivan toista kaliiberia sijoituskohteena kuin UPM. On ollut ja aika varmasti sellaisena pysyy.
Aika luultavasti UPM kapuaa ylös viimeistään tämän vuoden puolella. Kenties ripeästikin. Mutta teknisen analyysin vahvuus on selvästi enemmän kurssitaitteiden tunnistaminen kuin trendien voiman arviointi.
Joskus siitäkin trendi-indikaattorit antavat vahvoja viitteitä. Eivät kuitenkaan likikään aina.
Pörssihaukkaan UPM ei silti ole tulossa. Pikavoittoja saatan itsekin hakea UPM:n kaltaisilla papereilla sopivassa raossa, mutta tämän enempää en sitä seuraa ainakaan virallisesti.
Jos jotakuta UPM siis kiehtoo niin odotan raon nyt hyväksi. Eihän se huono yhtiö ole – muttei ihmeellinenkään.
Vaikkapa huomenna raporttiperattava Illinois Tool Works kepittää UPM:n mennen tullen mistä tahansa perspektiivistä. Vaikka liikevaihtokehitys ei silläkään kummoinen ole.
Mutta kannattavuus kyllä, ja sen ansiosta osakekohtainen kehitys. On turha haalia keskinkertaisia yhtiöitä, kun huippulaatuakin saa kohtuuhintaan.
Nalle varmaan on vahvasti toista mieltä. Mutta Pörssihaukka ei peesaa ulkopuolisten näkemyksiä.
Olkoot ketä tahansa. Sillä metodilla ei sijoittajapalvelu pitkälle pötkisi.
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Tervehdys
ITW:n ehkä nihkeää liikevaihdon kehitystä selittää se, että yhtiö joitakin vuosia sitten aloitti fokusointiohjelman (80/20 tms.). Viimeisimmässä 10K raportissa taitaa olla tästä edelleen maininta.
Ohjelman edetessä yhtiö on luopunut vähemmän kannattavista tai suhteellisen marginaalista rahamääräistä tuottoa tuovista yksiköistään.
Yhtiön marginaalit ovatkin pysyneet erinomaisina kaikissa yhtiön segmenteissä.
Moi Jyrki, hyvä pointti, kiitos!