Tietosuojarikos kiusaa muttei horjuta UNH:ta. Sijoittajatkin lopulta oivalsivat yhtiön kasvun jatkuvan. Donald Trumpin varamies ei herätä riemua Euroopassa, varsinkaan Ukrainassa.
Pörssihaukka suosittelee laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan kiristys.
Hyökkäyksen vahingot ovat tällä tiedolla miljardin – murhaava summa useimmille yhtiöille. Toki se kirpaisee UNH:takin, mutta yli 30 miljardin liikevoitossa summa ei merkitse verilöylyä vaan päänsärkyä.
Rikoksen kustannukset kertyvät lähinnä sotkun aiheuttamista ylimääräisistä menoista. Lunnaita yhtiö ei ainakaan tunnusta maksaneensa.
Kaikkiaan iskun mittakaava jää pelättyä pienemmäksi, ainakin markkinareaktion perusteella. Q2-raportti pamautti osakkeen monen prosentin nousuun. Se hipoo jo ATH:ta.
Toki tällaiset kuprut hätkäyttävät, mutta Pörssihaukka suhtautui alusta asti tilanteeseen viileästi. Ei tämän mittaluokan gorilla ihan vähästä ojaan tuuperru.
Mutta alleviivaa se keskeistä sijoittamisen pointtia: mitä tahansa voi tapahtua. Eivätkä miinat varoittele siitä etukäteen.
Kvartaalin liikevaihto kasvoi liki +7%, siis entiseen tapaan. Ykköskvartaaliin verrattuna noin 99 miljardin liikevaihto polki paikallaan, mutta vastoinkäymiset huomioiden sitä voi pitää torjuntavoitttona.
Kannattavuus heikkeni vertailukaudesta osin attentaatin ja osin Etelä-Amerikan toimintojen alaskirjauksen takia. UNH myy Brasilian toimintonsa.
Tappio syntyy realin kurssin laskusta suhteessa dollariin. Varsinaista kassavirtavaikutusta alaskirjauksella ei ole.
Tulosta rasittivat myös palvelujen alihankkijoille maksetut korvaukset (costs of products sold), jotka kattavat muun muassa sairaaloiden palkkiot ja potilaiden lääkemenot. Niissä näkyy yhä inflaation vaikutus.
UNH:n leipähammas Optum jatkaa kovaa kasvua, liikevaihto +13% jo liki 63 miljardiin. Kertaluonteiset kustannukset pois laskien liikevoitto kasvoi sitäkin enemmän, mutta myös sen raportoitu tulos parani.
Optum on monipuolinen palveluyritys, joka tarjoaa laajan valikoiman konsultointia, data-analytiikkaa, apteekkipalveluja, teknologia- ja ohjelmistoratkaisut ja ihan perusterveydenhuoltoa.
Asiakkaita ovat niin alan yhtiöt kuin yksityiset kuluttajat. Se on siten monisyisempi kokonaisuus kuin perinteisempään sairausvakuuttamiseen keskittynyt Healthcare-yksikkö.
Optum on kasvanut vauhdilla UNH:n kivijalaksi. Sen arvoa markkinat eivät edelleenkään oikein hahmota.
Syytä en keksi. Paitsi sen vanhan: UNH:n toimiala on tylsä ja epäseksikäs kaikin tavoin.
Paitsi rahassa mitattuna. Joten sydämelliset kiitokset sijoittajille putkinäköisyydestä.
Kyberiskun kulut ovat tällä tiedolla pari dollaria per osake kuluvana vuonna. Niiden ja alaskirjauksen takia raportoitu eps laski parikymmentä prosenttia.
Ne pureskeltuaan yhtiö odottaa palaavansa hyvään arkeen eli niin liikevaihdon kuin tuloksen kasvuun. Ohjeistus ei muutu, vertailukelpoista epsiä pitäisi kertyä noin 28 taalaa tänä vuonna.
Ja ensi vuonna taas enemmän – ilman uusia miinoja. Kaikki on toki mahdollista.
Yhtiö itse ei ainakaan ryve tuhkassa ja pahoissa aavistuksissa. Se nosti taas osinkoaan vuositasolla 8,40 dollariin per osake. Tahti on tietääkseni maailmanennätys.
Korjausliikkeen päätyttyä osakkeen tuotto ylittää taas kirkkaasti +100% Pörssihaukan viiden vuoden aikana. Vaikka jos jonkin lajin kriisejä on lappanut ovesta jatkuvalla syötöllä.
Osake oli pitkät ajat osta-suosituksella, mutta nyt luukku sulkeutuu mikäli osariralli jatkuu kuten on todennäköistä. UNH on aika lailla samassa teknisessä tilanteessa kuin Apple keväällä.
Eli takana pitkä joskin loiva laskumarkkina, joka nyt todennäköisesti paketoidaan kuten Applella muutamassa kuukaudessa. Sehän repäisi jo +40% pohjastaan, mihin suuntaan kehitystä ounastelin toukokuun alussa.
Ei UNH seuraa automaattisesti perässä, mutta varsin samalta TA näyttää kuin Applella tuolloin. Melko varmasti sen laskumarkkina (vaaleanpunaisella rengastetut) jäi nyt taakse.
Edellinen 2019-2020 kesti reilun vuoden. Samoin teki tämä tuore, aika varmasti nyt päättynyt. Oireet ovat ainakin aivan identtiset. (EDIT: tänään illalla osake teki jo ATH:n).
Silti suositus ei muutu. UNH oli kuukausia ostolaarissa ennen tuoretta rallia. Pörssihaukka seuloo alennusosakkeita, ei ostokiiman tärvelemiä.
Markkinat tekevät toistuvia isoja virheitä. Kuten Pörssihaukka aina korostaa, UNH:n kohdalla hinnoitteluvirhe on oikeastaan krooninen.
Ja ajoittain ihan huutava, kuten huhtikuussa osakkeen syöksyttyä 450 taalaan ja allekin. Hinta heijasteli vain yhtiöön kohdistuvia huolia, ei lainkaan sen ansaintakykyä ja varmuutta.
Pelipapereissa UNH pääsee lunastettavaksi ajan ollessa kypsä. Siellä odottaakin pari todella kovaa lunastusta vuoroaan.
Attentaatista järkytyksellä selvinnyt Donald Trump ei ainakaan päälle päin vaikuta tapahtuneesta miksikään muuttuneen. Kaikki jatkuu siis entiseen tapaan.
Erityisen mieluisana uutisena sitä ei voi pitää Euroopan kannalta, jos indikaattorina pitää hänen valintaansa varapresidentiksi. JD Vance, alle nelikymppinen kunnianhimoinen senaattori Ohiosta, kuuluu republikaanien populistiseen oikeistoon ainakin Euroopalle keskeisissä kysymyksissä.
Vance on Ukrainan tuen johtavia kriitikkoja senaatissa ja puolueessaan. Hän ei halunnut edes tavata presidentti Zelenskiä hänen vieraillessaan kongressissa. Ei edes kohteliaisuudesta.
Vancen mukaan USA:n ulkopolitiikan painopiste on Itä-Aasiassa tulevat vuosikymmenet. Eurooppa jää siinä periferiaan.
Euroopassa häntä tuntuu kiinnostavan vain aatetoverit kuten Unkarin autoritaarinen johtaja Viktor Orban, josta Vance antaa mairittelevia kommentteja. Orban vastustaa Ukrainan tukea ja sooloilee parasta aikaa EU:n puheenjohtajan roolissa Venäjällä ja Kiinassa.
JD Vance ei liene ainakaan ukrainalaisten suosikkipoliitikkoja. Kuva: US State
Trumpin tavanneen Orbanin mukaan tällä on selkeä toimiva suunnitelma rauhan saamiseksi Ukrainaan. Sitähän Trump itse julistaa, tosin yksityiskohtia paljastamatta.
Jos Vancen valinta kakkoseksi jotain oleellista kertoo aikeesta, se tuskin Ukrainassa suurta riemua nostaa. Tai Suomessa. Tai muualla Euroopassa kuin ääriryhmissä oikealla ja vasemmalla.
Hyvin todennäköisesti Trump on seuraava presidentti. Vastuu Ukrainan auttamisesta on jäämässä Euroopalle.
Yhdysvaltoihin sijoittavalle Trump voi tietää vallan hyvää, koska hän ajaa yritysten veroalennuksia ja regulaation löyhentämistä kuten ennenkin. Poliittisia trendejä nuuskivalle sijoittajalle USA on entistä houkuttelevampi kohde.
Trumpin suojatullipolitiikka taas ei riemastuta täkäläisiä vientiyhtiöitä. Ei se tosin pitkän päälle tee sitä jenkkikuluttajallekaan, kun hinnat nousevat tariffien seurauksena.
Suojatullit tapaavat tehdä kalliiksi ne turvaamansa työpaikat. Protektionismin harrastajat eivät toki siitä puhu halaistua sanaa. Sitä on helppo myydä isänmaallisuutena.
Jos taloudellinen käpertyminen olisi oikotie vaurauteen niin helppoahan olisi talouspolitiikka. Todisteet puhuvat ihan muuta.
Mutta sen kanssa täytyy elää mikä vastaan tulee. Tämä visio on se luultava tässä kohtaa.