Tulossatoa: Trelleborgin keskittyminen kannatti

Powell: ei enää kauan! Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

Trelleborg myi renkaansa ja paransi katettaan. Kesko panostaa rautakauppaan. Fed puhuu jo avoimesti ohjauskoron laskusta.

Suomalaiset piensijoittajat rakastavat konepajoja – mutta tunteet eivät tapaa läikkyä kotimaan rajojen yli. Vaikka jo länsinaapurista löytyy paksu nippu nimekkäitä verrokkeja, usein paljon meikäläisiä laadukkaampia.

Trelleborg on ainakin varttuneelle väelle tuttu yhtiö, koska sen kumeilla polkupyörät takavuosina rullasivat Suomessakin. Lopustakin rengastuotannosta Trelle luopui vasta vuosi sitten – jonka jälkeen kyyti on vain parantunut.

Trelle on jäänyt aika vähälle huomiolle, vaikka komeaa jälkeä se on tehnyt kesäkuusta 2019 eli liki alusta asti listalle kuuluneena. Tekninen ajoitus osui nappiin, sillä osake maksoi tuolloin noin 130 kruunua, tänään jo 330.

Mokaksi tuli se, että annoin lunasta-suosituksen osakkeen korkatessa noin 250 kruunua reilu vuosi sitten. 100% voitto osinkoineen toki, mutta pummasin ostoraot osakkeen kavutessa ylös vain pieniä niiauksia tehden.

Vaikka yhtiö on syklinen, ainakin lähtökohtaisesti. Ja pohjoismaiset sykliset kautta linjan ovat poteneet matalapainetta, osa oikein pahaakin.

Komea koko vuosi

Ei Trelle. Se vain mennä porskutti – ja entistä vankemmin renkaansa myytyään ja keskityttyään vain kahteen segmenttiinsä yritysostoineen. Q4 ja 2023 istuvat samaan kuvioon, vaikka juuri nyt päällä on suvantovaihe.

Kvartaalin liikevaihto kasvoi +4% ja liikevoitto +6%. Liikevoittomarginaali koheni hitusen 16,9 prosenttiin (16,5).

Trelle on varsin kannattava perinteisen teollisuuden konkari. Ja etenkin renkaista luopumisen myötä kate on yhä parantunut.

Osakekohtainen tulos oli 4,08 kruunua, vertailukelpoisesti +20%. Raportoitua tulosta vuosi sitten turvotti rengasyksikön myynti, joten se kannattaa sivuuttaa.

Koko vuoden liikevaihto vähän päälle 34 miljardia kasvoi +14%, hulppea luku teollisuuden pakkaskaudella. Eps 16,64 kruunua tietää +21% nousua, vastaavaa ovat esittäneet viime aikoina etupäässä teknoyhtiöt.

Syklisessä teollisuudessa kovaa jälkeä tässä raossa etenkin

Osinko nousee 6,75 kruunuun (6,00) vahvaa taloutta alleviivaten. Osingonjakosuhde jää alle 50% eli nousuvaraa riittää jatkossakin tuloksen kasvaessa.

Trelle ei tee pitkiä ennusteita ja hyvä niin. Kokeneet sykliset yhtiöt tietävät, että olosuhteiden muutoksia ne eivät näe ennalta, vaikka hajulla varmasti ovat.

Pari vuotta sitten yhtiö poti hankalaa suhdannetta, joka taittui 2022. Sen hyvät syklit tapaavat kestää usean vuoden, joten myönteisin odotuksin se tuoreen osta-suosituksen sai – tietenkin.

Tiivisteissä mahtikate

Trelle jakautuu nykyään kahteen yksikköön: Industrial Solutions ja Sealing. Jälkimmäinen, joka tuottaa valtavan määrän erilaisia tiivisteitä teollisuuden eri lohkoille, on hiukan suurempi ja kannattavampi.

Sealingin marginaali pyörii 20 prosentissa ja usein ylikin. Se tietää mehukasta kassavirtaa.

Trellen tiivisteet eivät falskaa – Sealing kannattaa loistavasti

Myynti jakautuu ympäri maailmaa, Eurooppa ja Amerikka kuitenkin kattavat siitä 80%. Eri teollisuuden aloilla kysyntä vaihtelee usein eri aikaan, mikä tasaa suhdanneheittoja.

Nyt rakentamiseen liittyvät asiakkaat köhivät flunssaa, mutta merenkulku, ilmailu ja puolustusteollisuus porskuttavat. Nuupallaan torkkunut autoteollisuus nostaa hiukan jo päätään.

Sektorien ailahtelujen ynnäily ei kuulu Pörssihaukan tulokulmaan. Kokonaisuus ratkaisee ja se on Trellellä hyvä.

Miksikään superyhtiöksi sitä ei voi kehua, mutta varmana ja usein sopuhintaisena syklisenä se mahdollistaa mukavat kurssivoitot. Kaupanteon hetket ratkaisee tekninen analyysi.

Kesko panostaa R&T-puoleen ja Citymarketteihin

Keskon tuore pääjohtaja Jorma Rauhala avasi eilisessä Kauppalehden laajassa haastattelussa näkemyksiään (maksumuurin takana). 32 vuotta Keskon palveluksessa ollut Rauhala toiminut viimeksi rakentamisen ja talotekniikan kaupan toimialajohtajana, aiemmin hän veti  päivittäistavarakauppaa ja Kesproa.

Rauhalan tavoitteena on entistä suurempi, kansainvälisempi ja kannattavampi yhtiö. Keskeinen pala tulevaisuutta on laajentaa R&T:tä edelleen yrityskaupoilla siten, että segmentistä tulee Keskon suurin.

Ruokakaupassa Kesko on hävinnyt markkinaosuutta S-ryhmälle. Ainakin yksi syy on Prismojen määrän kasvu viime vuosina, samaan aikaan Citymarketeja ei ole tullut lisää.

Rauhala lupaa, että uusia nousee piakkoin ainakin Vantaalle, Kuopioon ja Lempäälään Tampereen kupeeseen.

Rakentaminen elpyy kohta

Ulkona syömisen kasvussa Keskolla on vahva asema tukkukauppa Kespron ansiosta. Trendi on pysyvä, koska ostovoiman pitkän aikavälin nousu mahdollistaa kuluttajien hemmotella itseään ravintoloissa.

Rakentamisen syväjäädytys ei kauan enää kestä, Rauhala arvioi Pörssihaukan tapaan. Patoutunutta kysyntää kertyy, kun asuntojen ostajat ja remppaavat odottavat korkojen laskua.

Rautakauppa odottaa kuumeisesti korkojen laskua. Kuva: Kesko

R&T on päivittäiskauppaa kannattavampaa hyvinä aikoina. Toki tavaran kierto ei yllä samoihin volyymeihin, joten Kesko tarvitsee kaikkia segmenttejä jatkossakin.

Rauhala näkee Keskon tulevaisuuden valoisana. Mitäpä muuta tuore kippari sanoisi, mutta Pörssihaukan ei ole vaikea kompata ennustetta.

Osake on aina vain edullinen, kun 1,02 euron osinkokin yllätti myönteisesti.

Fed: ohjauskorko tulee alas

Fedin pääjohtaja Jerome Powell antoi sunnuntaina laajan televisiohaastattelun, jossa hän totesi keskuspankin valmistautuvan koron laskuun, vain aikataulun ollessa epävarma. Ja riippuvainen talouskehityksestä, tietenkin.

Mutta suunnasta ei ole epäselvyyttä. Powell sanoo sen suoraan ja ääneen – toisin kuin meidän ikioma nillittäjämme EKP.

Powell myös totesi viisaasti, ettei inflaation tarvitse pudota alle kahteen prosenttiin, vaan rahapolitiikka voi löystyä jo sitä ennen. Kun inflaatiokehitys edistyy riittävästi voi Fed painaa liipaisinta.

Se ei halua pudottaa taloutta tarpeettomasti laskusuhdanteeseen, Powell korostaa. Tämäkin edustaa ihan muuta kuin EKP:n saksalainen ortodoksia.

Kateeksi käy amerikkalaisia keskuspankin osalta. Onneksi sinne voi sijoittaa.

JM pärjää Suomessakin omalla tasollaan

Olen viime viikkoina todennut Pörssihaukan ainoan rakentajan JM:n saavan kohta osta-suosituksen, koska sykliset täytyy hakea niin pohjasta kuin mahdollista. Silloin niillä tehdä rasvaiset tilit.

Kauppalehti nosti tänään esiin JM:n, koska sen kannattavuus on ihan eri planeetalta kuin kotimaisten verrokkien – siihen riittää asiallisen liikevoiton tekeminen vaikeassa raossa. Vaikka vaikeaa juuri nyt on, kuten koko konsernilla.

Suomen maajohtaja Markus Heino toteaa kannattavuuden perustaksi yhtiön vahvan vertikaalisen integraation. JM kaavoittaa, suunnittelee, toteuttaa ja myy kohteet.

JM hoitaa kohteidensa kaikki prosessit itse. Kuva: JM

Koko prosessin hallinta mahdollistaa korkean kustannustehokkuuden. Sehän ei ole todellakaan automaattista, mutta JM siihen pystyy.

Perkaan rapsan vielä tällä viikolla. Kannattavuus pehmeni pahiten sitten finanssikriisin ja osinkoa leikattiin rutkasti – mutta plussaa JM silti yhä tekee. Ja oikein leveääkin aikojen parantuessa.

Osakkeella ei ole vielä osta-suositusta, mutta hetki lähestyy. JM voi pumpata taskuun komean kurssivoiton hyvällä ajoituksella.


2 thoughts on "Tulossatoa: Trelleborgin keskittyminen kannatti"

  1. Ville V sanoo:

    Moikka, mielenkiinnosta kysyn, että mikä esti JM:n suositukset viime vuoden marraskuussa kun kurssi näytti (ainakin näin jälkiviisaana) pohjanneen 120 kr tienoilla?

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Otan asian esiin maanantaina.

Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2025 © Pörssihaukka