Tulossatoa: Rautakauppiaan kate tapissa

Pipoa syvemmälle Jerome, työmarkkina jäähtyy jo ripeästi. Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

Makrodata Yhdysvaltojen työmarkkinasta tarjosi keskuspankille ja sitä kautta sijoittajalle mieluisia lukuja. Jo jonkin aikaa jäähtymiseen viitanneet merkit vahvistuivat.

Monella sektorilla hintaralli jäi jo taakse, mutta työvoiman kysyntä ja palkkapaineet ovat sitä yhä ruokkineet. Uusia työpaikkoja syntyi yhä paljon historiallisissa raameissa, mutta elokuussa käyrä suuntaa jo jyrkästi alas.

Pudotus muistuttaa aiempia mittavia kriisejä: koronaa, finanssikriisiä ja teknokuplan puhkeamista. Toivottavasti pysymme kaukana vastaavista ryskeistä, työmarkkinan normalisoituminen taas tekisi hyvää koroille.

Uusien työpaikkojen trendi ei jää epäselväksi

Palkkakehitys kulkee nyt samassa linjassa niiden noustua enää 0,2% edellisestä kuukaudesta. Luku on selvästi matalin vuoteen ja jo tavanomaista tasoa eli ei juurikaan inflatoivaa.

Palkkaralli alkaa asettua

Työttömyysaste nytkähti 3,8 prosenttiin (3,5 %) kertoen sekin kysynnän ja tarjonnan tasapainottumisesta. Työttömyyden nousu on tietysti inhimilliseltä kannalta aina traagista, mutta tuo aste ei vielä tuota merkittäviä ongelmia.

Ja luku on jo lähellä Fedin kaavailuja. Sen mukaan inflaation paluu tavoitehaarukkaan tuskin onnistuu ennen kuin työttömyysaste yltää ainakin neljään prosenttiin. Luku on nyt jo korkeampi kuin ennen koronaa.

Fedille mieluisaa grafiikkaa

Eli Fed saa nyt sitä mitä tilaa. Kallis raha vaikuttaa viiveellä hintakehitykseen ja niin etenkin työmarkkinoilla, joten aika ilmeisesti suunta ei taitu ennen kuin rahapolitiikka löyhtyy.

Yhdysvaltojen joustavassa taloudessa työttömyys voi kasvaa äkkiä, toisaalta taas kääntyä laskuun suhdanteen kohentuessa. Täytyy taas vain toivoa nopeaa prosessia ensin alas ja sitten ylös, kun korot laskevat.

Lowe´silla hiukan tahmeaa

Vahva työmarkkina ja palkkakehitys on satanut joidenkin yhtiöiden laariin muun muassa kaupan alalla. Rautakauppaketju Lowe´sin tuloskuntoa se on lähinnä pitänyt pinnalla, koska yhtiö koki hurjan buustin koronan riehuessa.

Väen pysytellessä neljän seinän sisällä oli aikaa ja rahaa panostaa kodin kunnostamiseen. Pandemian laannuttua kuluttajat käänsivät katseensa palveluihin.

Lowe´sin Q2 kuuluu yhtiön tahmeaan päähän, mutta selkeät valopilkkunsakin siinä on. Vertailukelpoinen liikevaihto laski -1,6%, ei paljon mutta Lowe´sille miinusluvut ovat aika epätavallisia.

Rakennusalan taantuma tietysti vaikuttaa, vaikka ammattiasiakkaiden kysyntä pysyi hyvänä korjausrakentamisen ansiosta. Puutavaran hinnan romahdus leikkasi myös liikevaihtoa.

Kate ennätystasoa

Liikevoittomarginaaliaan Lowe´s kykeni edelleen nostamaan ennätystasolleen +15,6 prosenttiin (15,4%), vankka osoitus osaamisen tasosta haastavissa oloissa. Vertailukelpoinen eps 4,57 dollaria jää vain kaksi prosenttia vuoden takaisesta ennätyksestä.

Myynti vähän laimeaa, mutta kate huippuluokkaa

Tilanne on stabiili, varsinkin verrattaessa vaikka Keskon R&T:n anemiaan. Tämä ei johdu tietysti Keskosta vaan täkäläisen rakentamisen halvauksesta. Kuvaa kuitenkin Amerikan talouden yhä hyvää virettä ja Lowe´sin laatua.

Lowe´s ei pyöri paikallaan vaan keksii uutta, kuten nettiasiakkaille taatun palvelun tavaran toimituksesta päivän sisällä tilauksesta. Nettikauppa vetääkin hyvin.

Lowe´s myös kaavailee vaillinaisen maaseutuverkostonsa vahvistamista 300 myymälällä. Se tietää kilpailun kiristymistä Tractor Supplyn kanssa. Eivätköhän molemmat mahdu markkinaan.

Rahaa riittää kaikille

Lowe´s osti omia osakkeitaan 2,2 miljardilla ja jakoi osinkoa 624 miljoonaa Q2. Nämä ovat sille tavallisia lukuja, jotka alleviivaavat sen omistajaystävällisyyttä.

Työntekijöilleenkin Lowe´s jakoi sata miljoonaa bonuksia, mikä varmasti pitää yllä hyvää motivaatiota. Henkilöstöön kannattaa investoida, ja helppoahan se on vahvalla kassavirralla.

Hiukan tahmeaa vuotta Lowe´s odottaa vähän alle 90 miljardin myynnillä, josta kuitenkin pitäisi kertyä noin 13,50 dollarin vertailukelpoinen eps. Josta tavan mukaan riittää jaettavaa omistajille.

Omien osakkeiden ostajanahan Lowe´s on ennätysluokkaa. Se on lähes puolittanut osakekantansa kymmenessä vuodessa. Edes Apple ei yllä samaan.

Osakekannan supistuminen on verovapaata voitonjakoa

Vapaata kassaa riittää

Samana aikana Lowe´s on kuusinkertaistanut osinkonsa, harvinainen luku etenkin isolle mutta mille tahansa yhtiölle. Rahaa riittää, kun liki seitsemän miljardin vapaasta kassavirrasta investoinnit nappaavat vain kaksi miljardia.

Se jättää joutavaa rahaa kassaan liki kymmenen taalaa per osake. Ja kannattavuus on viime vuosina aina vain kohentunut.

Kasvupyrähdystä joutunee odottamaan korkojen laskuun ja rakentamisen elpymiseen, mutta muuta heikkoutta Lowe´sista on vaikea keksiä. Lievät suhdannevaihtelut tekevät vain hyvää, koska se tarkoittaa osaketta saavan ajoittain halvalla.

Kuten taas. Pörssihaukassa reilusti päälle 100% tuottanut osake saa osta-suosituksen taas seuraavasta dipistä.

Hyvää viikon alkua!

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta


Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka