Tulossatoa: Ponssella hankala vaihe

Inflaatio ja Venäjä Ponssen ikeenä

Venäjän murharetki on tuonut monille yhtiöille vaikeuksia etenkin Suomessa. Ponsse kuuluu kärsijöiden kärkipäähän yhtiön joutuessa luopumaan sille merkittävästä Venäjän yksiköstä ja markkinasta.

Isku tekee kipeää aikansa. Muualla Ponssella menee aivan hyvin, joten varsinaisessa vaarassa se ei ole.

Ponssen Q3 tilauskertymä +20% jo kertoo palasten olevan laajasti ottaen kohdallaan, samaa kertoo liikevaihto +25%. Luvut koskevat kuitenkin jatkuvia toimintoja eli Venäjän menetys ei sisälly lukuihin.

Inflaation ja tuotantohäiriöiden takia liikevoitto kuitenkin laski muutaman prosentin, joten liikevoittomarginaali heikkeni selvästi 7,3 prosenttiin (10,0%). Ponssen syklisyys näkyy tyypillisesti katteessa, niin nytkin.

Kannattavuus paineessa

Osakekohtainen tulos Q1-Q3 oli 0,86 euroa, joten Ponsse tulee jäämään selvästi 2021 noin kahden euron epsistä. Se on tietysti ollut selvää jo pitkään.

Ponssen mukaan kysyntä oli hyvää Skandinaviassa, Euroopassa ja Amerikoissa. Siihen vaikuttavat selluteollisuuden hyvä tilanne ja Venäjän metsäteollisuuden poistuminen Euroopan markkinoilta.

Ponsse toisti ohjeistuksen, jonka mukaan euromääräisen liikevoiton arvioidaan olevan vuonna 2022 samalla tasolla kuin vertailukelpoinen jatkuvien liiketoimintojen liikevoitto vuonna 2021.

Kannattavuus kuitenkin heikentyy merkittävästi Venäjältä vetäytymisen, komponenttien saatavuuden ja voimakkaan inflaation johdosta.

Ei houkuta vielä

Ponsse nostaa tuotteidensa hintaa, mutta se ei vaikuta hetkessä, koska sovitut tilaukset toimitetaan niiden mukaisella hinnalla. Kustannusrasitteet vaikuttanevat vielä jonkin aikaa, vaikka inflaatio alkaa laajasti ottaen hellittää.

Ponsse sai myy-suosituksen jo keväällä 2021 kovan rallin jälkeen, eikä ole sen jälkeen saanut yhtään osta-suositusta. Vahinkoa ei ole siten tapahtunut.

Ponsse toipuu Venäjästä ja muistakin haasteista kuten ennenkin, ja tuloskasvukin palaa vielä kasvu-uralle. Toistaiseksi osakkeen hinta ei kuitenkaan houkuta.

Sekin aika tulee vielä. Ponsse kuuluu teollisuutemme eliittiin niin tuotteiltaan kuin taloudeltaan, mutta vahvassa syklisyydessään se vaati aikamoista taiteilua.


Vastaa

Sijoituskohteet
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka