Nvidian kova tulos ei sijoittajia miellyttänyt. Syklisen yhtiön kohdalla se ei yllätä, koska vauhdin hidastuminen voi oireilla suhdannekäännettä. Nesteelle hyviä uutisia, Kauppalehti noteerasi Pörssihaukan.
Tulossadossa varsinainen tulososuus koskee vain Pörssihaukan listalle kuulumatonta teknoyhtiötä Nvidiaa – joka kyllä nousee jonoon odottamaan sopivaa hetkeä. Olisi kannattanut tehdä jo aiemmin, mutta erinäisistä syistä se jäi.
Tekoälybuumin laitepuolen harjalla ratsastavan Nvidian Q2:ta luonnehdittiin jopa vuoden tärkeimmäksi osariksi, koska sen katsottiin avaavan pörssejä ruokkineen kehityksen lähitulevaisuuden. Raporttia voi tulkita ainakin kahdella tavalla.
Vertailukaudesta vuoden takaa luvut rouhusivat kuin juhannuskokko, kuten oli tietysti odotus. Nvidia on syklinen kasvuyhtiö ja korkeasuhdanne paahtaa jättiteknojen rakentaessa datakeskuksia AI-ohjelmiaan varten.
Liikevaihto yli tuplasi, hurja luku syklisellekin. Tuloskasvu ylitti kirkkaasti senkin, koska syklisten tapaan vahva myynti nostaa tuotantokapasiteetin hyötyastetta eli kannattavuus paranee.
Kun vuosi sitten liikevoittomarginaali oli +50%, huippuluokkaa sekin, niin nyt yli +60%. Harvinainen kate etenkin isolle yhtiölle. Maailman kannattavimman pörssiyhtiön Visan luku on vain hiukan korkeampi.
Vahvasti syklisen yhtiön kohdalla tulee kiinnittää suurta huomiota myös lähempiin tuloksiin. Suhdannekäänne tapahtui 2023 alussa, jonka jälkeen Nvidian liikevaihto on kasvanut noin +20% kvartaalista toiseen.
Ei Q2 paljoa tahdista jäänyt – jonkin verran kuitenkin, sillä myynti parani +15%. Valtaisa tahti toki sekin, oireillen kuitenkin jo kysynnän lievää laantumista.
Ja sykliselle ominaisesti myynnin hidastuminen heijastuu vivutettuna tulokseen. Liikevoitto parani Q1:stä +10%, mahtava tulos laajasti ottaen, mutta Nvidian kohdalla pistää mietteliääksi.
Koska tähän asti korkeasuhdanne on pumpannut kvartaalista toiseen liikevoittoa selvästi enemmän. Kaasujalka alkaa hellittää – ja samalla kustannusten kasvu nostaa päätään.
Tähän voi tietysti sanoa, ettei viime vuoden posketon kasvu olisikaan mahdollista pitkään. Onhan tuo +10% itsessään hurja tahti.
Totta. Mutta Nvidia on vahvasti syklinen yhtiö, jonka liikevaihto ja sen myötä etenkin tuloskunto tekee isoa aaltoa. Edellisessä laskusuhdanteessa liikevoitto supistui -85% yhdessä kvartaalissa!
Ei ihme, millaista hullynmyllyä kirmaa osake. Se kuuluu tällaisten supersyklisten luonteeseen.
Toki kurssi ei täysin heijasta tuloskehitystä eli sijoittajat osaavat suhtautua suhdannepohjaan riittävän tyynesti sen ohimenevyyteen luottaen. Kyllä heitot silti rajuja ovat.
Keskeinen syy poikkoiluun on osakkeen hinnoittelu. Huippusuhdanteessa, jonka vertaista Nvidia ei ole ennen kokenut, sijoittajat maksavat tuloksesta liki mitä tahansa sen kasvun takia.
Kasvun hiipuessa tekee samoin arvostustaso. Nvidian P/E:n vaihteluväli on viimeisen kymmenen vuoden aikana noin 20 – 150, poikkeuksellisen leveä.
Samaa on tyrkyllä ilman suurta ihmettä jatkossakin. Kasvun taittuessa sukeltaa hinnoittelukin.
Sitä oireilee kurssi jo nyt. Huolimatta yhä normistandardeilla hulppeasta tuloskehityksestä osake sai kyytiä pysyen parikymmentä prosenttia kesäkuun ATH:nsa alla.
Nykyinen tuloskehitys viittaa osakekohtaisen tuloksen jäävät reilusti alle kolmen taalan tänä vuonna. Sille kertyy P/E:ksi päälle 40. Kova, joskaan ei ihan yletön tasokkaalle kasvuyhtiölle.
Paitsi jos suhdannekäänne kurkkii jo nurkan takana. Ennen pitkää taatusti.
Itse tätä kyllä odotinkin jo heinäkuun alun jenkkikatsauksessa niin teknisin kuin fundamenttiperustein. Osake oli piikannut pari viikkoa aiemmin, eikä kurssia aika varmasti vähään aikaan korkata.
Vaikka ohjeistuskin oli yhä kasvava. Mutta selvästi hidastuneena. Ja se odottaa kustannusten suhteellisesti yhä kasvavan.
Tässä ei olisi mitään dramaattista tasaisemman yhtiön kohdalla. Mutta Nvidia ei kuulu niihin ainakaan historiassaan. Sen perusteella suhdannetaite tarjoaa terävää kyynärpäätä tullessaan.
Oletusta puoltaa myös liiketoiminnan suuri keskittyneisyys. Liikevaihdosta liki 90% kertyy datakeskusten laitteistosta.
Muiden segmenttien kuten sille aiemmin tärkeän peliteollisuuden paino on haihtunut olemattomaksi. Nvidia elää nyt tekoälybuumista.
Sen rooli ja koko varmasti kasvavat ajan mittaan, olemme vasta taipaleen alussa. Mutta historia ei jätä tässä juuri varaa oletukselle kehityksen lineaarisesta kasvusta.
Tämänkaltaiset investointibuumit aaltoilevat. Jossain kohtaa kapasiteetin tarve on joksikin aikaa tyydytetty ja tilauskirjat alkavat ohentua.
Teknologiassa syklit tapaavat kestää korkeintaan muutaman vuoden. Näin kävi myös koronan IT-buumissa, jota etätyön räjähdysmäinen kasvu aikansa ruokki.
Ja näin kävi sähköautobuumille. Kiihkeää nousua seurasi hitaan kasvun tai jopa taantuman vaihe. Kuten autoteollisuuteen yleensäkin kuuluu.
Elon Musk uhosi pari vuotta sitten Teslan kasvavan +50% vuodessa näkyvään tulevaisuuten, jo matemaattisesti älytön väite. Historia todisti muuta ja oli taas kerran oikeassa.
Hämmästyn valtavasti, ellei tekoälybuumi kurvaile samoja latuja. Näin kävi vaikkapa internethuumalle vuosituhannen taitteessa.
Netistä tuli keskeinen osa teknologista infrastruktuuria ja arkea kaikilla elämänaloilla. Eivät alan yhtiöt kuten Cisco silti avaruuteen karanneet.
Nvidia on todistanut teknologisen etevyytensä, jonka turvin siitä kehittyi taloudeltaan kuninkaallisen luokan yhtiö. Sen syklisyyden katoamiseen en silti usko hetkeäkään.
Nvidia siirtyy Pörssihaukan listajonoon, mutta ostorako tuskin vähään aikaan aukeaa. Ensi vuoden puolella tilanne voi olla jo toinen.
Ja tälläkin kertaa voi olla varma siitä, että markkinat reagoivat suhdannetaitteeseen ennen kuin sen raporteista saamme tietää. Prosessi saattoi jo alkaa.
Neste sai pörssissä ilkeästi siipeensä, kun Ruotsi laski taannoin lainsäädännöllistä polttoaineen jakeluvelvoitettaan. Se tarkoittaa osuutta, joka polttoaineen jakelijoiden kulutukseen toimittamasta polttoaineesta tulee olla uusiutuvaa.
Ruotsissa jakeluvelvoite oli vuonna 2022 bensiinille 7,8 prosenttia ja dieselille 30,5 prosenttia. Nesteelle se tarjosi vahvan markkinan.
Ruotsin porvarihallitus laski jakeluvelvoitteen kuuteen prosenttiin valtaan tulleessaan, mutta reivaa nyt päätöstään, koska muuten päästötavoitteet jäävät saavuttamatta. Se tietäisi EU-tason sanktioita.
Hallitus aikoo nostaa sekä bensiinin että dieselpolttoaineen jakeluvelvoitteen kymmeneen prosenttiin ensi vuoden heinäkuun alusta. Velvoitteeseen lasketaan mukaan latauspisteiden sähkö, jolla jakelija voi pienentää bioliemen osuutta.
Nesteelle avaintoimittajana uutinen tietää hyvää, tosin muutos ei ole kovin radikaali ja astuu voimaan vasta liki vuoden päästä. Kaliforniasta saatiin vastaava huhu vähän aika sitten, tosin varmistamaton.
Ainakin ne alleviivaavat, että päästötavoitteisiin on vaikea yltää ilman vihreää polttoainetta. Nesteen asemaa se parantaa, etenkin kun monet kaavaillut kilpailevat hankkeet on pantu toistaiseksi jäihin.
Toki ne jäistä saa poiskin. Mutta isot projektit eivät toteudu sormia napsauttaen.
Toisaalta tämä korostaa, kuinka hankalia ovat poliittisiin päätöksiin ainakin osaltaan nojaavat liiketoiminnat. Vallanpitäjät vaihtuvat ja päätöksiä veivaavat myös olosuhteet.
Taloudellisesti vaikeina aikoina ympäristöteemat työnnetään herkästi sivuun. Nesteen kaltaisille tuottajille se tietää vuoristorataa ja epävarmuutta, joka kuuluu elimellisesti sykliseen teollisuuteen muutenkin.
Nesteen viime viikkojen kurssirallia voi selittää ainakin osittain näillä uutisilla. Selkesti myönteisiä viestejä ne ovatkin, joskin todelliset vaikutukset realisoituvat vasta tuonnempana.
Suositusten kannalta tilanne on kaksijakoinen. Iloinen ralli tuo luottamusta yhtiön näkymiin, mutta tekniseltä kannalta se kihisee jo kovin kuumana lyhyessä aikaikkunassa.
Päiväkuvaajassa Relative Strength kurkotti jo liki 80 pisteeseen, jonka tuntumasta taitteet alas ovat tulleet koko pitkän laskumarkkinan ajan. Pidän sitä todennäköisenä edelleen.
Jos laskumarkkina nyt päättyi ja tilalle astui vankka nousumarkkina niin arvio voi pettää aika laillakin. Tekninen dynamiikka muuttuu pitkän trendin kääntyessä.
En oikein usko sitä. Takavuosina vahvasti syklisenä Neste seilasi pohjien tuntumassa yleensä kuukausia ennen kuin varsinainen nousu lähti käyntiin.
Tällä skenaariolla osake niiaa jonkin ajan kuluttua alemmas. Minne, en arvaile, kuten aina Pörssihaukka tulkitsee tilanteita reaaliajassa. Sieltä jostain aukeaisi ostorako.
Tällä tavalla on vaikkapa Ponsse seilannut jo pari vuotta. Pitkän trendin oloiset nousut ovat taittuneet takaisin pohjalle tulospettymysten kera.
Ponssenkin kohdalla tekninen analyysi on auttanut väistämään pahat miinat. Kun osake on kirmannut yliostetuksi niin kohta on trendi taittunut alas aika vauhdikkaasti.
Ei takaa Nesteelle käyvän samoin, mutta tätä vaihtoehtoa ei kannata koskaan sulkea pois. Etenkin kun sille löytyy edelleen perusteita niin teknisesti kuin fundamenttien puolesta.
Ponsse alkaa lopulta houkuttaa teknisesti. Eihän yhtiön tilanne hyvä ole, mutta suhdanteen pohjassa muuta ei voi odottaakaan.
Pörssihaukka ylitti yhden merkittävän kynnyksen, kun Kauppalehti teki sivustosta tänään aika ison jutun haastatteluni pohjalta. Kiitän lämpimästi lehteä ja toimittaja Saku Arjanmaata huomiosta ja hyvästä artikkelista.
Juttu ei valitettavasti aukea kuin tilaajille. Sisältö on Pörssihaukan lukijoille toki enimmäkseen tuttua.
Uutta siinä lienee se, että sain eräänlaisen taustakoulutukseni sijoittajaksi pikkupojasta asti rakkaassa harrastuksessani ravipelaamisessa. Harjoitin nuorempana sitä yhdessä vaiheessa liki puoliammattimaisesti.
Niin taloudessa kuin ravilähdössä mikään ei ole varmaa. Molemmissa puntaroidaan kohteiden menestyksen todennäköisyyttä suhteessa hintaan: osakekurssiin ja kertoimeen.
Molemmat vaativat lajituntemuksen ohella laskupäätä, kurinalaisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Sijoittajana kylläkin pärjää noin tuhat kertaa helpommin kuin pelaajana.
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Tuo -85% yhdessä kvartaalissa on hurja muutos. Kaikki sijoittajat ei ehkä tiedosta miten syklinen yritys on kyseessä. Nvidia tarjoaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Jos huiput on nähty niin jossain lähempänä 50€ voisi alkaa taas kiinnostua. Nestettä tuli ostettua 17€.
Näin se on, tuskin se ainakaan täysin muuttunut on, vaikka katteen sulaminen saattaa jäädä vähäisemmäksi jatkossa kun on niin korkea, ettei ainakaan miinuksen puolelle menoa tarvinne odottaa missään tilanteessa.
Hyvä osuma Nesteestä, onnittelen. Voi olla pikavoitonkin lunastuksen paikka.