Tulossatoa: Kone ei murise, muttei pätkikään

Jokos päästään asentamaan hissejä? Kuva: Wikicommons

He eivät koskaan palaa, kuului aikoinaan lentävä lause nyrkkeilyn raskaan sarjan mestareista. Slogan osoittautui vuosikymmenet sitten jo perättömäksi, mutta joskus se palaa mieleen sijoittajana taantuneita menestystarinoita seuloessaan.

Sellaiseksi täytyy toistaiseksi luokitella hissinestorimme Kone. Takavuosien kasvutykin meno on laantunut vaikkei pysähtynyt, ja paremmat ajat antavat yhä odottaa.

Toki hiukan valoakin voi harmaudessa nähdä. Q3 vielä edellisellä kvartaalilla murentunut tilauskanta jatkoi miinuksella liki -8%, mutta vertailukelpoisilla valuutoilla hitusen nytkähtivät ylös.

Tilaukset kasvoivat yllättäen Kiinassa tasapainottaen laskua Euroopassa ja Amerikassa. Ja Kiinassa kaventunut markkinaosuus koheni jonkin verran.

Varsin hyvä uutinen, kun vielä muistaa Kiinan hallituksen vasta nyt aloittaneen romahtaneen kiinteistösektorinsa elvytyksen tietojen mukaan sadoilla miljardeilla. Paljonko Koneeseen heijastuu, vaikea arvioida, mutta jotain vaikutusta järjen mukaan sillä on.

Ei vieläkään kahden euron eps

Kiina on Koneelle edelleen tärkeä markkina tuodessaan noin kolmanneksen sen liikevaihdosta. Uuslaitteiden parempi myynti tietäisi huoltobisnestä tuonnempana.

Konsernin liikevaihto oli yhä ankeasti -8%, mutta vertailukelpoisilla valuutoilla liki ennallaan. Hyvä merkki, jos tulkitsee laskusuhdanteen hakevan nyt pohjaa.

Oikaistu liikevoittomarginaali +11,5% edustaa jo liki vanhaa hyvää Konetta, vaikka petrattavaakin jää. Kannattavuutta paransivat huolto- ja modernisointibisneksen liikevaihdon kasvu, hinnoittelu sekä alhaisemmat materiaalikustannukset.

Osakekohtainen tulos 0,47 euroa (0,46) ei vieläkään anna aihetta tuuletteluun, muttei itkun vääntämiseenkään. Q1-Q3 eps 1,27 tarkoittanee kahden euron jäävän haaveeksi edelleen, joskaan ei kauas.

Kate (keltainen) parani, eps (sininen) jättää yhä toivomisen varaa

Ristiriitaisia tunteita Kone nostaa. On siinä edelleen potentiaalia ja laatua, mutta parhaiden vuosien kasvu taisi jäädä kauniiksi muistoksi.

Hintaa yhä liikaa

KONE toistaa aiemman 2023-ohjeistuksensa ja näkymänsä: liikevaihto +3-6% ja liikevoittomarginaali 11-12%. Ei ruusuinen skenaario, muttei huonokaan.

Ja tilanteessa voi nähdä hyvääkin: Kiina, kustannusten lasku, kohta myös korkojen lasku ja sen myötä rakentamisen globaali elpyminen. Onhan näitä vaikeuksia riittänyt koronakeväästä 2020 alkaen.

Suurin ongelma on edelleen Koneen hinta kurssin pysyessä 40 euron päällä. Kone on Pörssihaukan konepajoista vaatimattomaan kasvuvipuunsa nähden selvästi kallein.

Koneen liikevaihto kasvaa asiallisesti, mutta kate (käyrä) kaipaa yhä kohennusta

Koska osakkeita saa edelleen niin halvalla, Koneen olisi parannettava juoksuaan reilustikin ensi vuonna houkutellakseen ostoksille jo nyt. En tältä istumalta visiota nielaise.

Alle 40 täytyy tulla, muuten ei osta-suositusta irtoa. Teknisen analyysin mukaan se voi sinne hyvinkin vielä talven aikana luiskahtaa.

Olen lomalla

Olen lomalla tämän viikon, mutta Pörssihaukka ilmestyy normaalisti ainakin maanantaina, tiistaina, keskiviikkona ja torstaina varastoon tehtyjen juttujen muodossa. Posteihin en vastaa eikä kommentteja julkaista ennen paluutani.

Mahdollisista teknisistä ongelmista tulleet viestit tekniikka kyllä lukee ja hoitaa.

Hyvää viikonalkua!


Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka