Tulossatoa: Inflaatio kiusaa tähtiäkin

Ferraria eivät vuodetkaan tärvele pätkääkään

Osakkeiden kurssikehitys ei aina kulje samaan suuntaan yhtiöiden talouden kanssa. Siihen on erinäisiä syitä, yhtenä keskeisenä makrotaloudellisten olojen vaikutus arvopaperien hinnoitteluun.

Korkojen nousu ja heikot suhdanneodotukset voivat leikata osakekurssia, vaikka yhtiö nostaisi tulosta jopa odotuksiakin paremmin. Siitä riittää nyt esimerkkejä, kuten taas tiukkaan vetoon kiihdyttänyt Ferrari.

Q1 kappalemääräisesti autojen myynti kasvoi +17,3%, ja sama oli lukema liikevaihdossakin. Liike- ja nettovoitto jäivät siitä prosenttiyksikön.

36% liikevoittomarginaali ennen poistoja ja kuoletuksia jatkaa sektorinsa huipulla. Eps 1,29 euroa on 15% parempi kuin viime vuoden kvartaalien keskiarvo.

Tuotanto loppuunmyyty ensi vuoden puolelle

Alueista kasvu oli rajuinta Aasiassa 50 prosentilla. Se ohitti nyt volyymissa Amerikan. Malleista imivät parhaiten uutuudet Roma ja SF90-sarja.

Tuotanto on loppuunmyyty ensi vuoden puolelle. Siellä odottavat taas uutuudet, Ferrarin ensimmäinen perhemalli Purosangue ja yhtiön historian voimakkain katumalli Daytona SP3.

Jälkimmäistä klassisesta kilpamallista sovellettua rakettia tehdään 599 kappaletta. Kahden miljoonan euron hinnasta ja vuoden odotuksesta huolimatta tulevat omistajat täytyi seuloa innokkaista kanta-asiakkaista.

Ferrarin asema Aasiassa vahvistuu kohisten

Tuotepaletin laajentuminen mahdollistaa jatkossa aiempaa leveämmän asiakaskunnan. Kun kilpatallikin kaasutti takaisin parrasvaloihin, on mahdoton nähdä yhtiössä oleellisia heikkouksia.

Venäjä ei tuota ongelmaa. Sikäläiset asiakkaat voi korvata jonossa odottavilla.

Inflaatio kiusaa Ferrariakin

Ferrari odottaa hyvää vuotta hankaloissakin olosuhteissa. Liikevaihdon pitäisi kasvaa 15% 4,8 miljardiin ja epsin nousta noin 4,70 euroon kustannusten nousun hiukan nakertamalla marginaalilla.

Jälkimmäinen osa ohjeistuksesta on hiukan vaisu, joskaan ei yllätys tämän hetken inflaatiossa. Etenkin materiaaleissa se tuntuu – toistaiseksi. Kasvu kuitenkin jatkuu.

Korkojen nousu ei Ferraria ainakaan suoraan rasita, koska sen korkomenot ovat taskurahaa. Tuskin upporikkaat asiakkaatkaan sen takia säikkyvät.

Hintaa Ferrarin osakkeella toki riittää, mikä voi pitää kurssin matalapaineessa aikansa. Yhtiön ja osakkeen pitkä näkymä pysyvät yhtä vankkoina kuin tähänkin asti.

Con Ed tutun tasainen

Energian tuottajat ovat porskuttaneet hintojen noustessa, mutta se tietysti riippuu yhtiön asemasta tuotantoketjussa. New Yorkin energiahuoltajan Consolidated Edisonin kohdalla näkyvät kolikon molemmat puolet.

Q1 liikevaihto kasvoi toistakymmentä prosenttia, mutta niin tekivät kustannuksetkin. Kertaluonteiset tulo- ja menoerät pois lukien tuloskunto pysyi jokseenkin odotettuna.

Kvartaalin poikkeuksellisen korkea eps 1,70 dollaria (1,23) ei siten ole vertailukelpoinen. Eli 40% noususta ei kannata kummemmin innostua.

Ei se toki huonokaan ole. Mutta yhtiön koko vuoden ohjeistus pysyy ennallaan. Epsin pitäisi kiivetä noin 4,50 taalaan.

Con Edin liikevaihto kasvaa, mutta samoin kustannukset

Tasaisen tylsä sijoitus Con Ed on, mutta suhdanteen notkuessa ja inflaation vaivatessa myös kiitettävän ongelmaton. Se kun voi viedä kustannusten nousun omiin hintoihinsa kilpailua murehtimatta.

Lunastuksen kynnyksellä

Odotin osakkeen kapuavan sataan taalaan, eikä se kaukana käynytkään ennen myyntiriehaa. Nyt se saattaa kokeilla satkua uudestaan.

Varsinaisesti ylikuumentuneena Con Ediä ei näissäkään hinnoissa voi pitää, täyden arvonsa saavuttaneena kylläkin. Osinkotuottokaan ei enää häikäise.

Paukutin Con Edille 70 taalan nurkilta ja alle uskollisesti osta-suosituksia kuukausia. Vaikka kehnosta ja oikukkaasta kurssikehityksestä tuli useita huolestuneita kysymyksiä, ja vähän ankealtahan se näytti.

Mutta yhtiö oli entisensä, varma – mistä sijoittajat innostuivat olojen vaikeutuessa. Nyt kärsivällisyys palkitaan. Kuopasta ostettuna kurssivoittoa kertyy rasvaisesti etenkin matala riski huomioiden.

Lunastustasoilla liikutaan jo. Varsinkin kun suhdanteen tyrmäämiä houkuttelevia osakkeita tulvii taas markkinoilla. Aivan kuten Con Ed vielä syksyllä.

Gofore ok

Goforen osake sai kyytiä yleismarkkinan seassa viime päivinä, ja sen vaikuttaessa ilmeiseltä laitoin odota-suosituksen. TA:n osuessa kohdalleen tilalle tulee taas osta.

Osake on hintava, mutta kuukausittain tilannettaan kartoittavan Goforen liikevaihto ja rekrytointi kehittyvät hyvin. Kaikki kunnossa tässä kohtaa.

Kesä on tyypillisesti tahmeaa aikaa, muuta riesaa ei näy. Julkisen talouden ahdinko voi tietysti leikata kysyntää.

Mutta digitalisaatio tuo kustannustehokkuutta asiakkaalle, joten ihan ensimmäisenä hankkeita ei ainakaan kannattaisi työntää pakastimeen. Se buustaa ainakin Goforen pitkää perspektiiviä.

Markkinat voivat toki tehdä yhtä jos toista. Siihen täytyy ostojen jälkeen tottua.

Philip Morris ostoksilla

Philip Morris haluaa ostaa ruotsalaisen verrokkinsa Swedish Matchin, jonka hittituotteeksi on noussut tupakaton nikotiinityyny. Se vetää etenkin Amerikassa ilmeisesti tupakkalakon tehneitä.

Suomessakin ainakin Ettan-nuuskasta tunnettu Swedish Match on erittäin hyvä yhtiö ja ollut harkinnassa Pörssihaukkaan. Jonotuslistalta se puuttuu korkeahkon hintansa takia.

Swedish Match on huippuluokan kokenut yhtiö

Noin 16 miljardia dollaria ei ole tietysti pikkuraha Philip Morrisille, sillä se vastaa yli vuoden liikevoittoa. PM:n omien suorien investointitarpeiden vähäisyyden takia yrityskaupat ovat aivan ymmärrettävä ja kohtalaisen turvallinen kasvutapa.

Swedish Match istuu PM:n tavoitteeseen päästä savutuotteista kokonaan eroon. Laadukkaan ostokohteen hintakaan ei silmiä kirvele vuosien perspektiivissä, jos ei halvaksikaan voi kehua.

Kauppa vaatii omistajien hyväksynnän. Luultavasti menee läpi.

Kauppa ei muuta osakkeen osta-suositusta. Alle satasella hyvä osinkotykki.


Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka