Tulossatoa: Abb Vie selätti haasteensa

Abb Vie lähteen kisaamaan tulikuumaan laihdutuslääkemarkkinaan. Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

Abb Vien riippuvuus Humiran myynnistä jäi lopullisesti taakse muiden tuotteiden paikatessa sen patenttioikeuden päättymisen. Yhtiö paahtaa monella sylinterillä ja tuo uusia tuotteita markkinoille, lupaava laihdutuslääkekin etenee. 

Osta-suositukset ovat kiven alla laskumarkkinassa, jolle Pörssihaukka ei näe vielä loppua. Kauppasodan pikaiseen päättymiseen on mahdoton uskoa, kuten päivän toinen juttu avaa.

Osa yhtiöistä voi pärjätä näissäkin oloissa. Niihin kuuluu ainakin toistaiseksi viimeisimmän osta-leiman saanut biolääkejätti Abb Vie, jonka transformaatio Humiran jälkeiseen elämään on onnellisesti jo pulkassa.

Kuten perjantaina Novon yhteydessä tarkastelimme juuri, Abb Vielle povattiin vuosia romahdusta, kun maailman myydyimmän lääkkeen Humiran patenttioikeus päättyisi myös Yhdysvalloissa. Kopiolääkkeet alkoivatkin syödä kysyntää vauhdilla ja prosessi jatkuu.

Mutta yhtiö varautui tilanteeseen ajoissa klaaraten sen kuten Pörssihaukka koko ajan odotti. Abb Vien ja Allerganin fuusiolla haettiin onnistuneesti tuotelaariin leveyttä ja omien lääkkeiden kehitys sujui putkeen.

Eivät tämän tason yhtiöt sattumalta maailmanluokassa keiku. Kuten todistaa tuore Q1, jossa Humiran haavat umpeutuvat lopullisesti.

Humiran voi jo unohtaa

Humiran myynti romahti vuoden takaa -50%, Yhdysvalloista pudotuksesta tietenkin suurin osa juuri patenttioikeuden purkautumisen takia. Mutta Humira tuo enää reilusti alle 10% yhtiön liikevaihdosta eli sen voi käytännössä jo unohtaa.

Ja kuten jo usean kvartaalin ajan seuraavan sukupolven tuotteet kiskovat yhtiölle kasvua. Rinvoq ja Skyrizi, jotka kohdistuvat enimmäkseen samoihin sairauksiin kuin Humira, kirmaavat yhä vimmaisemmin.

Skyrizi on jo yhtiön selkeä kärkituote, Q1 myyntiä 3,425 miljardia dollaria ja kasvua huimasti +70,5%. Rinvoq hyvä kakkonen noin 1,72 miljardin myynnillä jas +57,2 prosentin kasvulla.

Kauanko moinen tahti voi jatkua, vaikea tietää, mutta tuskin hetkeen ovat taantumassa. Humira oli kauan maailman myydyin lääke, huippuvuonna 2022 se toi yhtiön kassaan yli 21 miljardia dollaria.

Psoriasis on vakava immuunikatosairaus ja Abb Vien hoitojen keskeisiä kohteita. Kuva: Wikicommons

Yhteensä Humira on myynyt yli 200 miljardilla dollarilla tultuaan markkinoille vähän päälle 20 vuotta sitten. Skyrizin ja Rinvoqin odotetaan yhdessä tuottavan yli 31 miljardia dollaria vuodessa 2027 mennessä, kun ne Q1 myivät yhteensä noin viidellä miljardilla.

Laskelman osuessa tämä ja ensi vuosi tuovat ainakin vielä vinhaa kasvua. Humiran myynti jatkui vuodesta toiseen kaksinumeroisena patenttioikeuden päättymiseen asti. Tästä osastosta tuskin tarvitse huolta kantaa.

Kirjanpidollisia arvonalennuksia

Immunologiayksikön vahva veto kantoi koko yhtiön liikevaihdon +8,4 prosentin kasvuun lukemalla 13,3 miljardia. Vertailukelpoista osakekohtaista tulosta kertyi 2,46 dollaria, jossa kasvua +6,5% ja konsensusennusteen ylitys.

Raportoitu tulos oli selvästi heikompi, mikä johtui kirjanpidollisesta reilun 1,5 miljardin dollarin alaskirjauksesta kohdistuen yritysostojen mukana tulleisiin tulevaisuuden maksusitoumuksiin. Abb Vie arvioi kyseiset sitoumukset kuten lisenssimaksut epävarmoiksi ja siksi laski niiden arvoa taseessa.

Se ei edes tarkoita maksujen jäävän saamatta, mutta yhtiö varautuu siihen. Kassavirtavaikutusta tämän hetken tuottoihin sillä ei ole, eikä siten kykyyn maksaa osinkoa tai hoitaa velkoja.

350 miljoonaa yhtiö varasi fuusiossa tulleen ImmunoGenin tulospalkkioiden maksuun. Tässä ei ole mitään hätkäyttävää tai negatiivista, niiden maksu tarkoittaisi ImmunoGenin tekevät palkkioiden mukaista tulosta.

Tällaiset kirjanpidolliset muodollisuudet voivat heiluttaa virallista tulosta paljonkin ja antaa vääristyneen kuvan yhtiön taloudesta. Operatiiviset kulut ja korkomenot nousivat maltillisesti, yhteensä noin 270 miljoonaa, kun liikevaihto parani miljardin.

Ohjeistus hiukan nousi

Talous on siten kunnossa ja tuotepaketti iskussa, sillä myös toiseksi suuri yksikkö Neuroscience kasvoi +16%. Heikoimmin veti esteettinen liiketoiminta liki -12% laskulla.

Yksikön kärkituote, kudosten täyteaine Botox, heikkeni saman verran. Tämän yksikön heilunta on tyypillisesti suhdanneluonteista.

Talouden pehmentyessä kuluttajat säästävät ehostamisestaan ja taas talouden rallatessa päinvastoin. Yksikkö tuo kuitenkin alle 10% konsernin liikevaihdosta joten merkitys ei ole suuri kumpaankaan suuntaan.

Abb Vie paahtaa monella sylinterillä.

Kaikkiaan Abb Vie on hyvässä kunnossa ja erittäin defensiivinen yhtiö ja yleensä ottaen osakekin. Vakautta kuvaa oikaistu ohjeistus vuodelle 2025: vertailukelpoista epsiä se odottaa luokkaa 12,20 taalaa kun aiemmin 12,15.

Mukaan laihdutuslääkekisaan

Kiintoisa aluevaltaus on solmittu kumppanuus tanskalaisen bioteknologiayrityksen Gubran kanssa tavoitteena yhteinen lihavuuden hoitoon tarkoitettu lääke. Askel on ensimmäinen Abb Vielle tähän kuumeisesti kasvavaan markkinaan, jota hallitsevat Novo Nordiskin Wegovy ja Eli Lillyn Zepbound.

Aihiona on pitkävaikutteinen amyyliinianalogi, joka vaikuttaa kylläisyyshormonien amyyliinin ja kalsitoniinireseptorien kautta. Se voi tarjota vaihtoehtoisen tai täydentävän lähestymistavan painonhallintaan, mahdollisesti vähäisemmillä haittavaikutuksilla ja paremmalla lihasmassan säilymisellä kuin markkinoita nyt hallitsevat tuotteet.

Testit näyttävät tässä varhaisessa vaiheessa jo erittäin lupaavalta. Lääke tuotti liki kahdeksan prosentin painonpudotuksen kuudessa viikossa, mikä on samaa tasoa tai jopa hieman parempi kuin Wegovyn ja Zepboundin vastaavat tulokset.

Jos tehokkuus jatkuu pidemmällä aikavälillä voisi siitä tulla vahva kilpailija. Kehitys vie aikansa ja tuloksista ei koskaan ole varmuutta, lupaava hanke kuitenkin.

Wegovyn myynti kuvaa alan potentiaalia. Kuva: Novo

Abb Vien hulppealla kannattavuudella voi lähteä tällaisiin projekteihin riskeeraamatta yhtiön taloudellista asemaa. Tässä on merkittävä ero yhden tuotteen startupeihin, joilla monet sijoittajat urheilevat jättipottien toivossa usein kunnolla turpaansa ottaen.

Emblaveo vakaviin sisäisiin tulehduksiin

Puolen vuoden sisään Abb Vie tuo markkinoille luvan saaneen Emblaveon, joka hoitaa vakavia vatsansisäisiä infektioita. Se on askel eteenpäin taistelussa antibioottiresistenssiä vastaan, joka on kasvava globaali terveysuhka.

Emblaveon tarjoaa uuden työkalun erityisesti tilanteissa, joissa perinteiset antibiootit eivät enää tehoa. Sen käyttö tulee todennäköisesti rajoittumaan vakaviin tapauksiin.

Emblaveon pitäisi yltää vuosimyynniltään miljardin dollarin tuntumaan, markkinaosuuden valtauksen onnistuessa aina kolmeenkin miljardiin asti. Vaikea noita kenenkään on ennustaa, mutta tämäkin kuvaa Abb Vien monipuolisuutta ja potentiaalia.

Parhaat lääkeyhtiöt ammentavat tulonsa laajasta tuotepaletista. Ja myös kasvattavat sitä tasaisesti jäämättä tuleen makaamaan.

Tulleista jonkin asteen kiusa

Kun Abb Vie selvisi loistavasti Humiran haasteesta niin tuskinpa se kompuroi jatkossakaan sen enempää. Taloudeltaan loistava hyvin hoidettu yhtiö, joka kasvaa ja kilkuttaa nousevaa osinkoa näkyvään tulevaisuuteen.

Velanhoitokaan ei tuota vaikeuksia, vaikka yrityskauppoja on syntynyt useita viime vuosina. Ne ovat osuneet, velka lyhentynyt ja luottoluokitus pysynyt hyvänä.

Ohjeistus ei kuitenkaan sisällä kauppasodan vaikutuksia. Trumpin hallintohan on luvannut tullikorotuksia lääketeollisuudelle ajaakseen tuotantoa Yhdysvaltoihin.

Abb Viellä on paljon tuotantoa Yhdysvalloissa, mutta myös kautta maailman, ja lääkeaineita tuodaan ulkomailta. Tullit voisivat aiheuttaa AbbVielle satojen miljoonien dollarien lisäkustannuksia, kun esimerkiksi Botox valmistetaan Irlannissa ja puolet myynnistä, noin 300 miljoonaa, kertyy Yhdysvalloista.

Pistä äkkiä, tullit tulevat! Kuva: Wikicommons

Ainakin immunologian tuotannosta iso osa on Yhdysvalloissa, joten kovin pahasti tullisota tuskin siihen osuu. Tältä osin Abb Vie pääsee melko matalalla riskillä tällä tiedolla.

Se on iso asia sijoittajalle, koska kauppasota ei näytä toistaiseksi laantumisen merkkejä keskeisiltä osiltaan. Trump poikkesi Euroopassa hädin tuskin tervehtien sen avainpäättäjiä.

Eipä kiire paina Trumpia meikäläisten suuntaan – vaikka äänestäjilleen hän lupailee vauhdikkaita kauppadiilejä.

Osari maistui markkinoille

Osake loikkasi liki saman tien ostorajahintansa päälle hyvän osarin vauhdittamana. Saattaa pakittaa takaisin, mutta yhtä hyvin nousu jatkua pidempään.

Halpahan osake edelleen on yhtiön laatuun ja riskitasoon nähden, kauppasodankin vinkkelistä. Näitä paikkoja Pörssihaukka saalistaa myös laskumarkkinaskenariossa.

Abb Vie on saanut ajoittain lunasta-leimojakin, mutta jo osinko takaa asiallisen tuoton vaikka markkina vispaisikin. Abb Vie kuuluu Pörssihaukan parhaisiin kohteisiin tuotoiltaan.

Sitä sopii odottaa jatkoltakin. Kilpailu alalla on kovaa, mutta kyntensä vahvuuden osoittaneet yhtiöt yleensä sohlaavat seassa menestyksellä aina vain.

Hyvää viikon alkua!

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2025 © Pörssihaukka