Kuuma kasvuyhtiö – paitsi hinnaltaan

Koti kuntoon! Samalla sijoittajan lompakko

Koronan merkillisyyttä talouskriisinä alleviivaa se, että jotkut yhtiöt ja toimialat ovat siitä hyötyneet. Niitä löytyy useita Pörssihaukankin listalta.

Pandemian puhjetessa oli aika mahdotonta arvailla sen vaikutuksia. Rautakaupan kysynnän vahvistuminen eristysoloissa oli yksi mahdollisuus, joka monista kysymysmerkeistä huolimatta toteutui.

Oli kuitenkin mahdoton tietää koronan vaikutuksia henkilöstön turvallisuuteen, alihankintaketjujen toimintaan, pelästyneiden asiakkaiden kulutusvalmiuteen yms.

Kotien laittamisesta tuli kuin tulikin suosittu ajanviete, ja etätyö piti asiakkaiden ostovoiman pääpiirteissään kunnossa. Sen todistaa Lowe´sin tuoreinkin raportti.

Nettikauppa riehaantui

Buumi jatkui Q4, kun liikevaihto turposi vertailukaudesta lähes 30 prosenttia. Huima loikka kohtalaisen konservatiivisella alalla.

Lowe´sin yksi etu oli onnistunut panostus nettikauppaan. Se vauhdittui räjähdysmäisesti 121% vuodessa. Huippuyhtiö osoitti ketteryytensä tässäkin suhteessa.

Pelkkää ruusuilla tanssia koronataival ei ole ollut. Kustannuksetkin ovat lisääntyneet henkilöstön ja asiakkaiden turvallisuuden vaatiessa erikoisjärjestelyjä.

Siitä huolimatta Lowe´s on pitänyt vahvan kannattavuutensa. Koko vuoden tasolla liikevoittomarginaali jopa hiukan parani, joskin Q4 se jäi vuoden keskiarvosta koronan erityismenojen takia.

Hurja tulosparannus

Se on lähinnä kosmeettinen haitta. Vertailukelpoinen nettotulos pomppasi koko vuonna 5,83 miljardiin (4,28). Osaketta kohti se tarkoittaa 8,86 dollaria (5,74).

Tulosparannus, yli 50 prosenttia, on Lowe´sin pitkän historian parhaita. Tuollaiseen lukuun yltävät yleensä vain nuoret kasvuyhtiöt tai laskusuhdanteesta elpyvät sykliset.

Koronan taittuminen aikanaan saattaa vähentää intoa kotien tuunaamisen, kuten Lowe´s itsekin pitää mahdollisena. Mutta remppaamisen makuun päässeet kuluttajat saattavat jatkaakin harrastustaan.

Joka tapauksessa yhtiö odottaa kuluvasta vuodestakin hyvää. Vaikka myynnin kasvu laantuisi, aikoo se vallata lisää markkinaosuutta ja trimmata edelleen marginaaliaan.

Tavoitetta ei ole syytä kyseenalaistaa. Lowe´s kuuluu Pörssihaukan suositusten ykkösketjuun, eikä mikään viittaa sen paikan menettämiseen.

Omistajille lappaa rahaa

Rahaa yhtiöllä on että ranteet rutisevat. Se jatkoi kiivasta omien osakkeiden osto-ohjelmaansa, Q4 3,4 miljardilla. Osinkoja kilisi vajaan 500 miljoonaa.

Joten Lowe´s palkitsee omistajia ennen muuta osakemääräänsä supistamalla. Se nostaa osakekohtaisia lukuja, mikä taas vauhdittaa osakekurssia.

Tässä markkinoiden aliarvostamassa ja Pörssihaukan rakastamassa piilokasvussa Lowe´s kuuluu eturiviin. Se on puolittanut osakemääränsä vuosikymmenessä. Riuska tahti jatkuu.

Lowe´s hyötyy koronasta, mutta huippuyhtiö se on muutenkin

Kasvu- muttei kuplayhtiö

Monet sijoittajat pelkäävät osakekuplaa. Aivan aiheesta, koska törkyisen hintaisia kasvuyhtiöitä riittää pörsseissä.

Lowe´s ei todellakaan kuulu dynamiittikerhoon. Se on kaikilla mittareilla yhä säällisen hintainen, huolimatta osakekurssin raketoinnista etenkin maaliskuun superpohjasta.

Vertailun vuoksi: hypeyhtiö Teslan nettotulos 2020 oli 750 miljoonaa. Lowe´s käytti yhdellä kvartaalilla noin viisi kertaa enemmän rahaa omistajien palkitsemiseen kuin Tesla tienaa koko vuonna.

Tesla teki vapaata kassavirtaa 2020 2,7 miljardia, Lowe´s aika tarkkaan 10 miljardia. Yhtiöiden liikevaihto kasvoi 2020 aika lailla yhtäläisesti.

Tesla on yhä höyhensarjalainen Lowe´sin rinnalla – paitsi markkina-arvossa

Hinnoitteluero tyrmäävä

Lowe´s on kauppayhtiöksi poikkeuksellisen kannattava, saati verrattuna matalakatteiseen autoteollisuuteen.

Lowe´s kasvaa ajoittain nopeasti, mutta silloinkin halvalla. Sen pääoman tuotto on aivan eri luokkaa kuin Teslan ja ylipäänsä pääomavaltaisen ja kustannusraskaan autoteollisuuden.

Rahaa tarvitseva Tesla kasvattaa jatkuvasti osakemääräänsä, Lowe´s supistaa. Ensin mainittu heikentää aiempien omistusten asemaa, jälkimmäinen kohentaa.

Teslan liikevaihto, reilu 30 miljardia, on edelleen vain kolmasosan Lowe´sin jo 90 miljardista.

Hupsistakeikkaa: Teslan markkina-arvo taas on yli 700 miljardia, Lowe´sin jonkin verran päälle 100 miljardia.

Teslan P/E-luku on yli tuhat, kassavirtapohjainen P/CF 135, liikevaihdon ja markkina-arvon suhdetta mittaava P/S 25. Lowe´sin vastaavat luvut ovat 22, 10 ja 1,4.

Tyrmäävät tuotot

Ei tarvitse olla Warren Buffett päätelläkseen, kummassa osakkeessa hintariski on ultimaattinen ja kummassa minimaalinen. Vaikka koronabuusti hellittäisi, Lowe´sia paremmat pitkän salkun sijoituskohteet ovat harvassa.

Viimeisen 40 vuoden aikana siihen sijoitettu kymppitooni olisi korkoa korolle -tekijän vivuttamana – eli osingot uudelleen sijoittamalla – turvonnut ällisttävästi liki 300 miljoonaksi!

Lowe´sin pitkän aikavälin tuotto vetää maton alta

Korjausliike vienee hetken

Lowe´s ei herätä huomiota, koska toimiala on tylsä ja yhtiöllä ikää liki sata vuotta. Se ei kiihota mielikuvitusta ja uutuudenviehätystä. Hyvä niin, huippuyhtiötä saa jatkuvasti halvalla.

Osake on nyt kuitenkin korjausliikkeessä alas. Se tuskin kovin syvälle uppoaa. Osta-suositus napsahtaa heti TA:n sitä suosiessa.

Pelipaperiksikin Lowe´s kelpaa taas sopivassa raossa. Ensimmäinen vaihtohan osui mukavasti, kymmenen prosentin pikavoitto muutamassa viikossa.

Ostosuosituslista ja markkinakatsaus huomenna, kenties pelipaperikatsauskin. Viikonloppuna muutama raportti.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka