Myyntipaniikki pantiin USA:n kehnon talousdatan piikkiin. Uutisten merkitystä liioitellaan raskaasti, ja niitä voi tulkita miten vain. Pörssihaukka odotti sukellusta edellisen paukun jatkeeksi.
Kuten Pörssihaukka tuhanteen kertaan on toitottanut, sijoittamisen suurimpiin virhekäsityksiin kuuluu uskoa markkinoiden liikkuvan uutisten perusteella. Toki niilläkin on joskus todellista ja isoakin vaikutusta lyhyen aikavälin liikkeisiin, kuten kenties eilen jossain määrin tekno-osakkeiden rytistessä prosenttikaupalla.
Mutta markkinoiden isot linjat määrittyvät ennen kaikkea julkistamattoman tiedon ja analyysien varassa. Siihen luottavaa – kuten Pörssihaukkaa – tuore pauke ei yllättänyt pätkääkään, päinvastoin.
Käsittelen tätä etupäässä katsauksiin kuuluvaa aihetta tuoreeltaan osaltaan siksi, että viikon aikana on tullut paljon uusia lukijoita, epäilemättä kiitos Kauppalehden artikkelin. Lämpimästi tervetuloa, pääsemme uunituorein eväin sijoittamisen perusteiden yhteen avainkohtaan.
Keskeiset pörssit niiasivat syvään ensin eilen Yhdysvalloissa ja tänään muualla. Teknologiapainotteinen Nasdaq rähmi yli kolme prosenttia.
Pulkkamäkeä johti vuoden raketti Nvidia sulamalla liki kymmenen prosenttia, rahassa noin 280 miljardia, lienee maailmanennätys päivässä. Muita supersukeltajia olivat AMD, Intel, Qualcom, Broadcom.
Pörssihaukan teknoista sirusektorin Taiwan Semiconductor, Texas Instruments ja Lam Research putosivat kuusi prosenttia eli olivat samassa kelkassa. Sektorin asiakaspuolella Alphabet putosi liki neljä, Apple kolme, Microsoft kaksi. Mutta, oireellista kyllä, jo kauan laskumarkkinaa kolunnut ja mielestäni jo pohjannut Cisco enää alle prosentin.
Alkuvuoden juhlineet teknot siis saivat taas turpaansa, vaikka vasta osarinsa julkistanut Nvidia petrasi tulostaan ja Jansen Huang kehui pullistelevaa tilauskirjaa. Sijoittajat eivät stooria osta.
Media löysi yksimielisesti syyksi huolet Yhdysvaltain talouden hidastumisesta, koska teollisuuden tuotannon tasoa ostopäällikkökyselyllä mittaava ISM-indeksi nousi elokuussa vain 47,2 pisteeseen edellisestä 46,8 pisteestä. Se tiemmä alitti ennusteet.
Matala lukema on, kuten Pörssihaukkakin on esiin usein tuonut. Alle 50 pisteen lukemat tarkoittavat vaikeaa ja laskevaakin suhdannetta. Siellä se on rähminyt viisi kuukautta putkeen.
Investointihalut ovat yhä vähäiset. Mikä ihme, kun raha on kallista ja ehkäpä presidentinvaalikin tuo epävarmuutta talouden reunaehdoista.
Toisaalta: huonot uutiset tulkitaan joskus oikein hyviksi, koska ne painostavat keskuspankkeja hölläämään rahapolitiikkaa. Tämä oli tyypillisesti sellaista dataa, miksi markkina sitä nyt kauhistui ihastumisen sijaan?
Sehän vain alleviivaa ohjauskoron laskun tarvetta. Moiset luvut voivat kirittää Fedin syyskuun päätöksessään puolen prosentin laskuun.
Oma tulkintani on, että nykäisy alas oli joka tapauksessa tilauksessa. Eilinen data osui sen kanssa vain sopivasti yhteen, ehkä vauhdittaen, ehkä ei.
Jos ISM:n lukema olisi tarjonnut positiivisempaa näkymää ja markkinat silti sakanneet, tulkinnaksi olisi muovautunut datan jarruttavan Fedin koronlaskuja. Keskuspankkien ansiosta jokaisen uutisen voi tulkita monella tavalla.
Ja niin tapahtuukin. Tulkinta riippuu markkinoiden kulloisestakin reaktiosta.
Kuten olen jo erinäiset kerrat kesän mittaan arvioinut, isot teknot ovat luultavasti kuukausia kestävässä korjausliikkeessä. Nvidian piikkaamista uumoilin jo heinäkuussa, arvio vaikuttaa osuneen liki nappiin ajoituksellisesti.
Kuten myös tuolloinen arvio, että rotaatio kuskaa kohta teknojen voittoja muille mörnineille sektoreille. Se jatkui eilenkin, tosin kapeahkosti. Defensiiviset kuten Philip Morris, British American Tobacco ja Pepsi nousivat reippaasti.
Kun osake on laskutrendissä sen käänteet alas ovat tyypillisesti voimakkaita laskua rytmittävien nousujen päältä. Totesin vasta perjantaina Alphabetin lyhyen nousupyräyksen taittuneen päiväkuvaajassa alas ja liikkeen oman odotukseni mukaan jatkuvan.
MOT. Eilinen pamaus tuli kuin suoraan Pörssihaukan markkinadynamiikan pelikirjasta. Lyhyet indikaattorit olivat laskussa, vauhti vain kiihtyi.
Koskee kaikkia lueteltuja sukeltajia ja monia monia muitakin. Kaikki markkinakohteet liikkuvat samanlaisen dynamiikan voimalla, voimakkuuksissa on toki eroja.
Tässä nyt havainnollistuu, miksi aikoinaan teknisestä analyysista innostuin. Kun tajusin aikani virheitä suollettuani, että yleinen käsitys uutisten seuraamisten autuudesta on puhdasta potaskaa.
Kuka markkinoita haluaa tulkita omaksi edukseen voi työntää uutisvirran suoraan saunan pesään. Ja olla varma, että niitä seuraamalla tuhoaa ripeästi salkkunsa.
Aiheesta voi toki väitellä maailman tappiin, eivätkä vaikkapa akateemiset taloustieteilijät kannalleni koskaan taivu. Tällaisen palvelun kannalta on kuitenkin oleellista osua suosituksissaan riittävän hyvin eikä rähjätä talousviisaiden kädenvääntökisassa.
Tässä kuvatuista syistä osta-suositukset ovat olleet kortilla jo viikkoja. Ja jättiteknojen ostoraon olen povannut aukeavan vasta viikkojen päästä. Aina vain ilmeisempää.
Pörssihaukka ei varsinaisesti tee markkinaennusteita, koska kaupat on tehtävä reaaliajassa, samoin niiden ajoitus. Mutta jonkinlaista karttaa täytyy hahmottaa etukäteen, vaikkei siihen tarvitse sitoutua.
Kurkataan vaikkapa ETF-jonossa nyt olevaa Nasdaqia, joka liikkuu jokseenkin yhtenevästi kaikkien jättiteknojen kanssa – nehän sitä hallitsevat massallaan. Ja reissaavat aika lailla yhtä jalkaa pörssissä.
Käytän markkinoiden analyysissa useita indikaattoreita, joista tietyt havainnollistavat määrättyjä tilanteita parhaiten, toiset taas toisia tilanteita. Nasdaqin kohdalla näen nyt merkittävää ennustearvoa viikkokuvajan kahdella oskillaattorilla Relative Strengthillä ja Williamsilla.
Kaikkia käyttämiäni indikaattoreita on käsitelty laajasti erinäisissä lähteissä. Niistä voi lueskella vaikkapa loistavassa nettipalvelussa Investopediassa. Tosin tekniset kuvaukset laskentakaavoineen ovat aika piikkiaitaa ainakin aloittelijalle.
Nämä menetelmät eivät siis kuitenkaan ole mitään salaisuuksia, kaikkea muuta. Käyttämäni säännöt olen kyllä luonut etupäässä itse vuosien päivittäiskokemuksen pohjalta.
Nasdaqin viikkokuvaajassa nuo kaksi oskillaattoria ovat uponneet tietylle tasolle keskimäärin puolentoista vuoden välein finanssikriisin jälkeen ja kyllä sitä ennenkin. Tuota luokkaa ovat pituudeltaan pörssien pitkät trendit.
Relative Strength vajoaa melko säännöllisesti 40 pisteeseen ja Williams -80:een tai sen alle. Nuo tasot ovat aika hyvin määrittäneet indeksin pohjakosketukset – jotka ovat tietenkin optimaalisia ostorakoja.
Pohjaostot tarjoavat radikaalisti suurempia tuottoja kuin vaikkapa tasainen kuukausisäästäminen, jossa osa ostoista ajoittuu erittäin epäedullisesti. Sen takia Pörssihaukka vaanii pohjia. Kuukausisäästää osaa jokainen.
Ei toki ole sanottua, että tämä laskeva trendi noille tasoille yltää. Aika ilmeisenä sitä kuitenkin pidän jo niin taakse jääneen nousun keston kuin volyymin vuoksi.
Markkinoilla on säännönmukaisuutensa. Ne eivät aina toimi odotetusti, mutta riittävän usein tuodakseen ajoitukselle katetta.
Tuollainen pidempi laskutrendi koostuu usein joskaan ei aina kolmesta laskevasta aallosta. Mallitapaus oli tasan vuosi sitten. Se alkoi heinäkuussa ja päättyi lokakuussa yleisen apatian velloessa markkinoilla.
Nyt Nassessa on menossa toinen laskeva aalto, samoin tietysti kaikissa sen keskeisissä osakkeissa. Kolmatta ei välttämättä tule, mutta pidän sitä ilmeisenä yksinkertaisesti kokemuksen pohjalta.
Vuosi sitten lokakuun pohjasta napattu Taiwan Semiconductor, jolla oli tietysti osta-suositus indikaattorien sitä kiljuessa, tuotti liki +100% kun sen myi pelipaperien suosituksen mukaisesti pari viikkoa sitten.
Nasdaq nousi tuona jaksona vajaan +50%. Jos Nasdaqia osti kolme vuotta sitten sen kiivettyä liki tuolloisen pitkän trendinsä huippua on voittoa koossa vaivaiset noin +15% – alle viisi prosenttia vuodessa!
Ajoitus todellakin merkitsee. Siksi se on Pörssihaukan avainpalvelu.
Jos kolmen aallon hyvin yleinen kaava toteutuu niin tämä lyhyt trendi uppoaa edellisen pohjan tuntumaan, ehkä vähän alle. Sitten korjaus ylös muutama viikko höystettynä helpottuneella talousmediamussutuksella.
Ja lopulta viimeinen aalto alas – ja entistä ahdistuneempaa mediamutinaa, kun lopullinen pohja on vastassa kenties jossain marraskuun tienoilla. Ja surkeat sijoittajat myyvät osakkeitaan itku kurkussa, kun pitäisi paukuttaa ostonappia.
Toki kyse voi olla pidemmästäkin laskumarkkinasta kuten koko vuosi 2022. Sitä ei parane sulkea pois.
Joskaan en siihen oikein usko. Tämä yksinkertaisesti siksi, että tuolloin jyräsivät kova inflaatio ja korkojen nousu, nyt kehitys kulkee tasan toiseen suuntaan.
Jos taantuma painaa lujaa niin kyllä ainakin Fed siihen reagoi asianmukaisesti. Prosessi on jo menossa työttömyyden noustessa.
Rahan halventuminen innostaa äkkiäkin investointeihin. Teollisuus alkaa jo nääntyä niiden puutteessa.
Tämä on Pörssihaukan pelikirja tässä kohtaa. Nasdaqin ja sen mukana kulkevien osakkeiden odotan noudattavan kyseistä kolmen aallon formua ja dippaavan optimipaikkaan ennen vuodenvaihdetta.
Mutta päivä ja viikko kerrallaan edetään. Ei kuitenkaan mihinkään rakoon koskaan valmistautumatta.
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Onko sulla Heikki näkemystä,mikä on ohjauskoron ja inflaation terve suhde Jenkeissä historian valossa?Nythän ohjauskorko on jotain 5,5 prossaa ja inflaatio 2,9 prossaa. Onko se hyvä,jos molemmat on kaksi prossaa?
Tämä on rahapolitiikan tuntijoiden spesiaalialuetta, mutta jotain yleisluontoista aiheesta tiedän. Otan esiin omana palanaan vaikkapa huomenna jenkkikatsauksessa.