Markkinakatsaus: Sopivat alta pois

green

Vihreä vääntää nyt joksikin aikaa voitolle.

Markkinapaniikeilla kuten muillakin trendeillä on dynamiikkansa. Muutokset ovat parhaimmillaan nopeita molempiin suuntiin. Pidempien trendien tulkitseminen on aina hankalinta, lyhyempien helpompaa. Ja nyt lyhyen trendin kohtalo on kohtalaisen selvä.

VIX on näillä näkymin piikannut, lyhyet indikaattorit hiipuvat. Sopivassa fundamenttihinnassa olevat osakkeet kannattaa napata viimeistään nyt.

Mutta tämä ei sulje lainkaan pois vaihtoehtoa, että markkinat kokonaisuutena tulevat vielä alemmas kesän ja syksyn mittaan, ja ainakin jotkut yhtiöt. VIX:in kuukausi-indikaattorit käyvät vielä ilman ihmettä ylempänä.

Ja jos osakemarkkinoilla on kyse kuolleen kissan pompusta sittenkin, niin indeksit tulevat alas vielä tukevasti tuonnempana. Helsingin pörssissä näin kohtalaisen varmasti tilanne on.

Mutta lyhyen trendin taite on todennäköisesti tässä. Ja monelle oikean hintaiselle ja varsinkin suhdannevapaalle osakkeelle se tarkoittaa viimeistään nyt hyvää ostopaikkaa.

Ostoslistaan lisää muutama rajatapaus

Ostosuosituslistaan ei tule muutoksia, paitsi Dedicaren pitäisi olla jo pohjilla. Sampo ja Nordea ovat rajatapauksia. Kurssit ovat toistaiseksi pohjassa, mutta pitkät indikaattorit etenkin Nordean kohdalla ovat edelleen putoavat. Odottaminen saattaa kannattaa, mutta en yksiselitteisesti sitä suosittele. En toisaalta missään nimessä vakuuta, että pohja on tässä ja nyt.

Ramirent ei ole viikkoindikaattorien puolesta pohjassa, mutta järkevän hintainen. Osa muistakin osakkeista saattaa tosiaan vielä tulla alemmas myöhemmin, mutta senkin varaan laskemisessa on riskinsä. Tätä olisi pitänyt ehkä korostaa enemmän aiemmin. Sopivaan hintaan saaminen on kuitenkin tärkeämpää kuin optimaaliseen hintaan.

Jos kenellä on kotimaisia suosikkiosakkeita, joita ei ole Pörssihaukassa suositeltu, niin todennäköisesti ei ole hassumpi paikka napata viimeistään nyt. En kuitenkaan anna yleisluontoisia ohjeita kuin indeksien ja etenkin VIX:in tasolla.

Nokian Renkaista oli puhe pari päivää sitten, se on nyt varmaan lyhyen trendin kannalta ja hinnan puolesta ostopaikka. Saattaa tosiaan tulla tuonnempana alemmas, mutta kallis se ei ainakaan nyt ole. Olisin ottanut sen ennen pitkää syklisten osinkopaperien joukkoon.

Moni Pörssihaukan osake yhä teknisesti liian korkealla

Pörssihaukkaankin tulee lisää muitakin osakesuosituksia, mutta aikarajoitteen vuoksi on edettävä asia kerrallaan. Ja markkinoiden liikkeiden yleisluonteisen analyysin kannalta VIX on ainoa mielekäs kohde. Sen liikkeet heiluttavat kaikkia markkinoita, ja lähes kaikkia osakkeita.

Mutta ostosuosituslistan ulkopuolelle jääneitä Pörssihaukan suositusosakkeita en kehoita ostamaan vielä, ne ovat teknisesti yhä liian korkealla. Kyllä niiden pitäisi alemmas tulla kuten ennenkin.

Ainahan yllätyksiä tulee, vaikka historia kuinka tiettyä odotusta puoltaisi. Mutta kuten näimme, kyllä ne sukellukset sieltä aina tulevat, kuten ovat tehneet ennenkin. Maltin säilyttäminen on markkinoilla usein vaikeaa, koska trendit venyvät usein kuukausienkin mittaiseksi, mutta niin ne sitten marssivat toiseenkin suuntaan sinnikkäästi. Ja aina yhtä yllättävän tuntuisesti.

Saatan vielä arvioida markkinoita viikonloppuna, mutta jos ajankohtaista asiaa ei tule puskan takaa, tämä on viikon viimeinen tätä lajia. Kurkatkaa nyt varmuudeksi kuitenkin viikonloppuna vielä.

Rentouttavaa viikonloppua!


8 thoughts on "Markkinakatsaus: Sopivat alta pois"

  1. Heikki Karppinen sanoo:

    Hei
    Kiitos aikaisemmista analyyseistä ne ovat olleet kiinnostavia, tallaista lisää toivottavasti jaksat. Minua kiinnostaisi myös Lehdon kohtalo. Onko nyt ilmassa ylilyötiä vai onko luvut vain niin huonot, että tuollaihen lasku jo muutekin laskettelujen päälle olisi kohtuullista. Inderes raportoi, että sijoittajien luottamus on sulanut. Ovatko luottamus ja luvut tasapainossa.

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Kiitos!

      Lehtoa en kummemmin tunne, olen seurannut sitä TA:n kautta, osana rakennusalan yhtiöitä, jotka yleensä liikkuvat samaan tahtiin niin reaalitaloudessa kuin markkinoilla. Voin vilkaista yhtiötä tarkemmin jossain välissä, mutta en ole silloin varmasti mukavuusalueellani, koska kyseessä on nuori yhtiö, joten sitä ei voi tarkastella minulle keskeisten pitkien lukusarjojen valossa.

      Kiinnostava yhtiöhän se muuten tuntuu olevan, mutta rakennussektori on kyllä kovasti tuulinen etenkin uusille tulijoille. Joka tapauksessa teknisen analyysin kautta sitä voin seurata vaivatta.

      Ainakin Ruotsissa rakennussektorin pohjat ovat hyvin ilmeisesti takana. JM ei tullut alas edes markkinapaniikissa, vaikka takana oli juuri surkein osari vuosiin. Sitä kyllä uskallan suositella vahvasti, kyseessä on niin vankan taustan omaava yhtiö, kuten olen esitellyt.

  2. Heikki sanoo:

    Hei, miltä näyttää mielestäsi Kiinan ja IS3N tilanne? Jos kauppasopimushässäkkä venyy ja varsinkin jos sopimusta ei tule, niin varmaan tuo liikkuu vielä pikavauhtia alemmas?

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Moi, kyllä pitäisi laskea vielä. Neuvottelut varmasti vaikuttavat, miten sitten käykin, mutta teknisesti matkaa alas on vielä ainakin ajallisesti eli ei taitu hetkessä. Keskipitkät trendit on usein sitkeitä kuten kerran taas näimme, mutta niiden syvyyden tietää vasta loppupäässä. IS3N pysyy seurannassa, palataan asiaan.

  3. Markus sanoo:

    Onko sinulla Heikki mielipidettä yhtiöstä nimeltä Ambu (Tanska)?

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Yhtiötä en tunne, mutta kurkkasin luvut ja TA:n. Terveydenhuollossa näkyy toimivan.

      Numerot ovat kyllä todella messevät. Liikevaihto kolmenkertaistunut 10 vuodessa, tulos seitsemäkertaistunut, osinko kuusinkertaistunut, kannattavuus hyvä ja tasaisesti noussutkin, joten vapaa kassavirta 10-kertaistunut.

      Loistava yhtiö lukujen perusteella, oikea herkkupala. Harvoin tuommoisiin törmää.

      https://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=AMBU%20B

      Mutta kuten odottaa sopii, kallis on osakekin. P/E yli 80, P/CF yli 60, osinko 0,2%.

      Joten vaikea sanoa sen puoleen. Loistava yhtiö, hirmuinen hinta. En itse harrasta noin kalliita osakkeita, noinkaan kovilla luvuilla, mutta makuasiahan se vähän on. Riskit on aina sitä kautta kovat, että jos kasvu piiputtaa, eikä sen tarvitse paljoa tehdä niin, on osake äkkiä hyvin kallis ja tulee alas.

      Ja juuri niin se on tehnytkin viime aikoina. Tämän takia olen varovainen kasvuosakkeiden kanssa. Hinta pitää olla jotenkin kohdallaan, että riski on oikeassa suhteesssa.

      https://www.tradingview.com/chart/?symbol=OMXCOP%3AAMBU_B

      Mutta olisi varmasti kiintoisa yhtiö sopivaan hintaan pudotessaan. Pistän seurantalistalle, mutta kyllä se aika lailla alemmas saisi tulla ennenkuin itse sitä suosittelisin. Mutta näyttää TA:n puolesta kyllä reippaasti vielä sukeltavankin. Aiheesta minusta, on vielä niin kallis.

      1. Markus sanoo:

        Kiitos Ambu vastauksestasi. Entäs Tomra (Norja)? Jos oletetaan kasvun jatkuvan näillä yrityksillä, niin millaisilla kerroimilla olisit valmis ostamaan tämän tyyppisiä yrityksiä?

        1. Heikki Ikonen sanoo:

          Kiitos,

          Tomraan olen paneutunut jonkin verran reilu vuosi sitten, se kiinnosti mutta hinta oli tuolloin liian kova minulle. En ole sittemmin seurannut, mutta katsoin viime tapahtumat. Kyseessähän on hyvä liiketoiminta monella tavalla, pullojen kierrätyslaitteiden valmistus ja myynti. Varmasti kasvuala, kun pulloista on tullut niin iso ymäristöongelma, monessa maassa siirrytään varmasti lakisaääteiseen kierrätykseen.

          On mukavasti kasvava yhtiö sekin kaikilta osiltaan, jos ei yhtä vauhdikas.

          https://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=TMRAY

          Mutta sama ongelma on tässäkin minun kriteereilläni eli kallis on. P/E 48, P/CF 32, osinko 1,1%.

          Jos tätä tai Ambua vertaa vaikka omiin kasvuosakesuosituksiini, joista viimeisin on siis United Health Group, niin kasvulukujen ja hinnan suhde on niissä parempi. Se ei tietysti aina tarkoita, etteikö osakekurssi voi joillakin yhtiöillä nousta silti paremmin – ainakin tiettyyn pisteeseen asti. Mutta yleensä sitten tulee jossain kohtaa noutaja, kuten Ambulle on käynyt.

          Tomran kurssi on jatkanut tasaisesti ylös kyllä. Toisaalta se on teknisesti nyt pahasti ylikuumentunut, joten aika ilmeisesti sakannee enemmänkin veikkaan tämän vuoden aikana jo.

          Hinnoittelu on osakepoiminnan vaikeimpia asioita etenkin vauhdikkaasti kasvavien yhtiöiden kohdalla, koska kovaa kasvua on vaikea pitää yllä kauan. Se tuo aina oman riskinsä, ellei osaketta saa selkeästi halvalla. Ja kasvuosakkeet ovat normaalisti hyvin korkealla hinnoiteltuja, miksi en niitä yleensä salkkuuni kauheasti löydä.

          Jotain PEG-luvun laskentamallia on käytettävä. Se lasketaan niin, että P/E jaetaan tuloksen kasvuprosentilla eli G. Yksi ongelma on, miten pitkältä ajalta laskunopeus lasketaan. Kymmeneltä vuodelta, viideltä, kolmelta?

          Viisi saattaa olla sopiva. Sen perusteella Ambun kasvuprosentti on 25. Kun P/E on 84, saadaan PEG-luvuksi vähän reilu 3,3.

          Tomralla vastaavat luvut ovat P/E 48 ja viiden vuoden G vain 6, eli tulos on noussut kuuden prosentin vuositahtia. Se ei ole kova vauhti. PEG on siten 48:6 = 8.

          Tomran PEG on siten paljon korkeampi kuin Ambun, eli Ambu on tässä suhteessa selvästi halvempi osake, ihan kylmien lukujen valossa.

          Mutta mikä on hyvä PEG? Siihen ei ole helppoa vastausta, mutta mitä matalampi PEG sen parempi.

          Vertailun vuoksi vaikka mallisalkkuni Nibe

          http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=NIBE%20B&region=swe&culture=en-US

          jonka P/E on 30 ja viiden vuoden G 10, niin PEG on 3.

          Nibekin on minusta nyt hiukan hintava, koska PEG ei saisi olla mielestäni hirveästi yli kahden. Kolme on jo aika kova luku.

          Joku 2,5 on hyvälle kasvuyhtiölle ok PEG vielä. Ja kovaa kasvavien yhtiöiden kohdalla on aika tarkkaan mietittävä, miten kauan vaikkapa Ambu pystyy kasvamaan 25% vuositahtia. Mutta jos siihen edes jonkun vuoden luottaa, joku P/E 50-60 olisi vielä järjellinen hinta. Jos olettaa EPS:in olevan tänä vuonna kahden kruunun tasoa, niin P/E 50 antaa hinnaksi sata kruunua.

          Huomasin muuten, että yhtiö on päässyt jo kahdesti alle konsensusennusteen, joten osake on paukkunut alas. Ja orgaanisen kasvun yhtiö odottaa olevan alle 20%, eikä kannattavuus voi loputtomiin kasvaa, joten tuo P/E 50 on sekin aika hintava. Jos maltillistaa sitä 40:een niin hinnaksi saadaan 80 kruunua.

          Jotain sellaista saattaisin olla itse valmis maksamaan, vaikka en yleensä koske yli 30 P/E:n osakkeisiin. Yhtiöiden kasvupotentiaalia kun yleensä liioitellaan, 25% kasvun pitäminen yllä harvoin onnistuu pitkiä aikoja.

Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2025 © Pörssihaukka