Markkinakatsaus: Onni yksillä kesän kekkereissä

Eipä jaksa nyt markkinoilla häslätä. Kuva: Public Domain Pictures

Onni yksillä, kesä kaikilla. Vanha sanonnan voi nyt vääntää otsikon muotoon.

Kesä osoitti taas oikullisuutensa. Pörssien nousutrendi taittui alas vain parin viikon ponnistuksen jälkeen. Heinäkuun kolkuttaessa ovea sijoittajien kiinnostus siirtyy kursseista rantsuun.

Mutta kohteiden välille aukeaa valtavia kuiluja. Osa teknoista paahtoi tauotonta nousua reilusti toista kuukautta, Apple uskomattomasti jo neljä kuukautta!

Hesan pörssin noste katkesi kuin giljotiinilla, OMX25 sukelsi jo edellisen pohjansa alle. Se tuli markkinahaarukkansa alalaitaan käymättä edes ihan 4700 pisteessä.

OMX25 on vähän alempana kuin vuosi sitten, Tukholman verrokki OMX30 +20% ylempänä ja liki ATH:taan. Nasdaqille OMX25 häviää noin -35%.

Se näkyy Pörssihaukan listassakin.

Gofore jaksaa seilata

Kotimaisista vain Gofore on liki ATH:taan. Muilta markkinoilta niitä löytyy kymmenkunta, seassa jopa syklisiä.

Taas kerran saamme muistutuksen, että osakkeiden osto- ja myyntiraot on määriteltävä yksilöllisesti. Vaikka useimmat liikkuvat indeksien tahdissa, se ei koskaan koske kaikkia eikä varsinkaan samassa mitassa.

Goforesta tulikin pari kyselyä osakkeen rynnättyä yli 27 euron, että vieläkö kannattaa ostaa. Suosittelin odottamaan, Gofore heittelehtii hurjasti.

Niiasi 25 pintaan – siis ostopaikassa taas. Hieno kasvuyhtiö ja kiitollinen suositeltava juuri edestakaisen tikkaamisensa ansiosta.

Gofore tikkaa ylösalas luotettavasti

Lisäillä voi montuista. Tämä voi käydä alempanakin kuin 25 euroa, mutta osake liikkuu ärhäkästi toiseenkin suuntaan.

Orionkin käy taas

Elisa ensin jarrutti 50 eurossa mutta jatkoikin kohta alemmas. Näitäkin tulee vastaan. Mitä halvemmalla saa sen parempi.

Elisan aaltoilu alleviivaa markkinoiden väitetyn tehokkuuden vitsiksi. Harvinaisen tasaisessa yhtiössä ei yleensä ihmeitä tapahdu, saati parissa viikossa.

Niin vain Mr Market piti kaksi viikkoa sitten oikeana hinta 56 euroa, nyt enää 49:ää. Ulkoisissakaan oloissa ei ole mitään muutoksen perustelevaa tapahtunut.

Orionin pitkä laskuputki ei vieläkään anna vahvaa merkkiä taitteesta, joskin pohja luurannee jo liki. Pistin ennakoiden rajahinnaksi alle 38 euroa, koska jo kuukausikuvaajan oskillaattorit raapivat ostotasoa.

Se ei ole jokapäiväistä. Viimeksi se tapahtui puolitoista vuotta sitten.

Orion ei käy kuukausikuvaajassa yhtä pohjassa kuin parin vuoden välein

Karta Orionin ostoriehoja

Hinta on fundamentaalisestikin jo ok. Tämä olettaen, että Nubeqan kasvu jatkuu ja kustannuspaine hellittää.

Halvaksi Orionia harvoin voi kehua, mutta kotimaisia osinkokoneita kaipaavalle se näissä hinnoissa jo kelpaa. Osinko on nyt nippa yli 4%.

Se on ok osinkotuotto varmuudellaan, mutta kasvua kyllä kaivataan. Nubeqasta sitä pitäisi irrota, mutta lääketeollisuudessa tuotteiden ennustaminen ei ole helppoa spesialisteillekaan.

Orion kyllä alleviivaa markkinoiden tehottomuutta ja maanisdepressiivisyyttä. Osake loikkii hurjasti taivaalle erilaisten odotusten piiskaamana, kunnes realismi tuo sen takaisin maan pinnalle.

Orionin ostoriehaan ei ainakaan Pörssihaukka koskaan osallistu. Se on kallista hupia – paitsi myymällä silloin halvalla ostetut osakkeet.

Pankeilla kovaa osinkoa

Pohjoismaiset pankit ovat vahvassa iskussa kunnossa ja kasvaneet korkokatteet sitä tukevat. Korot tulevat alas vielä, mutta Euroopassa tuskin ennen ensi vuotta.

Laskusuhdanne tuo luottotappioita, mutta pankit ovat niitä varten tehneet jo kirjauksia, eivätkä Aktia ja Nordea tapaa ottaa kovia riskejä.

Jos globaali nousumarkkina jatkuu kuten odotan, hyötyy Aktia siitä laajan varainhoitonsa kautta. Myös korkojen lasku tuonnempana avittaa osakkeita.

Jo odotetuilla osingoilla pankit ovat halpoja. Nordean odotan ainakin pitävän osinkonsa 0,80 eurossa ja Aktian nostavan sen 0,70 euron nurkille.

Nordean vaisun kauden pitäisi olla takana osingossakin

Osinkopaperit ovat kauttaaltaan halpoja, pankit kuuluvat nyt siinäkin seurassa kärkisakkiin. Se koskee myös ruotsalaisia verrokkeja, jos ne ketä kiinnostavat listan ulkopuolelta.

Passailua, passailua

Koneelle en vielä anna osta-suositusta, koska odotan sen kurkkaavan vielä alemmas. Ei hintakaan houkuta kuin lähempänä 40:tä.

Aika odotetusti Kone nyt reissaa, kannatti pysyä tiukkana sen kanssa. Lunasta-suositushan osui kohdalleen 52 eurossa.

Sampon hinta ei enää ahdista, toisaalta TA ei vihjaa sukelluksen vielä päättyneen. Pörssihaukka luottaa omiin menetelmiinsä joten edelleen odota.

Sampo ei vielä yllä ostovyöhykkeelle

Sampohan sai lunasta-suosituksen korkeammalla hinnalla. Tasaiseksi yhtiöksi osake on innokas reissaaja.

Eipä päästy pankeista korjaamaan pikavoittoa, vaan lässähtivät takaisin ostotasolle. Samat sanat Tietoevrystä. Senkin kesäblues soi mollissa ainakin toistaiseksi.

Osakesäästötilille tilanne on silti hyvä. Kovia osinkolappuja saa taas edullisesti. Kurssivoittoja voi korjata jahka niiden aika on.

Olvi rauhallinen

Olviin ei indeksin myyntipaniikki tarttunut. Jokohan pohja lopulta löytyi, siltä alkaa vaikuttaa.

Valko-Venäjän Lukashenka livahti Turkkiin perheensä kanssa. Syytä voi vain spekuloida.

Mutta Venäjän ollessa jonkin asteen kaaoksessa Wagner-joukkojen kapinan takia diktaattori tuskin aurinkorannallekaan halajaa. Peukut pystyyn, jokohan edes Valko-Venäjällä puhkeaisi vallankumous.

Olvin tilanteen kohentuminen olisi siinä toivottavasti hyvin päättyvässä mylläkässä vain pieni bonus, mutta kelpaisi toki. Yhtiön sikäläinen ajojahti on silkkaa ryöstämistä.

Valtsu kesädroppasi taas

Monet ovat kyselleet Valmetia, mutta jatkoin sitkeästi passaamista, koska Valtsu tapaa kesällä ja syksyllä notkahdella reippaasti. Ja teki sen taas.

Joten olen valintaani tyytyväinen. Joskus odotus menee vihkoon, mutta onnistuessaan säästää pitkän pennin ja parantaa tuottoa. Se on Pörssihaukan johtotähti.

Valtsu näytti teknisesti aivan samalta 2019 kesällä, kun kurssi alkoi valua 25 eurosta toukokuun alusta. Taite tuli vasta syksyllä noin -30% alempana.

Valmet vajosi taas kesähorrokseensa

Ei välttämättä toistu sellaisenaan, mutta voi sen tehdäkin. Indikaattorit kuitenkin yhä laskevat joten odota toistaiseksi.

Jonottajista Nestettä ja UPM:ää käsiteltiin vasta. Jälkimmäinen tunkee jo samalle tasolle kuin Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Tämmöistä on syklisten elämä. Eivätkä pääse vielä listalle teknisistä syistä. Sama on tilanne monella muullakin, kuten Huhtamäellä ja Reveniolla – vaikkei jälkimmäinen syklinen olekaan.

Revenio valuu kuin ruumis

Revenio lähti laskuun jo liki kaksi vuotta sitten, muttei anna vieläkään taitteen merkkejä, vaikka takana on jo -50% pudotus. Se kaatuu yhä alas harvinaisen tasaisella kulmakertoimella.

Kuukausikuvaajassa indikaattorit eivät edelleenkään viittaa hitustakaan laskun päättymiseen. MACD:ssa ei ole taitteesta merkkiäkään.

Ja Stochastic lojuu pitkin pituuttaan maassa kuin ruumis nyt jo toista vuotta. Tuollaista näkee pitkissä indikaattoreissa todella harvoin.

Revenio valuu alas teknisesti yhä aivan elottomana

Revenioonkaan ei Pörssihaukka koske ennen kuin TA antaa jotain elonmerkkejä. Mikä syy sitten onkin sitkeään laskumarkkinaan, siitähän TA ei kerro mitään.

Pari viimeistä kvartaalia Revenion tulos on ollut laskussa. Ilmeisesti sen odotetaan jatkuvan.

Ja kallis osake Revenio on. Edelleen, saati hypen huipulla. Mutta vielä se Pörssihaukan kynsiin tarttuu, ellei ihmeitä tapahdu.

Tavaraa oli sen verran, että huomenna ruotsalaiset ja jenkit samassa katsauksessa.

Hyvää viikonalkua!


Vastaa

Sijoituskohteet
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka