Sijoittaminen on siitäkin palkitsevaa touhua, että kaikenlaisista markkinaoloista voi ottaa ilon irti. Kurssien noustessa nautitaan ajoissa kylvetystä sadosta.
Sukellukset taas ilahduttavat tarjoamillaan ostomahdollisuuksilla. Oikealla asenteella ja ajoituksilla istuu aina voittajien pöydässä.
Viime viikkoina sai osta-suosituksia lätkiä todella niukasti, listat ovat olleet Pörssihaukan liki kolmen vuoden historian kitsaimpia reippaiden ja laajamittaisten nousujen takia. Mutta tilanne paranee kohisten.
Ainakin muodollisena syynä on Yhdysvaltojen keskuspankin keskiviikkoinen lausunto rahapolitiikan odotettua nopeammasta kiristymisestä. Ei sen tosin kummoisena yllätyksenä pitänyt tulla.
Inflaatio puuskuttaa kovempaa kuin vuosiin ja sikäläinen työmarkkina on toipunut jo tehokkaasti koronakuilusta. Kehitys ei sisällä pohjimmiltaan mitään dramaattista, se on normaalia suhdannekiertoa talouden elpyessä.
Yhdysvaltojen korkotaso merkitsee eniten finanssimaailmassa, koska markkinoita heiluttavat vahvimmin dollarivirrat. Rahan kallistuminen leikkaa sijoittajien velkavipua – joka on turvonnut koronan aikana todella korkeaksi.
Epätavallinen ongelma nousee vain siitä, että elpymiseen ja kovaan inflaatioon kytkeytyy koronan aiheuttama tuotantoketjujen paikoin pahakin takkuaminen. Ja omicron raivoaa kaikkialla.
Mutta ei tällaistakaan pidä säikähtää, jos sijoittaa haluaa. Kaikenlaisissa oloissa voi pärjätä ainakin kohtuullisesti.
Tuskin raha kallistuu rytinällä Yhdysvalloissakaan. Pari kolme koronnostoa vie vasta lähemmäs historiallisesti normaaleja rahoitusoloja tämän hetken nolla- tai miinuskoroista.
Terveitä yhtiöitä ja vakavaraisia kuluttajia se ei juuri hetkauta. Etenkään, jos sen myötä inflaatio laantuu.
Sitä ei voi tietää ennalta, kuten ei koronan kehitystäkään. Mutta sijoittajan ei auta kuin luottaa tulevaisuuteen tai pistää kivet kuppiin.
Kiristyvät rahahanat vaikuttavat ensi kädessä siten, että osakkeiden hinnoittelu muuttuu. Kalliit ja riskipitoiset yhtiöt menettävät asemiaan edullisten arvo-osakkeiden ja pärjäävien syklisten hyväksi – kuten vasta muutama viikko sitten aihetta perkasin.
Eli saumoja aukeaa aina jossakin. Hyvin hajautetussa salkussa joidenkin osakkeiden taantuessa toiset kuorivat vuorostaan kermaa.
Tästäkin syystä on syytä omistaa monenlaisia yhtiöitä. Jos vaikka keskittyy pelkästään kovakasvuisiin kuten kyseisessä jutussa käsitelty ARRK-ETF, saa varautua ikäviin aikoihin epämääräiseksi ajaksi.
Erityisesti junaan myöhässä loikattuaan. Kuten kokemattomat sijoittajat usein tekevät maksaen kovan hinnan markkinadynamiikan koulutuksesta.
Myös ARKK on tullut edelleen alemmas kuten povasin, enkä näe pohjaa vieläkään. Cathy Woodia tuskin taas vähään aikaan guruna palvotaan.
Tämä on myös syy siihen, miksi osa Pörssihaukan sinänsä hienoista kasvuyhtiöistä on saanut niin niukasti osta-suosituksia koronaromahduksen jälkeen.
Kurssit kuumentuivat äkkiä nostaen fundamenttihinnat ostojen kannalta kirvelevälle tasolle. Se on tuskallinen rako sijoittajasivustolle, vaikka muuta voisi kuvitella.
Vaikkapa Pörssihaukan hurjin kurssiraketti Nibe liki viisinkertaisti kurssinsa koronamontun pohjasta alle kahdessa vuodessa!
Uskomatonta mäiskettä, jos kohta yhtiökin on pärjännyt loistavasti.
Mutta en uskalla tällaiselle hellakoukulle antaa osta-suositusta. Jos osakkeen hinnoittelu muuttuu oleellisesti, pistää väärään aikaan ostetun paperin teurastus huulet väpättämään vähän kokeneemmaltakin sijoittajalta.
Jospa Nibekin lopulta halventuisi. Itse sain sitä aikoinaan hurjasti matalammalla arvostustasolla.
Tästä syystä suosituksiin eivät ole yltäneet monet sinänsä hienot yhtiöt. Olen omistanut vuosia loistavalla menestyksellä vaikkapa ruotsalaisia teknoyhtiöitä Biotage, Lagercranz ja Vitec, mutta taivaallisten arvostustasojen takia kartan niiden suosittelua – ennen kuin hinnat palaavat maan pinnalle.
Sama pätee Hesan pörssin rakettiin QT Groupiin. Nuori IT-yhtiö on paahtanut hullun lailla viime vuodet niin liikevaihdon kuin kannattavuuden turvotessa.
Samalla arvostustaso on karannut todella korkeaksi. Huolimatta reippaasta korjauksesta P/E huitelee reilusti sadan päällä.
Ajoissa ostaneiden ei tarvitse tuskailla, mutta huumaan myöhässä loikanneilla riittää nyt arpomista, kun rahan kallistuminen viilaa arvostustasoja vähän joka nurkassa.
Oman TA:ni mukaan QT tulee vielä reippaasti alemmas. Tämä ei ole mahdollisesti sitä omistaville suunnattu suositus, vaan tekninen arvio, jonka laadun voimme tsekata tuonnempana.
Sopivassa hinnassa QT kiehtoisi kotimaisiin kasvuyhtiöihin. Mutta sinne on vielä matkaa.
Hintariskiä ei pidä koskaan vähätellä. Se kasvaa erityisesti salkun pullistellessa hotstockeja. Joita aloittelevat sijoittajat herkästi keräävät ison nopean rahan toivossa.
50% pääoman menetys yhdessä osakkeessa vaatii reilusti yli 100% nousua toisessa, jotta kokonaisuus pysyy säällisesti plussalla. Ja kokonaisuus ratkaisee, eivät yksittäisten osakkeiden liikkeet.
Korkojen noustessa voikin tyynesti odottaa kuumimpien osakkeiden jäähtymistä kohti ostokelpoisuutta. Ja keskittyä niihin, jotka sitä jo ovat tai piakkoin tulossa.
Koska namupaikat aukeavat eri aikaan muulloin kuin pahimmissa paniikeissa, syntyy salkkuun kylkiäisenä terve hajautus. Markkinoiden rotaatio on sijoittajan ja sijoittajapalvelun parhaita kavereita!
Siitä antaa mieluisan esimerkin alle 200 kruunuun pudottuaan osta-suosituksia kerännyt kumiekspertti Trelleborg. Se kroolaa nyt väkevästi markkinan valtavirtaa vastaan.
Aika varmasti pöytään paukahtaa kova Q4. En missään tapauksessa usko tätä sattumanvaraiseksi ralliksi, vaan ison rahan tiedoksi.
Piensijoittajalle sen liikkeiden tunnistamiseen tarjoaa mahdollisuuden vain tekninen analyysi.
Trellen nousua on koossa jo 30% parissa kuukaudessa. Sitä kertynee vuoden mittaan muikeasti lisää.
Huolimatta reippaahkosta heilunnasta ei uusia ostopaikkoja Euroopan puolella auennut. Piakkoin suosituksen saa kohta esiteltävä kasvuyhtiö Kambi, rahapeliyhtiöiden softan tuottaja.
Kambi on kyennyt kasvamaan kovaa kyytiä, vaikka alalla tuulee ja ropisee monesta suunnasta. Se kiskoi osakkeenkin yli 50% pudotukseen.
Nyt osake on tulospohjaisesti halvempi kuin koskaan, joten riski kohdistuu vain liiketoiminnan kehitykseen. Oman näkemykseni mukaan sen näkymien tuskia liioitellaan.
Siitä lisää lähiaikoina. Rentouttavaa viikonloppua!