Markkinakatsaus: Hermoilu tasaantui

Korona vaatinee taas uuden rokotuskierroksen

Mikään ei ole pysyvää – varsinkaan arvopaperimarkkinoilla. Kesän huolettomuus pyyhkäistiin viemäriin isolla luudalla murheiden tulviessa taas joka nurkasta.

Koronan omicron-mutantti kurkkii jo kaikkialla. Yhdysvaltojen keskuspankki ei määrittele enää inflaatiota väliaikaiseksi riesaksi. Ja maanisdepressiivinen markkina löysi hetkessä jälkimmäisen puolensa.

Viikon takaisesta oleellisesti uutta ei silti ole ilmaantunut. Koronatilanne luultavasti pahenee taas, mutta sen mittakaavaa voi vain arvailla.

Samoin turvatoimien määrää ja luonnetta. Laajat matkustus- ja liikkumiskiellot rassaisivat taas monia sektoreita – ja hyödyttäisivät toisia.

Mutta tilanne on nyt kaikin osin parempi kuin talvella 2020. Kokemusta taudista on roppakaupalla, rokotteita ja lääkkeitä tarjolla.

Ei kahta riesaa päällekkäin

Pahimmassa tapauksessa uusi taantuma silti kurkkii mahdollisuutena. Mutta koronan alkuvaiheen kaaosta ja talouden halvausta tuskin tarvitsee pelätä.

Yhdysvaltojen keskuspankin asenne inflaatioon muuttui viitaten rahapolitiikan odotettua nopeampaan kiristymiseen. Mutta se ei taloutta kaada, jos eväät muuten ovat kohdallaan.

Talous kasvaa tyypillisesti hyvän aikaa nousevien korkojenkin oloissa. Laskusuhdanteeseen on korkojen nousun alusta aikaa yleensä ainakin vuosi pari.

Nyt on yhtä aikaa riesana koronapeikko ja rahapolitiikka. Mutta jos korona taklaa talouden nurmen pintaan vetää se aika varmasti mukaansa inflaation.

Euribor matelee edelleen

Kuten myös koronan alkuvaiheessa. Talousshokki kiskoi hintatason deflaation puolelle. Näin kävisi epäilemättä tässäkin mahdollisessa halvauksessa.

Joten tuplakriisi on erittäin epätodennäköinen skenaario. Toisaalta kovan inflaation riski ei näytä ainakaan korkomarkkinoita huolettavan.

Euribor junnaa edelleen historiallisen alhaalla. Ei se siellä ikuisesti pysy, mutta eipä näytä kiirettäkään pitävän.

Se on paljon tärkeämpi indikaattori kuin mitkään synkistelevät analyysit.

12 kk euribor ei ole inflaatiosta tietääkseen

Ahdistus tarjoaa ylituottoja

Reaalimaailman monttuja ei sovi vähätellä, mutta niiden liioittelu on sijoittajalle vielä vaarallisempaa – ja yleensä helpompaa. Ensimmäiseksi kannattaa laittaa isolla kouralla jäitä hattuun ja aprikoida vasta sitten tekojaan.

Tilanne joka tapauksessa alleviivaa, miksi Pörssihaukan suositukset toimivat kuten toimivat. Markkinat ahdistuvat toistuvasti tarjoten ylituottoja.

Niitä tupsahtaa kussakin osakkeessa tyypillisesti joidenkin kuukausien välein, joskus harvemminkin. Mutta aina ennen pitkää.

Siihen nojaa Pörssihaukka. Ja siksi sivustoa kannattaa seurata säännöllisesti.

Sampolle nyt osta

Yksi uusi osta-suositus kotimaahan. Sampo on valunut sen verran alas, että houkuttaa teknisesti.

Odottaminen ei kyllä tuottanut ihan toivottua tulosta, koska edes omicron-paniikki ei paljoa osaketta hetkauttanut. Harmittaa tietysti, mutta tätäkin tulee vastaan.

Sampo valui viikkoindikaattoreissa ostopaikkaan

Osinkokonehan Sampo perinteisesti on, ja nyt erityisesti sen pistettyä Nordeaa lihoiksi. Vakuutustoiminta taas on varsin varmaa ja suhdannevapaata, joskin yhtiöiden suuret arvopaperisalkut aiheuttavat volan myötä kirjanpidollista tulosheiluntaa.

Sampon Q3 on yhä käsittelemättä kiireiden keskellä. Se oli oikein hyvä, kuin myös yhtiön omat odotukset.

Sampo jos mikä on osakesäästötilin peruspaperi. Ennen Nordean parin vuoden takaisia vaikeuksia ja koronaa se nosti muhkeaa osinkoaan tiuhaa tahtia, palaten nyt samalle polulle.

Nolaton lasku loppui

Nolato on edelleen ostorajalla. Sopimusvalmistaja on kroonisesti aliarvostettu monipuolinen kasvuyhtiö, jonka hinta-laatu-suhde hakee vertaistaan.

Kurssi jarrutti voimakkaasti 105 kruunussa jääden jauhamaan siihen. Näin se tekee usein – kunnes aloittaa vahvan trendin.

Nolaton kurssi löi liinat kiinni 100 kruunun päällä

Pörssihaukan ehdoton odotus on, että suunta jatkaa ylös kuten aina ennenkin korjausten jälkeen. Koska sitten tapahtuukin.

Latour, Investor ja Axfood testaavat ATH:taan. Saattavat kurvata alemmas, kutein usein tapahtuu ennätysten kohdalla.

Sillä ei ole merkitystä ajoissa ostaneelle. Vaikka kurssin notkahduksen todennäköisyys on jonkunmoinen, en suosittele pikavoittojen napsimista.

Piensijoittajalle salkun vekslaaminen on vaikea strategia jo kustannusten takia. Ja komissio on maksettava myös huonosti ajoitetuista kaupoista.

VW-konserni hallitsee jo Euroopan EV-markkinaa

Tässä tuoretta sähköautojen myyntidataa Euroopasta jatkoksi keskiviikon juttuun.

VW-konserni vie vuoden alusta asti laskettuna kirkkaasti suurimman potin myydyistä sähköautoista. Markkinaosuus on jo 17% ilman Skodaa, joka tekee hyvää nousua Enyaq-mallillaan.

Konsernitasolla Tesla ei mahdu edes viiden sakkiin, vaan Hyundai-Kiakin ajaa sen edelle aika selvästikin 10% markkinaosuudella.

Tesla ei mahdu Euroopassa enää edes viiden sakkiin konsernitasolla

Teslan Model 3 on myydyin, mutta Volkkarin kahta mallia ID.3 j ID.4 myydään yhteensä saman verran. Kun yhtiön edullinen e-Up! nousee vikkelästi, on Volkkari jo kirkkaasti myydyin EV-brändi Euroopassa.

Teslan markkinaosuus 7%

Tesla jää yhtiönä myös Mersun ja BMW:n taakse 7% markkinaosuudella. Volvo on aivan sen iholla 6% markkinaosuudella.

Tesla tyypillisesti parantaa kvartaalien lopussa, mutta joka tapauksessa tämäkin tilasto kertoo selityksittä, että ainakin Euroopassa EV-markkina on jo hajautunut juuri samakaltaiseksi kuin automarkkina täällä ennenkin.

Teslan Saksassa aloittava tehdas kohentaa varmasti paljon sen lukuja. Mutta eivät muutkaan laakereillaan lepää.

Ja Eurooppa on edelleen maailman kolmas suuri automarkkina Kiinan ja Yhdysvaltojen ohella. Ja Tesla kattaa edelleen puolet maailman autoteollisuuden markkina-arvosta.

Tämä edelleen muistutuksena siitä, miksi Pörssihaukka ei koske tulikuumiin hypeosakkeisiin. Sähköautomarkkinan vasta kunnolla liikkeelle päässyt kehitys ei puolla pätkän vertaa EV-tehtaiden tyrmäävää hinnoittelua.

Hyvää viikonloppua!


Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka