Jenkkikatsaus: TSM viikon raketti

Pörsseissä nyt runsaasti rakettihavaintoja. Kuva: US Air Force

Ostopaikkoja aukeaa kitsaasti, komeita nousuja taas riittää kärjessä TSM. 

Vahvan nousumarkkinan puhinaan kuuluu, että teknisesti passeleita ostorakoja joutuu kyttäämään tuskallisen kauan kurssien korjaillessa alas harvakseltaan. Salkun kehitys taas vetää suupielet korviin.

Varsinkin jenkkiosakkeet ovat kiskoneet komeita loikkia. Oikean ilotulituksen kuitenkin järjesti puolijohteiden markkinajohtaja Taiwan Semiconductor ilmoittaessaan tammikuun myynnin räjähtäneen kasvuun joulukuusta.

Plussaa kertyi aika äimistyttävä yli +22%. Suhdanteen kiihtyminen ei yllätä, tempo on kuitenkin poikkeuksellinen.

Tarkempaa erittelyä tiedote ei sisällä, mutta markkina riehaantui. Jo raporttinosteessa ollut osake korkkasi jo päälle 130 dollarin oltuaan vielä kuukausi sitten satasessa.

ATH ei ole enää kaukana. Ja liki satavarmasti ylittyy ei kovinkaan kaukana tulevaisuudessa.

Buffettille paha moka

Tällaisia ovat sykliset. Kun suhdanne taittuu niin lujaa mennään. TSM:n kaltaisen liki superyhtiön kohdalla kysymykseksi asettui vain ajoitus.

Listalle TSM nousi alle satasessa ja sen alta dipeistä ovat osta-suositukset tulleet. TSM nousi pelipapereihinkin noissa hinnoissa.

Pari viikkoa sitten totesin, että nautitaan nyt. Virheen mahdollisuus juuri lunastuksessa hätäilyn suhteen on nyt suuri trendin kiihtyessä. Pakko myhäillä.

Enkä malta olla taas muistuttamatta, että Warren Buffett möi vain hetken pitämänsä miljardien TSM-posansa jo reilu vuosi sitten, ilmeisesti suurvaltasuhteiden säikyttämänä. Se tai tämä syy, kirkas paha virhe.

TSM:n myynti kiehuu jo kunnolla

Mestareillekin niitä sattuu. Sen takia Pörssihaukka ei peesaa ketään. Kun virheitä tulee niin syypään löytää saman tien peilistä.

Amgen sakkasi – lopulta

Uusia ostorakoja täytyy Atlantin takana odottaa. Etenkin kuumiin osakkeisiin ei pidä koskaan tarttua.

Hyvä esimerkki Amgen, jonka arvioin ylikuumentuneeksi hiukan liian aikaisin osakkeen korkattua 300 ja mahdolliseen lunastukseen sitä kaipaaville. Reissun jatkuttua päälle 320 ähkin harmista.

Vaan en kauan. Osari, jossa ei sinänsä pätkän vertaa vikaa ollut, posauttikin kurssin saman tien taas alle 300.

Joten kyllä osake kiehui ennen sitä. Markkinat sortuvat tauotta ylilyönteihin molempiin suuntiin.

Sauhunnut Amgen kyykkäsi yhtään yllätyksettä

Amgenin matalapaine jatkuu kokemuksen ja indikaattorien mukaan vielä viikkoja. Ei välttämättä määrällisesti enää paljoakaan, mutta tällaiset dropit ottavat aikansa.

Dippejä muhimassa

Jos myyntirieha yltyy kuten Amgenille usein käy ilman kunnon syytä aina parempi. Se tietää taas helppoa rahaa.

Leimasin Ross Storesin ylikuumentuneeksi joku viikko sitten 140 taalan pinnassa, mutta hitusen niiattuaan ralli elpyi uudestaan ylittäen jo 145 taalaa. Ja kuumuen teknisesti entisestään.

Kiintoisaa nähdä osari. Amgenin kaltainen dippi ei todellakaan yllättäisi, päinvastoin. Viikkokuvaaja on ihan törkyisen yliostettu.

Ross Stores käy harvoin yhtä kuumana kuin nyt

Toivottavasti myyntipaniikki iskee. Rostia olisi kiva saada takaisin salkkuun, muttei näistä asetelmista puhettakaan.

AMT tuli vielä alemmas

Korjauksia onkin jo liikkeellä. Ainakin Illinois Tool Works, Main Street Capital ja Black Rock hivuttavat alas, mutta eivät vielä riittävästi.

American Tower muistuttaa, miten ärhäkästi trendit taittuvat. Annoin hiukan ennenaikaisesti osta-suosituksen 205 taalan alla osakkeen valuttua sinne liki 220 korkattuaan.

Matka jatkui aina 190 taalaan asti eli -15% piikistä. Näille tienoille pohja asettunee. Osinkosijoittajalle makoisa lappu osingon kasvuvauhdin puolesta – eikä tämän hetken liki 4% vuosiosinkotuottoakaan ihan nysväystä tarjoa.

Nousumarkkinat ovat hankalia ostojen kannalta. Kannattaa pistää rahaa sukanvarteen, jotta paukkuja riittää saaliin ilmestyessä osumasektoriin.

Tesla yhä kallis

Teslasta tuli muutama kysymys – eikö se dipannut jo ostorakoon. Ei minun silmissäni edelleenkään missään mielessä.

Hinta on edelleen aivan liian korkea siinäkin valossa, että yhtiö itsekin odottaa autojen kysynnälle suvantovaihetta kuluvasta vuodesta. Suhdanteet kääntyvät toki äkkiä jos korot sen sallivat.

Mutta Teslan tuloksen pitäisi parantua rajusti yltääkseen Pörssihaukan kriteereillä ostokelpoiseksi. Se teki viimeisen rullaavan 12 kuukauden aikana liikevoittoa noin kymmenen miljardia katteen hissukseen pehmetessä.

Yhtiön markkina-arvo on yhä 600 miljardia. Suhdeluvuksi jää 60. Se on kuplahinta edelleen, ellei Tesla saa kannattavuuttaan nostettua roimasti ja nopeasti.

Satasen kurssilla suhdeluku olisi edelleen 30 – tasan saman verran kuin juuri nyt Microsoftilla. Joka on heittämällä Teslaa parempi yhtiö kaikilla mittareilla.

Teslan liikevoitto ja -marginaali eivät oikeuta 600 miljardin markkina-arvoa

Hinnoittelu on sijoittamisen vaikeimpia alueita. Sen virheistä johtuu iso osa huonosta sijoitusmenestyksestä.

Muista Microsoft kuplassaan

Teslaa koskevat kommentit talousmediassa ja analyysitaloissa ovat myös muuttuneet sävyltään radikaalisti parissa vuodessa. Aiemmin joka tuutista tulvineen ylioptimistisen hypetyksen tilalle astuivat hyvinkin skeptiset arviot.

Ylihintaiset osakkeet voivat romahtaa uskomattomasti, vaikka kyse olisi pohjimmiltaan laatuyhtiöistä. Microsoftin hinnasta suli -80% teknokuplan puhjetessa vuosituhannen alussa.

Ei se huono yhtiö silloinkaan ollut, päinvastoin. Mutta mieletön kupla ja päälle lievä tulostaantuma tekivät tehtävänsä sijoittajien tultua tolkkuihinsa.

Microsoft antoi kylmää kyytiä sijoittajille teknokuplan puhjetessa

Sen jälkeen Microsoft on ollutkin sijoittajan unelma. Sitä ylihintaan ostaneille painajainen kesti vuosia. Liki kaikki tuolloiset omistajat lienevät sen toki myyneet raskaalla tappiolla.

TA ei puolla vieläkään

Tekniset syyt painavat vähintään yhtä paljon. Kuukausikuvaajassa Teslan oskillaattorit kääntyivät jyrkästi alas sinänsä odottamallani tavalla, kun kurssi aloitti syöksynsä vuoden alussa.

Teslan kuukausikuvaaja ei ole likikään pohjaa

Ja pohjaan riittää matkaa. Menevätkö sinne, saa nähdä, mutta olen karttanut tähän asti Teslan pahimmat miinat enkä aio pilata rekordiani.

Viikkokuvaaja kertoo samaa tarinaa. Rate Of Change ja MACD työntyivät juuri nollan alle. Erittäin karhumaiset signaalit, sillä ne ovat tehokkaita ennakoivia indikaattoreita.

Kaiken kukkuraksi DMI, joka on indikaattoreista vaikealukuisin mutta parhaillaan ylivertainen liikkeiden ennustaja, kaartaa syöksyasennossa. Se yksin jo ratkaisee, etten harkitse sekuntiakaan osta-suositusta.

Tesla näytti viikokuvaajassa tasan samalta reilu vuosi sitten

Ei jatkoon tässä raossa

Vastaavista asetelmista Tesla on aiemmin kyykännyt luokkaa 20-30%, viimeksi vähän yli vuosi sitten. Edellinen pohja satasessa voi hyvin tulla vastaan paniikin yltyessä.

Eivät nämäkään yhtä säveltä soittavat signaalit automaattisesti johda laskun jatkumiseen, mutta todennäköisyys kapuaa minusta todella korkeaksi. Ja nyt puhutaan ainakin useiden viikkojen aikaikkunasta, ei joidenkin päivien.

Päiväkuvaajassa osake on ylimyyty ja saattaa korjata hiukan ylös luokkaa viikon pari. Se osoittautuu ansaksi, jos tulkintani pitää kutinsa.

Joten Tesla ei jatkoon vieläkään. Seurannassa pysyy tietenkin.

Paypal kiinnostaa, kysymyksiä riittää

Maksuoperaattori Paypalia olen katsellut Pörssihaukkaan uutena kohteena. Osake on todella halpa yhtiön talouteen nähden ja teknisestikin lupaava.

Tähän asti yhtiö on kasvanut kannattavasti – vaan jatkuuko. Siitä löytyy tukku ristiriitaisia argumentteja.

Paypalin liikevaihto on kehittynyt vakuuttavasti hyvällä katteella

Kilpailu alalla on kovaa ja muuttuvaa. Paypal menetti 2023 muutaman prosentin asiakkaistaan ja ohjeistaa 2024 tuloksen pysyvän paikallaan. Vaikkapa Visa ei moista riesaa pode.

Onko Paypal suhdannekuopassa vai pysyvässä, en tiedä. Erinäistä kuohuntaakin yhtiön ympärillä on riittänyt.

Vajaamiehityksestä Pörssihaukan lista ei todellakaan kärsi, mutta halpa laadukas kasvuyhtiö toki kelpaisi. Kun nyt monet syklisetkin ovat karanneet ainakin toistaiseksi reilusti osta-reviirin ulkopuolelle.

Hyvää viikonloppua!

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta


Vastaa

Sijoituskohteet
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka