Jenkkikatsaus: SP500 kuumana

Samsung on iso pala kehittyvien markkinoiden ETF:ää

Tuskailin viimeksi volapiikin jääneen suutariksi, mutta TA:n silmin pienen sauman uuteen myyntiaaltoon jääneen. Nyt se pilkottaa taas ihan mukavasti, muttei varmasti.

Aika pian eli tällä viikolla sen pitäisi purskahtaa teknisistä syistä. Vähän pienempikin hermoilu eli VIX jonnekin 25 pisteeseen riittäisi avaamaan joitakin uusia ostopaikkoja.

Peukut sille. Ja jos ei nyt niin ilman ihmettä tuonnempana. Harvoin kalenterivuosi sujuu ilman ainakin yhtä raikasta rytinää.

ETF:t olleet vaikeita

Tästä pääsenkin Janin kysymykseen ETF:ien ostamisesta: kannattaako odottaa indeksien myyntiaaltoa vai keskittyäkö yksittäisiin osakkeisiin.

Tähän ei ole ihan helppo vastata. Jo senkin takia, että ETF:ien suositukset ovat menneet lepikkoon.

Papereissa ei vikaa ole ollut. Markkinat kuitenkin ajoivat niiden kurssit lähes rikkumattomiin ralleihin suoraan koronakuopan pohjasta.

Historian rajuin pörssiromahdus taittui saman tien indeksitasolla historian kuumimmaksi nousumarkkinaksi. SP500 on tuplannut arvonsa reilussa vuodessa.

Teknokuplasta toipuessa SP500:n samanmittainen nousi vaati liki viisi vuotta. Finanssikriisin jälkeenkin pari kolme.

Todella tasaista jumputusta

Eivätkä nousua rytmitä kunnon korjausliikkeet. Viikko-oskillaattorit eivät ole käyneet kirkkaasti ylimyytyinä sitten maaliskuun 2020.

Se on hyvin harvinaista. Ja teknisen analyytikon painajainen, kun orastaneet kunnon pudotukset taittuvat ylös liian aikaisin.

Jälkeenpäin on syy ollut toki helppo nähdä. Kriisin alussa sykliset yhtiöt saivat pahasti siipeensä, mutta informaatioteknologia ja defensiiviset eivät – jotkut jopa hyötyivät kriisistä.

Kriisin helpottaessa sykliset alkoivat vetää, monien ehtiessä jo huippusuhdanteeseen. Rotaatio kuskasi rahaa sektorilta toiselle tilanteen mukaan – ja koko indeksi matkasi tasaisesti ylös.

RSI ja UO kuumana

SP500 on ollut teknisesti ylikuumentunut jo pitkään. Kuukausitason indikaattoreista markkinoiden huiput ja pohjat yleensä luotettavasti tunnistavat Relative Strenght (RSI) ja Ultimate Oscillator (UO) ovat jo liki ääriasennossa yliostettuina.

UO korkkasi jo 70 pistetttä, minkä se on tehnyt vain muutaman kerran vuosikymmenessä aiemmin – ja aina jonkin verran ennen laskumarkkinaa tai ainakin tuhdimpaa korjausliikettä alas.

Samat sanat 80 pistettä ylittäneestä RSI:stä. Näiltä tasoilta nousuvara on typistynyt olemattomaksi ja pudotus hionut kynsiään kulman takana.

SP500 on teknisesti varsin kuuma, joskaan ei aivan äärimmillään

Ei historia sen toistumista takaa, mutta varsin usein niin käy. Siinäkin tapauksessa siihen voi vielä mennä  aikansa.

Kohta kuin talvella 2017

Mistä syy sukellukseen sitten löytyisikin tällä kertaa – luultavasti inflaatiopelosta ja osakkeiden korkeasta hinnasta.

Tilanne muistuttaa nyt aika lailla talvea 2017, kun Donald Trumpin elvytyspaketti piiskasi talouden ylikierroksille. Pörssien raivoisa nousu taittui vuodenvaihteessa 2018, jolloin pitkät indikaattorit kiehuivat harvinaisella voimalla.

Kaikki näytti tuolloin niin hyvältä – liiankin, kuten tyypillisesti vastaavassa tilanteessa. Lasku kesti monella osakkeella vuoden, ja indeksitkin retkahtivat vielä kunnolla 2018 lopussa.

Vielä ei osakemarkkina hehku aivan samassa mitassa, mutta tätä menoa siihen ei kauan enää mene.

Kehittyvät markkinat korjaa jo

Kehittyvien markkinoiden ETF jo ehti korjausliikkeeseen valuen alas helmikuusta asti. Se on jauhanut markkinahaarukassa välillä 30 – 32 euroa.

TA:n perusteella odotan sen puhkaisevan 30 euron tukitason ja jatkavan sen alle ehkä 25 euron tienoille. Tuollaiset 20 prosentin niiaukset ovat hyvin tyypillisiä indeksityyppiselle kohteelle.

Tämänkin korjaus alkoi samaisten indikaattorien RSI:n ja UO:n kavuttua ylikuumentuneisiin lukemiin. Kuvio on hyvin tavallinen kaikissa markkinainstrumenteissa.

Kehittyvien markkinoiden ETF tulee jo alas ylikuumennuttuaan ensin

Tämä ETF liikkuu liki identtisesti Kiinan osakemarkkinoiden kanssa sikäläisten osakkeiden painoarvon takia. Shanghain pörssi-indeksi näyttää aivan samalta.

Summa summarum, en missään tapauksessa enää tässä kohtaa uskalla suositella ETF:iä. Olen sortunut niiden kanssa pahaan virheeseen, matalan volan ETF tosin sai osta-suosituksia alemmalta tasolta.

Mutta en halua tehdä toista pahaa virhettä samoilla papereilla eli suositella niitä nyt, kun tekniset signaalit eivät hitustakaan ostamista puolla.

Omnicom kuvaa dynamiikkaa

Ja kuten toistuvasti sanon, liki jokavuotista syyspaniikkia kaikki merkit taas puoltavat. Markkinat osaavat yllättää, mutta en hevin tästä odotuksesta luovu.

Pitkästä aikaa osta-suosituksen saanut mainosjätti Omnicom kuvaa osaltaan TA-pohjaisia suosituksiani. Osake ei ollut kallis missään vaiheessa, mutta yliostetuksi ehtineet indikaattorit perustelivat toistuvat odota-suositukset.

Taite tulikin 85 taalassa – jossa muun muassa juuri RSI ja UO piikkasivat viikkotasolla jokseenkin äärilukemissa. Ja kohta kurssi sukelsi, huolimatta todella hyvästä osarista.

Omnicomissa TA on toiminut mallikkaasti

Nyt noin 20% alempana samat indikaattorit putosivat jo ylimyydyksi eli osta-suositukseen. Pohja voi olla alempanakin vielä, mutta tuskin paljon.

Omnicom pärjää kohtalaisesti heikompinakin aikoin, saati noususuhdanteessa. Kun osake on edullinen ja TA puoltaa taas, osta-suosituksen lätkäisee vaivatta.

Visa ja Cisco pelipaperien ilopillerit

Vastaavia notkahduksia täytyy vain odottaa, jos osake on teknisesti liian kuuma. Kyllä ne sieltä aikanaan tulevat.

Pelipaperit ovat jääneet kesannolle sitten Microsoftin voiton lunastuksen, mutta palaan asiaan pian. Uutta lunastettavaa ei vielä näy, joskin Visan ja Ciscon marssi tarjoavat siihen maukkaan paikan tuonnempana.

Microsoftin tilalle on tulossa vaihtopelaaja. Innovative Industrial Properties oli ykkösvaihtoehtoni, mutta se karkasi jo liian ylös. Samoin teki Lowe´s.

Mutta pitkä salkku kiittää. Hyviä ostopaikkoja molemmat ovat tarjonneet riittävästi.

Raporttiviikko kuohuu taas vilkkaana, isot kasvuyhtiöt etunenässä. Niitä sitä mukaan kun ehdin.

Hyvää viikonalkua!


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2025 © Pörssihaukka