Jenkkikatsaus: Dollari hilautuu ylemmäs

Dollarilla on nyt suunta ylös

Ensin vilkaisu dollariin. Kurssi kurkotti nyt varovasti teknisenä vastustasona olleen 0,85 euron päälle kuten hyvän aikaa on vaikuttanut. Pidän aika varmana, että taalan laskumarkkina jäi toukokuussa taakse pitkäksi aikaa.

Pitkät tekniset indikaattorit näyttävät aivan samalta kuin kesällä 2018, josta alkanut dollarin nousumarkkina kesti vielä liki kaksi vuotta. Vuosi pari on valuutoille tyypillinen pitkä trendi.

Suuria liikkeitä dollari ja euro eivät ole keskenään tehneet. Pohjasta piikkiin eroa on tavallisesti syntynyt 10-15 prosenttia.

Yhdysvallat elpynyt taas nopeasti

Samaa luokkaa sopii nytkin odottaa. Toki voi toisinkin käydä, mutta ei siihen mikään viittaa.

Dollarin pitkät indikaattorit ovat aivan samassa asennossa kuin kesällä 2018 nousun alussa

Fundamentaalisetkin perusteet puoltavat dollarin vahvistumista. Yhdysvallat on taas kerran toipunut talouskriisistä Eurooppaa nopeammin ja tehokkaammin.

Samoin on tehnyt inflaatio, joten rahapolitiikka kiristyy aika varmasti ensin Yhdysvalloissa kuin euroalueella. Vaikka siihen aikaa yhä hurahtanee.

Valuutta siivittää joka tapauksessa dollariosakkeita nyt ainakin reilusti ensi vuoden puolelle. Vaikka en sinänsä suosittele salkun vekslaamista valuuttojen perässä, ei se ainakaan jenkkipapereiden houkuttelevuutta vähennä.

Kiinassa uusi mylläkkä

Alibabasta on tullut hämmentävä osake, joskin tunnetuista syistä. Laitoin sille odota-leiman, koska jo uskomattoman alas uponnut sukellus vaikuttaa jatkuvan ainakin hetken.

Pelko ajaa nyt sijoittajia ulos. Tuorein säikyttäjä on Alibaban ja Jack Ma´n kotikaupungin Hangzhoun johtajan Zhou Jiangyongin korruptiotutkinta, uutinen kertoo.

Zhoulla sanotaan olevan tiiviit suhteet Alibabaan. Hänen perheensä huhutaan ostaneen Alibaban tytäryhtiön Ant Groupin osakkeita lahjonnan luonteisin ehdoin ennen sittemmin torpattua listautumista.

Kun Kiinan johtajia tutkitaan avoimesti vakavasta korruptiosta, seuraukset ovat yleensä kovat aina teloituksia myöten. Tässä tapauksessa roiskeet ainakin vaikuttavat osuvan Alibabaankin.

Halpa mutta arvoituksellinen

Jää edelleen arvailun varaan, mikä on Kiinan hallituksen toimien merkitys Alibaballe ja muille sikäläisille yhtiöille. Sen tietää vain Xi Jinping.

Tilanne ei ole sinänsä muuttunut. Sijoittajien myyntipaniikki voi olla pahasti ylimitoitettu, mutta sen näemme vasta tuonnempana.

Zhou Jiangyongin (oikealla) kaveeraus Jack Ma´n kanssa voi osoittautua kohtalokkaaksi

Näin heppoisin perustein ei Pörssihaukka yhtiöitään hylkää, varsinkaan perusteiltaan ja potentiaaliltaan maailmanluokan kasvuyhtiötä, jonka talous on pysynyt kunnossa.

Mutta Kiinan kaltaisessa autoritaarisessa maassa ei poliittista riskiä voi vähätelläkään. Virkavaltaa ei rajoita muut kuin se itse.

Sen vuoksi kiinalaisten yhtiöiden nostaminen suosituksiin pysyy vakaita demokratioita selvästi korkeamman kynnyksen takana. Pelisäännöt voivat pettää pahan kerran.

Hajautuksen merkitys korostuu

Alibaba saa silti piakkoin taas osta-suosituksen, jahka myyntiryntäys näyttää laantumisesta selvät merkit. Ne ovat valitettavasti pettäneet jo useampaan otteeseen.

Toteutuneeseen tuloskuntoonsa ja historiaansa nähdenhän Alibaba on naurettavan hintainen. Samoin yhtiön omiin odotuksiin, jota korostaa tuhti omien osakkeiden osto-ohjelma.

Mutta yksittäisille yhtiöille voi tapahtua periaatteessa mitä tahansa, vaikka sitten poliittisissa myllerryksissä. Episodi korostaa myös hajauttamisen merkitystä.

Yhteenkään sijoituskohteeseen ei pidä sitoa liikaa omaisuudestaan. Monin tavoin leveä salkku on osakesijoittajan ainoa todellinen turva.

Se myös antaa tilaa puntaroida yksittäisten osakkeiden kohtaloa ilman liiallista psyykkistä ja taloudellista painetta. Ylisuuret positiot piiskaavat äkillisiin ratkaisuihin kenet tahansa.

Visa niiasi ostopaikkaan

Visan tuhti ralli taittui vähän yllättäen, syynä ilmeisesti koronan uusin aalto. Toki se ikävyyksiä tietää taas jo orastaneelle matkailulle.

Toisaalta Visaa voi nyt tankata halvemmalla. Ei tämä epidemia ikuisesti kestä. Luottokorttiyhtiöiden iso kuva pysyy entisellään.

Visan nousu taittui, nyt osake on ylimyyty eli ostopaikassa

Pelipapereissa ei ole tapahtunut reagoimisen arvoista. Alibaban paniikki on tietysti nyt ikävä yllätys, ja hyvään vauhtiin päässyt Visakin droppasi.

Kesäisin matelu on toki tavallista, ja siihen joutuu varautumaan. Harvat osakkeet ovat nousseet merkittävästi, jotkut toki.

Cisco sentään rallaa

Yksi niistä on Cisco, joka kurkotti jo edelliseen piikkiinsä 58 taalaan. ATH:han se ei ole, vaan ennätys löytyy kaukaa takaa teknokuplan huipulta vuodelta 2000!

Se kuvaa pahojen kuplien mittakaavaa, sillä Cisco on ollut hyvä yhtiö vaikka kuinka kauan. Mutta teknokuplassa odotukset ja hinnoittelu karkasivat täysin lapasista.

Nyt Cisco on aina kohtuuhintainen syklinen. Jonka nousu jatkuu TA:n perusteella.

Ciscon nousussa ei näy vielä laantumisen merkkejä

Ciscosta saa vähän tuonnempana rapean pelipaperivoiton. Mutta antaa muhia toistaiseksi.

Gilead sai pykälän silmään

Gileadin kurssi saa nyt nostetta. Osinkotykille sillä ei suurta merkitystä sinänsä ole, mutta kelpaa toki kurssivoittokin ajoissa ostaneelle.

Teknisesti Gilead vaikuttaa oikein vahvalta nyt. Edellinen piikki 80 taalassa lienee testissä syksyn mittaan ketsuppipullon auettua.

Gileadin pitkät indikaattorit ovat oikein vahvat

Itseäni kurssikehitys ilahduttaa siksikin, että se hälventää joitakin Gileadin yllä leijuneita epävarmuuksia. Pörssihaukkaan noustessaan yhtiö ei todellakaan ollut markkinoiden suosiossa.

Lähiaikoina pitäisi nousta suosituksiin amerikkalainen puolijohde yhtiö Lam Research kasvuyhtiöiden ryhmään. Sain vinkin Pörssihaukan tilaajalta, ja perkaus osoitti yhtiön lupaavaksi.

Sektorilta löytyy jo todella laadukas Texas Instruments, mutta Lam on profiililtaan sen verran erilainen, ettei päällekkäisyyttä juuri tule. Hintakin alkaa houkuttaa osakkeen sukellettua, joskin lasku vaikuttaa vielä jatkuvan.

Hyvää viikonalkua!

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.

 


Vastaa

Sijoituskohteet
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka