Laskuri todellisille sijoitustuotoille

Kymppitonnilla liki miljardöörikerhoon 50 vuodessa

Korkoa korolle -tekijä, joka osakesijoittamisessa tarkoittaa osinkojen uudelleen sijoittamista, on tärkeä ja yleensä ylenkatsottu tai unohdettukin vipuvarsi. Valtaosa sijoitussuosittajista keskittyy osakekursseihin ja tavoitehintoihin, ikään kuin osingot olisivat vain mukava pieni mauste sijoittamisen suuressa kuvassa.

Isolle osalle osakkeista osinkotuotto on oleellinen ja ajan mittaan aina tärkeämpi osa tuottoa juuri korkoa korolle – tekijän ansiosta. Osingoilla ostettujen osakkeiden myötä pääoma kasvaa paljon tehokkaammin kuin pelkkä osakekurssi kertoo.

Mitä korkeampi tai vauhdikkaammin kasvava osinko, sen voimakkaampi vipu. Aika vaikuttaa tietenkin myös oleellisesti yhtälössä.

Korkoa korolle -tekijä on helppo ymmärtää, mutta sen laskeminen työlästä etenkin yksittäisten osakkeiden kohdalla. Sitä varten löytyy onneksi laskureita, joihin osakkeiden osinko- ja kurssikehitystiedot on ohjelmoitu valmiiksi.

DRIP hoitaa matematiikan

Ohjelma laskee osakkeen todellisen tuoton ottaen mukaan osinkojen uudelleen sijoittamisen. Osinkokoneiden tuotot ovat selvästi parempia kuin kurssikehitys, ja varsinkin ajan venyessä.

Tällaisen laskurin tarjoaa ilmaiseksi DQYDJ. Sen Stock Total Return and Dividend Reinvestment -ohjelma eli DRIP sisältää 4500 amerikkalaisen osakkeen datan varsin tuoreeltaan päivitettynä, muttei siis muilta markkinoilta.

DRIP:iin on laitettava yhtiön kaupankäyntitunnus ja määriteltävä aikajakso, jolle osakkeen todellinen tuotto lasketaan 10 000 dollarin pääomalla, kun painaa Calculate Return -ruutua. Verovaikutusta se ei tietääkseni huomioi.

Valmiiksi luukussa on kymmenen vuoden takainen aloituspäivä, jolla se laskee kymmenen viime vuodon tuoton sekä dollareina että prosentuaalisena vuosituottona. Aikajänteen voi määritellä hyvinkin kauas tai lähelle.

Hormelilla uskomaton rekordi

Laskurin avulla hahmottuu vaivatta ja nopeasti korkoa – korolle tekijän vaikutus verrattuna pelkkään kurssikehitykseen. Se muistuttaa, kuinka ratkaisevia ovat sijoitusaika ja tasaisesti kasvava osinko.

Arkiset turvalliset yhtiöt osoittautuvat lahjomattomalla laskurilla hurjiksi sijoituskohteiksi. Osinkokuninkaallisen elintarviketuottajan Hormel Foodsin 50 vuoden tuotto on käsittämätön, kuten jutun pääkuva kertoo: kymppitonni olisi räjähtänyt yli 500 miljoonaksi.

Laskelma tuntuu huijaukselta, muttei sitä ole. Hormelin osake maksoi 1970 noin kymmenen senttiä, tänään vajaan 5o dollaria. Vajaa 500-kertainen ero osakekurssissa on vain rahtunen kokonaistuotosta, koska siihen on laskettava mukaan koko tuon ajan vuodesta toiseen kasvanut osinko.

Osinkojen uudelleen sijoittaminen kerryttää pääomaa juuri noin tehokkaasti.

Lowe´s liki yhtä kova

Hormel edustaa toki jo unelmien äärilaitaa, mutta mikään outo poikkeama se ei ole. Toisen osinkokuninkaallisen, rautakauppaketju Lowe´sin rekordi ei jää paljoa jälkeen.

Sen todellinen tuotto 50 vuodessa on kymppitonnista liki 200 miljoonaan.

Uskomaton on Lowe´sinkin pitkä tuotto

Ei tarvitse ihmetellä, miksi Warren Buffet on mikä on. Hän jos kuka ymmärtää korkoa korolle -tekijän, ja jo poikasena aloittanutta sijoittajagurua on siunauttu elinvuosilla.

Maltti on valttia. DRIP sen paljastaa.

Flower Foods samoilla laduilla

50 vuotta on yleensä ottaen turhan pitkä aika useimpien sijoitusperspektiiviksi, mutta vähempikin riittää. Kyseisten yhtiöiden tuotot ovat timanttia vähän kaikilla aikaväleillä.

Eivätkä ne ole poikkeuksia. Taas osta-suosituksen saanut leipomoketju Flower Foods (FLO), jota epäseksikkäämpää yhtiötä ja toimialaa saa hakea, paukuttaa sekin hurjat rekordit ajan venyessä.

Kymmenessä vuodessa osakekurssi on kaksinkertaistunut, mutta korkoa korolle olisi kolmenkertaistunut pääoman. Kahdessa vuosikymmenessä osakekurssi on kymmenkertaistunut, mutta todellinen tuotto 30-kertaistunut – kymppitonni siis kasvanut yli 300 000 dollariksi.

30 vuodessa kymppitonni olisi turvonnut osingot uudelleen sijoittamalla 1 250 000 dollariksi. Tasan miljoonaan dollariin eli pääoman satakertaistumiseen riitti 25 vuotta.

Kova osinko on tehokas vipu

DRIP:in hienous on, että se havainnollistaa kovaosinkoisten yhtiöiden tuottavan paljon paremmin kuin osakekurssi kertoo. AT&T:n (T) ja Iron Mountainin (IRM) todelliseksi tuotoksi kertyy pääoman tuplaantuminen kymmenessä vuodessa, vaikka osakekurssi on melkein samoissa luvuissa kuin jakson alussa.

Ja kymmenen vuotta sitten niiden reaalinen osinkotuotto suhteessa osakkeen hintaan oli selvästi alempi kuin nyt – Iron Mountainilla alle kolmaosa nykyisestä. Joten tuotto-odotus on huomattavasti parempi nyt kuin tuolloin, jos ja kun odotan osingomaksykyvyn säilyvän hyvänä jatkossa.

Philip Morrisin (PM) osake maksoi kymmenen vuotta sitten viisikymppiä, nyt noin 75 taalaa. Vahvan osingon ansiosta pääoma olisi silti 2,5-kertaistunut.

Verizon (VZ), varmuudeltaan verraton ja aina kohtuullisesti hinnoiteltu osinkokone, on korkoa korolle – tekijän kansa kolmenkertaistanut pääoman kymmenessä vuodessa. Osinkotuotolla mitattuna osake on selvästi halvempi nyt kuin vuosikymmen sitten, joten tuotto-odotus on vähintään yhtä hyvä.

Kärsivällisyys palkitaan

Vahvaosinkoiset osakkeet ovat usein tylsiä kohteita, mutta myös turvallisia ja vaivattomia. Ne eivät vaadi kuin sijoittajilta turhan usein puuttuvaa kärsivällisyyttä, johon jatkuvaan kauppaan ja tavoitehintojen kyttäämiseen usuttavat analyysitalot eivät ainakaan kannusta.

Ja ne tuottavat ällistyttävän hyvin, kun sijoitusaika on tarpeeksi pitkä. Tässä esimerkkejä Pörssihaukan amerikkalaisten suositusyhtiöiden todellisista tuotoista 30 vuoden ajanjaksolla – jota voinee pitää vielä realistisena ainakin nuorehkolle ihmiselle. Kuinka suureksi olisi siis kymppitonni kertynyt:

Ykköseksi kiilaa United Healt Group (UNH) yli 13 miljoonalla. Lowe´sin (LOW) tuotto on liki kymmenen miljonaa, Texas Instrumentsin (TXN) ja Hormel Foodsin (HRL) yli kolme miljoonaa, Pfizerin (PFE) liki kolme, Amgenin (AMGN) liki kaksi, Johnson & Johnsonin (JNJ) ja Caterpillarin (CAT) liki miljoona.

Mitä pidempi sijoitusaika, sen uskomattomampia tuotot. Jokaisella noista ja muillakin suositusyhtiöillä.

Kokemus ei leikkaa tuottoja

Merkille pantavaa on, että nuo kaikki olivat tuolloin jo asemaltaan vahvoja ja kokeneita yhtiöitä, monet niistä jo 30 vuotta sitten noin satavuotiaita tai vanhempia. Vaurastuminen ei siis vaadi huikeita riskejä, joita epävarmat startupit edustavat.

Toki tulokkailla voi saada uskomattomimmat nousut, mutta yhtä hyvin menettää kaiken. Niiden suurta huomiota saavien menestystarinoiden varjossa lymyää valtava määrä floppeja.

Siksi Pörssihaukka ei tulokkaisiin kajoa, vaan keskittyy kokeneisiin, pitkän aikavälin pärjäämisensä todistaneisiin yhtiöihin. Se poistaa ison osan riskeistä, muttei hyviä tuottoja.

DRIP-laskuri havainnollistaa sen helposti. Se on verraton työkalu nimenomaan sijoittamisen osakekurssien takana olevan todellisuuden muistilukkarina.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka