Ristiriitojen synttärikekkeri

Synttäreillä hymy huuleen, vaikka olot eivät naurata

Pörssihaukka täyttää tänään kolme vuotta. Erikoista ja aika tuskallista, että jo toinen synttäri sujahtaa raivoisan kriisin keskellä. 2020 olimme koronamyrskyn silmässä.

Enpä olisi tätä arvannut sivustoa perustaessani. Olin vakuuttunut, etten enää koe finanssikriisin kaltaista maanjäristystä, ja taloudellisesti näin voi vieläkin kyllä sanoa.

Koronan taloudelliset mittasuhteet eivät yhtä pahoiksi yltäneet, mutta jo kuusi miljoonaa kuollutta on karmaiseva luku. Eikä pandemia vieläkään hellitä, joskaan se ei ole enää yhtä vaarallinen rokotteiden ansiosta.

Koronan taloudelliset vaikutukset jatkuvat tuotantoketjujen pätkimisenä. Ja nyt Venäjä polkaisi historiallisen synkän kriisin, jonka seuraukset ovat pääosin vasta edessä.

Mutta tästäkin selvitään ilman suursotaa. Eikä siihen sentään mikään viittaa.

Kriisikestävyys nyt kunniassa

Vaikein rako on Euroopan riippuvuus venäläisestä energiasta. Varman päälle pelaava sijoittaja hakee kohteet siitä mahdollisimman vähän kärsivistä yhtiöistä ja markkinoista – joita Pörssihaukassa riittää.

Karmeat kriisit ovatkin alleviivanneet oikeaksi Pörssihaukan alusta asti vaaliman strategian laajasta yhtiövalikoimasta useassa markkinassa. Kriisi kuin kriisi, osa yhtiöistä porskuttaa.

Korona iski yksiä toimialoja, sota toisia. Oikein surkeaan jamaan joutuneita yhtiöitä Pörssihaukassa on silti vähän.

Se taas alleviivaa toisen strategisen kivijalan merkitystä – kriisikestäviin yhtiöihin keskittymistä. Sen arvon tajuaa vasta kriisien iskiessä. Minulla on niistä kokemusta jo riittämiin.

Vaikkapa Pörssihaukan ensimmäisiin varman päälle -yhtiöihin kuuluva Axfood osoittaa, mikä helpotus on omistaa huippuvakaita yhtiöitä maailman myrskytessä – ja ajoissa hankittuna.

Axfood osoittaa arvonsa maailman repeillessä liitoksistaan

Axfoodin tuotto osinkoineen on jo reilusti päälle 50%. Se nousee oikeaan mittaansa varsinkin tällaisessa helteessä.

Trendikkyys kävi kalliiksi

Riskihakuista strategiaa on yleensä myöhäistä vaihtaa hutun iskiessä tuulettimeen. Tappiot ovat jo venyneet raskaiksi.

Koronamontusta noustaessa riskien väheksyntään haksahti moni etenkin kokematon sijoittaja varmana äkkirikastumisesta. Salkut täytettiin trendikkäillä, seksikkäillä ja ”kaikkien haluamilla” tulokasyhtiöillä hintaa surematta – ja usein hinnoittelusta paljoakaan ymmärtämättä.

Koronaelvytyksen euforiassa se vaikutti loistovalinnalta kurssien paahtaessa ulkoavaruuteen. Kunnes oli krapulan aika.

Pörssihaukka ei linjaansa vaihtanut muuten kuin nostamalla listalle kaksi riskiyhtiötä. Kylmää on niidenkin kyyti sitten ollut.

Kuplat poksahtivat hurjasti

Kuplasta olen varoitellut moneen otteeseen. Se saattoi vaikuttaa vielä vuosi sitten pölyttyneen buumerin horinoilta, mutta talouden ja markkinoiden lait eivät muuttuneet.

Karmeaa jälkeä on kuplien posahdus tehnyt. Tällainen kauhugalleria on pyörinyt sijoittajien nettipalstoilla jo useita viikkoja. Ja tämä siis ennen Venäjän hyökkäystä.

Kupla vai ei – siitä ei tarvitse enää vängätä

Kuten teknokuplassa, moni noista osakkeista ei toivu koskaan huippuhintaansa. Jos osa siihen pystyy niin mahdoton tietää mitkä.

Se hyvä puoli kriiseissä on ollutkin, että ne vahvistavat alkuperäisessä strategiassa pysymistä. Jos joku haikailee supertuottoja riskistä piittaamatta, Pörssihaukasta ei siinä urakassa ole apua jatkossakaan.

Harva riskisijoittaja rikastuu. Useimmat köyhtyvät. Pääomansa kadottaneen on vaikea päästä takaisin jaloilleen.

Nibe esimerkki hankaluudesta

Pörssihaukan neljäskin strategian kivijalka, tekniseen analyysiin ja hinnoitteluun luottaminen ajoituksessa, on toiminut ainakin kohtalaisesti. Osta-suositukset napsuvat vain ylimyydyille ja kohtuuhintaisille osakkeille.

Mahtikuntoon päässeiden yhtiöiden kurssi voi joskus karata pahemmin kuin odotti. Mutta useimmiten ne sukeltavat aikanaan ylimyydyksi ja tarjoavat ylituottoja.

Tietysti harmittaa, että Pörssihaukan kurssirakettien ykkönen Nibe sai niin vähän osta-suosituksia ampuessaan hullun lailla koronamontusta. Niin tekivät toki valtavat määrät kasvuyhtiöitä – mutta heikoimpien jälkikin on ollut sen mukaista euforian haihduttua.

Niben kurssi ehti viisinkertaistua alle kolmessa vuodessa! En olisi ikinä uskonut – niin upea kuin yhtiö onkin. Koronakin sitä vain raapaisi operatiivisesti.

Nibe on ollut loistava, mutta myös hankala kohde

Mutta tuli sekin lopulta alas. Parissa kuukaudessa kurssista suli 40%. Ja samalla irtosi osta-suositus, tässä kohtaa oikein hyvään rakoon.

Kriisejä vastassa jatkossakin

Varovaisuus voi joskus maksaa, mutta useimmiten lyö leiville. Myyntipaniikeissa se näyttäytyy oikeassa valossa. Silloin on aika kerätä rohkeutensa ja käyttää vapaa kassa ostoihin.

Ne, jotka uskaltavat liikkua markkinoilla vain kaiken näyttäessä hyvältä, eivät tässä touhussa pärjää ainakaan kaksisesti. He myös tyypillisesti osallistuvat myyntipaniikkeihin pahentaen menetyksiään.

Sijoittaja on itsensä pahin vihollinen. Hermojen hallinta kuuluu sijoittamisen vaikeimpiin asioihin. Pörssihaukan yksi kivijalka on siinä auttaminen.

Kriisit voi kohdata aika turvallisin mielin, kun jo osakevalinnassa huomioi mahdolliset vaikeat ajat. Joihin ennen pitkää törmäämme.

Parhaat selviävät kaikesta

Luotettavimmat yhtiöt eivät horju melkein mistään. Pörssihaukasta löytyy kasa kymmeniä vuosia osinkoaan putkeen nostaneita jenkkiyhtiöitä.

Lowe´s, Johnson & Johnson, Illinois Tool Works, 3M, Hormel Foods ja Consolidated Edison ovat tehneet niin puoli vuosisataa, ylikin. Vastaavia rekordeja ei Suomesta löydy, likikään.

Lowe´s on historian parhaita osinkokoneita ja ylipäänsä sijoituskohteita

Pitkään pätkään mahtuu kylmä sota, Yhdysvaltojen presidentin salamurha, Vietnamin sota, Afganistanin sota, Irakin sota, öljykriisi, finanssikriisi ja pienempiä pankkikriisejä, päälle Euroopan ja Aasian omat sotkut.

Tällaisia yhtiöitä varmempia sijoituskohteita on vaikea keksiä. Saati kun niitä saa usein hyvin sopuisaan hintaan, jopa kunnon alennuksella.

Näillä askelmerkeillä Pörssihaukka jatkaa, toki pyrkien hiomaan palveluaan aina paremmaksi.

Hyvää viikonjatkoa, olosuhteista huolimatta.


8 thoughts on "Ristiriitojen synttärikekkeri"

 1. Hannu Järvinen sanoo:

  Hyvää synttäriä.🎂

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Kiitos Hannu!

 2. Anssi Airaksinen sanoo:

  Oikein paljon onnea!!🎂

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Kiitos Anssi!

 3. Satu Saastamoinen sanoo:

  Paljon onnea🌹

Vastaa

Sijoituskohteet
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka