Pörssihaukalla vuosi pulkassa

Pörssihaukkakin täyttää vuoden vastaavissa tunnelmissa

Pörssihaukka aukesi maaliskuun kahdeksas 2019 eli tasan vuosi on markkinoita vaanittu, yhtiöitä esitelty ja sijoittamisen eri puolia perattu. Vuosi on ollut vaiherikas, ei vähiten tuoreiden käänteiden ansiosta.

Sivuston perustamista olin hautonut kauan, mutta lopulta hanke toteutui aikamoisessa kiireessä. Tavoitteeni oli avata Pörssihaukka jo vuoden alussa, mutta tekniset ja byrokraattiset mutkat venyttivät sitä pari kuukautta.

Odotukseni mukaan 2018 koko vuoden jatkunut ja lopussa markkinapaniikiksi yltynyt laskumarkkina teki vuodenvaihteessa loppuaan, vaikka yleisesti sen uskottiin jatkuvan vielä pitkään. 2019 kirjattiinkin lopulta parhaiksi pörssivuosiksi koskaan.

Ihan hyvä näinkin, vaikkka startti vähän myöhästyi. Ja onhan meno ollut yhtiöiden välillä varsin epätasaista, minkä Pörssihaukkakin on kykyjensä mukaan huomionut.

Osa suositusyhtiöistä on paukuttanut uusia kurssi- ja tulosennätyksiä, osa junnaa vielä laskumarkkinansa pohjassa. Tilanteet on pyritty analysoimaan kussakin suosituksessa.

Tuore koronapaniikki väritti rajusti Pörssihaukan ensimmäisen vuoden kalkkiviivoja. Eikä sinänsä huonolla tavalla. Pörssihaukka povasi volapiikin ennen sen alkua, vaikka voima tuli sittenkin hiukan yllätyksenä.

Saimme kokea harvinaisen volamyrskyn, sillä VIX ei ylitä 50 pistettä edes jokaisena vuosikymmenenä. Kokemattomalle sijoittajalle se on melkoinen tulikaste.

Jos sen selvisitte kunnialla eli piditte hermonne ja teitte mahdollisesti lisäostoja, voitte olla tyytyväisiä. Tulevaisuutenne sijoittajana näyttää hyvältä.

JM helmien helmi

Pörssihaukan operatiiviseen toimintaan olen pääpiirteissään tyytyväinen. Suosituskohteita on jo viitisenkymmentä, määrä on tuplaantunut avauspäivästä. Lisää tulee hintojen asettuessa kohdalleen.

Kohteiden määrä voi tuntua turhankin laajalta, mutta hyvällä palvelulla riittää vaihtoehtoja erilaisten strategioiden toteuttamiseen. Tavaraa löytyy niin tuhtia osinkoa kuin kovaa kasvua mieliville. Molemmissa on puolensa.

Ja tietenkin erilaisten yhtiötyyppien yhdistelmiin. Hyvässä salkussa on seinät leveät ja katto korkealla. Hajauttaminen on keskeistä niin turvallisuuden kuin vakaan tuoton kannalta.

Suosituksissa on muutamia selkeitä helmiä. Rakennusyhtiö JM:n kurssi on vuoden takaa kivunnut noin 50 prosenttia paniikista huolimatta. Sijoittajien asuntokuplaan ja JM:ään kohdistunut pessimismi oli vuosi sitten liioittelua.

Asuntokauppa virkistyi Ruotsissa kuten se lopulta aina tekee. Siihen on vain osattava varautua ennen kuin sijoittajien enemmistö herää.

TA:n mukaan JM oli pohjassa ja yhtiö ylipäätään todella laadukas syklinen jo osinkohistorialtaan. Siksi pidän JM:ää suositusten ykkösenä tähän asti.

Pettymyksiäkin mahtuu

Halpamuotijätti Hennes & Mauritz koki vahvan käänteen vuoden aikana pitkähköstä kannattavuusongelmasta. Osakekurssi on sukeltanut koronapaniikissa, mutta yhtiö jatkanee noususuunnassa hermoilusta ja epidemiasta huolimatta.

Nythän Henkka on taas loistava ostokohde – suhdannevapaa kasvuyhtiö kuuden prosentin osingolla!

Sijoitusyhtiöt Investor ja Latour sekä ilmastoystävällisen teknologian pikkujättiläinen Nibe nousivat hurjasti vuoden aikana vahvojen tulosten siivittämämä. Paniikki on tuonut nekin alas, mutta kurssien aaltoilu kuuluu sijoittamiseen.

Eikä sitä pidä pelätä, vaan iloita siitä. Vain sen ansiosta on mahdollista ostaa osakkeet halvalla ja saada siten ylituottoa.

Yllättävin raketti on ollut Elisa. Mutta ylikuumentumisetkin ovat osa sijoittamista – mieluisa sellainen lunastusten kannalta. Elisa nousi suosituksiin osakkeen maksaessa reilusti alle 40 euroa.

Pettymyksiäkin on suositusyhtiöihin osunut, muttei toistaiseksi sen luonteisia, että ne voisi tulkita pysyviksi. Designyhtiö Nilörngruppenia rassaa brexit, huvipuistoyhtiö Cedar Fairia koronaepidemia – tai se on ainakin nyt markkinoiden odotus.

Vain optimisti pärjää

Pettymykset kuuluvat väistämättä laajaan salkkuun. Siksi hajautus on niin elintärkeää.

Korona saattaa nirhaista montaakin yhtiötä. Mutta epidemiat eivät ikuisesti kestä. Kiinassa se on jo voiton puolella. Tapauksia paljastuu enää vähän väestömäärään verrattuna, ja elämä palailee arkisiin uomiin.

Näin käy kohta muuallakin. Osa Pörssihaukan suositusyhtiöistä, etenkin amerikkalaisista, on ilman ihmettä jo pohjansa kopaissut.

Alennusmyynnit onkin hyödynnettävä rohkeasti ja nopeasti, yleisestä ilmapiiristä piittaamatta. Sen jälkeen omistaminen muuttuu maratonjuoksuksi.

On unohdettava hätäily, koska maaliin on matkaa. Mutta voitto odottaa siellä varmasti.

Ihminen on taitava ratkomaan ongelmia, ja talous toipuu aina. Hyvä osakesijoittaja on aina optimisti. Pessimisteille ja hermoheikoille touhu ei sovi.

Kiitokset kaikille!

Toinen vuosi on yrityksille perinteisesti vaikein. Tukien loputtua täytyy seisoa omilla jaloilla, vaikka oma markkina-asema harvoin vielä vankka on.

Pörssihaukan tilannetta helpottaa, että sivuston pyörittämisen kiinteät kustannukset ovat matalat. Toiminta ei ole taloudellisesti uhattuna.

Markkinointiinkin alkaisi olla aika panostaa. Se on jäänyt operatiivisissa kiireissä kesannolle. Köykäiselläkin markkinoinnilla jäsenmäärä on hissukseen kasvanut.

Se valaa uskoa ja valostaa tulevaisuuden näkymää. Lämmin kiitos teille jokaiselle!

Samat sanat palautteesta, joka on ollut erittäin positiivista ja kannustavaa! Se vahvistaa hurjasti motivaatiota ja auttaa jaksamaan.

Ensi viikolla muun muassa Kone esittelyssä, analyysia listautuvien osakkeiden ostamisesta ja korkosijoittamisesta. De Giron loppu on venynyt pörssien paukkuessa, mutta tulossa sekin on.

Hyvää sunnuntaita ja alkavaa viikkoa!


Vastaa

Sijoituskohteet
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka