Jäsenten palautetta

Pörssihaukka selventää Ponssen ostosuosituksen viipymistä

Palautteet ja vastaukset tulevat taas omana juttunaan, osin niiden painoarvon takia, osaltaan siksi, että ne näyttävät kadonneen juttujen perästä. En tiedä ongelman syytä, mutta se selvinnee. Tästä pääsemme onneksi näin, eikä tämä huono järjestely ole yleensäkään laajojen aiheiden osalta.

Eero kirjoitti:

Hyvää settiä edelleen kirjoitat, kiitos siitä!

Kirjoitit äskettäin, että odotat keskipitkän trendin alaspäin vielä jatkuvan jonkin aikaa. Olet kuitenkin pienen odotusjakson jälkeen nostanut äskettäin ostotiskille eri markkinoilta kaikkiaan 12 yhtiötä – rohkea veto, jos markkinoilla mennään vielä alaspäin.

Ajatteletko, että nuo yhtiöt voivat uida peräti vastavirtaan, vaikka markkinoilla notkahdus alaspäin vielä jatkuisikin vai onko mielessäsi se, että ne ovat jo nyt riittävän edullisia vähänkin pidempiaikaiseen pitoon? Oletko laittanut ostohousut jalkaasi sen vuoksi, että uskot usein toistuvaan loppuvuoden nousuun?

Jos alaspäin vielä mennään, niin ei tässä mitään kiirettä vielä pitäisi olla. Yritän tässä vaivalloista oikeaa ajoitusta omille ostoilleni. Niinhän sinä Heikkikin totesit, että ”osakepoiminnan ja ostojen ajoituksen merkitys korostuu tällaisena aikana.”

Odottelen uusinta markkinakatsaustasi ja ostoslistaasi suurella mielenkiinnolla!

Heikki vastaa:

Kiitos!

Ajoitussuosituksissa täytyy puntaroida aina toisaalta yksittäisen yhtiön TA:ta, toisaalta koko markkinaa, etenkin jos volatiliteetin odottaa nousevan. Silloinhan kaikki yleensä tulevat jossain määrin ainakin alas.

Nostan osta-listalle yhtiöitä, joiden TA on ainakin suurin piirtein siinä kunnossa, että niitä voi jo suositella. Jos indeksit tulevat alas, niin se voi koskea niitäkin, ja osaa varmasti koskee. Muttei välttämättä jokaista, koska jokaisella osakkeella on omatkin kiemuransa.

Toisaalta jos yhtiö on hyvä, halpa ja osapuilleen teknisesti ostopaikassa, olen katsonut viisaammaksi laittaa niitä jo suositukseksi, vaikka kurssi saattaisi tulla alemmaksikin vielä. Syy on etenkin se, että virhearvion tullessa kurssi saattaa karata taas liian korkealle.

TA on hyödyllinen väline, muttei erehtymätön varmasti kenenkään käsissä. Vaikkapa Nibe on ollut tässä suhteessa hankala tapaus.

Ja nousumarkkinassa kp-pudotukset jäävät usein vaisuiksi, toki yhtiökohtaiset erot ovat melkoisiakin. Etenkin ylikuumentuneiden osakkeiden kohdalla.

Osta-suositus ei ole sattuma

Pitkän aikavälin ennusteet ovat aina vaikeita. Varsinkin indeksitasolla. Mutta yksittäisten yhtiöiden kohdalla yleensä helpompaa, kun jokaisen fundamentit tuntee tarpeeksi hyvin.

Sen vuoksi korostan taas, että ostosuosituslistan osta-suositetetut osakkeet ovat arvioni mukaan juuri sillä hetkellä ostokelpoisia – vaikka niiden kurssit saattavat tulla alemmaskin. Keskipitkä trendi tosiaan tapaa kestää ainakin kolmisen viikkoa, mutta ne voivat olla hyvin loiviakin juuri nousumarkkinassa.

Pohjaan tähtään suosituksissa, mutta sen vaikeuden tietäen suosittelen ostamaan osakkeet mieluummin hyvissä ajoin kuin missaamaan ne kurssilaskun pelossa. Eivätkä liikkeet tosiaan ole yhtäläisiä yhtiöiden kesken.

Vaikkapa Amgen on kulkenut ajoittain vahvasti vastavirtaan verrattuna indekseihin. Ja se tosiaan pohjasi 170 dollarissa kuten tuolloin uskalsin arvioida. Se on jo ohimennyt hieno sauma, tässä kohtaa. Mutta uusia tulee koko ajan.

Itse olen ollut viime päivinä jo kovastikin ostolaidalla, koska rahaakin on sattunut olemaan tavallista paremmin. Salkkuun on livahtanut viikon sisään Consolidated Edison, Verizon, Cisco, Johnson & Johnson, Texas Instruments, Caterpillar, Flower Foods, ja eilen illalla Main Street Capital. Noista osasta on esittely vasta tulossa, mutta tulee vielä. Ciscosta ensi viikon alussa.

Mutta kyllä, mielestäni ostokelpoisia osakkeita on tarjolla lähes aina, ja jos kassaa on, niin minun mielestäni kannattaa ostella sopivia alta pois tilaisuuden tullen. Markkinoiden ja etenkään talouden yleistä tilaa en suosittele miettimään, jos Pörssihaukka osakkeen ostamista suosittelee. Niiden ajoitus on puntaroitu kyllä.

Niitä paikkoja taas on tarjolla, ja itse jatkan ostoja ihan lähiaikoina, tietenkin omien suositusteni mukaisesti, joskin keskittyen yhtiöihin, joita en parasta aikaa omista.

Listan ilmestymisestä perjantaina

Erkki kysyy:

Terve Heikki, Olisiko mahdollista, että päivittäisit ostosuosituslistan hyvissä ajoin viimeistään perjantaisin iltapäivällä? Itselleni olisi mukavampi, että ehtisi tarvittaessa vielä ”reagoimaan” reilusti ennen kuin pörssiviikko sulkeutuu.

Toinen asia, joka alkaa tuntua juuri nyt ajankohtaiselta on, että kaipaisin näkemystäsi Ponssen suhteen. Olen seuraillut yhtiötä vuosien varrella silloin tällöin, mutta nyt tekisi mieli jo alkaa liittyä omistajien joukkoon. Ainakin on mukavasti osake lasketellut toistaiseksi.

Heikki vastaa:

Juu, pyrin siihen nykyään, olen ajatellut samaa. Tähtäin on, että se päivittyy aina perjantaina iltapäivään mennessä. Nyt sen päivitin heti toistamiseen, koska sain Ciscon esittelyn valmiiksi.

Ponssesta on tulossa osta-suositus, harkitsin sitä jo nyt, mutta TA oli sen verran putoava vielä, että päätin odottaa vielä hetken. Pohjan pitäisi kyllä tulla piakkoin vastaan, mutta nämä sukellukset ovat vähän arvoituksellisiakin, ja kun se näyttää vielä jatkuvan, niin siksi on vielä odota-suositus. Mutta ei varmasti enää kauan.


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka