Ainakin hetken helpotus Italiassa

Uusi hallitus, grazie mille!

Italia sai uuden koalitiohallituksen, kun Viisi tähteä ja keskustavasemmistolainen PD löivät hynttyyt yhteen estääkseen uudet vaalit ja niissä odottavan äärioikeistolaisen Legan voiton. Liikettä osattiin odottaa, mutta epäpyhä avioliitto on tämäkin kuten kahden aika ääripään populistipuolueen naimakauppa.

Koalition kestävyys on nytkin hyvin huteralla pohjalla, koska PD kuuluu siihen vanhaan poliittiseen kaartiin, jota vastaan Viisi tähteä on perustettu. Niillä on myös monia jyrkän erilaisia näkemyksiä keskeisistä kysymyksistä. Mutta eivät ristiriidat suuremmilta vaikuta kuin edellisen hallituksen.

Toivottavasti yhteispeli onnistuu odotettua paremmin. Hallituksen kaatuminen johtanee uusiin vaaleihin, joissa gallupeja johtavan äärioikeistolaisen Legan voitto tietäisi pahoja vaikeuksia EU:lle ja euron tulevaisuudelle.

Pitkäikäistä hallitusta on vaikea silti povata, mutta mene tiedä. Viiden tähden on opeteltava elämään toisten puolueiden kanssa, myös vihaamiensa perinteisten, koska ilman yhteistyökykyä se ei kykene poliittista valtaa käyttämään. Sen suuri tilaisuus oli ja meni edellisissä vaaleissa. Nyt sen täytyy mukautua politiikan arkeen, jossa on pelattava toisten kanssa.

Ennuste on sikäli hyvä, että näin ovat populistit ottaneet lusikan kauniisti kouraan muuallakin pahimman idealistisen intoilun laannuttua vallankäytön arjessa. Se pätee kaikkien laitojen populisteihin. Viisi tähteä on ideologialtaan sekavimpia ja räväkimpiä lajissaan, mutta se käy saman koulun tai katoaa kartalta.

Eurokriisi sai hengähdystauon

PD on tiukasti sitoutunut EU:hun ja euroon, ja sitä se edellyttää hallitukselta yhteistyön ehtona. Tämä hallitus antaa siten muhivalle eurokriisille ainakin hengähdystauon.

EU:n pääkaupungeissa ja markkinoilla uusi hallitus otettiin vastaan helpottuneena. Italian kymmenvuotisen valtionvelan korko on painunut alimmalle tasolle vuosikymmeniin. Luottamuksen muutos on ollut raju.

Trendi on toki nähtävissä kaikissa valtionveloissa synkkien suhdanneodotusten vuoksi, kun sijoittajat hakevat turvasatamia. Mutta Italian korot ovat viime vuosina kulkeneet aika lailla omia polkujaan maan kriisialttiuden takia. Nyt velkamarkkinat näkevät Italiankin yhtä matalariskisenä kuin muut euromaat ainakin pääpiirteissään.

Velkamarkkinat ovat nyt harvinaisen vähän huolissaan Italiasta.

Markkinat voivat olla väärässä, mutta reaktio on tässä tilanteessa looginen. Se on myös ehdottomasti myönteinen, koska Italialle tulee nyt edulliseksi uusia massiivisia velkojaan.

Se antaa hiukan pelivaraa valtiontaloudelle ja helpottaa hallitusyhteistyötä. Jos suhdanne ehtisi kohentua ennen hallituksen kaatumista, saattaisi italialaisten into äärioikeistoa kohtaan laantua.

Joka tapauksessa ihan hetkeen Italia ei maailmantalouden venettä keikuta. Kiitos siitä.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2022 © Pörssihaukka