Sisäpiirien myynnit ovat hankala indikaattori

Sisäpiirikauppoja kailotetaan tärkeinä uutisina, mutta niiden merkitystä on helppo liioitella. Kuva: Wikipedia Commons.

Sisäpiirin kaupat ovat monien mielestä tärkeä indikaattori osakepoiminnassa, molempiin suuntiin. Kun yhtiön johto ostaa tai myy osakkeitaan etenkin suuria määriä, on se loogisesti viesti parasta tietoa hallitsevien näkemyksestä yhtiön suunnasta ja osakkeen hinnoittelusta.

Monessa tapauksessa näin saattaa olla. Logiikka toimii etenkin yhtiön avainhenkilöiden haaliessa isolla kouralla voimakkaasti pudonnutta osaketta tilanteessa, jossa yleinen käsitys yhtiön näkymistä on pessimistinen. Jos yhtiön johto luottaa omaansa, on se parhaita mahdollisia signaaleja hyvästä tuotto-odotuksesta.

Avainhenkilöstön mittavat myynnit ovat paljon moniselkoisempia, koska niiden taustalta voi löytyä hyvin sekalaisia motiiveja. Pörssihaukan suositusyhtiön Hexagonin pitkäaikaisen johtajan Ola Rollénin tuore suurkauppa kuuluu tällaisiin tapauksiin.

Rollén on myynyt puolet mittavasta, euroissa yli 30 miljoonan positiostaan kasvuyhtiöstä, jonka menestys on paljolti hänen omaa käsialaansa. Tiedotteen mukaan syynä on henkilökohtainen talous. Suurkaupat kyseisestä nimellissyystä ovat tavallisia. Rollén on itsekin niitä tehnyt viime vuosina, kuten tiedotteesta selviää.

Myynnin syy voi olla tosi tai ei

Toisin kuin ostot, myynnit voivat johtua omistajan tai osaketta himoitsevan kannalta täysin erilaisista syistä. Jos taustalla on todella vain henkilökohtainen rahantarve, ei se sisällä mitään signaalia yhtiöstä itsestään. Rahapulahan voi iskeä lukemattomista syistä.

Toisaalta yhtiön avainhenkilöt selittävät aina myyntinsä henkilökohtaisilla syillä, vaikka todellisuudessa kyse olisi uskon menettämisestä luotsattavansa tulevaisuuteen. Tätä he eivät voi kertoa, joten todellista syytä on ulkopuolisen aina arvailtava.

Myynnin taustalla saattaa olla joskus myös tulkinta osakekurssin ylihintaisuudesta, eli kauppa on spekulatiivinen. Koska Rollén on varmasti laskutaitoinen ja yhtiönsä arvon ja hinnoittelun tarkkaan tunteva, syy saattaisi olla makean pikavoiton lunastus.

Noin suurten erien myynnin syyksi se tuskin on todennäköinen, muttei mahdoton. Hexagonin kurssi on paahtanut ylös kauppasodan aiheuttamasta suhdannekuopastaan kovaa kyytiä.

Niin vauhdikkaasti, että Pörssihaukassakin avaamisesta asti mukana ollut yhtiö on saanut jo jonkin aikaa odota-suosituksen. Montuissa suositus on ollut aina osta.

Myydäkö itsekin?

Tällaisessa tilanteessa osaketta omistava voi tietysti miettiä, kannattaisiko minunkin myydä. Sehän lienee varmaa, ettei Rollénin kaltainen yhtiön parhaiten tunteva suuromistaja luovu omituksestaan ainakaan alennuksella.

Silti on edelleen muistettava, että Rollénin kuten kenen tahansa avainhenkilön kauppa ajoituksineen voi perustua ennen kaikkea henkilökohtaisiin syihin. Se ei siis automaattisesti tarkoita, että nyt olisi optimaalinen hetki lunastaa spekulatiivinen voitto – jos kohta todennäköisyys siihen ei varmasti kovin matalakaan ole.

Mutta tässäkin on muttansa. Sisäpiirikauppojen julkistaminen saattaa vaikutta vahvastikin osakekurssiin, myyntien kohdalla sitä pudottaen. Jos siis olisikin ollut hyvä paikka spekulaatiolle, on se kenties jo livahtanut ohi heti tiedotteen julkistamisen jälkeen.

Markkinat liikkuvat äärettömän nopeasti, jos uutiset tulkitaan merkittäviksi. Piensijoittaja ei niihin ehdi reagoida ajoissa. Hexagonin kurssikin upposi voimakkaasti parissa päivässä – kenties juuri tiedotteen takia.

Toisaalta, avainhenkilönkään markkinalukutaito välttämättä ole priimaa. Vaikka hän varmasti hakee myynnille optimaalista ajoitusta ilman pakottavaa kiirettä, saattaa arvio mennä pieleen. Ihmisiä hekin vain ovat, ja markkinat osaavat yllättää.

Odota-suositus joka tapauksessa

Joten sisäpiirikauppojen perässä spekuloimisessa on varmasti riskinsä. Kysymysmerkkejä riittää etenkin myyntien yhteydessä.

Monet seuraavat silti innokkaasti sisäpiirikauppoja, ja media julkaisee niitä tärkeinä uutisina. Itse en ole kokenut seurannasta kostuvani. Rollénin kauppakin osui silmääni sattumalta, eikä mitenkään hetkauta. Luultavasti väitetty syy pitää kutinsa.

Joka tapauksessa Pörssihaukka antaisi sinänsä loistavalle yhtiölle edelleen odota-suosituksen, koska osake on taas karannut reilussa kuukaudessa parikymmentä prosenttia – eli hiukan hintavaksi ja teknisesti liian lämpimäksi.

Toki Hexagonin kurssi saattaa marssia yhä ylemmäs lyhyemmälläkin aikavälillä. TA:n mukaan se on kohtalaisen ilmeistä, vielä palan matkaa.

Pörssihaukka pysyy metodeissaan

Missään tapauksessa Pörssihaukka ei suosittele Hexagonin myymistä. Eikä pikavoittojen lunastustakaan, vaikka osta-suositusta noudattamalla sitä on parhaassa tapauksessa kertynyt jo mukavasti.

Mutta Pörssihaukka ei kannusta spekulatiiviseen sijoittamiseen kuin poikkeustapauksissa, ja lähinnä syklisillä yhtiöillä suhdanteiden taitteissa. Hexagon ei niihin lähtökohtaisesti kuulu, eivätkä Rollénin kaupat suosituksiin mitenkään vaikuta.

Eivät myöskään osta-suositukseen. Sen Hexagon saa taas osakkeen sopivasti sukeltaessa.

Yleensäkin Pörssihaukka kehottaa suhtautumaan aika tyynesti sisäpiirikauppoihin. Niiden merkitystä on hyvin helppo liioitella, ja tehdä sen varassa vääriä liikkeitä.

Pörssihaukka ei sisäpiirikauppoja erikseen seuraa, eikä niihin reagoi ilman hyvin poikkeuksellista syytä. Yhtiöiden pitkän aikavälin fundamenttien perkaaminen yhdistettynä tekniseen analyysiin on ja pysyy Pörssihaukan strategiana.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka