Verizon on nostanut osinkoaan jo 18 vuotta ja putki jatkuu näkyvään tulevaisuuteen. Yhtiön perusteet vain pääosin vahvistuvat, laitekustannusten nousukaan ei aiheuta suurta tuskaa. Tariffien kustannuspaineesta puhumista yhtiö selvästi karttaa, mikä ei kerro hyvää USA:n ilmapiiristä.
Osinkotykki Verizon on ollut vähän kaksipiippuinen tapaus koronasta lähtien. Tasainen junnaaminen ei ole uutta, koska teleala kokonaisuutena kasvaa hitaasti.
Alan kireä kilpailu on hiukan kiusannut kannattavuutta, jonkin aikaa inflaatio ja korkeat korot, kun velkaakin kertyi 5G -investoinneista vino pino. Q2 Verizon suuntaa vaihteeksi selvästi kohti parempaa vähän kaikilta kanteiltaan – itselleen ominaisesti hitaasti, mutta tasaisesti ja turvallisesti.
Verizonin kokonaisliikevaihto kasvoi vuoden toisella neljänneksellä 5,2 prosenttia 34,5 miljardiin dollariin. Kasvua vauhdittivat erityisesti langattomat palvelut mukana laajakaista sekä postpaid-liittymät.
Yhtiö jatkaa siirtymää kohti korkeamman marginaalin palveluita. Kustannukset pysyivät pääosin kurissa.
Vapaa kassavirta kasvoi vuoden ensimmäisellä puoliskolla 8,8 miljardiin dollariin (8,5 mrd). Eli osingonmaksukyky pysyy vahvana, samoin Verizonin asema osinkotykkinä.
Oikaistu osakekohtainen tulos nousi ennätykselliseen 1,22 dollariin osakkeelta, kasvua +6,1%. Verizonille se on jo vauhdikasta.
Nettovelkasuhde laski. Yhdessä vahvan kassavirran kanssa se pitää rahoitusmenot kurissa. Ne ovat nyt asettuneet noin 1,6 miljardiin kvartaalissa.
Se on 20 prosenttiin liikevoitosta; ei vähän, mutta näin kannattavalle yhtiölle täysin siedettävä rasite. Investoinnit toivat velkaa, mutta myös takasivat liiketoiminnan tulevaisuuden.
Verizon ei kompastu rahoitusmenoihin, vaikka korot jonkin verran nousisivat. Mikä on aivan mahdollista.
Trump kyllä ajaa korkojen laskua kuin käärmettä pyssyyn keskuspankin suuntaan, mutta hänen luomansa olosuhteet eivät sitä puolla. Inflaatio on kiihtynyt.
Verizoninkin tulos olisi noussut selvästi nopeammin ilman laitemenojen hyppäystä. Langattomien kustannukset nousivat 25,9 prosenttia 7,00 miljardiin dollariin.
Osan noususta selittänee laitteiden kysyntä. USA:ssahan tyypillisesti asiakkaat saavat puhelimensa operaattoriltaan osana kokonaissopimusta. Mutta ei tuollainen pomppu vain siitä voi johtua.
Erikseen ei raportti kerro tullien vaikutusta, mutta luurit tulevat pääosin Aasiasta, erityisesti Kiinasta. Todennäköisesti iso osa kulupiikistä selittyy tariffeilla.
Tullit voi lisätä asiakashintaan tai niellä kokonaan tai osittain itse. Jos jälkimmäistä niin kate kärsii.
Verizonin hiljaisuus aiheesta antaa vaikutelman, ettei se halua viestiä kannattavuutensa herkistyneen politiikalle. Tai johto pelkää ärsyttävänsä Trumpin hallinnon, sen mukaanhan inflaatiota ei enää ole ja varsinkaan tullien takia.
Jos siitä on kyse niin USA kurvaa kovaa kyytiä kohti autoritarismia. Hallitusta ei uskalleta arvostella edes epäsuorasti.
Eipä se ihme ole, kun tietää Trumpin toimintatavat ja pidäkkeiden puutteen. Häntä ei haasta parlamentti eikä oikeuslaitos.
Pelottavaa. Tariffit maksavat yhdysvaltalaisille, mutta siitä pitää vaieta.
Ja Trump vaatii yrityksiä nielemään tariffit nostamatta hintoja, mikä on vaatimuksena kuin Venezuelan tai takavuosien Argentiinan autoritaaristen vasemmistohallitusten meininkiä.
Verizonin isoon kuvaan se ei onneksi dramaattisesti vaikuta, mutta ilman kyseistä kululoikkaa liikevoitto olisi kasvanut reilun neljän prosentin sijaan toistakymmentä.
Muuten yhtiöllä rullaa tässä kohtaa hyvin – elleivät kohoavat kulut koko kansantaloudessa ala rassata kysyntää. Sen näkee sitten.
Koko vuoden ohjeistus ei lupaa ruusutarhaa, edullisesti hinnoitellun yhtiön omistajille kunnon puskan tulppaaneja kuitenkin: liikevaihto ja eps noin +2% ja vahvan vapaan kassavirran.
Joten jo liki parikymmentä vuotta putkeen nousseelle osinkokehitykselle ei näy uhkaa. Osaketta kannattaa ajatella kovan koron paperina, aika matalalla riskillä.
Verizon kuuluukin osinkosijoittajan helppoihin halpoihin peruspapereihin: jokseenkin varma ja kasvava osinkotuotto on noin 6% ja P/E alle kymmenen! Helpotuksena US-osinkojen tuplaverotuksen riskikin katosi ainakin toistaiseksi.
Osinko toki kasvaa hitaasti, mutta korkealla lähtötasolla se on luonnollista. Osinkolinjan jatkuessa Verizon nakuttaa käteistä tilille liki keskimääräisen osaketuoton verran.
Osake sai vasta osta-leiman joidenkin kuukausien tauon jälkeen. Kurssi pomppasi osarista, muttei pahasti.
Verizon kuvaa aika tyhjentävästi Pörssihaukan tulokulmaa monellakin tavalla. Kohteiksi valitaan mieluiten vakaita kasvavaa osinkoa maksavia konkareita, joiden osta-leimat määrittelee tekninen analyysi markkinoiden ylilyöntejä hakien.
Tässä viikkokuvaaja kolmen viikon takaa, jolloin Verizon sai osta-suosituksen rajahintana noin alle 42,50 dollaria. Ehti se jo käydä liki 48 taalaa keväällä tulliahdistuksen helpostusrallin huipulla.
Aina kannattaa hakea halvinta hintaa, vaikkei se paljoa heiluisikaan. Mutta on Verizonkin seilannut haarukassa 38-47 dollaria tänä vuonna, joten paikalla ja paikalla on eroa.
Eikä markkinan lukeminen järin vaikeaa ole tällaisen osakkeen kohdalla varsinkaan. Markkinat sekoilevat, itse yhtiö aika vähän.
Yhtälö on teknisen analyysin lähtökohta yleensäkin. Verizon sen havainnollistaa tehokkaasti.
Kiintoisa ja sympaattinen uutinen Iltalehdestä: lukijat äänestivät markettien kirkkaasti suosituimmaksi olueksi jo toisen kerran Olvin Sandelsin. Iisalmen panimomestareiden klassikko sai ykkösmerkinnän yli 30% jaossa olleista 32000 äänestä.
Olvi on hieno juomatalo niin taloutensa kuin tuotteidensa puolesta. Oluet erottuvat maullaan ja kestävät kansainvälisen vertailun.
Laadukkaita oluita saa toki tänään kaupasta vaikka kaksin käsin kahmia, kun lukemattomat pienpanimot ovat tarjontaa rutkasti laajentaneet. Hyvän oluen tekeminen sinänsä onnistuu monelta.
Mutta on ihan toinen asia saada sitä markkinoille asiakasystävälliseen hintaan – ja silti itselle katetta keräten. Se vaatii paljon muutakin kuin hyvän oluenpanijan.
Olvilla riitti usean vuoden vaikeuksia Venäjän sodan ja inflaation takia, eikä kuluttajien apatiakaan nyt hirveästi myötätuulta puhalla. Mutta Olvi on päässyt pahimman yli ja talous korjautunut aiempaan luotettavaan kuosiin.
Olvin pitkä historia sijoituskohteena hehkuu loistoa, vaikkei suuresti huomiota saa. Sillä on taas kaikki saumat elvyttää tuo perintönsä, kun osaketta saa edelleen tarjouksesta.
Ruotsalainen ohjelmistotalo Vitec on odottanut kauan jonossa ja oli viittä vaille jo nousta listalle syksyllä. Se jäi jonoon oikeastaan työtapaturmana, koska en reagoinut syksyisen osarin kurssipudotukseen heti arvioituani sen tavan mukaan jatkuvan jonkin aikaa.
Toisin kävi, kurssi suuntasi saman tien ylös ja vieläpä lujaa noin +20% aina uuteen ennätykseen asti. Harmittelin raskaasti kuukausia, kun kasvutahdiltaan Pohjoismaiden kuninkaallisiin kuuluvan helmen ostopaikka livahti ahneeseen näppäryyteen.
Kunnes virta kääntyi ja tällä kertaa vieläkin yllättävämmin: indeksien kanssa käsikynkkää alkanut sukellus kiihtyi uudestaan reilu viikko sitten osarin tuotettua kovan pettymyksen.
Kehno se olikin tämän todella kovakasvuisen ja kaikin tavoin laadukkaan yhtiön raameissa. Kvartaalin liikevaihto nousi vielä 916 miljoonaan kruunuun, mutta 4% kohennus on Vitecille todella vaatimaton.
Vitec on rakentanut kasvua yritysostoilla, kapeilla markkinoilla toimivia softaosaajia eri maista, useita myös Suomesta. Kustannusrasite alkoi näkyä tuloksessa selvemmin kuin aiemmin.
Liikevoitto laski -11% ja liikevoittomarginaali supistui 30 %:sta 26:een. Myös nettotulos jäi vertailukauden tasosta.
Eka vuosipuolikas toi vielä liikevaidon kasvua, mutta muut luvut pyörähtivät jo pakkaselle. Harvinaista konttaamista Vitecille, vaikkei muuten suhdanteen ravistellessa yhtiöitä.
Markkinaympäristö on yhä epävarma, kommentoi toimitusjohtaja Olle Backman. Vitec kehittää toimialakohtaisia ohjelmistoratkaisuja tietyille markkinasegmenteille, kuten terveydenhuollolle, kiinteistöille, energialle, pankki- ja vakuutusalalle sekä autoalalle pääasiassa Pohjoismaissa.
Kauppasota koettelee monia sektoreita heijastuen yleensä varsin vakaaseen Viteciin – joka kesti koronankin iskut loistavasti. Mutta kun vaikka rakennusala jämähti uudestaan ehdittyään vinkata elpymistä niin eihän se voi olla vaikuttamatta.
Kesko valitteli myös tänään raportissaan samaa. On turha väittää, etteikö kauppasota heiluttaisi talouksia.
Psykologisen kertashokin laantuminen viime keväästä ei tarkoita ongelman kadonneen. EU ja USA eivät ole ratkaisseet toistaiseksi mitään.
Vaikka Vitecin kasvu jatkunee ja liiketoimintamalli perustuu ennakoitaviin kassavirtoihin, raportti nosti esiin muutamia avainhuolia:
– Kannattavuustrendi on laskussa, mikä on ristiriidassa yhtiön historian kanssa. Pysyvä vai ohimenevä tilanne? Luultavasti jälkimmäinen, joskin kauppasota saattaa rassata kauankin.
– Yritysostojen hyödyt eivät realisoidu heti, mutta kustannukset tulevat nopeasti. Kysynnän pehmeys samaan aikaan on ikävä yhtälö.
– Johto ei antanut merkkejä selvästä suunnanmuutoksesta loppuvuonna. Maailmantalouden kehitystä joutuvat nyt kaikki arvailemaan, mutta yleensä pätevät ennustajat kuten Maailmanpankki eivät paljoa lupaa.
Vitecin vahva liiketoimintamalli ja korkea toistuvien tulojen osuus antavat turvaa, mutta kysynnän ja marginaalin kehitys eivät nyt ilahduta. Ne pakottavat tiukkaan harkintaan.
Avainongelma Vitecissä on sen korkea hinnoittelu. P/E on paukkunut jatkuvasti 50 korvilla, mikä sen historiallisen kasvun valossa ei järkytä – mutta kasvun laantuessa tilanne muuttuu oleellisesti.
P/E on tietysti nyt jo laskenut rutkasti puolen vuoden takaa, mutta hitaan tai jopa hetkellisesti taantuvan tuloskasvun näkymä ei oikeuta nykyistäkään hinnoittelua. Tällä tiedolla eps jää alle kymmenen kruunun, jonka toteutuessa kurssi vielä laskee aika varmasti lisää.
Siihen viittaa vahvasti tekninen analyysikin. Pitkät indikaattorit sojottavat jyrkässä kulmassa alaspäin.
Tuosta asetelmasta harvoin käännettä hetkeen taiotaan. Vitec osaa ryntäillä railakkaasti molempiin suuntiin, mutta ei se yhtä ilkeältä ole näyttänyt vuosiin.
Joten Vitec pysyy jonossa, tarkoituksena se kuitenkin vielä listalle nostaa. Itselleni se on ollut mahtava menestys, koska keksin yhtiön jo toistakymmentä vuotta sitten kaukana nykyhinnan alapuolelta.
Toisaalta Vitec muistuttaa, että pörssien viime kuukausien huolettomuus luo melkoisen miinakentän. Osa yhtiöistä kuten Verizon ovat päässeet kauppasodasta vähin naarmuin, osa saa kylkeensä isoa kylmää terästä.
Muitakin ruotsalaisia oli aikomus kurkata tänään, mutta ruuhkan takia jäävät huomiseen. Niillä on kerrottavanaan vastaavia kirjavia tarinoita: yksi ei nyt horjukaan, toinen kiristelee hampaitaan.
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Hei ja kiitos hyvästä sivustosta.
Itse en juurikaan mitään ymmärrä sijoittamisesta,siksi olenkin tilannut palvelusi, niin sieltä lukemalla sitten saan kaiken tarvittavan tiedon.
Olin yllättynyt kun tuossa alkukuusta tuli Alibabalta osinkoja lähes 200€. Ikinä en sieltä ole osinkoja saanut,vaikka salkussa ollut jo vuosia?
Viteciä olen jo hätäpäissäni ostelllut. Pitääpä painaa jarrua vähän. Flower Foodia olen kanssa ostanut ja näyttää vielä alas tulevan. Sitten myös sitä tanskalaista Novoa vai mikä se nyt olikaan, sitä myös alkanut pikkuhiljaa laittamaan salkkuun. Eipä tässä muuta, kun hyviä kesänjatkoja ja kiitos vielä hyvista kirjoituksista.
Kiitos Jarno! Alibaba todella aloitti osingonmaksun, kohtalainen posa sinulla jos parisataa jo kilissyt. Alibabaa käsittelen piakkoin, on ollut vaikea tapaus Pörssihaukassa, joskin suunta yhtiöllä jo selvästi parempi kuin sortokaudella.
Vitec varmaan laskee vielä, muttei saletisti. Ja eiköhän yhtiö tästä suhdanteesta toivu, kenties äkkiäkin, on sen verran kovat näytöt jo takana. Samoin Novo ja FLO. Hyvät yhtiöt tapaavat selvittää haasteensa. Ja FLO on loistokohde jo osingolla, mikäli ei jatkaa vähänkään entiseen tapaan.
Vaikeat olleet ajat, mutta paremmat aina toiveissa. Hyvää kesää sinullekin!