JM shorttaajien suosikki – pääomistaja hymähtelee

Stokis

Shortaajat odottavat Tukholman ja muun Ruotsin rakentamisen hyytymisen jatkuvan.

Ruotsalainen rakennusyhtiö JM on Tukholman pörssin shortatuin osake. Shortaus tarkoittaa, että sijoittajat lainaavat osaketta odottaen kurssin laskevan, jolloin spekulatiivisen sijoituksen arvo nousee. Kun lainatut osakkeet ostaa takaisin halvemmalla, voittoa jää erotuksen verran. Toisaalta osakekurssin nousu lainaushinnan päälle merkitsee tappiota.

Dagens Industrin jutun mukaan 15 prosenttia JM:n osakepääomasta on shortattu. Se on erittäin korkea luku – varsinkin ottaen huomioon, että osakekurssi on noussut todella reippaasti jo maaliskuusta asti. Monet shortaajat ovat nyt vereslihalla. Juuri shorttien suuri osuus usein selittääkin osakkeiden rajut kurssinousut. Kun tappiot painavat päälle, shorttaajien on ostettava osakkeita ryntäyksenä pysäyttääkseen menetyskierteen.

JM:n pääomistaja on norjalainen suursijoittaja Obos. Sen pääjohtaja Daniel Kjørberg Siraj pitää JM:n näkymiä parempina kuin shortaajat - aivan kuten tekee Pörssihaukka.

***

Tämä sisältö on maksullinen: kirjaudu sisään tai aloita jäsenyys. Jos olet vanha tilaaja, kirjaudu ensin sisään, jolloin voit uudistaa tilauksesi myös luottokortilla.


2 thoughts on "JM shorttaajien suosikki – pääomistaja hymähtelee"

 1. Antti Ranua sanoo:

  Näitähän on sitten oltava muitakin? Yksi osake ei kuitenkaan vielä todista mitään. Mitä katselet nyt samalla silmällä kuin JM aikaisemmin? Onko mielenkiintoisia yhtiöitä näköpiirissä?

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Ei yksi yhtiö tai osake toki vielä todista paljoa, mutta JM on nyt näistä Pörssihaukan osakkeista tästä näkökulmasta osuvimpia. Rakennusalaa seurataan tarkasti monella taholla, ja siitä kirjoitetaan ja uutisoidaan ahkerasti. Siksi JM on niin innokkaasti shortaajienkin kohde. Mutta oma vuosien kokemus ja koko sivuston keskeinen idea on, että suhdanteiden ja suhdanneherkkien yhtiöiden ostaminen ja myyminen ei onnistu julkisen tiedon perusteella. Tai onnistuu huonosti.

   Uusia yhtiöitä on tulossa esittelyyn, mutta analyysit ovat sen verran työläitä, että ne vievät aikansa, kun muutakin materiaalia ja etenkin markkina-analyysia on tuotettava. Mutta tulossa on lähiaikoina ainakin amerikkalaisista Black Rock, joka alkaa olla sopivan hintainen, samoin Rockwell Automation sitä lähestyy. Boeing on jossain kohtaa varmasti hyvä kohde, se on ollut itselleni viime vuosien parhaita sijoituksia, kun osto osui todella hyvin.

   Ruotsalaisia on jonossa montakin, mutta osa on niin kovan hintaisia nyt, ettei kannata vielä nostaa esiin. Bilia on toisaalta niitä mielekkään hintaisia, myös teknisesti jo aika houkutteleva. Näitä riittää kyllä vielä, useampia kymmeniä jatkossa. Hintojen kehitys ratkaisee esittelyjärjestyksen.

   Pelipapereitakin periaattessa alkaa olla aika katsella, kotimaisiakin, kuten Finnair, metsäyhtiöt ja raskas teollisuus. En yleensä ottaen niitä suosittele tai harrasta, mutta koska jäsenistössä on niihin kiinnostusta, niin hyvän palvelun nimissä aion niitäkin käsitellä, joskin riskejä korostaen.

Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2020 © Pörssihaukka