Hajautus suojaa odottamattomalta

Politiikka muodostaa yhden riskin lajin

Tänään raporttinsa antaneen yhdyskuntapalvelujen monipuolisen tuottajan Lassila & Tikanojan tulosta ovat rasittaneet jo jonkin aikaa vastoinkäymiset Venäjällä. Yhtiön voittamat mittavat huoltosopimukset peruttiin maan hallituksen juntatessa sumeilematta urakoita venäläisille yhtiöille.

Oliko kyseessä pelkkä protektionismi vai härski korruptio, vaikea tietää, mutta rehti kilpailu joka tapauksessa potkaistiin nurkkaan. Vastaavaan voi törmätä kaikkialla, mutta etenkin Venäjän kaltaisessa autoritaarisessa yhteiskunnassa.

L & T ei varmasti hevin enää Venäjään sotkeudu markkinan koosta ja varmasti hyvästä omasta kilpailukyvystä huolimatta. Se ei auta, kun suuremmat voimat lyövät kapulat rattaisiin.

L&T:n kokemukset ovat ikävyydessään hyvä muistutus sijoittajamisen vaikeasti ennakoitavista riskeistä. Kukaan ei voi edes kohtalaisella varmuudella tietää, millaisia yllätyksiä yksittäiset yhtiöt tai suuremmatkin kokonaisuudet kohtaavat.

Suurvaltapeli on aina riski

Yhtiöt voivat joutua vaikkapa politiikan pelinappuloiksi kykenemättä itse asiaan mitenkään vaikuttamaan. Kiinan ja Yhdysvaltojen suurvaltataistelu sisältää yhä enemmän huomattavia ja vaikeasti ennakoitavia riskejä.

Ja ne vain voimistuvat Yhdysvaltojen presidentinvaalin lähestyessä ja Donald Trumpin laahatessa gallupeissa reilusti haastajansa Joe Bidenin perässä. Konfliktit ovat perinteinen tapa kerätä kansalaiset johjajansa taakse.

Eikä Trump tunnetusti rähinöitä kaihda, päinvastoin. Joten kaikkeen sopii varautua seuraavan kolmen kuukauden aikana.

Mahdollisten konfliktien luonnetta ja uhreja on vaikea ennustaa. Ainoa tapa niiltä suojautumiseen on hajauttaa riittävästi.

Buffet liiankin itsevarma

Muutama viikko sitten sijoitusmaailmassa ällisteltiin ja ihasteltiinkin Warren Buffetin jättisijoitusyhtiön Berkshire Hathawayn salkun suurta painottumista Appleen. Osaltaan syynä on ollut teknojätin osakekurssin hurja nousu maalispaniikin jälkeen, mutta Buffet on omaehtoisestikin keskittänyt siihen yhtiönsä varoja.

Sijoittajalegenda on sanonut hajautuksen suojaavan tietämättömyydeltä. Eli tarpeeksi taitava sijoittaja ei hajautusta kaipaa.

Terävistä sanoistaan tunnettu Buffet syyllistyy mielestäni liialliseen itseluottamukseen. Mikään osaaminen ei voi estää kaikkia riskejä, kuten juuri poliittisia.

Vaikkapa Apple valmistaa ison osan tuotteistaan Kiinassa. Se voisi joutua tämän takia Kiinan ja Yhdysvaltojen valtapolitiikan pelinappulaksi.

Apple on jo vaaravyöhykkeellä

Trumphan yrittää painostaa amerikkalaisia yhtiöitä siirtämään tuotantonsa kotimaahan. Kiinalla, joka on Applelle tärkeä markkina, on tietysti täsmälleen päinvastainen tavoite.

Apple voi joutua pahimmassa tapauksessa tukalasti puun ja kuoren väliin suurvaltojen kiihtyvässä pakotesodassa. Se voi tehdä itsekin kujanjuoksussa pahoja virheitä.

Kuvitellaan vaikka, että Apple Trumpia miellyttääkseen tukisi jollain tavalla Hongkongin vapausliikettä  – mikä olisikin moraalisesti sinänsä oikein. Kiinan johdolle kyseessä on äärimmäisen tulenarka ja tärkeä asia, jonka rinnalla yhteistyö ulkomaalaisen suuryhtiön kanssa kutistuu yhdentekeviksi lillukanvarsiksi.

Kiina voi sormia napauttamalla kieltää Applen myynnin Kiinassa, tai vaikka kansallistaa sen tuotantolaitokset. Ei ehkä todennäköinen skenario, muttei taatusti mahdoton.

Apple voi myös Lassila & Tikanojan tapaan joutua protektionismin ja korruption uhriksi. Jos Kiina haluaa suosia omia yhtiöitään, kuten se tekeekin lukemattomilla tavoilla, Apple ei voisi kuin niellä myrkyn.

Ei ole Trumpkaan häikäillyt kovia otteita, sen puoleen. Valtapolitiikka osaa olla armotonta.

Yhteiskunnalliset riskit ovat korkeimmat oikeusvaltiotasoltaan heikoissa maissa. Ja kaikissa suurissa yhtiöissä, joihin kohdistuu syystä tai toisesta voimakkaita poliittisia intohimoja.

Arvaamattomuutta ei voi väistää

Kaikki on mahdollista, eikä kaikkia erityyppisiä riskejä voi ehkäistä millään sijoitusosaamisella. Buffet itse teki raskaan virheen haaliessaan amerikkalaisia lentoyhtiöitä juuri ennen koronaa.

Siinä ei auttanut maailman parhaan sijoittajan liki vuosisadan kokemus, kun virus marssi Yhdysvaltoihinkin lupaa kysymättä. Buffet myi osakkeensa raskailla tappioilla keskellä paniikkia.

Hajautus suojaa toki tiedon puutteeltakin. Se ei ole vähäinen asia piensijoittajalle, joka ei yllä Buffetin taitoihin.

Mutta ennen kaikkea hajautus on vakuutus todellisuuteen elimellisesti kuuluvaa arvaamattomuutta vastaan. Sitä ei voi väistää isokenkäisinkään sijoittaja.

Pörssihaukkaan voi tutustua kaksi viikkoa ilmaiseksi sitoumuksetta.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka