Uudet ostopaikat lähestyvät

mietityttää juu

Ylös ja alas hullun lailla, mitäs tämä nyt on?

VIX-indeksi ei enää tehnyt uusia ennätyksiä kuten perjantaina ounastelinkin, mutta pörssit vajosivat silti lisää varsin mallikkaasti. Se on hyvä muistutus siitä, että myyntipaniikin iskiessä kurssien sukellus kestää usein pidempään kuin varsinainen volatiliteetin nousu.

Tässä on toki ollut kohtalaisen suuria yhtiökohtaisia eroja, mutta jokseenkin punaista on pörssi vilkuttanut sukelluspäivinä. Se on tavallista. Kun rytinä iskee, harva siltä säästyy.

Pörssihaukalta ostosuosituksen saaneet osakkeet eivät ole tulleet pahasti alemmas tai ollenkaan, muutama pois lukien. Kaikilla ostosuositus pysyy. Muutama vahvistuu ja muutama uusi lähestyy ostopaikkaa.

Kokonaisuutena Helsingin pörssi ei silti ole minusta vieläkään pohjassa. Kevätralli paljastui kuolleen kissan pompuksi ainakin sikäli, että talven pohjia jo kolkutellaan, ja odotan siitä läpikin vielä mentävän. OMX on pullollaan syklisiä, ja pitkät indikaattorit ovat yhä jyrkässä laskussa.

Väite huvitti monia vielä kuukausi sitten, muttei taida enää kuittautua vitsiksi. Niin se vain on kuten ennenkin: trendin käännyttyä sen sitkeys tuppaa yllättämään voimallaan – molempiin suuntiin. Ensin ei nousua tapa mikään, sitten ei laskua. Kunnes taite taas tulee.

Tämä sisältö on maksullinen: kirjaudu sisään tai aloita jäsenyys.


10 thoughts on "Uudet ostopaikat lähestyvät"

 1. Heikki Karppinen sanoo:

  Miltä näyttää Aktia ja Nokian renkaat juuri nyt.

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Sekä Aktian että Nokian Renkaiden sukellus on päiväindikaattorien tasolla aika rajusti jo ylikuumentunut, joten kohta pitäisi sen taittua ylös.

   Pidemmät indikaattorit ovat yhä sen verran alaspäin, että en ainakaan kovasti yllättyisi, jos kesällä tai syksyllä dippi tulisi vielä syvemmällekin. Vähän vaikea kuitenkaan uskoa, että se kovin paljoa alle nykyisen hintatason menisi. Ja molemmat ovat kyllä jo halpoja, jos ei nyt ihmeitä ole edessä.

   Nokian Renkailla on tapana tehdä pahoja sukelluksia kyllä, edellisessä laskumarkkinassa kävi 20 eurossa asti. Voi tehdä sen nytkin, mutta sen varaan laskemisessakin on aina riskinsä. Lyhyen aikavälin pohjien ei tosiaan pitäisi kummallakaan olla enää kaukana, siis ihan näillä hetkillä tai muutaman päivän sisään.

 2. Erkki Martikainen sanoo:

  Lueskelin Dedicaren 25.4. julkaistua osavuosikatsausta. Aika paljon ”tahmeammalta” näyttää verrattuna vastaavaan vuotta aiempaan Q1:een. Ainakin Ruotsin markkina-alue vaikuttaa haastavalta (lääkärien ja hoitajien palkkatason nousu, sosiaalityöntekijöiden tarpeen väheneminen). Miltä Heikki sinun mielestä Dedicare näyttää yhtiötä pitempään seuranneena sen tulevaisuuteen katsottaessa?
  Ja kiitokset mielenkiintoisista ajankohtaisista artikkeleista, näitä tulee luettua tarkasti ja ajatuksen kanssa.
  P.S. Pörssihaukassa on tuotu esille kiitettävästi länsinaapurin yhtiöitä. Tämä sattui hyvään saumaan, kun kiinnostus on itselläni herännyt sinne suuntaan…

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Kiitos!

   Dedicaren liikevaihdon lievä lasku on seikka, joka on noista pehmeistä luvuista epämieluisin, koska kannattavuuden heittely on sinänsä tosiaan ominaista tälle yhtiölle juuri palkkakustannusten liikkuvuuden vuoksi. Kasvuyhtiön kohdalla tietysti jokainen vähän heikompi kasvuvaihe pistää miettimään.

   En nyt tältä istumalta silti usko, että mistään pysyvästä on kyse, enempää kuin kannattavuuden osalta. Itse ostin tätä aikoinaan juuri samantapaisessa tilanteessa, kun takana oli vähän heikompi vaihe ja kannattavuus varsinkin pudonnut, eikä se kovin kauan kestänyt, kuten syklisyyteen sinänsä kuuluu.

   Osareihin en yleensä hirveästi tuijota, koska niiden välillä on vähän aina heittelyä, ja odotan Dedicarenkin yhä pysyvän noususuunnassa pitkällä aikavälillä. Alahan sinänsä on kasvuala, ja Dedicare leviää muuallekin Pohjoismaihin ja muuallekin Eurooppaan on menossa.

   Kaikkea voi sattua, se on aina lähtökohta, mutta pitkän aikavälin näkökulmasta osakkeen hintaan on nyt leivottukin jo nuo heikennykset. Ensimmäinen kerta se ei ole, kun yhtiöllä vähän huonommin menee, joten jaksan uskoa.

   http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=DEDI&region=swe&culture=en-US

   Ruotsalaisia olen nostanut jo paljon ja lisää tulee, itselläni on kymmeniä ruotsalaisia yhtiöitä, siellä on laatutavarasta tarjontaa ihan eri tavalla kuin Suomessa. Dedicaren nostin ensimmäisten joukossa, koska se on historiallisesti nyt edullinen. Historia ei takaa tulevaa, mutta paras indikaattori se mielestäni on.

 3. Heikki sanoo:

  Hei, voitko kerratao vielä mitkä ovat mielestäsi suosituksistasi parhaiten ostopaikassa suhteessa fubdamentteihin ja näkymiin. Erityisesti ruotsalaisia harkitsen kruunun heikkoudesta johtuen. Verizonia tuli jo tankattua!

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Moi, palaan asiaan kokonaisessa jutussa vielä tänään.

   Heikki

 4. Juha Vahe sanoo:

  Ja korostan siis vielä varmuudeksi, että vahdin kyllä kaikkien Pörssihaukan suosittelemien osakkeiden kurssikehitystä. Tämä on täyden palvelun talo, josta saa niin yhtiösuositukset kuin ostojen ajoitukset. Itse ei tarvitse tehdä muuta kuin lukea jutut ja tehdä kaupat.”

  Ei riitä :-). Mitäs jos kokoaisit nuo seuraamiesi firmojen epäviralliset suositukset odota / osta yms. yhdelle sivulle.

  Sitten kun tuolla toisaalla esittelit autoalan firmaa, meinasin sinne kommentoida Autolivistä. Sen jakautuminen kahtia on mielestäni ongelmallista. Perinteiset turvalaitteet (=nyk. Autoliv) lienevät OK, mutta uusi Veoneer investoinee myös itseajavaan autoon, jossa lienee mutkia matkassa, esim. juridisesti, kuka vastaa. Laki vaatinee kuskia pitämään kättä ratissa jne. Itse omistan jakautumisen jäljiltä molempia.

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Moi, Juha, on sellaisesta ollut puhetta, mutta olen miettinyt parasta ratkaisua, kun en halua jättää sitä epämäääräiseksi. Mutta ehkä se voisi olla tosiaan erillinen sivu, jossa olisi lueteltuna kaikki yhtiöt, ja merkinnät olisivat osta / odota, ja sen voisi päivittää koska tahansa, merkkaisi vain, koska se on päivitetty.

   Myy-suosituksia en periaatteessa anna, ellei kyse ole odottamattomiin ongelmiin ja ilmeisen pysyvästi joutuneesta yhtiöstä. Ylikuumentunut -merkintä olisi kai mahdollinen, sehän ei ole sama kuin myy, mutta sitä voisi halutessaan sitten käyttää mihin haluaa, jos haluaa kotiuttaa voittoja.

   Noilla kolmella ohjeistuksella se varmaan pelaisi. Täytyy kokeilla jo ensi viikolla.

   Autoliviin en ota kantaa muuten kuin teknisesti, enkä Veoneeriakaan tunne. Mutta olen luvannut antaa teknisen arvion jos kysytään, mutta korostetusti omalla vastuulla niiden kanssa kukin toimii.

 5. Juha Vahe sanoo:

  Ei Autoliviä kantsi minun takia analysoida. Kiinalaisen turvatyynyvalmistajan vaikeuksien takia kurssi nousi liikaakin (ja oikeastaan sitä siinä vaiheessa vähensin) ja nyt autoalalla on ollut tunnettuja ongelmia. Veoneeria omistan vain vähän.

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Ok, en periaatteessa sotkeudukaan yhtiöihin, ellei ole niistä jotain kokemusta, tai niillä ole pitkä historia, joka helpottaa arviota. Nuoret pörssiyhtiöt jäävät näillä kriteereillä melkein automaattisesti ulos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2019 © Pörssihaukka