Markkinakatsaus: Sukellus jarruttaa jo

EKP:n hätätoimet ylittävät nyt jopa finanssikriisin

Ei tällaista kukaan olisi halunnut kokea. Käytännössä koko maailma on uponnut sotatilaan, kun vasta muutama viikko sitten Aasian ulkopuolella rekisteröitiin ensimmäiset tartunnat. Länsimaissakin kuolonuhreja on jo tuhansia.

Raskasta on sijoittajasivustonkin pyörittäminen näissä olosuhteissa. Mutta olojaan ei kukaan voi valita, ainoastaan oman toimintansa.

Sen verran heti markkinoista, että vastoin uutisvirran maalaamaa kuvaa pörssien pudotus on pysähtynyt viimeisen viikon aikana. Heilunta on edelleen voimakasta, mutta huomattavasti hillitympää kuin pari viikkoa sitten.

Mutta ensin muita asioita. Epidemian hillitseminen on oma lukunsa, sen taloudelliset vaikutukset toinen.

Talousshokki on valtava, mutta toistaiseksi ainakin se johtuu nimenomaan poikkeustoimista, joilla epidemiaa hillitään. Vähän kaikki on seisahtunut.

Kiina palailee jo arkeen

Mutta kuuri alkaa tehota. Hiukan yllättäen kotinurkilllani Pirkanmaalla on tullut esiin vain kaksi uutta tartuntaa. Suomen onneksi epidemia ei ehtinyt karata vielä käsistä ennen niihin ryhtymistä. Italia ja Espanja viivyttelivät aivan liikaa.

Kiinassa ei ole enää pariin päivään paljastunut yhtään uutta kotoperäistä tartuntaa. Radikaalit toimet ovat siis tehokkaitakin.

Kiinassa talouskin alkaa normalisoitua, joskin epidemian leviäminen muualle maailmaan rassaa tietysti vuorostaan Kiinaa. Mutta siellä akuutti shokki ei lopulta kestänyt kuin muutaman kuukauden.

Maailman suurimpiin kuuluva logistiikkayhtiö Fed Ex raportoi eilen sen liiketoimintojen elpyneen Kiinassa. Kuukausi sitten sitä tuskin olisi vielä odottanut.

Talouden perusteethan eivät ole kadonneet. Edellyttäen, että akuutit kassakriisit hoidetaan, kuten Kiina on tehnyt.

Tuhansien miljardien tukipaketteja

Sitä varten tukipaketteja onkin koottu odotetusti hurjaa tahtia. Ne ovat jo mittavampia kuin finanssikriisissä.

Yhdysvallat sai kasaan tuhannen miljardin kokonaisuuden, johon kuuluu muun muassa rahan jakaminen suoraan kotitalouksille vähintään tuhannen dollarin kertaeränä. Samaa keinoa on käytetty vain 1930-luvulla ja finanssikriisissä.

Tukien muodot ovat todella kirjavia finanssikriisin tapaan, osa tuolloistakin mittavampia. Näin etenkin Euroopassa.

Euroopan keskuspankin hätäpaketti on kooltaan 750 miljardia tässä kohtaa. Se sisältää finanssikriisiä suuremman arvopapereiden osto-ohjelman ja budjettisääntöjen sivuuttamisen valtioiden hätärahoituksen ehtona.

Näin ainakin vuoden loppuun asti. Uudet päätökset tulevat nopeasti tarpeen mukaan.

Pankitkin tulevat jo vastaan

Finanssikriisin tapaan viranomaiset ovat reagoineet nopeasti ja hurjassa mitassa. Kaikki mahdollinen tehdään akuutin ahdingon helpottamiseksi.

Jos talousshokin nopeat vaikutukset saadaan hillittyä, sen krooniset vaikutukset jäävät paljon vähäisemmiksi. Yritysten ja kansalaisten taloudellinen pystyssä pitäminen on nyt ehdoton prioriteetti. Onneksi sen ymmärtävät kaikki päättäjät.

Niin myös vaikkapa pankit, jotka ovat jo myöntäneet maksuhelpotuksia lainoihin. Pankeilla taas ei ole hätää tukitoimien ansiosta. Ne saavat rahaa keskuspankeilta.

Valtioiden velkaantuminen ja keskuspankkien taseiden turpoaminen on nyt murheista vähäisin. Niitä hoidellaan aikanaan. Ilman radikaaleja hätätoimia ongelmat kasvavat paljon suuremmiksi.

Vain sukellukset ovat uutisia

Markkinauutisointi on taas tarkoitushakuista muualla kuin varsinaisessa sijoitusmediassa. Se korostuu kriiseissä. Jokaista pudotuspäivää julistetaan, mutta niiden väliin mahtuneet kovatkin pluspäivät jäävät huomiotta, samoin laajempi kuva.

SP500 0n jurrannut todellisuudessa jo viikon 2400 pisteen nurkilla. Euroopan tärkein indeksi Eurostoxx50 on samoin hyvin lähellä viikon takaista tasoaan. Tämä pätee jokseenkin kaikkiin pörsseihin, jopa epidemiasta nyt rankimmin kärsiviin Italiaan ja Espanjaan.

Tästä ei sinänsä voi tehdä automaattisia johtopäätöksiä mihinkään varsinkaan pitkällä tähtäimellä. Mutta tässä kohtaa paniikki ainakin hellittää – vaikka se ei kelpaa uutiseksi.

Tiedän aiheesta aika paljon journalistitaustanikin puolesta. Soraääniä ei kaivata varsinkaan kriiseissä.

Sijoittajan onkin suhtauduttava äärettömän kriittisesti valtaosaan mediasta. Varsinkaan markkinoiden lukemiseen ei sieltä yleensä ottaen löydy asiantuntemusta eikä edes aitoa kiinnostusta.

Elintarvikeyhtiöt hyötyvätkin kriisistä

Markkinakatsausta vielä huomenna, ja ylipäänsä perkaan markkinatilannetta eri näkökulmista tiheään lähiaikoina etenkin pitkien trendien näkökulmasta. Vaikka kriisi on poikkeava, voi sitä vertailla vastaaviin.

Huomenna enemmän yhtiökohtaisia asioitakin. Niistä ei nyt kiharoita ja epävarmuustekijöitä puutu. Mutta pelkkää kaaosta ei silläkään sektorilla ole.

Ostosuosituslista samoin huomenna. Sitä on tehtävä harvinaisen haastavissa oloissa ja monien reunaehtojen ympäröimänä.

Nythän esimerkiksi tehdyt osinkoehdotukset eivät välttämättä pidä yhtiökokouksessa. Sitä oli vaikea kuvitella vielä pari viikkoa sitten.

Toisaalta joillakin yhtiöillä isompia ongelmia ei ainakaan nyt ole näkyvissä. Näihin kuuluvat esimerkiksi elintarvikeyhtiöt, joiden tuotteilla on nyt varmasti kysyntää.

Pian esittelyssä onkin amerikkalainen todella suuri leipomoketju, joka kuuluu kaikkiaan kriisikestävyyden mestareihin.

Terveyttä ja varovaisuutta!


2 thoughts on "Markkinakatsaus: Sukellus jarruttaa jo"

 1. teija sanoo:

  Markkinoiden suunta riippuu pitkälti siitä alkavatko uutiset huononemaan. Muistakaa, että osakkeen arvot muuttuvat enimmäkseen kasvun komponentin muuttuessa! Kasvun nousu -10%:sta -5%:iin saa jo osakkeet nousuun.

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Totta, Teija, kehityksen suunta ratkaisee. Nythän osakkeiden hintaan on jo ladattu valtavasti heikennystä.

   Uutiset ovat sikäli hyviä, että tukipaketit ovat ennennäkemättömiä ja nopeita. Ja kriisin keston akuutisti ainakin pitäisi jäädä viikkoihin.

   Varmuutta ei ole, mutta painotan edelleen Kiinan ja muunkin Aasian esimerkkiä epidemian taltuttamisessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2020 © Pörssihaukka