Markkinakatsaus: Kauppasota tuntuu joka suunnalla

Donald Trump pompottaa nyt kunnolla maailmantaloutta.

Donald Trumpin kauppasota on viikon teema kahdellakin tavalla. Alkuviikosta markkinat riehaantuivat, kun Yhdysvallat ja Kiina ilmoittivat tulitauosta. Volatiliteetti rojahti ja aurinko helotti pörsseissä täydellä terällä.

Perjantaina alkoi tulla lunta tupaan kauppasotauutisten muodossa. Saksan vientivetoisen teollisuuden tilaukset sukelsivat yli kaksi prosenttia toukokuussa, paljon virallisia odotuksia enemmän. Pudotus oli pahimpia vuosiin. Myös tulosrintamalla tuli varoituksia kauppasodan purressa.

***

Tämä sisältö on maksullinen: kirjaudu sisään tai aloita jäsenyys. Jos olet vanha tilaaja, kirjaudu ensin sisään, jolloin voit uudistaa tilauksesi myös luottokortilla.


2 thoughts on "Markkinakatsaus: Kauppasota tuntuu joka suunnalla"

 1. Eero Tolvanen sanoo:

  Osakekauppaa tekevä joutuu huomioimaan sekä markkinariskin, että yhtiöriskin. Yleisesti ottaen on niin, että osakemarkkinoiden tullessa laskuvaiheeseen, niin kaikkien pörssiyhtiöiden osakekurssit suuntaavat alaspäin. Viime maanantaina (6.7.) Pörssihaukka arvioi markkinoiden yleistä suuntaa: ”Arvioin viikko sitten, että heinäkuusta tulee luultavasti laskukuukausi. Pysyn arviossa.”

  Pörssin hapenottokyky näyttää näinä aikoina heikkenevän. Jos pelkkä oletus siitä, että FED ei täytä markkinoiden odotuksia laskemalla korkoja tai presidentti Trumpin twiitti kauppasodasta saavat osakkeet laskemaan, niin pörssistä on tullut huojuva talo. Elämmehän edelleen lähes nollakorkoaikaa ja kauppasodan ratkaisusta saamme tietää vasta sitten, kun USA ja Kiina pääsevät jonkinlaiseen kompromissiin tulleistaan.

  Markkinoiden heikkenemisestä näin kaksi tuoretta todistetta. Saksan teollisuuden tilaukset vähenivät yllättävän paljon ja koska kyse on Euroopan talousmahdista, niin kysymys ei ole mistään pienestä asiasta. Toinen on se, että USA:n bruttokansantuote nousi tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 3,1%, joka on selvästi heikompi kuin viime vuoden toisen kvartaalin 4,2%. Jotta saamme vähän perspektiivia, niin vuoden 2014 toisen neljänneksen aikana USA:n bruttokansantuote nousi 5,1%.
  Ei tämä nykyinen, pitkäksi venynyt, kasvuvaihe voi pörssissä loputtomiin kestää. Uskaltaako tässä vaiheessa jo tehdä oletuksen, että pörssikurssit tulevat monien epävarmuustekijöiden aallokossa elämään lähitulevaisuudessa vuoristoradassa?

  Pörssihaukka noukkii yhtiöitä ostokohteiksi. Onko markkinatilanne kuitenkin juuri nyt sellainen, että keskikesää kohti elettäessä markkinoilla voidaan nähdä selvä rekyyli alaspäin? Erityisesti tuo Saksan teollisuuden ”hiipuminen” säpsäytti, sillä kyllä se pian myös yritysten tuloksissa näkyy. Kysyn seuraavaa: ajatteletko Heikki, että Pörssihaukan tuoreeseen osta-suosituksen saaneeseen yhtiöön kannattaa juuri nyt sijoittaa, vai onko yhtiö laitettava vain harkintalistalla, koska heinäkuusta arvelet tulevan laskukuukausi? Olisiko nyt syytä odottaa ja tultava ostotiskille vasta sitten, kun Pörssihaukka näkee markkinoilla ylöspäin meneviä ilmavirtauksia?

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Kiitos, Eero, hyvä analyysi. Fed, Trump ja Kiina ovat varmasti jatkossakin markkinoita heiluttavia avaimia.

   Toisaalta erot ovat nyt kuten toki ennenkin paljon yhtiökohtaisia. Nythän on selkeästi näkynyt esimerkiksi se, että epäsykliset yhtiöt ovat liikkuneet ihan eri tavalla kuin vaikka vahvasti sykliset. Pörssihaukan yhtiöistä mm. epäsykliset Elisa, Verizon, Olvi, Con Ed ja Axfood ovat kolistelleet uusia ennätyksiä samaan aikaan, kun pörssin sykliset laajasti ottaen ovat sukeltaneet kunnolla.

   Ja sama pistää silmään amerikkalaisissa yhtiöissä, sellaisissa jotka olisivat tulossa Pörssihaukkaan jahka hinta osuu kohdalleen. Esimerkiksi elintarvikeyhtiöt kuten Pepsi, Coca-Cola ja moni on noussut huomattavan lujaa, kun suhdanneherkät yhtiöt ovat tulleet reippaasti alas.

   Joten yksiselitteistä vastausta ei voine antaa. Indeksien sisällä on aina tällaista liikettä, suhdanteen vaiheesta riippuen. Jahka teollisuus, rakentaminen ym sykliset osakkeet taas tulevat suosioon, epäsyklisiä pannaan myyntiin, jne.

   Tästä syystä markkina-arviot on jaettu Pörssihaukassa kahteen osaan. Markkinakatsaukset tarkastelevat markkinaa kokonaisuutena, ja VIX on siksi aina esillä. Sen voimakkaat liikkeet pudottavat kursseja kauttaaltaan, mutta eivät tasaisesti silti. Joissakin oloissa juuri turvasatamana toimivat osakkeet voivat laskea yllättävän vähän, toiset taas putoavat kuin kivi.

   Tämän takia ostosuosituslista on erikseen. Se nojaa sekä osakkeiden fundamenttiarvioon että tekniseen analyysiin. Yleensä ottaen osakkeet ovat melko samaan aikaan yliostettuja tai -myytyjä teknisesti, joten osta- ja odota-suositukset esiintyvät parvina. Pääsääntö kun on tosiaan, että indeksitasolla pudotukset osuvat liki kaikkiin osakkeisiin.

   Aivan tasan tarkkaan se ei kuitenkaan niin mene. Tästä syystä listalla on osta-suosituksiakin tällaisessa tilanteessa, jossa pääsuunnaksi odotan jonkin asteen laskua – kuten nyt lähiviikoille. Jos osake vaikuttaa teknisesti ostokelpoiselta eli indikaattorit ovat pääpiirteissään kohdallaan, suositukseksi tulee osta.

   Toisaalta kyllä pohdin tätä ongelmaa aika lailla, koska tosiaan volatiliteetin kasvaessa kaikki osakkeet yleensä niiaavat. Periaatteessa siis on turvallisinta odottaa volapiikkejä, koska laajasti ottaen ne ovat parhaat ostopaikat. Mutta volatiliteetin piikkejä voi joutua odottamaan aika kauan, ja jotkut osakkeet saattavat sinä aikana kulkea omia latujaan turhan korkealle.

   Tällä hetkellähän osta-suosituksia ei monta olekaan. Mutta kuvaavasti niistä esimerkiksi Nilörn ja Kindred ovat tulleet tänään reippaasti ylös, vaikka indeksit ovat laskeneet.

   Ylöspäin meneviä virtauksia en varsinaisesti odota, vaan yritän optimoida ostopaikat markkinoiden pohjille. Yhtiöt on valittu listoille lähtökohtaisesti siten, että ajoituksen lipsahdus ei ole pitkäaikainen murhe, vaan yhtiöt pärjäävät kyllä osingonmaksajina ja ajan mittaan kurssien nostajanakin.

   Vaikkapa Cedar Fairista on tullut teknisesti konstikas arvioitava. Se on kuitenkin TA:n pitkien indikaattorien näkökulmasta ylijäätynyt, ja maksaa niin kovaa osinkoa, että pidän parempana pitää sillä osta-suositusta tässä teknisesti sekavassa tilanteessakin. Sen tuottohan nojaa hurjaan osinkoon, ja se tavoite täyttyy nykyhinnoilla vaikka kurssi huojuisikin.

   Nousujen odottamisessa on se riesa, että nousun ollessa jo päällä siitä on ehtinyt osa mennä hukkaan. Siksi tavoittelen aina pohjia. Sieltä tehdään parhaat nousut sitten kun nousu lähtee.

   Ja pohjien arviointini perustuu aina tekniseen analyysiin, fundamentit ja uutiset saattavat sitä tukea, mutta TA:ta vastaan en koskaan tee arvioita. Jos se näyttää hyvältä tai huonolta niin luotan siihen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2020 © Pörssihaukka