Puolustusmenot turpoavat kuin pullataikina

Puolustusteollisuuden vauhti ei taitu vuosiin. Kuva: SAAB

Ukrainan sodan ja transatlanttisten suhteiden dramaattinen käänne nostaa Euroopan puolustusmenoja, miten neuvottelut etenevätkin. Puolustusteollisuus on ainoa varma voittaja.

Eivätpä Pariisiin kokoontuneet Euroopan johtajat suurta läpimurtoa saaneet kriisiytyneen Ukrainan ja transatlanttisen suhteen paineessa, muttei homma sentään ihan läpsyttelyksikään mennyt. Ristiriitoja näytti kuitenkin riittävän.

Yleisellä tasolla puolustusmenojen tuntuvasta lisäämisestä oli ilmeisesti kohtalainen yksimielisyys. Ukrainan turvallisuuden varmistamisesta myös, joskin joukkoja lähettämisestä tarpeen tullen syntyi jo kitkaa.

Euroopan moninapainen päätöksenteko luo aina tällaisia tilanteita. Pahimman rasitteen ne aiheuttavat kovia ja nopeita toimia vaadittaessa.

Toisaalta tilannekin on sekava. Kukaan muu kuin Donald Trump ja Vladimir Putin eivät tiedä, millaisilla askelmerkeillä he neuvotteluihin lähtevät ja mitä käänteitä väsäävät.

Näillä näkymin meille lyödään pöytään valmis paperi vaihtoehtoinaan: ota tai jätä. Tai vielä luultavammin ota tai itke ja ota.

Tavoitteena täysmittainen jättiarmeija

En usko varsinaiseen rauhaan, korkeintaan hataraan aselepoon jos siihenkään jo eilen peratuista syistä. Ja, kuten Britannian pääministeri Keir Starmer eilen totesi, Yhdysvaltain turvallisuustakuu on ainoa tapa pelotella Venäjää tehokkaasti.

Sen puuttuessa Venäjältä puuttuvat riittävät pidäkkeet. Eikä se tule hyväksymään sellaisia ehtoja, että ne Ukrainalle ja Euroopallekaan kelpaisivat.

Starmer kyllä lupasi Ukrainaan Britannian joukkoja tarvittaessa, toisaalta sikäläiset asiantuntijat entistä Nato-komentajaa Adrian Bradshaw´ta myöten ovat korostaneet kaavaillun tehtävän valtavaa mittakaavaa ja vaativuutta.

Kyseessä eivät olisi YK:n rauhanturvajoukot olemattomilla toimivaltuuksilla ja resursseilla, vaan aito toimintakykyinen jättiarmeija, joka vastaa välittömästi siihen kohdistuviin provokaatioihin. Siis täysimittainen asevoima Ukrainan armeijan rinnalla.

Britannian armeijan entinen komentaja lordi Dannatt arvioi sen tarkoittavan ainakin sataa tuhatta sotilasta välttämättömine tukijärjestelmineen. Se olisi lähes kolmanneksen suurempi kuin Britannian asevoimat.

Kaavaillut turvajoukot tarkoittavat täysmittaista armeijaa. Kuva: British Army

Britannia käyttää armeijaansa vuodessa noin 60 miljardia euroa. Antaa hiukan osviittaa.

Venäjä: Ukraina pois sotilasliitoista

Toinen ja aika varmasti ylittämätön kynnys on, hyväksyisikö Venäjä vapaaehtoisesti tuollaisen sotavoiman tulon rajalleen – kun se avainvaatimuksinaan on alusta asti papattanut Ukrainan demilitarisoimista ja Naton vetäytymistä läheisyydestään.

Kreml ilmoitti juuri, että Nato ja sotilaalliset liitot eivät kuulu sen hyväksymiin Ukrainan ominaisuuksiin. EU-jäsenyys kelpaa.

Luultavasti Venäjä nielee ison ulkolaisen armeijan rajalleen vain, jos Yhdysvallat uhkaisi lähteä mukaan konfliktiin isolla kouralla ilman sopuratkaisua. Mikään Trumpin puheissa ja teoissa ei siihen viittaa.

Bloombergin ekonomistien laskelmien mukaan puolustusmenojen kasvu Euroopassa Ukrainan tuki mukaan lukien merkitsee noin 300 miljardian lisälaskua vuodessa. Tuohon suuntaan summa asettunee riippumatta Venäjän ja Yhdysvaltojen yksityisestä kabinettiväännöstä.

Se on hirveä raha valmiiksi ongelmaiselle mantereelle. Ja, kuten eilen oli jo puhe, se tarkoittaa aika varmasti markkinakorkojen nousua eli rahoitusolojen kiristymistä.

Ja kun kaipaisimme kipeästi aivan toisensuuntaista kehitystä. Mihin muuten olisimme menossakin.

Puhumme sadoista miljardeista vuodessa

Saksan kymppivuotinen velkakirja, joka määrittää koko euroalueen korkojen suunnan, lähti kirimään hyvin ikävästi viikonlopun kähinöistä. Ei ihme.

Myös teknisen analyysin perusteella korkoralli saattaa venyä kivulaisiin mittoihin. Kuukausikuvaaja nykii ylös valuttuaan kaksi vuotta. Hiukan hirvittää, suoraan sanoen.

Markkinakorkojen nousu uhkaa tuhota hauraan elpymisen

EU-maiden velka-aste on yhteenlaskien liki 90%, rahassa noin 14 biljoonaa eli tuhatta miljardia. Prosenttiyksikön korkotason nousu lisää korkomenoja 140 miljardia.

Jos oletamme puolustusmenojen nousevan noin 300 miljardia ja korkomenojen noin 150 miljardia euroa niin lisää laskua tulee noin kolme prosenttia EU:n bruttokansantuotteesta. Mistä rahat, siinä pähkinää kerrakseen.

EKP voi tietysti tulla hätiin ostamalla valtionvelkaa periaatteessa loputtomasti – muttei vaarantamatta inflaatiota ja lopulta poliittistakin vakautta. Ilmaiset lounaat ovat kriisinhoidossakin vähissä.

Puolustusteollisuus varma voittaja

Ja kun nyt vielä sellaisia kiviä kenkään on tulossa kuin uusnatsien Putinia palvovan ja Ukrainan tukea vastustavan AfD:n nousu Saksassa viikonloppuna ilmeisesti valtiopäivien toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Hallituksesta se ilmeisesti blokataan, mutta kykenee ohjaamaan politiikkaa oppositiostakin.

AfD:n avainvaikuttaja Tino Chrupalla tykkää Vladimir Putinista. Kuva: Wikicommons

Eurokriisiä työn puolesta silmät monestakin syystä punaisena seuranneena on vaikea olla näkemättä hyvin ikäviä yhtäläisyyksiä. Tilanne ei paina päälle vielä akuutisti, toisaalta vaikea kuvitella näppäriä patenttiratkaisujakaan.

Ellei nyt meteori jysäytä joku päivä Kremliin. Niin onnekkaita tuskin olemme.

Eipä tämä sijoittajanakaan todella naurata. Mutta jokaisessa lävessä joku voittaa, ja se varma kultamitalisti tässä sotkussa on puolustusteollisuus.

Jonka osakkeet tietysti tuoreista käänteistä saivat raketin perälautaansa. Eivätkä siten enää ostokelpoisia tähän hätään, mutta ehtivät ne vielä jäähtyäkin tolkulliselle tasolle.

Tässä jutussa alan ETF:iä esittelyssä euroversioina eli tarjolla meillekin EU:n säädösten puitteissa.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta


6 thoughts on "Puolustusmenot turpoavat kuin pullataikina"

  1. Eija Tamminen sanoo:

    Pieni palaute. Itse monta vuotta Pörssihaukkaa seuranneena. Sinun ja meidän tavoite on olla ajan hermoilla ja ehkä ” vaurastua”. Monet vinkkisi ovat olleet loistavia.

    Nyt on kyllä liikaa politiikkaa ja keskittymistä sotaan. Miksi et nostanut jo aikaa sitten sotateollisuuteen liittyviä osakkeita listoille? Ne ovat nousseet hyvin.

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Ymmärrän, että joitakin lukijoita politiikan kasvanut rooli analyyseissa kiusaa, mutta politiikka kuuluu talouden ja sijoittamisen reunaehtoihin, etenkin kriiseissä. Ja nyt olemme kahdessakin kriisissä, globaalissa kauppasodassa tai ainakin sen kynnyksellä ja Euroopan noin päivässä syliin lauenneessa turvallisuuskriisissä.

      Kun on nähnyt millaiset vaikutukset tällaisilla kriiseillä – Venäjän hyökkäyssota, eurokriisi, öljykriisi jne. – on pahimmillaan talouteen ja sijoittajiin, olisin huono sijoituslehden päätoimittaja jos niiltä sulkisin silmäni ja korvani syystä tai toisesta. Kun nyt vielä omaan vuosikymmenien kokemuksen kansainvälisten asioiden seuraamisesta ja analysoinnista toimittajana.

      En minäkään iloitse työajan suttaantumisesta politiikan uutisten jatkuvaan seurantaan, mutta emme me tätä todellisuutta pakoonkaan pääse. Myöskään ja varsinkaan sijoittajina. Vaikkapa Trumpin taas uudet tariffit iskevät suoraan Pörssihaukan yhtíöihin tai sellaiseksi jonottaviin.

      Kriisien riskeistä ja seurauksista on kirjoitettu runsaasti viime päivinä talouslehdissä kaikkialla, myös Suomessa. Kommentteja ovat antaneet mm Kauppalehdessä useat raskaan sarjan ammattilaiset:

      https://www.kauppalehti.fi/uutiset/osakemarkkinat-tulisivat-suurella-todennakoisyydella-alaspain-suursijoittajan-mukaan-yksi-tekija-voi-laukaista-riskit/ef6ad69d-e170-4e30-95c9-86e2fa9da94d

      https://www.kauppalehti.fi/uutiset/trump-ja-geopolitiikka-uhkaavat-sijoittajaa-nain-osakesalkkua-kannattaa-nyt-virittaa/0486c89c-a12b-4766-9537-1911466717ef

      https://www.kauppalehti.fi/uutiset/huono-rauha-ukrainassa-voi-ajaa-suomen-talouden-turmioon-se-on-aina-myrkkya/ffd4f5db-31ee-4484-8412-b8e07ff901b6

      Puolustusteollisuus sijoituskohteena on kokonaisuuden kannalta pieni asia. Sen nostamatta jättämistä listalle käsittelen vielä tänään.

  2. Matti Mertojoki sanoo:

    Itse olen ollut tämän saitin seuraaja kohtalaisen alkumetreiltä saakka ja alkuvaiheessa politiikkaa ja poliittisesta riskistä puhumista karteltiin ehkä liikaakin. Alibaba otti eräässä vaiheessa rumasti runtua ihan siitä syystä, että Xi kiristi siitä otettaan, eikä tekniset analyysit kyenneet moista huomioimaan. Itse välttelen Kiinaa sijoituskohteena poliittisen riskin takia. Ajotukseni on mennyt päin honkia ja Xin temput sotki asioita entisestään. Tuleva kauppasota tulee aiheuttamaan omat harminsa.

    Nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa puolustusvälineteollisuus on valitettavasti aika varma voittaja. Itse sijoitin jo kuukausia sitten HANetf Future of Defence UCITS (ASWC) akkumuloituvaan ETF rahastoon. En ole katunut. Mutta tämä ei ole suositus. Kerron vain minne itse olen rahojani pannut. Kenties huomenna alkaa rauhan ja kukkasten aikakausi ja sijoitukseni hohtaa punaisena. Niin olisi parempi kaikkien kannalta.

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Kiitos Matti, politiikan painoa joutuu puntaroimaan, se on ajoittain hyvinkin iso osa taloutta ja etenkin kriiseissä. Politiikan rullatessa epädramaattisesti sille ei tarvitse niin huomiota antaa sijoittajana.

      Alibaba on ikävä esimerkki politiikan ja sijoittamisen suhteesta. Kiina pisti suuryhtiön ojennukseen tehden siitä Pörssihaukan murheenkryynin. Politiikkaa ei voi ohittaa eikä sitä kannata unohtaa tilanteen sitä vaatiessa.

      Onnittelut ASWC:n poiminnasta, sitä juuri käsittelinkin.

  3. Dave sanoo:

    Mitenkäs Treasury, jos korot lähtee ylös?

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Ei hyvin, se tässä vähän hermostuttaa. Otan taas esiin huomenna.

Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2025 © Pörssihaukka