Vuosikymmenen viimeisenä päivänä syynäillään taakse jäänyttä palaa historiaa, sijoittajasivustolla sijoittamisen ja talouden näkökulmasta. Monessa mielessä aika oli sijoittajalle hyvä, jopa ruhtinaallinen, mutta sitä sävyttivät myös kriisit ja poikkeusolot.
Vuosikymmenen alkua leimasi 1930-luvun pörssiromahduksen ohella rajuimmasta talouskaaoksesta eli finanssikrisiistä toipuminen. 2010 alussa se oli rahamarkkinoilla ja monin osin reaalitaloudessakin taakse jäänyt painajainen, mutta monet kriisissä raskaasti takkiinsa ottaneet, kuten konkurssiyrittäjät ja työttömäksi jääneet, kärsivät nahoissaan siitä vielä vuosia.
Finanssikriisin monista opetuksista itselleni yleensä mutta etenkin sijoittajana tärkein oli, että ihmiset ja yhteiskunnat kykenevät selviytymään valtavista haasteista niihin huonosti varautuneenakin. Finanssikriisi yllätti mittakaavallaan kaikki, ja se oli kaataa maailmantalouden kenties vuosiksi.
Valtioiden ja keskuspankkien improvisoitujen ja radikaalien poikkeustoimien ansiosta kuiluun putoaminen vältettiin. Toipuminen eteni hämmästyttävän nopeasti kuopan syvyys huomioiden.
2010 tunnelmat olivat jo lukemattomien elvytyspakettien ansiosta valoisat. Poikkeustoimien haitalliset seuraukset, joita poliittiset konservatiivit erityisesti pelkäsivät, eivät juurikaan realisoituneet. Valtioiden velka-aste kyllä usein nousi pysyvästi kovin korkealle, mutta peloteltua inflaatiokierrettä ei tullut.
Vain parin vuoden päässä odotti uusi painajainen, eurokriisi. Kreikan velkapaketti oli sen taloudellisesti ja poliittisesti vaikein osa, mutta pelottavin episodi käytiin 2011, kun pahasti ylivelkainen Italia taisteli Silvio Berlusconin johdolla EU:n kanssa budjettivajeen hoidosta ja Euroopan keskuspankin roolista.
Raskaasti velkaisten euromaiden valtionvelkojen korot loikkivat taivaissa. Rahaliiton tulevaisuus oli vaakalaudalla, samalla Euroopan pankkijärjestelmä ja koko talous. Euron hajoaminen olisi tuottanut kaikkien aikojen pankkikriisin, jonka setvimiseen ei kenelläkään ollut varoja.
Berlusconi hävisi ja joutui väistymään. Mario Draghi loi EKP:lle ehdollisen pelastuspaketin, joka loi luottamusta sijoittajiin. Valtionvelkojen korot laskivat, reaalitalous alkoi elpyä, euro ja rahaliitto olivat pelastetut.
Pörssihaukan valinta 2010-luvun talousvaikuttajaksi onkin Mario Draghi. Ilman hänen nerokasta, euron kaatumisen estänyttä OMT-ohjelmaansa eläisimme luultavasti paljon ikävämmässä, köyhemmässä ja kaoottisemmassa Euroopassa.
Eurokriisin jälkeen oli taas Euroopan vuoro sotkea palikat. Britannian pääministeri David Cameron yritti pönkittää asemaansa luvatessaan eurovastaisille puoluetovereilleen kansanäänestyksen. Tulos oli toinen kuin Cameron ja muutkin odottivat.
Brexit-sotku alkaa lopulta purkautua Boris Johnsonin vakiinnutettua valtansa. Kova brexit tulee, mutta sen tarkemmat sisällöt ja tilalle syntyvän EU-suhteen luonne on vielä aivan auki.
Britannia pysyy taloudellisena kysymysmerkkinä vielä pitkään ennen lopullisia sopimuksia, mutta pahin epävarmuus on kuitenkin jo takana. Johnson on kiistaton kippari ja ratkaisee kysymykset EU:n kanssa tavalla tai toisella.
Tästäkin talous selviää, varsinkin EU:n – vaikka sopeutumista se vaatii ja menetyksiä on edessä.
Yhdysvaltojen suurin hullunmylly syntyi, kun kaikki poliittiset kalkulaatiot ja perinteet murskannut Donald Trump nousi Yhdysvaltojen johtoon. Jo kauan ennen presidenttiyttään kauppasotia puhkunut Trump osoitti olevansa sanojensa mittainen valtaa saatuaan.
Kauppasotia tuli, eikä niiden kohtalo ole vieläkään lopullisesti selvä. Asemasodan aikana Yhdysvallat ja Kiina ovat hieroneet sopua, mutta etenkään pitävyydestä ei ole vielä kuin hataria toiveita.
Mutta ei maailma tähänkään kaadu, vaikka kauppasodat taloudelle myrkkyä ovatkin. Niiden läpi on rämmitty ennenkin.
Eikä Trump ole ikuinen, kuten ei kukaan tai mikään. Demokratioissa on aina poliittista aaltoliikkettä, joka viskoo milloin minkäkin laidan politiikan vallankahvaan.
Tältä pohjalta jaksan uskoa, että Euroopassakin voimistunut autoritaarisuus nostaa vielä vastavoimansa vakavista esteistä huolimatta. Unkari, Puola ja Turkki näkevät vielä valoisampiakin päiviä.
Kriisien ja epävarmuuksien vuosikymmen, mutta osakesijoittajien silmin 2010-luku jää historiaan makeana kautena. Kriisit ja laskumarkkinat kuuluivat siihen, mutta niin ne kuuluvat kaikkiin vuosikymmeniin.
Koska finanssikriisi räjäytti osakemarkkinoilta yliarvostukset, oli osakkeilla tilaa kiivetä talouden toipuessa ja pilkkahintaisen rahan tukiessa niin reaalitaloutta kuin sijoituksia. 2010-luku lukeutuu pörssien kehityksen kannalta parhaisiin, joskin se nojaa osaltaan finanssikriisin alennusmyyntiin, joka ei vielä vuosikymmenen alkaessa ollut ohi.
Jotkut indeksit ovat tehneet huimia ryntäyksiä. Yhdysvaltojen teknopainotteinen Nasdaq on aika tarkkaan nelinkertaistanut markkina-arvonsa, eikä laskelma sisällä osinkoja. Laajempi, osin samoja yhtiöitä sisältävä SP500:n markkina-arvo on kolminkertaistunut.
Yhdysvaltojen talous on pärjännyt muita teollisuusmaita paremmin, osaltaan paremman kriisinhoidon ansiosta. EU on potkinut itseään jalkaan sisäisillä kiistoillaan ja haparoivilla ratkaisuillaan.
Eikä Eurooppa ole kyennyt loihtimaan innovatiivisia suuria kasvuyhtiöitä Amerikan tapaan. Maailman markkina-arvoltaan suurimpien yhtiöiden listalla parhaiten sijoittuva sveitsiläinen elintarvikejätti Néstle ei yllä kuin raapimaan tusinan rajaa.
Seuraavat eurooppalaiset ovat päivittäistuotekonserni Unilever, kosmetiikkajätti L´Oreal ja öljyjätit Total sekä BP, jotka rimpuilevat 40. sijan paikkeilla. Mitään mainituista on vaikea kuvailla innovatiiviseksi kasvuyhtiöksi.
Euroopan tärkein indeksi Euro Stoxx 50 onkin alisuorittanut pahanpäiväisesti verrattuna Atlantin takaisiin verrokkeihin. Sen markkinarvo ei ole kuin reilut parikymmentä prosenttia vuosikymmenen alkua ylempänä. Osingot eivät kuilua oleellisesti kompensoi.
Toki amerikkalaiset indeksit ovat korkeammalle hinnoiteltuja. Mutta parempien kasvunäkymien ansiosta niin on oltavakin.
Indeksisijoittajan kannalta tilanne ei siten ole yksioikoinen, vaikka amerikkalaisten yhtiöiden kasvuetumatka on laajasti ottaen selkeä. Huokea hinnoittelu ja osinkotuotot puoltavat Eurooppaa.
Mutta kyllä viiden viimeisen vuodenkin kehitys apeuttaa, kun Eurooppaa katsoo. Euro Stoxx vasta hipoo 2015 kevään huippua, kun jenkki-indeksit posottavat jo kaukana omansa päällä.
Tämäkin kuvaa, miksi Pörssihaukan suositusyhtiöissä suurin ryhmä ovat yhdysvaltalaiset yhtiöt, ja niiden suhteellinen osuus kasvaa jatkossakin. Hyviä vaihtoehtoja riittää, varsinkin kun Yhdysvallat noudattaa yhteistä verosopimusta, toisin kuin valitettavan monet Euroopan maat.
Yksittäisten yhtiöiden osakepoiminta on myös erilaista kuin indeksisijoittaminen. Euroopastakin toki löytyy keskimääräistä parempia sijoituskohteita, etenkin kun tarkastellaan todellista tuottoa eli osinkojen uudelleen sijoittamista ja korkoa korolle -tekijää.
Vankat osinkoyhtiöt, joihin Pörssihaukka aina panostaa, ovat kurssikehitystään parempia kohteita. Se kuitenkin vaatii riittävän sijoitusajan, siis kärsivällisyyttä.
Vaikkapa osinkotykki Sampo ei kurssigrafiikassa näytä kummoiselta, nippa nappa OMX-indeksin keskiosakkeelta, mutta korkoa korolle -tekijän vivuttamana laskelma muuttuu aivan toiseksi. Tämä tietysti koskee minkä markkina-alueen hyviä osakkeita tahansa.
Yksittäisten yhtiöiden liikkeet voivat erota voimakkaasti indekseistä, niin fundamenttien kuin osakekurssin osalta. Pörssihaukka haalii aina näkemyksensä mukaan kulloinkin lupaavimmat kohteet.
Omat mallisalkkuni – joiden nimiä en ole vieläkään ehtinyt vaihtaa – ovat pärjänneet oikein hyvin. Pääasiassa ruotsalaisia yhtiöitä sisältävän viiden vuoden tuotoksi jäi vuosikymmenen loppupätkälle liki 80 prosenttia, heikon kruunun rasittamanakin.
Enimmäkseen amerikkalaisista ja ruotsalaisista koostuvan sama aikajänne toi muhkean yli 150 prosentin tuoton. Tässä taas on ollut apua vahvasta dollarista, mutta ennen kaikkea onnistuneista osakepoiminnoista.
Kolmenumeroisia nousuprosentteja löytyy puolisen tusinaa, lähes joka kolmas salkun positioista. Tulos on yllättänyt kieltämättä hiukan itsenikin.
Toisaalta ensin mainittu salkku kiri tänä vuonna lähes samaa tahtia, ja saattaa hyvin olla vuoden parin ajan se parempi salkku. Näin jo siksi, että odotan kruunun vahvistuvan ja dollarin heikentyvän tulevana vuonna.
Joka tapauksessa sijoittaminen vaatii kärsivällisyyttä. Jyvät erotellaan akanoista riittävän pitkissä laskentajaksoissa. Viiden vuoden rekordi on jo varsin luotettava, etenkin laajasti hajautetuille salkuille, joissa yhtiökohtaiset riskit ovat minimissä.
Joten suhtaudun erittäin luottavaisesti tulevaan vuosikymmeneen, mitä se tuoneekin – tuskinpa oleellisesti kummempaa kuin yleensä vuosikymmenet. Suhdanteet tulevat ja menevät, kriisit ravistelevat ajoittain taloutta ja markkinoita.
Se on sijoittajalle business as usual, arkista ruisleipää. Mutta siitä saavat kyllä tuhdin ravintonsa niin hyvät yhtiöt kuin niihin sijoittaneet.
Pörssihaukan ensimmäinen hiukan vajaaksi jäänyt vuosi oli omasta mielestäni ainakin tyydyttävä monellakin tavalla. Suositukset osuivat kohtalaisen hyvin, osin jopa loistavasti, jos kohta joitakin väistämättömiä pettymyksiäkin sekaan mahtui.
Näin homma rullaa ilman ihmettä jatkossakin. Tarkoilla vuosien mittaan testatuilla kriteereillä poimitut osakkeet ja ostoajoitukset tuovat aika varmasti lisäarvoa verrattuna vaikkapa kuukausittaiseen indeksisijoittamiseen.
Sitä en voi luvata, mutta sitä odotan. Jos näin ei käy vuoden parinkin mitassa, palvelulla ei ole tulevaisuutta. Toistaiseksi itseluottamus pysyy vahvana.
Jäsenten palaute on ollut lähes poikkeuksetta myönteistä, se ilahduttaa valtavasti polkuansa vasta avaavaa palvelua. Kiitos kaikille kommenteista ja mukanaolosta!
Ja hyvää vuoden ja vuosikymmenen vaihdetta! Pörssihaukkaa seuraavan kerran torstaina, katse optimistisena kohti tulevaisuutta.