Pörssihaukka ottaa käyttöön ostosuosituslistan

tosta noin

Pörssihaukan ohjeistuskäytäntö uudistuu

Suositusten vaivattomasta käytöstä on keskusteltu sivuston alusta asti, ja olen tiedostanut tarpeen kätevään malliin, mutta siinä on ollut tekniset ongelmansa. Yhtenä mahdollisuutena ollut ylös/alas -tyyppinen ohjeistus kullekin osakkeelle olisi ollut vaikeaselkoinen ja jättänyt turhan paljon vastuuta vastaanottajalle.

Vahen Juhan – jonka moni jäsen varmaan muistaa Piksun aktiivisena kirjoittajana – ehdotus yksinkertaisesta osta/odota -mallista tuntui toimivalta, joten sitä kokeilemme nyt. Ensimmäinen suosituslista on julkaistuna tämän jutun alla.

Ostosuosituslista sisältää siis kaikkien Pörssihaukan suosittelemien yhtiöiden markkinatilannearviot. Suositukset perustuvat tekniseen analysiin. Pääosin suosituksia on kahta lajia: osta tai odota. Kolmas, mutta harvemmin esiintyvä suositus on ylikuumentunut.

Osta-suosituksen saanut on mielekäs hinnaltaan fundamenttien ohella myös teknisesti kyseisellä hetkellä.

Odota-suosituksen saanut on ostokelpoinen muuten, mutta sikäli kallis, että TA:n mukaan hinta tulee vielä alemmas.

Joidenkin osakkeiden suositus saattaa olla ylikuumentunut. Se tarkoittaa osakkeen hinnan nousseen teknisesti hyvin korkealle, jonka seuraksena kurssi korjaa jossain vaiheessa reippaasti alas. Ylikuumentuminen on periaatteessa tilanne, jossa sinänsä hyvästä osakkeesta saattaa olla perusteltua luopua eli kotiuttaa voitot.

Pörssihaukka ei kannusta spekulaatioon

Pörssihaukka ei kuitenkaan koskaan suosittele spekulatiivista sijoittamista, joten ylikuumentunut – merkintä ei ohjeista myymään. Se johtuu jo siitä, että ylikuumentuminen saattaa yllättää kestollaan ja sijoittaja pettyä, kun myydyn osakkeen kurssi jatkaa vielä ylemmäs.

Ylikuumentumisen takana saattaa olla myös jokin Pörssihaukalle tuntematon syy, kuten yrityskauppa, josta markkinat ovat saaneet vihjeen. Tällöin ylikuumentuminen ei välttämättä johdakaan kurssilaskuun.

Koska pitkäaikaisetkin sijoittajat kuitenkin joskus luopuvat osakkeistaan, on se paras tehdä osakkeen ylikuumentuessa. Siksi myös ylikuumentuminen kuuluu ohjeistuksiin.

Myy-suositukset eivät kuulu valikoimaan muuten kuin siinä tapauksessa, että yhtiössä tapahtuu jotain fundamentaalisesti pysyvältä vaikuttavaa heikentymistä, joka antaa perusteen poistaa yhtiö kokonaan suosituslistalta. Tällaiset tilanteet tuskin tulevat vastaan usein, koska Pörssihaukan yhtiöpoiminnan lähtökohta on matalien riskien korostus. Suosituksia eivät saa kuin pitkän ja vahvan historian omaavat yhtiöt.

Suosituslistalta ei häivy kevein perustein

Niillekin tietysti joskus voi tapahtua dramaattista ja yllättävää. Aivan vähästä yhtiö ei kuitenkaan suosituslistalta poistu, eikä siten saa myy-suositusta. Tällaisessa tapauksessa analysoin yhtiön omassa jutussaan, ja sitä ennen jo riittää varmasti useita analyyseja tilanteen heikentymisestä.

Yksittäinen osari ei varmasti syyksi kelpaa, ja aika paljon pitää tapahtua, että yksittäinen vuosiraporttikaan siihen riittää. Oma kokemukseni on, että hyvät yhtiöt harvoin muuttuvat huonoiksi yhdessä vuodessa. Sykliset ailahtelut eivät varsinkaan sitä tarkoita, ja varsinkaan syklisten yhtiöiden kohdalla.

Päivitän listan vähintään joka viikko, tarpeen vaatiessa useammin. Päivitetty versio julkaistaan Pörssihaukassa heti muutostarpeen ilmaannuttua. Periaatteessa siihen riittää suosituksen muutos yhdenkin yhtiön kohdalla.

Viikottainen päivitys yleensä riittänee

Käytännössä listaa tuskin tarvitsee kovin usein päivittää enemmän kuin kerran viikossa, koska lyhyet trendit kestävät viikosta kolmeen. Osakkeiden hinnat voivat toki kiskaista ylös tai alas muutamassa minuutissakin mm. tulosraporttien yhteydessä, mutta voimakkaat kurssiliikkeet kestävät aina aikansa, joten yllätysliikkeisiin ehtii reagoida myöhemmin.

Lyhyet trendit eivät käytännössä koskaan mene ohi päivässä tai parissa, olkoon suunta ylös tai alas. Voimakas kurssiliike usein vaikuttaa kp-trendiinkin, joten yllätyksiin ehtii reagoida.

Kun isommat trendit liikkuvat yleismarkkinan tasolla, suositusmuutoksia tulee nipuittain. Nyt listaa hallitsee odota, muutaman viikon päästä todennäköisesti osta. VIX:in liikkeet määrittävät suosituksia varsin pitkälle, se on väistämätöntä.

Toivon palautetta

Kokeilemme nyt tätä.  Systeemi saattaa kaivata hiomista, mutta uskoisin tämän ainakin hyväksi lähtökohdaksi. Toivon palautetta systeemin käytettävyydestä – Erkki sitä jo ehti antaakin, kiitos!

Listahan myös laajenee hiljalleen uusien yhtiöiden esittelyn myötä. Laitan aina listan loppuun ne yhtiöt, jotka ovat tulossa lähiaikoina yritysesittelyyn. Pahoittelen prosessin hitautta, mutta haluan analysoida yhtiöt kunnolla ennen suosittelua.

Kyseessä ovat kuitenkin usein täysin tuntemattomat tapaukset ainakin osalle jäsenistä. Ja yhden hengen palvelussa asiat ottavat aikansa.

Vaihtoehtojen määrä on hyväksi

Hyvistä yhtiöistä ei ole maailmassa todellakaan pula, ongelmana on aina vain hinta, ja sopivina aikoina ei sekään. Jokainen voi rakennellla salkkuaan mieluisistaan yhtiöistä, kun vaihtoehtoja riittää.

Yhtiöiden määrällä ei ole ylärajaa. Itselläni on salkussa kymmeniä yhtiöitä, ja määrä todennäköisesti yhä kasvaa. Joskus pettymyksen tuottaneita yhtiöitä toki on siivottava poiskin, mutta oman kokemukseni ja kriteereideni mukaan kynnys kannattaa pitää mieluummin korkealla kuin matalalla. Hetken aikaa huonolta vaikuttanut yhtiö saattaa näyttää aivan toiselta vuoden parin päästä.

Keskittäminen on teoriassa tuottoisampaa, mutta käytäntö saattaa olla yleensä toinen. Ja laaja hajautus on ylivertainen riskinhallinnan keino. Kun salkussa on tarpeeksi leveyttä, ensimmäistäkään yötä ei tarvitse valvoa sijoituksien tuskailun takia. Silloin seassa saa olla vähän riskipitoisempaakin tavaraa kasvuyhtiöiden ja syklisten muodossa.


2 thoughts on "Pörssihaukka ottaa käyttöön ostosuosituslistan"

  1. Heikki sanoo:

    Mielestäni ERINOMAINEN IDEA yhdistettynä nykyisiin kirjoituksiin!
    Helppo tapa poimia mielenkiintoisia yhtiöitä, silloin kun indeksiin ei halua sijoittaa, mutta pätäkkää olisi. Hmm, ehkä myös pari hyvää ETF:ää voisi laittaa listaan (kuten IS3N).
    Ja myös Myy-suositus on siinä mielessä tärkeä, että mikään ei ole ikuista yritysmaailmassa ja yksi iso mädäntyvä omena voi pilata koko salkun vuosien tuotot.

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Hienoa, kiitos!

      Kyllä tämä varmaan toimii tällä tavalla, mutta viilataan jos tarvetta tulee.

      Toki Myy-suosituskin on varastossa, mutta en tosiaankaan usein myy osakkeita yhtiön huonontumisen takia, koska etukäteiskriteerit ovat selkeät ja minusta korkeat. Sen vuoksi korostan yhtiöiden pitkää historiaa, se vähentää oleellisesti yllätyksiä.

      Olen tehnyt joskus näitä hätäilyvirheitä, joihin sortuu helposti etenkin suhdanneherkkien yhtiöiden kanssa. JM on hyvä esimerkki – moni on varmasti painanut liipaisinta ja myynyt osakkeen, kun kurssi on sukeltanut 50 prossaa ja ylikin, ja tulos on rapissut alas. Itse ostin lisää, koska tämänkaltaisten yhtiöiden paras ostokohta on syklin pohja – jos semmoiseen vain osuu.

      Mutta toki myyntisuosituskin tulee, jos perusteltu syy löytyy. En kuitenkaan menetä uskoa vaikka Dedicareen ihan äkkiä. Se on suhdanneherkkä yhtiö, jonka kanssa sijoittajat tyypillisesti hermoilevat enemmän kuin minusta olisi aihetta.

      ETF:iä ovat kyselleet muutkin, ja sellaisia tulee vielä esittelyyn. Olen vetänyt rahastosijoittamisen kursseja, joten tunnen niitäkin aika lailla, mutta tässä on pakko priorisoida materiaalin ulostuloa, pahoittelen. Mutta piakkoin muutama hyvä ETF esittelyssä.

Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka