Kriiseille ominaisesti sijoittajan kannalta tärkeitäkin uutisia virtaa sellaista vauhtia, että niitä pitäisi päivittää melkein useammin kuin kerran päivässä. Siksi on keskityttävä aivan oleelliseen.
Euroopassa hätäpäätökset laajentuvat ja syvenevät ryminällä, kuten oli odotettavissa Kiinan ja Italian pohjalta. Vastaavaa emme ole kokeneet kuin sota-aikana. Tämä kestää nyt aikansa.
Mutta on pidettävä mielessä, että Aasiassa tilanne helpottaa jo. Sitä kuvaa, että Apple sulkee kauppansa kaikkialla maailmassa kahdeksi viikoksi – poikkeuksena Kiina, jossa ne avataan taas epidemian jo laannuttua, joskin rajoitetusti.
Katkos kesti kuukauden. Jos Eurooppa ja länsimaat onnistuvat yhtä hyvin, poikkeustilan kestossa on kyse täälläkin viikoista, ei kuukausista. Ja täällä terveydenhuoltojärjestelmä pelaa paremmin kuin Kiinassa.
Naapurit Taiwan, Hongkong ja Singapore ovat päässeet epidemiasta suhteellisen vähällä tehokkaiden toimenpiteiden ansiosta huolimatta läheisestä suhteestaan Kiinaan. Täällä temppu on mahdollista toistaa.
Epidemia otetaan nyt äärimmäisen vakavasti kaikilla tasoilla. Sen näkee jo katukuvassa ja ihmisiä tavatessaan, kaupoissa ja joka paikassa.
Lähikontakteja ja muita riskejä vältetään. Kriisitietoisuus läpäisi suomalaiset räjähdysmäisesti, ja sama tapahtuu uutisten perusteella muuallakin.
Joten maltti on säilytettävä. Kriisi on ennennäkemätön, mutta voitettavissa suhteellisen nopeasti. Etenkin, kun testejä ja lääkkeitä pitäisi tulla tarjolle laboratorioiden höyrytessä.
Taloudelliset toimenpiteet ovat myös tilanteen mukaisia. Donald Trumpkin lopetti epidemian vähättelyn ja julisti poikkeustilan. Se vapauttaa kriisin hoitoon 50 miljardia dollaria. Valtapuolueet ovat pääsemässä sopuun tukipaketista kokonaisuutena.
Suomen pankki laittaa 500 miljoonaa vaikeuksiin joutuneiden yritysten tukemiseen. Vastaavia paketteja hallitukset ovat luoneet pikaisesti muuallakin, ja lisää tulee.
Niillä ehkäistään tarpeettomia konkursseja lyhytaikaisten vaikeuksien vuoksi. Etenkin pienet lähikontakteihin perustuvat palveluyritykset ovat etulinjassa. Kustannukset juoksevat, vaikka asiakkaat katoavat.
Tilanteisiin saatetaan puuttua jopa lainsäädännöllä, eli erilaiset maksuhelpotukset voivat tulla pakollisiksi. Tukirahastoista sitten hoidetaan sen luomia ongelmia.
Toimien järeyttä kuvaa, että Yhdysvaltojen keskuspankki leikkasi ohjauskorkoa peräti prosentilla. Se on nyt käytännössä nolla.
Arvopaperien osto-ohjelma uudistuu. Yhteistyö keskuspankkien kesken toteutuu kuten finanssikriisissä.
Kiveäkään ei jätetä kääntämättä. Tämä kaikki on tuttua reilun kymmenen vuoden takaa, vaikka poikkeustilan syy toinen.
Syvä talouskriisi on sinänsä varma, mutta poikkeustoimilla estetään sen syveneminen finanssikriisiksi. Eli rahamarkkinat pidetään pystyssä.
Se oli kaikkea muuta kuin varmaa 2008 syksyllä. Tuolloin se kävi selväksi tavalliselle kansalaisellekin paniikin pohjassa.
Finanssikriisissä ihmiset hakivat Suomessakin pankeista rahojaan, koska pankkeja todellakin kaatui. Jotkut pankit tarjosivat viiden prosentin vuosikorkoa käteistä saadakseen.
Vein itsekin useita tuhansia rahaa tuollaiselle tarjoustilille Nordeaan puoleksi vuodeksi, ja sain jonottaa. Nostin rahat kovaa korkoa tarjonneesta islantilaispankista vain muutama viikko ennen sen kaatumista.
Talletusajan päätyttyä pankkivirkailijakin naureskeli huimalle korkotuotolle – koska kriisi oli jo takana. Finanssikriisihän taittui hämmästyttävän nopeasti sen kaoottisuuteen nähden.
Emme ole nähneet pankkipakoa, emmekä näe. Ja se on talouskriiseistä pelottavimpia ja vaikeimmin ratkaistavia.
Shokin vaikutuksia vaimennetaan nyt kaikin keinoin. Koska poikkeusoloista on näinkin tuore kokemus, vain kymmenen vuoden takaa, opetukset ovat pysyneet visusti mielessä. Sen huomaa aivan odotetuista toimenpiteistä.
Jos kohta tilanne on nyt eräin osin karmeampi, niin eräin osin paljon vähemmän. Vastustaja oli toki luonteeltaan aivan toinen.
Mutta kulkutaudin aiheuttaman talouskriisin hoito ei sinänsä eroa muista syistä. Terveydenhuollon vaatimat toimet ovat tietysti aivan toinen lukunsa.
Markkinoilla tämä kaikki aiheuttaa valtavaa huojuntaa, jonka perässä on mahdoton pysyä uutisten varassa. Se on pidettävä mielessä aivan erityisesti tällaisena aikana.
Varsinkin viikonloppujen jälkeen liikkeet ovat hurjia, koska niiden aikana tehdään usein dramaattisia päätöksiä. Näin on kaikissa kriiseissä.
Asetelmaa kuvaa, että Yhdysvaltojen tärkein indeksi SP500 kiskaisi perjantaina kymmenen prosentin nousun saman mittaisen päiväsukelluksen jälkeen, kun poikkeustila julistettiin ja hätätoimista ilmoitettiin. Fedin koronleikkauksen jälkeen futuurit ovat tulleet taas viitisen prosenttia alas.
Tästä ei kannata vetää johtopäätöksiä toimenpiteiden tehosta tai markkinoiden tulevasta suunnasta. Niiden keskinäinen logiikka vaikuttaa täysin sumealta.
Markkinatilanetta on nyt toki tukalaa lukea millä tahansa keinolla. Mutta kriisikokemus ja tekninen analyysi antavat siihen kuitenkin eväitä, näinkin dramaattisissa oloissa.
Monenlaisille analyyseille on nyt tarvetta, joten ne ohittavat Pörssihaukassa muun materiaalin tässä dramaattisessa tilanteessa. Finanssikriisin sekä taloustoimittajana että sijoittajana läpikäyneen kokemuksella on nyt valitettavankin paljon käyttöä. Mutta kyllä siitä valtava etukin on.
Edelleen korostan maltin säilyttämistä. Karmeiksi muuttuivat ajat silmänräpäyksessä, mutta ei tämä ole ensimmäinen kriisi. Näinä tuokioina on mahdollista tehdä elämänsä kalleimmat virheet.
Kriisikestävyytensä todistaneita suositusyhtiöitäkin on tulossa lisää. Itse kriisi on nyt kuitenkin etusijalla, koska se painaa jokaisen mieltä.