Jäsenpalautetta ja vastauksia

Henkilöstön korkeasuhdanne rassaa vuokratyöyhtiö Dedicaren kannattavuutta

Käsittelen jälleen jäsenpalautteen erillään, koska kysymyksiä tuli samana päivänä pari, ja vastaukset laajenevat oman jutun arvoiseksi.

Päivi kysyy:

Kiitos jälleen hyvästä yhtiöanalyysistä. Olen tässä pitkin syksyä tutkaillut, että mikä olisi se ensimmäinen ulkomainen yhtiö, johon uskaltaisin sijoittaa pikkuisen siivun. En tunne ulkomaisia yhtiöitä juuri ollenkaan sijoitusnäkökulmasta.

Siksi on ollut mannaa lukea Pörssihaukan analyysejä. Ne ovat selkokielellä kirjoitettuja ja siksi kokemattomankin helppo ymmärtää.

Ensin funtsin ruotsalaista Dedicarea muhkean osingon kiilto silmissä, mutta pikkuisen kuitenkin jäi arveluttamaan nykyisessä maailmanmenossa. Ciscon ostonappia painoin pari kertaa mutta ei tarttunut ja sitten sekin jäi, ehkä olisi kannattanut.

Mutta tämä ’kolmen ämmän’ yhtiökuvaus kuvasti juuri sellaista yhtiötä, jonka liiketoimintaa voin ymmärtää. Kurssi ei ihan pohjalla enää ollut, mutta nyt on ulkomainen positio avattu.

Heikki vastaa:

Kovasti kiitoksia, Päivi!

Olen oikein ilahtunut, että yhtiöanalyyseista jää tuo kokemus. Ne ovat haastavia, koska useimmat yhtiöt eivät varmaankaan ole tuttuja lainkaan tai juurikaan.

Ulkomaille sijoittaminen sinänsä on ihan samanlaista kuin Suomeen, etenkin Ruotsiin ja Yhdysvaltoihin, joiden kanssa on toimiva verosopimus eli verotus muovautuu yhtäläiseksi. Valuuttojen vaikutus tietysti on oma lukunsa, mutta pitkässä ja hajautetussa salkussa sen merkitys liudentuu, koska valuutat liikkuvat milloin yhteen, milloin toiseen suuntaan.

Pörssihaukkahan seuraa valuuttojakin, mutten yleensä suosittele hirveästi spekuloimaan valuuttakurssien varassa osakkeita valittaessa. Jos valuuttakurssi laskee, saattaa se vaikuttaa osakekurssiin myönteisesti etenkin vientiyhtöiden kohdalla, joten nettovaikutusta on aina vaikea arvioida.

Viime viikkoina olen tuonut suosituksiin paljon yhdysvaltalaisia syklisiä, johtuen suotuisasta markkinatilanteesta ja yhtiöiden laadukkaasta tarjonnasta. Sieltähän ne eivät todella hätäiseen lopu.

De Girolla halpa hajauttaa

3M on tosiaan jo huiman historiansa ja osinkorekordinsa ansiosta todellinen stalwart. Ei pitäisi olla murhetta, vaikka kurssi vielä sahaisi alemmaskin.

Sinänsä on aina vaikea ennustaa, mikä suosituksista tulee olemaan paras yhdellä tai toisella aikavälillä. Odotan tietysti aina kaikkien suositusten pärjäävän, mutta yllätyksiä ei voi välttää, ja hajauttamalla varmistaa osuvansa myös niihin parhaaksi paljastuviin.

Hajauttaminen vaatii tietysti jonkin verran pääomaa, mutta halvimmillaan kustannukset ovat niin matalat, että se on merkityksetöntä. Näin on etenkin De Girolla, jossa varsinkin jenkkiosakkeiden kauppa on liki ilmaista, 0,50 dollaria per kauppa.

Halpa välittäjä se on kaikkiaan, joskin tiettyjä veroteknisiä ongelmia sen kanssa on hoidettava, koska yhtiö ei ole rekisteröity Suomeen – vaikka toimii muuten kuten mikä tahansa täkäläinen välittäjä. Teen De Girosta joskus oman juttunsa kertoen kokemuksistani, jotka ovat yleensä ottaen hyvät. Juttu on jäänyt kiireempien aiheiden takia.

Rohkeasti vain merta edemmäs kalaan

Pörssihaukan imagon ja markkinoinnin kannalta on tietysti vähän ikävää ja epätarkoituksenmukaista, että omat sijoitukseni ovat ripoteltuna useampaan paikkaan. Olen kuitenkin aloittanut sijoittamisen kauan ennenkuin edes haaveilin omasta sivustosta, ja Nordnetin Shareville on ainoa foorumi, jossa salkkuja voi avata ja vertailla julkisesti.

Eikä Nordnet ole enää hintakilpailukyvyltään hyvä etenkään amerikkalaisten osakkeiden suhteen, varsinkaan De Giroon verrattuna. Mutta sillä taas ei ole Sharevillen kaltaista palvelua.

Tämä selittää, miksi kaikki suositusosakkeet eivät näy Sharevillen mallisalkuissa, vaikka olen tuoreita suosituksiani itsekin yleensä ostanut – ellei niitä ole salkussa jo ennestään, kuten usein tilanne on.

Lisäostojakin olen silti saattanut tehdä, kuten juuri Ciscon tapauksessa. 3M:n pohja taisi päästä karkuun, muttei kauas, jos se 150 taalaa pitää.

Mutta itse kannustan ehdottomasti haarukoimaan osakkeita muualtakin kuin Suomesta. Ilman sitä en taatusti olisi pärjännyt senkin verran hyvin kuin molemmat aika lailla eri markkinoille keskittyneet mallisalkut todistavat.

Jahka kokemusta kertyy, ei 3M varmasti jää sinulle viimeiseksi ulkomaiseksi posaksi. Jenkkiosakkeissa on sekin kiva puoli, että osingot maksetaan kolmen kuukauden välein. Se antaa oikeaa turvallisuuden tunnetta ja vähentää osinkopohjaista kurssiheiluntaa, jos se hermostuttaa.

Joten rohkeasti vain!

 

Heikki kysyy:

Moi Heikki, Dedicare osake on nyt aika pohjalla. Mitä uskot missä on osakkeen pohja? Osake on laskenut jo pitkään. Onko ostosuositus peruste että olisi pikavoittoa tarjolla vai uskotko osakkeen lähtevän hitaasti nousemaan plus osinkotuotto?

 

Heikki vastaa:

Moi, kaima. Antille vastatessani joku päivä sitten totesin, että Dedicare on mietityttänyt kyllä. Aiemmin vakaasti kasvanut yhtiö on sikäli uuudessa tilanteessa, että liikevaihdon kasvu tökkii. Siihen on erinäisiä syitä, jotka kuitenkin yhä uskon tilapäiseksi.

Kaikilla aloilla ja yhtiöillä tuppaa olemaan heittoa niin kysynnässä kuin kannattavuudessa. Dedicarella erot ovat olleet tavallisesti vain kannattavuudessa tapahtuvassa syklisessä huojunnassa. Palkkakustannukset liikkuvat suhdanteiden mukana eli korkeasuhdanteessa ne nousevat rassaten marginaalia.

Yhtiöihin liittyy aina epävarmuustekijänsä. Tällä yhtiöllä jo kuitenkin aika vankka tausta. Kannattavuuden heittelyt sinänsä kuuluvat asiaan, ja jos Dedicare taas palaa vahvaan marginaaliin, niin osake on halpa.

Se on sitä odotetulla osinkotuotolla, mikäli se nyt kykenee osinkonsa pitämään suurin piirtein suhteessa tämän hetken tuloskuntoon ja sen oletettuun kohentumiseen. Viimeisellä kolmella kvartaalilla Dedicare on tehnyt nettotulosta 2,42 kruunua ja kolmosella 0,88 kruunua.

Halpa, jos tilanne ei huonone

Näillä trendeillä koko vuoden tuloksen pitäisi kammeta kolmen kruunun päälle, ihan mukavastikin. Dedicare tapaa maksaa hyvin osinkoa tuloksestaan, ja sen on yhä oma odotus.

Kun osake maksaa 40 kruunua, on se halpa – olettaen tietysti, ettei vaikea suhdanne yhä pahene. Mutta luin juuri uutisen, että työttömyys on Ruotsissa noussut. Ikävää tietysti, mutta tällaiselle yhtiölle, jolle henkilöstökulut ovat ylivoimaisesti tärkein kannattavuustekijä, se tietää hyvää.

Palkkakustannusten hilliintyminen on ilmeistä, ja samalla kannattavuuden kohentuminen. Näin on ollut perinteisesti, ja siihen luotan edelleen.

Selvinnee tyyliin ensi vuoden aikana. En ainakaan hermoile oman posani kanssa tässä kohtaa.

TA:n perusteella pohjia kolistellaan

Teknisestikin pudotus näyttäisi tekevän loppua. TA ei ole jumalansanaa, mutta kuten Pörssihaukan vajaan vuoden aikana on nähty, aika usein se antaa arvokkaita vinkkejä. Suositukset ovat osuneet aika monella osakkeella pidemmän laskumarkkinan jo kauas taakse jääneeseen pohjaan.

Paraatitapauksia ovat aakkosjärjestyksessä Atlas Copco, Amgen, Elisa, Hennes & Mauritz, Investor, JM, United Health Group, Trelleborg. Ne olivat valuneet kauan alas, ja jäivät valtavirran suosittelijoiden paitsioon. Minua ne innostivat, johtuen yhtiöiden laadusta ja teknisen analyysin signaaleista.

Dedicaren tilanne näyttää jokseenkin samalta. Trendien kannalta keskeiset viikkoindikaattorit ovat nousussa, vaikka osakekurssista sitä ei näe – mutta juuri siitä TA:ssa on kyse, silloin kun se toimii tehokkaasti. Normaalissa tai ainakin ihanteellisessa tapauksessa yhdistelmä kertoo kurssin tekevän taitetta.

Viikkoindikaattorit kiskovat jo toiseen suuntaan kuin osakekurssi

Satavarmasti Dedicare ei tietenkään ole markkinansa pohjilla. TA:n signaalit voivat olla väärässä, mutta ne ovat oikeassa niin usein, että isossa kuvassa niihin kannattaa luottaa huolimatta joistakin epäonnistumisista.

Potentiaali kohdallaan

Ja tässäkin  tapauksessa korostan hajautuksen merkitystä. Jos Dedicare ei palaa entiseksi laatuyhtiöksi syystä tai kolmannesta, vahingot on rajattava etukäteen pitämällä positio säällisen kokoisena.

Jos taas hyvin käy eli Dedicare palaa vanhaan kuosiinsa, potentiaali on varmasti hyvä. Mutta sijoittajan on aina varauduttava ikäviinkin vaihtoehtoihin – vaikka ne tarkoilla kriteereillä eivät lopulta niin yleisiä ole, mieluummin päinvastoin, etenkin suhteutettuna positiivisten yllätysten määrään. Koska niitäkin tulee.

Itse ostin Dedicarea vuosia sitten vastaavasta suhdannekuopasta. Vaikka kurssikehitys on ollut suhdannepiikin jälkeen tietysti surullista seurattavaa, on se jo maksettujen osinkojen ansiosta ollut silti hyvä sijoitus.

Ja uusi suhdanneryntäys, joka ei varmasti ole mahdoton, tekisi siitä muhkean syklisen sijoituksen edellyttäen tietysti sopivaan aikaan myymistä. Mutta markkinoiden ajoittaminen on Pörssihaukan peruspalvelu, myös ylikuumentumisen suuntaan.


2 thoughts on "Jäsenpalautetta ja vastauksia"

  1. Erkki Martikainen sanoo:

    Terve Heikki,
    Olen kauhistellut noita Nordnetin välityspalkkioita ulkomaisiin osakkeisiin ja siksi on jäänyt toistaiseksi jenkkimarkkinat avaamatta. Olen tutkinut jonkin verran De Giron ja Lynx Brokerin hinnoittelua, ominaisuuksia ja käyttäjien kokemuksia, mutta kynnys avata tili jommassa kummassa on jostain syystä edelleenkin liian korkea.
    Kun nyt vihjaisit, että sinulla on tarkoitus tehdä oma juttu De Girosta, toivoisin kovasti, että ehtisit sujuvana tekstintuottajana sen julkaisemaan lähiaikoina.
    Kiitos jo etukäteen 🙂
    -Erkki

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Juu, kiitos, Erkki, kyllä ne liian korkeat ovat, Nordnet oli aikoinaan halvempi, mutta kilpailuaseman parantumisen myötä hinnoittelu on noussut. Varsinkin jos ei treidaa paljon, mikä ei ole viisasta.

      De Giro on todellakin muuten ongelmaton välittäjä ja todella halpa, mutta verotusteknisesti sillä on omat kommervenkkinsä. Palaan asiaan heti kun ehdin, yritän saada sen äkkiä, mutta minun täytyy tarkistaa muutamia asioita verotuksen osalta, koska en ole omistanut siellä kuin jenkkiosakkeita. Sen puolen tunnen.

Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2025 © Pörssihaukka