Aluksi tiedote teknisestä häiriöstä, joka esti ajoittain pääsyn Pörssihaukan sivuille. Vierailijoita on ollut odottamattoman paljon, minkä takia sivustolle varattu kaistatila loppui.
Tilaa on nyt hankittu lisää eli ongelman pitäisi kadota. Jos se uusii niin lääkekuurikin uusitaan.
Viikon alussa saadut uutiset kuvaavat nykymaailman ja talouden tilaa kahdessa jyrkästi erilaisessa valossa. Molemmat koskevat kilpailua, niin terveessä kuin sairaassa muodossa.
Ensin ikävä puoli: Yhdysvaltojen ja Kiinan kylmä sota, jonka keskeinen taistelutanner on teknologia, vääntyy aina huolestuttavampaan joskaan ei lainkaan yllättävään suuntaan.
Donald Trumpin viimeinen invaasio on ollut nuorten somehitin TikTokin Amerikan toimintojen irrottaminen ja pakkomyynti sen kiinalaisten pääomistamalta Bytedancelta. Peruste on kansallinen turvallisuus, mitä voi pitää lähinnä vitsinä, kun kyseessä on viihteellisiä videopätkiä jakava palvelu.
Yhtenä syynä pidetään TikTokin käyttäjissä yleistä Trumpin vastaisuutta. Palvelua on tiettävästi käytetty presidentin vaalikiertueen boikotin edistämiseen.
Niin tai näin, yksityisen yhtiön pakkomyynti olisi todellista radikalismia Yhdysvaltojen kaltaisessa avoimessa taloudessa. Kaiken kukkuraksi Trump on vaatinut isoa osaa kauppasummasta valtiolle, koska hänen ansiostaan diili ylipäätään toteutuu.
Nyt Kiina pistää hanttiin, tietenkin. Se on asettamassa omien teknoyhtiöidensä myyntikiellon.
Vaikea povata väännön lopputulosta. Yhdysvallat voi omalla maaperällään tehdä mitä huvittaa – aivan kuten Kiina.
Jos Tiktokin pakkomyynti kaatuisikin, voi Trump myös kieltää sen kansallisen turvallisuuden nojalla. Tähän hän on hankkinut poikkeusvaltuuksia, joiden käyttökynnys ei varmasti ole Trumpille korkea varsinkaan vaalien alla ja oman kannatuksen takutessa.
Näinhän Trump jo teki suojellessaan kotimaista raskasta teollisuutta kansallisen turvallisuuden nojalla – liittolaismaiden kilpailijoilta. Perusteet olivat groteskia huumoria, mutta politiikassa kaikki on viime kädessä mahdollista.
Mutta turha kuvitella, etteikö Kiina ja yhtä armoton Xi Jinping vastaisi parhaaksi katsomillaan aseilla. Niitä riittää silläkin.
Tästä on saatu ensimakua Yhdysvaltojen ajaessa kiinalaisen sosiaalisen median WeChatin käyttökieltoa myös turvallisuussyistä. Palvelu on lajissaan maailman suurimpia nimenomaan kiinalaisten suosion ansiosta.
Kiina uhkasi muutama päivä sitten suorasanaisesti kohdistaa vastatoimet Appleen, jolle Kiina on suuri markkina. Apple on jo nyt pahassa raossa.
Trumpin vaatimuksesta Applen olisi estettävä WeChatin käyttö puhelimissaan. Kiina voi blokata iPhonet samasta syystä.
Apple tai kukaan muukaan yhtiö ei voi paljoakaan ristituleen joutuessaan. Aivan kuten Pörssihaukka varoitti kuukausi sitten: yksityiset yhtiöt voivat kohta mitä oudoimpia vastoinkäymisiä, mukaan lukien suurvaltapolitiikka.
Muutamankin lähteen mukaan lähes jokainen kiinalainen valitsisi iPhonen sijaan jonkun muun puhelimen, jos sillä voi käyttää WeChatia. Vaikka arvio olisi ylimitoitettu niin tuskin aivan tuulesta temmattu.
Tällaiset riskit voivat realisoitua hetkessä. Siihen riittää tässä tapauksessa yksi nuijankopautus Washingtonissa tai Pekingissä.
Sotkun seurauksia voi vai arvailla, mutta hyvin todennäköisesti teknosota on paljon lähempänä alkuaan kuin loppuaan. Yhdysvaltojen vaalit voivat muuttaa tilannetta toki, mutta Joe Bidenin kovat Kiina-linjaukset eivät nopeaa ratkaisua puolla.
Tai Kiinankaan otteet. Kuten kertoo vaikkapa Honkongin omaan komentoonsa jyrääminen.
Kuinka sotkussa käyneekin, todistaa se karusti sijoittamisen kaikenkarvaisia riskejä. Ne kohdistuvat nyt nimenomaan suurin teknoyhtiöihin – joiden huikeat hinnat eivät riskejä huomioi.
Sota on sairasta kilpailua, mutta nyt ikävä kyllä täyttä todellisuutta. Ketkä kaikki kuokkaansa saavat ja missä mitassa, aika näyttää.
Riskeiltä suojaa vain riittävä hajautus. Se on muutenkin perusteltu strategia.
Pörssihaukka on määritellyt Teslan ja monen muunkin sähköautotehtaan hypeosakkeeksi, jollaiset eivät sen suosituksiin mahdu korkean hinnan muodostaman riskin takia. Teslan kurssin raketointia seuratessaan se voi tuntua typerältä tulokulmalta, mutta vaikkapa tuoreet tilastot kertovat ihan muuta.
Teslan hurjaa hintaa perustellaan seksikkäällä muotikäsitteellä disruptio, joka väljästi ottaen tarkoittaa jonkun toimijan murhaavaa tuhovoimaa sektorillaan. Eli Tesla kykenee pistämään polvilleen kilpailijoiden myynnin, kannattavuuden tai molemmat.
Sähköautojen kauppa toki kasvaa vauhdilla, ja hyvä niin, koska se on kiistatta ekologisesti ja taloudellisesti tulevaisuutta. Mutta aivan toinen asia on, millaiseen disruptioon Tesla lopulta automarkkinoilla kykenee.
Oma näkemykseni on ollut historian ja yleisen taloudellisen sivistyksen pohjalta, että kilpailu kiristyy sähköautoissa, ja pysyy ylipäänsä kireänä koko sektorilla kuten ennenkin.
Odotusta tukevat autokaupan tuoreet tiedot. Vanha kansansuosikki Volkswagen Golf on edelleen Euroopan myydyin auto, ja tutut merkit hallitsevat kärkikymppiä.
Sähkö- ja hybridiautojen suosio kasvaa vauhdilla, mutta Teslan osuus kakusta jää alle kymmeneen prosenttiin. Kaikkien autojen mitassa pala on vielä paljon pienempi.
Vanhojen tehtaiden uutuudet tekevät hyvin kauppansa, vaikka sijoitusmarkkinoilla hehkutetaan Teslan teknologista ylivoimaa.
Kuluttajahyödykkeiden suosioon vaikuttavat monet tekijät. Autoilijoiden tarpeet, mieltymykset ja ostovoima vaihtelevat suuresti. Mikä passaa yhdelle ei tee sitä toiselle.
Vaikkapa sähköauton pitkällä latausvälillä ei ole juuri merkitystä lyhyessä kaupunkiajossa. Ostaja voi painottaa aivan muita tekijöitä: hankintahintaa, ajokokemusta, ulkonäköä, tuttua brandia…
Tästä syystä automarkkina – kuten moni muukin – on hyvin fragmentoitunut ja samalla ankarasti kilpailtu. Hyvä niin, koska terve pelisääntöjen mukainen kilpailu on avoimen markkinatalouden moottori.
Se myös tapaa tarkoittaa, että harvat yhtiöt kykenevät ylettömiin markkinaosuuksiin tai poskettomiin katteisiin. Varsinkaan automarkkinan kaltaisella sektorilla.
Joillakin valmistajilla on poikkeuksellinen asema ja sen mukainen hinnoitteluvoima. Näitä harvoja automarkkinoilla on Ferrari, joka jonottaa Pörssihaukan suositusyhtiöksi.
Osakkeen hintavuuden takia se ihan hetkeen tuskin tapahtuu. Mutta kunnon korjausliikkeen jälkeen tilanteen pitäisi jo olla toinen.
Ferrarissa yhdistyvät kasvuyhtiön laajentumiskyky ja todella kunnianarvoisan konkarin luotettavuus – jotka silaa poikkeuksellinen kannattavuus. Mutta enemmän tuonnempana.
Yritän saada vielä tiistaiksi esittelyn tuoreesta pelipaperista, kurssiltaan houkuttelevalle tasolle sukeltaneesta lääkeyhtiöstä, joka oli vielä joitakin kuukausia sitten kuuma osake.
Pörssihaukkaan voi tutustua kaksi viikkoa ilmaiseksi koejäsenenenä.