Pankkikriisin kohtalo virkavallan käsissä

Talletuspako on pankkiirin painajainen. Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

Tänään oli aikomus käydä lyhyesti täkäläisten osakkeiden markkinakatsaus, mutta se siirtyy huomiseksi. Sen sijaan käsittelen huolta ja huomiota keräävää Amerikan pankkikriisiä, joka sai jo toisen uhrin.

Silicon Valley Bank eli SVB romahti parissa päivässä ja perjantaina tällaisia sotkuja hoitava valtion virasto Federal Deposit Insurance Company eli FDIC otti pankin haltuunsa. Saman kohtalon koki newyorkilainen Signature Bank.

SVB:n asiakkaita ovat erityisesti riskisijoittajat eli Venture Capital (VC)-, startup- ja kryptoyhtiöt. SVB oli niiden lempipankki. Samantapainen profiili oli Signaturella, joka rahoitti etenkin kryptoyhtiöitä.

Pandemian aikana asiakkaat kehräsivät paljon käteistä, mikä johti talletusten kasvuun. Toisaalta VC -yhtiöt haalivat pääomia yritystensä kehittämiseen ja pitivät rahansa SVB:ssa.

SVB:n talletusten määrä yli kolminkertaistui parissa vuodessa yli 200 miljardiin dollariin. Rahat piti saada tuottamaan.

Omaisuus korkopapereissa

SVB osti näennäisesti turvallisia omaisuuseriä, pääasiassa pitkäaikaisia US-valtionbondeja ja valtion takaamia asuntolainoja. Arvopaperisalkku nousi vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen noin 27 miljardista noin 128 miljardiin.

Kasvuyritysten ja niiden rahoittajien pääoman saanti oli tiukentunut korkojen noustua. SVB:n asiakkaat polttivat käteistä ja lakkasivat saamasta uusia varoja julkisista tarjouksista tai varainhankinnoista.

Muutos koronan ylenpalttisesta rahatulvasta oli nopea ja raju. Myös uusien talletusten houkutteleminen kallistui huomattavasti, kun säästäjien vaatimat korot nousivat.

Talletusvirrat kääntyivät ulosvirtauksiksi. SVB:n talletusten määrä putosi 200 miljardista 170 miljardiin dollariin alle vuodessa, suuri ero tuon kokoiselle pankille.

Pääomitus epäonnistui

Inflaation kiihdyttyä korot nousivat, jolloin velkapaperien markkina-arvo laskee. 2022 lopussa SVB:n lainasijoitukset olivat menettäneet arvostaan yli 15 miljardia, joka oli miltei sama kuin pankin oma pääoma.

SVB:n vakavaraisuus laski ja sen luottoluokitus uhkasi tehdä saman. Tasettaan kohentaakseen SVB ilmoitti 2,25 miljardin lisäpääomituksesta ja osakeannista.

Mutta olosuhteet eivät pääomitusta suosineet, etenkin kun SVB:n osakekurssi oli sukeltanut vaikeuksien paljastuttua. Sijoittajat eivät hellittäneet kukkaroitaan, rahat jäivät saamatta.

SVB:n laskumarkkina repesi täydeksi romahdukseksi

Se tietenkin näytti todella pahalta tallettajien silmissä. Kun vielä yritysasiakkaiden neuvonantajat kehottivat niitä nostamaan rahansa pois SVB:sta, räjähti talletuspako, bank run, käsiin.

Se on minkä tahansa pankin painajainen. Ja levitessään koko talouden.

Ei tehnyt tappiota

Viime keskiviikkona vielä SVB oli kunnossa. Torstaina asiakkaat yrittivät vetää 42 miljardia, neljänneksen kaikista SVB:n talletuksista.

Varat eivät riittäneet. FDIC otti sen heti haltuunsa padotakseen paniikin leviämisen.

Signaturen tarina on jokseenkin yhtäläinen. Se koki valtavan talletuspaon perjantaina SVB:n säikytettyä asiakkaat.

Ainakaan SVB:llä ei olisi ollut hätää ilman talletuspakoa. Se ei kärsinyt luottotappiosta. Marginaali oli heikentynyt, mutta pysynyt kirkkaasti plussalla.

SVB:n korkotuotot (sininen) olivat kasvussa, joskin olosuhteet kaventaneet liikevoittoa (musta)

Omaisuussalkun arvon laskukaan ei olisi kuin ohimenevä ongelma, elleivät tallettajat haluaisi vetää rahojaan pois yhdellä kertaa. Sitä ei kestä yksikään pankki.

Brittipala SVB:sta sai jo ostajan

SVB arvioi väärin talletustensa kustannusten ja elinkaaren sekä varojensa tuoton. Tilanne eroaa suuresti vuoden 2008 finanssikriisiä vaivanneesta todella laajamittaisesta täysin holtittomasta luotonannosta.

Silloin pankkikriisi syntyi valtavista luottotappioista. Se on paljon pahempi tilanne.

Nyt juuri tullut uutinen kertoo, että SVB:n tytäryhtiö Britanniassa sai jo ostajan käytännössä ilmaiseksi. HSBC vastaa nyt sen talletuksista – ja saa yhtiön luottokannan.

Liike kuvaa luottamusta SVB:n perustoimintojen terveyteen. Se on helpottava tieto kokonaiskuvan kannalta.

Valtio takaa talletukset

USA:ssa asiakkaan talletussuoja on 250 000. 93% SVB:n asiakasvaroista ei ole suojan piirissä. SVB:n omaisuus kattaa suojaamattomista talletuksista tiettävästi ainakin 50% mutta jopa 85%.

Yhdysvaltojen viranomaiset ovat jo päättäneet taata kaikki kyseisten pankkien talletukset estääkseen paniikin leviämisen. Toivottavasti lääke tehoaa, ainakin pitäisi.

Suurin riski kun on, että tilanteen huono hoito johtaa isoon ongelmaan: pankkipaon laajentumiseen. Monella pankilla saattaa olla samantapainen tilanne eli omistusten arvo ei enää kata talletusvastuita.

Wall Street Journalin mukaan pankit ovat kärsineet noin 600 miljardin kirjanpidolliset tappiot korkosalkkujensa markkina-arvon putoamisessa. Jos tallettajat panikoivat laajamittaisesti seuraa siitä pankkikriisi.

Tämän näyn ei soisi yleistyvän Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

Viranomaiset pyrkivät tietenkin kalliiksi käyvän paniikin estämään. Tilanne ei missään tapauksessa ole niin vaikea kuin 2008, jolloin kriisi johtui valtavista määristä roskaluottoja ja rahamarkkinoiden täydellisestä jäätymisestä, kun Lehman Brothersia ei pelastettu.

Pankkien taseet ovat paljon paremmassa kunnossa kuin tuolloin. Korkosalkkujen arvon laskukin on ohimenevä riesa, koska korkojen laskiessa niiden arvo kohentuu.

Fed hätäkokoustaa tänään

Finanssikriisissä Yhdysvallat loi Temporary Liquidity Guarantee Programin TLGP:n, jonka raameissa FDIC tarjosi rajoittamattoman talletussuojan. Alkuperäinen ohjelma lakkautettiin 2012 tarpeettomana.

Tähän systeemiin on jo nyt palattu viime tietojen mukaan. Yhdysvalloilla on rajattomasti rahaa käytössään, keskuspankki voi sitä tehdä hätätilanteessa.

Nythän keskeinen ongelma on luottamuksen palauttaminen pankkijärjestelmää kohtaan. Sen horjuessa reaalitalous syöksyy myrskyyn. Fed hätäkokoustaa tänään.

Pannaan setelikone soimaan jos ei muu auta. Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

En hetkeäkään epäile virkavallan kykyä tehdä tarpeellisia toimia. Yhdysvallat hoiti finanssikriisin varsin tehokkaasti.

Se saattaa tarkoittaa myös korkosyklin taittumista hyvinkin pian. Kuten moneen kertaan perattu, viimeksi perjantaina, inflaatio on jäähtynyt viime kesästä asti ja suhdanne ainakin monilla sektoreilla heikentynyt.

Saattoi katkaista korkosyklin

Korkosyklin taitteen pitäisi olla lähellä joka tapauksessa. Kriisi saattaa sitä avittaa.

Korot rysähtivät alas perjantaina SVB:n takia. Olen jo pidempään odottanut niiden lähtevän kunnolla alas. Tämä voi sen laukaista.

Myönteisesti nurinkurista on, että paniikin myötä pankkien taseetkin vahvistuisivat – koska niiden korkosalkut nousevat sitä mukaa kun korot laskevat. Korkojen nousu on ollut poikkeuksellisen raju.

Tältä kannalta pienimuotoinen paniikki ei pahaa tekisikään. Moni sektori on jo kokenut kovia korkean korkotason takia, nyt pankitkin – tai ainakin osa niistä.

Ja luottokannaltaan terveiden pankkien taseiden korjaukseen riittää korkojen laskeminen. Pidän sen toteutumista entistä varmempana tämän vuoden aikana.

Euroopan puolen markkinakatsaus huomenna, hyvää viikonalkua!

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


4 thoughts on "Pankkikriisin kohtalo virkavallan käsissä"

 1. Sami Granath sanoo:

  Kiitos jälleen kerran Heikki! Näitä sinun kirjoituksia ja analyyseja on rauhoittavaa lukea erityisesti hankalien aikojen koittaessa. Onneksi en itse ole sijoittanut pankkisektoriin, vaan omassa salkussa on tänään loistanut vihreä väri. Lisäys UNP 👍

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Kiitos Sami! Onhan nämä kimurantteja paikkoja, mutta seurasin finanssikriisin niin tarkkaan aikoinaan – ja muitakin kriisejä – toimittajana, etten odota tästä mitään talousholokaustia repeävän.

 2. Pauli Riikonen sanoo:

  Onko näkemystä siitä, joska Nordea olisi jo ostopaperi laskun jälkeen? Näetkö merkittävää epävarmuutta suomalaiselle pankille?

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Otan asian esiin tänään.

Vastaa

Sijoituskohteet
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka