Inflaatio kohta pulkassa

Alamäki häämöttää, Jerome! Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

Inflaatioraportit ovat olleet jo vuoden markkinoiden kiihkeimmin odotettuja tapauksia – ja tarjoneet jo kuukausia pääosin myönteistä dataa. Linja jatkui Yhdysvalloissa.

Kuluttajahintaindeksi CPI nousi vuositasolla 4,1%, kun se vielä kuukausi sitten paahtoi 4,9%. Mutta, kuten Pörssihaukka on jo kuluvan vuoden vatkuttanut, viime kesästä mitattuna kehitys näyttää vielä lohdullisemmalta.

CPI:n lukema toukokuussa oli nippa yli 303 pistettä, yksitoista kuukautta eli lähes vuosi sitten nippa alle 295 pistettä. Noin kahdeksan pisteen ero on prosentteina alle kolme.

Huhtikuusta CPI nousi 0,1%. Tämän tahdin jatkuessa seuraava luenta alkaa vuositasollakin kakkosella – ja kaksi prosenttia on keskuspankkien virallinen inflaatiotavoite.

Noin kolmen prosentin inflaatio ei vielä täytä sitä, mutta tulee jo sen verran liki, että ohjauskoron lasku alkaa näyttää aina todennäköisemmältä. Etenkin kun rahan kallistuminen vaikuttaa aika pitkälläkin viiveellä.

Asumiskustannukset ainoa kunnon riesa

Keskuspankkiirien omien arvioiden mukaan viive on ainakin kahdeksan kuukautta, kenties paljon enemmänkin. Joten vuodenvaihteessa kallis raha rassannee hintatasoa jo urakalla ja ensi vuoden puolella sitä enemmän.

Energian ja ruuan sulkeistava ydininflaatio jatkoi edelleen turhan kiivaana, kuukausitasolla 0,4%. Mutta sitä ruokkivat aika yksin asumisen kustannukset, joiden pitäisi jossain vaiheessa helpottaa.

Ilman asumiskustannuksia käyrä muuttuu radikaalisti. Viime kesäkuussa indeksi korkkasi 277 pistettä, nyt 278. Indeksi on lojunut paikallaan kohta vuoden!

Ilman asumiskustannuksia kuluttajainflaatio katosi jo liki vuosi sitten

Tuottajahinnat ovat satavarmasti kunnon deflaatiossa seuraavassa tarkistuksessa heinäkuun puolella. Viime kesäkuun luvusta 280 PPI on sukeltanut lähes -10% alle 260:een.

Ja siihenkin kallis raha vaikuttaa viiveellä. Kiivaampia nousuja ei tarvinne odottaa aikoihin.

Luultavasti mediassa silti äimistellään tuottajahintojen romahdusta, ikään kuin kehitys olisi iskenyt puskista.

Tuottajahinnat kiljuvat kuukauden päästä rankkaa deflaatiota

Rahamääräkin kutistuu

Joten suuresta inflaatiosta ei ole Amerikassa jäljellä enää kuin muutama segmentti. Tulkintaa tukee kierrossa olevien dollareiden M2:n määrä. Se ei ole koskaan historiassa syöksynyt alas ylipäätään saati tällaista vauhtia.

Rahamäärän supistuminen yhdessä korkeiden korkojen kanssa ei voi olla vaikuttamatta hintoihin. Missä määrin selviää tulevina kuukausina.

Ei käy kateeksi nyt keskuspankkiireja. Inflaation tappamisesta pitäisi saada varmuus kaikissa segmenteissä riittävässä mitassa, mutta taloutta ei saisi ajaa suoraan seinäänkään.

Eikä deflaatioon, joka on inflaatiota vaikeammin hoidettava tauti. Se voi kuulostaa utopialta, mutta isoista talouksista nyt moniongelmaisessa Kiinassa deflaatio raapii taas ovea paksuilla kynsillä.

Kiina on jo käytännössä nollainflaatiossa

Osakkeissa edelleen namupaikkoja

Pörssihaukan näkemys on, että sijoittaja voi unohtaa inflaation jo täysin. Seuraavassa kokouksessa Fed lopettaa ohjauskoron noston jokseenkin saletisti.

Jatkossa rahapolitiikka vääntyilee datan mukaan, luultavasti jatkaen myönteiseen suuntaan. Ainakin ylös kapuava osakemarkkina sitä odottaa.

Osakesijoittajalle oleellista onkin markkinan oikea tulkinta. Pörssihaukka ennusti indeksien pohjanneen syksyllä tarjoten tuolloin ostoparatiisin monille osakkeille.

Näin paljolti tapahtuikin, joskin kirjo on laaja. Monissa osakkeissa ostajan markkinat pääpiirteissään jatkuvat, jahka kurssit taas nykäisevät sopivasti alas.

Mersu itseajavan auton keulille

Kiintoisa pikku-uutinen kertoo Mersun kirineen ensimmäiseksi autotehtaaksi, joka saa Kaliforniassa viranomaisilta luvan kolmostason itseajavan auton myyntiin. Kuski saa keskittyä puhelimeen tai tietokoneeseen, muttei poistua penkiltään.

Harva olisi pari vuotta sitten lyönyt vetoa, että kyseisen luvan saa ensimmäisenä Kaliforniassa kukaan muu kuin sikäläinen Tesla. Sen teknologian piti olla ainakin kohun perusteella valovuoden muita edellä.

Episodi osoittaa, miten vaikeaa on ennustaa teknologian kehitystä ja sen voittajia. Ei tämä tietenkään Teslan projektiin sinänsä vaikuta, mutta osoittaa huuhaaksi väitteet sen tulevasta dominoinnista itseajavan auton teknologiassa.

Avoin markkinatalous perustuu kilpailuun. Ja autoteollisuudessa jos missä se on armotonta ja monisyistä.

Lidar toimii

Pörssihaukkaa uutinen ilahduttaa sikäli, että Mersu käyttää autoissaan laserpohjaista lidar-järjestelmää, toisin kuin Tesla. Viime viikot iloisesti rallanneen kasvuyhtiömme Hexagonin tytäryhtiö sveitsiläinen Leica Geosystems tuottaa lidar-tekniikkaa.

Teknisesti Hexagonin laskumarkkina päättyi lokakuun alussa kuten lukemattomien osakkeiden. Kuukausikuvaajassa osake on yhtä nouseva kuin kesällä 2009 toipuessaan finanssikriisistä.

Tuo pitkä trendi taittui alas vasta kaksi vuotta myöhemmin markkinoiden retkahdettua Yhdysvaltojen velkakatto- ja eurokriisiin. Samantapaista kehitystä odotan tälläkin kertaa.

Hexagon jätti jokseenkin varmasti laskumarkkinan taakseen jo syksyllä

Mersun alihankkija on Luminar, mutta Leicankin systeemille löytyy varmasti kysyntää teknologian yleistyessä. Elon Musk isottelevaan tapaansa vähättelee lidaria, joka kuitenkin nappasi nyt keulapaikan.

Ylipäätään spatiaalisen teknologian markkinajohtajana Hexagon kuuluu logistiikan automaation aika varmoihin voittajiin jatkossakin. Eikä sen omistajana tarvitse tuskailla startupien klassisia vaikeuksia ja arvaamattomuutta.

Hexagon kasvaa tasaisen varmasti jopa vaikeissa oloissa, kannattaa loistavasti, toimii globaalisti. Laskumarkkinan montuista saati Pörssihaukan alkupäivinä sitä napanneet voivat holdata osaketta hyvillä mielin.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta


2 thoughts on "Inflaatio kohta pulkassa"

  1. klou92 sanoo:

    Lisäsin tällä viikolla Hexagonin takaisin salkkuun kun yhteistyö Nvidian kanssa julkistettiin. Olen itse töissä Hexagonilla ja näen kehityksen läheltä. Huolissani olisin lähinnä koneohjauksen markkinan menettämisestä (heavy construction) pohjoismaissa.

    Perinteisesti se on ollut Leican syömähammas ja nyt kilpailijat ovat painaneet ohi oikealta ja vasemmalta. Tuote on hyvä, hinta taasen on aika korkea näille markkinoille. Uudet toimijat syövät kannattavuutta.

    Mittausteknologiassa Leica/Hexagon on edelleen alansa huippuja, tuoteportfolio on markkinoiden laajin ja tuotekehitykseen laitetut paukut näkyvät varmasti lähitulevaisuudessa.

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Kiitos kiintoisista tiedoista suoraan kuormasta! Tuota yhteistyötä Nvidian kanssa en ole ehtinyt bongatakaan, täytyy tsekata. Oma luotto Hexagoniin on kova, ei tuo diili sitä ainakaan vähennä.

Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka