Halpavälittäjä De Giro saa uuden omistajan

Saksalainen halpavälittäjä Flatex ostaa kilpailijansa

Jäsenpalaute vinkkasi uutisen juuri esittelynsä loppuun saaneen halpavälittäjän De Giron omistajan vaihtumisesta. Yhtiön ostaa kokonaan samantyyppinen saksalainen Flatex. Kauppa, jota perustellaan synergiaeduilla, sinetöityy tällä tiedolla kuitenkin vasta ensi vuoden puolella.

Perustiedot Flatexista löytyvät Wikipediasta saksaksi. Yhtiö on jo parikymmentä vuotta vanha, kohtalaisen kokenut siis jo halpavälittäjäksi.

Flatexin tileillä oli varoja jo muutama vuosi sitten liki kymmenen miljardia euroa. Summa vastaa jo erittäin suurta ETF-rahastoa, joten ei mikään nappikauppias enää.

Flatex on saanut joitakin vuosia sitten palkinnon muun muassa saksalaiselta talouslehdeltä Handelsblattilta hyvästä hintalaatusuhteesta. Handelsblatt on erittäin arvovaltainen media, ikään kuin Saksan Financial Times. Flatex on sijoittajasivusto Investinging mukaan kannattava kasvuyhtiö.

Flatexilla on pankkilisenssi

Eniten pistää merkille, että Flatexilla on Saksassa pankkilisenssi. Se tarkoittaa vähintään yhtä tiukkaa kontrollia kuin De Giron nykyisessä rekisteröintimaassa Hollannissa.

Flatexin tiedotteen mukaan De Giro muuttuu samalla kyseisen pankkilisenssin alaiseksi. Se mahdollistaa laajemmat finanssipalvelut kuin nykyinen lainsäädännöllinen asema.

Palveluja kaipaamattomalle asiakkaalle muutoksen pitäisi tarkoittaa ainakin talletussuojan vahvistumista. Nythän De Girolla asiakkaiden käteisvarat ovat aina korkorahastoissa, koska ilman pankkilisenssiä talletustilejä ei saa ylläpitää.

Tuskin tällä käytännössä eroa on – paitsi se, että pankkilisenssillä toimivien yhtiöiden asiakkaiden käteistilivarat ovat talletussuojan alaisia. Näin oli myös välittäjien kohdalla ainakin viimeksi asiasta kuullessani.

Saksassa talletussuoja nostettiin rajattomaksi finanssikriisissä, eikä laki ole tietääkseni muuttunut. Tämän pitäisi koskea jatkossa De Giroakin.

Muuttuvatko kustannukset?

Asiakkaiden turvallisuutta kaupan pitäisi järjen mukaan vahvistaa – jos siinä nyt jotain epäiltävää on ollut. Senkaltaisista ongelmista en ole tosin tähänkään asti kuullut penkomallakaan.

Epäselvää on, jatkaako De Giro omalla nimellään. Asiakkaiden asemaan sillä ei pitäisi olla ainakaan välittömiä vaikutuksia, kummin tahansa.

Lähinnä huolettavat mahdolliset kustannusten muutokset. Wikipedian mukaan Flatex on vekslannut omia hinnoitteluperusteitaan muutamaan otteeseen niin kaupankäynnin kuin talletuskorkojen osalta.

Muutokset eivät vaikuta dramaattisilta, mutta vahvistunut markkina-asema saattaa tietysti johtaa kustannusten nousuun. Fuusioiden takana on usein hinnoitteluvoiman tavoittelu.

Nordnet ikävä esimerkki

Flatexinkin liikeidea kyllä nojaa De Giron tapaan halpuuteen, jonka kääntöpuolena on vaatimaton palvelutaso. Koska jälkimmäisen nostamista tuskin on edessä, hinnoittelu ei voi mittaansa enempää kiristyä johtamatta asiakaspakoon.

Toisaalta Nordnet on vastakkaisesta ikävä esimerkki. Se oli aikoinaan halpavälittäjä, mutta nykyään pohjoismaisiin jättivälittäjiin jo lukeutuvana sen hinnoittelu ei juuri eroa perinteisistä eli pankeista.

Mutta ei halpavälittäjäksi leimautunut voi hevin mullistaa liikeideaansa kaksin kourin. Joitain muutoksia lienee ajan mittaan silti odotettavissa. Seurattava tilannetta on.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2025 © Pörssihaukka