Muutamia uutisia aiheesta – ei siksi, että suosittelisin autobuumiin loikkaamaan mukaan, vaan kasvavina esimerkkeinä kokonaisen teollisuudenalan murroksesta ja samalla sijoitusbuumista. Vastaavaa täytyy hakea vuosituhannen vaihteen teknobuumista.
Sähköautoyhtiöitä tulee pörssiin nyt liki viikottain. Tuorein on Nyseen listautuva kiinalainen Xpeng, joka on saanut satoja miljoonia rahoitusta sikäläiseltä nettikauppajätiltä Alibabalta ja rikkaiden arabimaiden suurrahastoilta.
Uutisen mukaan taustalta löytyy siis harvinaisen isoa muskelia. Se varmistanee yhtiön pysyvän lauteilla ensimmäisten tyypillisesti vaikeiden vuosien ajan.
Xpengistä on tulossa Teslan haastaja ainakin Kiinassa. Hulppeilta nuo sen kaksi olemassaolevaa mallia näyttävät, vaikka se ei paljoa vielä todista.
Tämäkin episodi todistaa joka suunnan kiristyvästä kilpailusta, joka on yksi syy varoituksiini hypeyhtiöihin sijoittamisesta. Niiden hinnoittelu lähtee kaikkien skenarioiden optimaalisesta toteutumisesta, vaikka todellisuudessa se on äärimmäisen harvinaista.
Kiinalaisten ryntäys autobuumiin tuo myös mukanaan riskin protektionistisista toimista, joilla ulkomaalaisille kilpailijoille lyödään luu kurkkuun. Kiinahan ei ole edelleenkään todellinen avoin markkinatalous, vaan se suojelee erilaisin keinoin omia yhtiöitään.
Linja on vain tiukentunut Xi Jinpingin teräksisessä otteessa viime vuosina. Ja kylmä sota Yhdysvaltojen kanssa nimenomaan teknologiassa varmasti yhä kiristää tilannetta aina arvaamattomampaan suuntaan.
Viimeisin episodi on, että Donald Trump ajaa nuorten supersuositun, kiinalaisen pääomistaman nettipalvelun TikTokin pakkomyyntiä yhdysvaltalaiselle yhtiölle. Kiina ei jätä varmasti vastaamatta.
Mikä vastaisku on, mene tiedä, mutta amerikkalaisten sähköautotuottajien taklaaminen Kiinassa on varmasti yksi mahdollisuus. Ja Kiina on alan ylivoimaisesti lupaavin markkina.
Tämä ei ole pelottelua, vaan fakta. Kiina voi tehdä mitä huvittaa vielä suuremmin vapauksin kuin Donald Trump. Ja keskinäinen kahina siihen kasvavassa mitassa ajaa, ikävä kyllä.
Toinenkin autolistautumisuutinen julkistui: amerikkalainen Luminar on itseohjautuvan auton edelläkävijöitä, joka kaavailee yhteistyötä lukuisten autotehtaiden kanssa. Myös Luminar kuuluu Teslan – ja myös itseohjautuvaa autoa tekevän Googlen – kilpailijoihin.
Asian teknologisesta puolesta en sano mitään yhtiöitä tuntematta, eikä teknologinen osaaminen todellakaan kuulu mukavuusalueisiini. Mutta itselleni oleellista pointtia tapaukset alleviivaavat: kilpailu on kovaa avoimessa markkinataloudessa, kuten pitääkin.
Yhdenkään yhtiön asema ja tulevaisuus ei ole kiveen hakattu. Teknologinen etulyöntiasema voi haihtua rytistenkin, kuten kävi Nokian puhelinbisnekselle kymmenkunta vuotta sitten.
Nykyisten gorillojen haastajat voivat olla vasta kehdossa tai suunnittelupöydillä. Mutta autoala on niin massiivinen ja tärkeä, että myös vanhat toimijat lyövät pökköä pesään kyydissä pysyäkseen.
Tästä antaa hyvän muistutuksen talouslehti Forbes, joka jokseenkin omien argumenttieni mukaisesti arvioi Teslan poskettoman ylihintaiseksi osakkeeksi. Juttu on pitkä, mutta perusteellinen ja mainio aiheesta kiinnostuneille. Se kiinnittää huomion aivan samoihin asioihin kuin itse.
Teslan TK-bujdetti, joka Forberin mukaan on vielä hiipumassa kovassa investointirysäyksessä, ei mitenkään mahdollista sen markkina-arvoon leivottuja odotuksia automarkkinan dominoivasta asemasta. Tämä on ollut Pörssihaukan pointti koko ajan.
Tesla saa jonkin pysyvän aseman sektorilla, mutta ala pysyy rajusti kilpailtuna tässäkin teknologiamurroksessa aivan kuten ennenkin. Teknologinen etumatka kaventuu nopeasti, koska kilpailijoiden TK-budjetit ovat jättimäiset verrattuna velkaiseen ja pieneen Teslaan.
Teslan kalliit mallit eivät voi koskaan olla kuin pieni osa automarkkinaa, koska sellaisiin ei ole varaa useimmilla kuluttajilla. Kansanautojen kategoria on siltä kaukana, ja pysynee.
Satojen miljardien liiketoimintaa pyörittävät kannattavat yhtiöt eivät nosta käsiään pystyyn. Ja niiden lisäksi tunkiolle saapuu uusia kukkoja, joiden listautumisuutisia tippuu jatkuvalla syötöllä.
Sijoituskohteina jälkimmäinen osasto sisältää toki suuria mahdollisuuksiakin, mutta myös valtavia riskejä. Ennen kuin uusien yhtiöiden liiketoiminta osoittaa elinkelpoisuutensa eli muuttuu kannattavaksi, on kyse vain lupauksista ja odotuksista.
Buumialoilla ne ovat tyypillisesti ylimitoitetut, jos kohta jotkut yhtiöt pitkän ajan mittaan odotukset ainakin johonkin mittaan täyttävät. Mutta korkeiden odotusten takia listautuvien yhtiöiden hinnatkin ovat yleensä senmukaiset eli kalliit.
Se on itsessään aina riski, mutta varsinkin todellisten taloudellisten näyttöjen puutteessa. Ja vaikka osa startupeista lyö läpi, monet jäävät pelkiksi lupauksiksi, jotka pystyssä pysyessäänkin pettävät osakkeiden hintaan leivotut odotukset.
Joten aikamoista lottoa startupeihin sijoittaminen on, vaikka alan hyvin tuntisikin. Tästä syystä Pörssihaukan suosituksiin ei mahdu startupeja. Riskinhallinta on palvelun ydintä, ja uusien yhtiöiden arvaamattomat tekijät ovat aivan liian suuret.
Jos joku näillä haluaa onneaan kokeilla niin toivotan kaikkea menestystä, mutta mitään virallisia suosituksia en anna yhdellekään startupille. Se saattaisi olla hyvä liikeidea lyhyen aikaa, koska sijoittajat janoavat uusia lupaavia houkutuksia.
Se on jokaisen hypen tausta. Mutta se on myös lukemattomien sijoittajatragedioiden tausta. Ja varsinkin kokemattomien sijoittajien, jotka hyökkäävät isoilla panoksilla äkkirikastumisen kimppuun.
Sekä vastuuntuntoni että liiketoimintastrategiani estävät kovien riskien suosittelun. Niiden kanssa pelaaminen on piensijoittajalle venäläistä rulettia, ja pääoman säilyminen on sijoittamisessa pärjäämisen ja Pörssihaukan prioriteetti.
Pörssihaukan suositusyhtiö Amgen nousee Dow Jones -indeksiin muutaman viikon kuluttua. Tilaa sille joutuu tekemään toinen suositusyhtiö Pfizer.
Asialla tuskin on suurta merkitystä kummallekaan ainakaan liiketoiminnan kannalta. Se kuitenkin korostaa, että suomalaisille varsin tuntematon Amgen on maailmanluokan yhtiö, joka tekee liikevoittoa saman verran kuin Kone tai suomalaiset metsäjätit liikevaihtoa.
Pörssihaukassa Amgenia on käsitelty tuoreeltaan mm. turvamarginaalin yhteydessä, ja osakkeellahan on parasta aikaa osta-suositus. Sitten ensimmäisten osta-suositusten yhtiön osakekurssi on noussut noin 50 prosenttia.
Amgenin kurssi saattaa ottaa nyt uutisesta vauhtia, koska Dow Jones -indeksirahastojen on sitä hankittava. Ja taas Pfizerin kohdalla vaikutus on päinvastainen. Mutta nämähän olivat oikeastaan jo sisällä molempien suosituksissa, tosin uutisesta sinänsä tietämättä.
Huom: Pörssihaukassa on parasta aikaa kampanja kahden viikon ilmaisesta koejaksosta sitoumuksetta! Pyydän nöyrimmin informoimaan asiasta sijoittamisesta kiinnostuneita tuttujanne. Asiakasmäärän kasvu tietäisi palvelun entistä määrätietoisempaa kehittämistä.