Voiton lunastus ei ole ilmainen lounas

Ostaa vai myydä, kas siinä ikuinen pulma. Kuva: Galeria de Léo Pinheiro – Picasa, CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported license, Wikipedia Commons.

Kalle toivoi kommentissaan ahkerampia myyntisuosituksia lunastuskelpoisille osakkeille. Pörssihaukassahan varsinaiset myy-suositukset tulevat vain listalta poistuville, laatunsa näkemykseni mukaan menettäneille yhtiöille – paitsi pelipapereissa.

Myynnin luonteinen suositus on ylikuumentunut, jos osake karkaa sekä teknisesti että fundamentaalisesti liian ylös. En sitä yleensä käytä kuin syklisiin yhtiöihin, joiden aaltoileva liiketoiminta suosii osakkeesta luopumista laskumarkkinan ajaksi.

Yleensä vastaavissa palveluissa suositukset ovat moniportaisempia, mukana myös vähennä ja lisää. En käytä sitä, koska piensijoittajan yhtiökohtaiset positiot ovat yleensä korkeintaan joidenkin tuhansien suuruisia.

Niiden palastelussa ei ole mieltä jo kustannusten takia. Varsinkaan perinteisten välittäjien hinnoilla.

Pankit vekslaamiseen kannustavat saadakseen komissioita. Ne ovatkin tärkeä osa niiden tuottoja, mutta toinen asia paljonko asiakkaat siitä hyötyvät.

Kuumuus kertoo kovasta kunnosta

Toki osakkeista joskus voi olla perusteltua luopua, muistakin kuin syklisistä. Mutta hyvien yhtiöiden myyminen ei ole ilmainen lounas.

Kuumana käyvä osake houkuttaa lunastukseen, mutta se on kaksipiippuinen strategia. Kuumuushan kertoo yleensä ottaen yhtiön kovasta kunnosta – ja sellaiset kuuluvat ehdottomasti pitkään salkkuun.

Siksi en kovin hanakasti jaa ylikuumentunut-leimaa. Jokainen hyvän yhtiön myynti sisältää riskin riski tuoton menetyksestä.

Jos hinta ei putoakaan odotetusti, harmittaa vietävästi katsoa aina vain pullistuvaa mahtiosaketta. Ja miettiä, koska sielu antaa periksi ostaa se takaisin kalliimmalla.

Niben ralli äimistytti

Tällaisista aina vain paahtavista osakkeista on Pörssihaukassakin paljon jo kokemusta. Niben kaikkien aikojen ostohuuma ylitti jatkuvasti omat odotukset ja soti teknisen analyysin perinteitä vastaan.

Pitkä trendi-indikaattori DMI, konstikas mutta kenties paras indikaattori, taittui alas vasta liki neljä vuotta liki pystysuoraan kiivettyään. Lukema ylsi tasolle, jossa se käy kerran vuosikymmenessä.

Tällaista on vaikea odottaa saati ennustaa. Mutta tähänkin törmää. Ja se tekee vaikeaksi suositella loistoyhtiön myymistä.

Niben epätavallinen raketointi muistuttaa pikavoiton lunastuksen riskistä

Tulihan Nibekin alas lopulta. Mutta kauan ja korkealle sitä ennen kurssi kirmasi.

Alphabet vähän vastaava

Samoin kävi Alphabetille sen paahdettua vuodessa sadan prosentin nousun. Periaatteessa teknisen analyysin perusteella se olisi kannattanut myydä moneen otteeseen matkan varrella näyttäessään ylikuumentuneelta.

Mutta marssi vain jatkui – ja yhtiön hurjat raportit perustelivat kyllä jälkeenpäin sen aiheelliseksi. Isot sijoittajat tiesivät tarkkaan Alphabetin olevan elämänsä iskussa.

Teknisin perustein sille olisi voinut antaa ylikuumentunut-suosituksen jo viimeistään 2000 dollarissa, jolloin takana oli 50% nousu osta-suosituksesta. Nyt teknojätti maksaa liki 2800.

Korjausliike iski lopulta sillekin, toki. Mutta ei sekään uponnut kuin 2500 taalan pintaan.

Hersheyllä sama meininki

Tuore esimerkki on tuimaan ralliin äitynyt Hershey, ainakin osaltaan varmasti suhdannepelkojen takia – onhan suklaajätti todella defensiivinen laatuyhtiö. Ja saattaahan sen taloudessakin olla tavallista parempi vaihe, vaikka tasaisesti se tapaa jyskyttää.

Kyllä riehan täytynee kohta asettua, mutta onneksi en ole aiemmin sellaista markkinoinut. Aiempien superrallien uusiessa matkaa riittää vieläkin.

Hersheyn rallit voivat äityä todella sitkeiksi

Myy-suositusta en anna tälle hienolle varman päälle- yhtiölle. Mutta tuon oletetun taitteen otan esiin siltä melko varmasti näyttäessä.

Osta ja pidä helppoa

Virheitä tulee toki väistämättä sijoittajalle ja sijoittajapalvelulle. Mutta ikävimpiä niistä on suositella hienojen yhtiöiden myymistä vain korkeahkon hinnan takia.

Ei se silloin tietysti harmita, jos tilalle on noussut hyvä sittemmin rallatellut osake. Mutta salkun rotaation vaativuutta ei pidä vähätellä.

Osta ja pidä on helppo strategia varsinkin suhdannevapaille laatuyhtiöille. Ja sen lyöminen vaikeaa kokeneimmallekin.

Markkinakatsauksissa käyn kyllä läpi osakkeiden liikkeitä leveällä haarukalla. Vaikka keskityn etupäässä ostokohteisiin, perkaan myös tulikuumat osakkeet.

Silti jokaisen myyvän tulee ymmärtää menetetyn tuoton riski.

UNH pelipaperina kohta lunastukseen

Pelipapereissa systeemi on tietysti toinen – vaikka riskit sinänsä aivan samat. Sitä korostan.

Siellä kovasti noussut United Health Group alkaa kypsyä lunastuskelpoiseksi. Markkinoiden defensiivisten jano siivittänee sitäkin.

Vahva on veto vielä vastavirtaankin, kun indeksit sukeltavat VIX:in kiskoessa taas ylös, kuten maanantaina jenkkikatsauksessa jo odotin. Markkinoiden aaltoilu sinänsä on ikuista ja usein voimakastakin – muttei tee rotaatiosta silti helppoa.

Mutta sen myötä vaihtopelaajia riittää taas pelipapereihin. Ja kohta lisää ostettavaa pitkään salkkuun myös.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


2 thoughts on "Voiton lunastus ei ole ilmainen lounas"

  1. Juha Suomela sanoo:

    Moi. Uskoisin monille olevan ongelma pitää osaketta kuukausitolkulla. Millä ostaa lisää jos ei välillä myy? Toki jos laittaa lisää rahaa jatkuvasti osake tilille niin sitten sitä ongelmaa ei ole. Minä kyllä myyn aina jos osake on kuumentunut ja on voitolla, tietty on nousu usein jatkunut mutta hevosta on kuitenkin vaihdettu, koska ostettavaa on melkein aina.

    yst. Juha Suomela

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Moi Juha, se on varmasti mentaliteettijuttukin. Joku kaipaa aktiivista kierrätystä, toiselle sopii passiivinen tyyli.

      Itse olin aikoinaan kovinkin ahkera vekslaaja, ja siltä ajalta periytyy teknisen analyysin opiskelu. Toisaalta aktiivinen kauppa osoittautui herkästi petolliseksikin. Varsinkin kun kustannukset olivat tuolloin kovin korkeat.

      Mutta se on totta, että ostettavaakin löytyy käytännössä aina. Ja se toki perustelee kierrätyksen.

Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2025 © Pörssihaukka