Taseen rooli Pörssihaukan suosituksissa 4

Tupakalla on keskeinen osa Amerikan historiassa. Kuva: Wikipedia Commons.

Perinteisen arvosijoittamisen kriteereillä täytyy keskittyä korkean tasearvon eli P/B-luvun sekä mieluusti matalan velka-asteen osakkeisiin, koska se on turvallista ja takaa parhaat pitkän aikavälin tuotot. Näin voi toki olla, ainakin parhaassa tapauksessa.

Mutta mitään yleispätevää sääntöä siitä ei voi laatia, kaukana siitä. Kuten tässä sarjassa on nähty, erittäin matala tasearvo ja velkaa suhteutettu vaatimaton oman pääoman määrä eivät estä yhtiötä tekemästä vankkaa kassavirtaa. Mikä on hyvän sijoituskohteen aivan ensisijainen kriteeri.

Erikoisimpia esimerkkejä tästä löytyy joistakin hyvin vähän pääomaa vaativista ja korkeasti kannattavista yhtiöistä, muun muassa tupakkateollisuudesta. Vaikka kyse on todellakin teollisuudesta eli tehtaita ja muita konkreettisia tuotantofasiliteetteja vaativasta alasta, eivät sillä ainakin kauan toimineet yhtiöt useinkaan tarvitse kummoisia investointeja ja kiinteää omaisuutta.

Silti yhtiöt voivat olla kohtalaisen velkaisia, koska helposti halpaa rahaa saavana ne voivat nostaa velkaa näennäisesti jopa tappavat määrät ongelmitta. Pörssihaukan suositusyhtiö Philip Morris eli PM on tällainen. Se ei ole ainoa lajissaan, aika harvinainen kuitenkin.

PM:llä on velkaa 30 miljardia eli aika lailla liikevaihtonsa verran. Suhde on sama kuin Coca-Colalla ja tuplasti korkeampi kuin Teslalla.

Omaisuutta vähemmän kuin velkaa

Philip Morrisilla on toimintansa luonteen vuoksi niin vähän omaa pääömaa, että sen D/E-luku on negatiivinen. Sillä on siis enemmän velkaa kuin omaisuutta. Teknisesti PM olisi suoritustilassa ainakin eräiden valtioiden lainsäädännön mukaan.

PM:llä ei kuitenkaan ole todellisuudessa velkaongelmaa – koska se hitusen hiipuvallakin liikevaihdolla on edelleen erittäin kannattava yhtiö. Sen liikevoittomarginaali on tyrmäävästi liki 40 prosenttia.

PM:n kasvu takkuaa, mutta kannattavuus on pysynyt poskettomana

Noin 30 miljardin liikevaihdosta kuluu investointeihin, capital spending, vain noin miljardi. Luku ei ole oleellisesti muuttunut vuosiin, joten tuskin investointitarpeet merkittävästi kasvavat lähivuosinakaan.

PM:n vuotuinen vapaa kassavirta, free cash flow, on tällä hetkellä vähän päälle kahdeksan miljardia. Coca-Colan tapaan PM voisi maksaa velkansa joissakin vuosissa, jos liiketoiminnan luonne ei radikaalisti muutu.

Mutta PM:n ei tarvitse kiirehtiä velan kanssa, koska sen korkomenot ovat alle miljardin vuodessa. Coca-Colan tapaan se liitää valovuoden päässä velkaongelmista kannattavuuden pysyessä osapuilleen entisessä kuosissa.

Tesla on näennäisesti vakavarainen

Coca-Colan D/E-luku on 1,5 – joka on myös Teslan D/E-luku. Niiden oman pääoman velan suhde on siis laskennallisesti yhtäläinen, tästä näkökulmasta myös velkariski.

Näin siitä huolimatta, että Cokis on perinteisesti yksi historian kannattavimmista yhtiöistä, Tesla taas kroonisesti tappiolla junnannut tulokas, jonka velanhoito on ollut riippuvainen rahoittajien uskosta yhtiön selviytymiskykyyn.

Selitys on, että Teslan taseessa sen kiinteän omaisuuden arvoksi on määritelty noin parikymmentä miljardia, kun velkaa on jonkin matkaa toistakymmentä. Se kuulostaa oikein terveeltä – vakavarainen yhtiö!

Mutta velkaa ei makseta kiinteällä omaisuudella, vaan käteisellä. Jota Tesla ei edelleenkään kykene juuri tuottamaan.

Ja sen taseeseen merkityn omaisuuden arvo on täydellinen arvoitus tilanteessa, jossa velkojat löisivät lapun luukulle ja Tesla myytäisiin. Varmasti teknologiajohtajalle ostaja löytyisi – aivan toinen asia mihin hintaan.

Visio on täysin mahdollinen, eikä edes ylettömän epätodennäköinen. Kilpailu sähköautomarkkinoilla kiristyy perinteisten ja uusienkin valmistajien työntyessä jo ilmastomuutoksen ansiosta kasvavalle apajalle.

Kannattavuuden puute aina valtava riski

Teslan surkealle kannattavuudelle kiristyvä kilpailu on varmasti raju riski. Se ei voi jatkaa ikuisesti ulkoisen rahoituksen varassa.

Ja Teslan tehtaiden ja muun omaisuuden nimellinen arvo on konkurssitilanteessa kohtalaisen yhdentekevä komponentti. Aika varmasti se ei kattaisi likikään velkamassaa. Eli konkurssissa osakkeen arvo pääpiirteissään nollautuisi, sanokoon kirjanpito sitä tai tätä.

Näennäisesti vakavarainen Tesla polttaa käytännössä kaiken käteisensä korkoihin. Ja kasvaakseen se tarvitsee yhä lisää velkaa, koska kannattamattomana yhtiönä se ei kykene rahoittamaan kasvuaan kassallaan.

Tesla myös lisää jatkuvasti osakekantaansa. Se on yhtiölle turvallinen rahoituksen muoto, mutta kaventaa hissukseen kutakin osaketta kohti kertyvää kasvua ja tuottoa – mikäli Tesla siihen nyt ylipäänsä joskus yltää.

Nimellisesti Teslan omaisuuden määrä samalla kasvaa, kun se rakentaa uusia tuotantolaitoksia yms. Mutta se on silmänlumetta, jos kannattavuus ei ala kohentua toden teolla.

PM kasvattaa omistajiensa tasetta

Philip Morrisilla vastaavaa omaisuuden näennäistä kasvua ei synny. Vähäisten investointitarpeiden ansiosta se voi keskittyä jakamaan vapaata kassavirtaansa osinkoina. Tase ei turpoa, omistajien kassa senkin edestä.

Omistaja voikin kasvattaa omaa tasettaan ostamalla osingoilla lisää osakkeita. PM:n nykyisellä osingolla omistajan pääoma tuplautuu reilusti alle kymmenessä vuodessa, jos osinko jatkaa hitusenkin nousussa.

Ja samalla tietenkin osinkovirta. Josta syntyy osakesijoittamisen viimekätinen tuotto. Niin toimii korkoa korolle -tekijä.

Teslan poskettomasti hinnoitellun osakkeen tuotto on täysin riippuvainen kurssikehityksestä – joka taas pitkällä aikavälillä on kiinni sen kyvystä muuttua kannattavaksi. Osinkoa siltä ei kannata odottaa ainakaan oman elinikäni aikana nykyisillä trendeillä.

Kasvupotentiaali ei tee autuaaksi

PM:n kasvupotentiaali on varmasti olematon verrattuna Teslaan, eikä tupakkateollisuudelta haasteita puutu. Nykyisenkaltaisilla numeroilla PM on kuitenkin erittäin matalariskinen ja osingonmaksukykynsä ansiosta tuottoisa osake kurssikehityksestä riippumatta.

Teslan omistajan on pidettävä kylmä rinki ahterissa peukkuja, jotta yhtiön velkavetoinen kasvu kääntyy joskus kunnolla kannattavaksi liiketoiminnaksi. Eivätkä velkojat pistä sitä ennen lappua luukulle.

Toki Teslalle voi käydä hyvin, mutta sen varaan laskeminen on tässä kohtaa todellista uhkapeliä verrattuna vaikka Philip Morrisin huimaan kannattavuuteen ja velanhoitokykyyn.

Sarjassa on neljä osaa: yksi, kaksi, kolme ja neljä.


Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka