Osa yhtiöistä porskuttaa aina

Hersheytä ajoissa ostaneilla joulupidot jatkuvat edelleen. Kuva: Anthony DeLorenzo, CC Attribution 2.0, Wikipedia Commons.

Erilaisten ongelmien putkahtaessa muodossa tai toisessa talouteen moni sijoittaja miettii, onko nyt oikea aika omistaa osakkeita. Laajasti ottaen siihen voi vastata kaikissa olosuhteissa lyhyesti ja ytimekkäästi: kyllä.

Syitä löytyy useita. Ensinnäkin taloudessa on aina ongelmia. Suhteellisen arkisissakin oloissa, joista emme valitettavasti tällä vuosikymmenellä ole juuri nauttineet, vilahtelee aina jotain mörköjä.

Vaisussa suhdanteessa tuskailu kohdistuu kasvun puutteeseen. Vahvassa suhdanteessa inflaatioon ja nouseviin korkoihin.

Poliittisia kriisejä pukkaa jatkuvalla syötöllä. Ukrainan sota kuuluu järkyttävyydeltään ja talousvaikutuksiltaan pahimpaan kategoriaan, muttei ole silti ainutlaatuinen talouden ja sijoittamisen perspektiivissä.

Öljykriisin kesto ei toistu

Inflaatio jyllää hurjemmin kuin vuosikymmeniin, mutta sen edelleen suurimmat syyt eli koronan aiheuttamat tuotantohäiriöt ja laman ehkäissyt elvytys ovat hoidettavia tauteja.

Venäjän talousboikotti seurauksineen kestää vuosia, mutta talous sopeutuu siihenkin. 1970-luvun öljykriisi, jota Pörssihaukka on perannut useaan otteeseen – viimeksi maanantain jenkkikatsauksessa -, on toistaiseksi yhä kaukana talousvaikutuksiltaan.

Ja Pörssihaukan mielestä pysyykin. Koska asetelmat olivat taloudellisesti silloin paljon pahemmat. Ja sitä kesti seitsemän vuotta.

Tähän kriisiin sopeutuminen ei vie niin kauan. Välineitä löytyy paljon enemmän kuin tuolloin jo teknologisen kehityksen ansiosta.

Korona todistaa sopeutumiskykyä

Korona muistuttaa tuoreeltaan, kuinka tehokkaasti talouden toimijat keksivät keinoja poikkeusoloihin sopeutumiseen. Vaikka shokki tuli aivan pusikosta.

Etätyön räjähdysmäinen leviäminen tarjoaa siitä parhaan esimerkin. Myös koronarokotteiden kehitys onnistui paljon nopeammin kuin piti olla mahdollista.

Rokotekattavuus on ainakin vauraissa maissa jo varsin hyvä. Epidemian jatkumisesta huolimatta poikkeustoimet pääosin purettiin ainakin teollisuusmaissa.

Ihminen on nokkela olento. Mitä vaikeampi haaste, sen laajemmin ja tarmokkaammin sen kimppuun käydään.

Koronarokote todistaa ihmisen kykyä ratkoa yllättäviä ongelmia. Kuva: Risto Pitkänen, CC Attribution-Share Alike 4.0, Wikipedia Commons.

Osakkeet eivät ole kollektiivi

Siihen kannattaa sijoittajankin luottaa. Osakkeiden omistaminen vaatii perusoptimismia – jonka historia perusteleekin. Vaikeudet voitetaan.

Toisaalta osakepoimijalle tilanne on sikäli vielä helpompi, että yhtiöt eivät ole lammaslauman kaltainen kollektiivi. Niiden tilanteet vaihtelevat valtavasti oloista riippumatta.

Vaikeina aikoina ongelmiin törmäävät toki paljon useammat yhtiöt kuin yleisessä noususuhdanteessa, mutta eivät heikot suhdanteet silti tasaisesti jakaudu – oli syy se tai tämä.

Korona antoi siitä paraatimallin. Pörssihaukan yhtiöistä monet selvisivät kohtalaisen vaivatta, muutamat saivat jopa kunnon buustin.

Näin käy jatkossakin. Se on aivan varmaa.

Kurssit kulkevat omia polkujaan

Sama pätee osakemarkkinoihinkin. Sen liikkeet eivät ole yhdestä puusta veistetty kuin markkinapaniikeissa.

Silloin käytännössä kaikki sukeltavat, joskin paniikeissakin yksittäisten yhtiöiden erot ovat merkittäviä. Sitä saamme parasta aikaa tutkailla.

Koska olosuhteet eivät vaikuta kaikkiin yhtiöihin samalla tavalla, kulkevat niiden osakekurssitkin itsenäisiä polkujaan. Mitä pidemmistä aikaikkunoista on kyse, sen enemmän sijoituksen kohtalon ratkaisee itse yhtiö.

Mutta myös lyhyellä jänteellä. Yleisen markkinapaniikin keskellä kasa osakkeita on paahtanut ylös, korkeintaan volapiikissä notkahtaen.

Nousuja pukkaa paniikista huolimatta

Pörssihaukan parhaita tämän vuoden vastavirran kiiskejä ovat aakkosjärjestyksessä Abb Vie, Alphabet, Amgen, Axfood, Caterpillar, Hershey, Hormel Foods, Johnson & Johnson, Loomis, Nilörngruppen, Omnicom, Tractor Supply, United Health Group.

Vaikkapa osinkotykki Abb Vie, joka sai syksyllä vahvan osta-suosituksen alle 110 dollarissa, on kirmannut 50% ylös alle puolessa vuodessa. Ja päälle muhkea kasvava osinko.

Nyt se käy liian kuumana ostettavaksi, mutta kuvaa osuvasti talouden ja markkinoiden epäyhtenäisyyttä.

Abb Vien suositus alle 110 taalassa osui napakymppiin

Tasan samat sanat vaikka Axfoodista. Umpiluotettava ruokakauppias vajosi syksyllä tarjoukseen markkinoiden jälleen kerran hinnoitellessa osakkeita väärin.

Tämä on sijoittamisen arkea: yleisen ahdistuksen keskellä monet yhtiöt paukuttavat uusia ennätyshintoja. Toki samaan aikaan toiset voivat upota raskaaseen ja kenties pitkäkestoiseen laskumarkkinaan.

Varsinkin heikot ja ylihintaiset yhtiöt. Joita Pörssihaukka karttaa kaikissa oloissa.

Caterpillarin lasku luultavasti takana

Varsinkin defensiivisten eli suhdannevapaiden ja syklisten erot voivat olla tässä suhteessa valtavia. Mutta suhdanteetkaan eivät osu kaikkiin syklisiin samalla tavalla.

Vaikkapa Caterpillar on erittäin syklinen yhtiö, kuten raporttikatsauksessa varsin tarkkaan perkasin. Mutta myös liikkeiltään omaperäinen osake.

Apeaksi muuttuneista yleisistä suhdannenäkymistä huolimatta osake vaikuttaa vahvasti päättäneen liki vuosi sitten alkaneen loivan laskumarkkinansa. Kuten Pörssihaukka ounasteli antaessaan sille osta-suosituksia pitkän odottelun jälkeen alle 200 dollarissa.

Tässä kohtaa arvio vaikuttaa osuneen nappiin. Ei se toki salettia ole kuten mikään, mutta viikkotason tekninen analyysi antaa aivan samat signaalit kuin 2020 keväällä koronapaniikin yhä jyllätessä.

Caterpillarin TA näytti aivan samalta vähän koronapohjan jälkeen

Laajassa salkussa tulee toki vastoinkäymisiäkin vaikeina aikoina. Mutta vanhan hitin sanoin: yksi jos jättää niin toinen ottaa.

Strategia ei muutu

Ja on varsin vaikea tietää ennalta, mitkä pärjäävät parhaiten ja mitkä huonoiten. Siksi sijoitusstrategiaansa ei kannata vekslata olosuhteiden mukana.

Pörssihaukka ei niin tee. Kuten tähänkin asti osakkeet saavat osta-suosituksen, kun fundamenttihinta ja tekninen analyysi sitä puoltavat. Sitten osake kannattaa pitää.

Myyminen tulee ajankohtaiseksi vain dramaattisten muutosten tai pahan ylikuumentumisen seurauksena. Sitäkin tapahtuu. Mutta aika harvoin.

Laajasti ja laadukkaasti hajautettu osakesalkku on kaikissa oloissa paras ja turvallinen sijoituskohde. Kriisit ravistelevat, mutta jakautuvat epätasaisesti – ja haihtuvat aikanaan.

Kamuxin esittely lopulta tulossa – mahdollisesti jo huomenna, mutta luultavammin ensi tiistaina.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


2 thoughts on "Osa yhtiöistä porskuttaa aina"

  1. Mervi Korhonen sanoo:

    Ruotsalaiset Nolota ja Nibe ovat painuneet alas. Minun optimistisuus näiden kohdalla horjuu. Mitä mieltä sinä olet näistä firmoista?
    Mervi

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Mahtavia yhtiötä molemmat, en näe mitään syytä huoleen, vaikka sota suhdannetta nakertaisikin. Niben kohdalla mieluummin päinvastoin, osake tuli vain huipustaan alas oltuaan niin tolkuttoman kallis. Energiakriisi hyödyttää Nibeä, jopa suuresti veikkaan.

Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka