Naisten pärjääminen sijoittajana ei yllätä

mimmit

Jee, meidän salkut jyrää!

Nordnet julkaisi teettämänsä tutkimuksen, joka kertoo miesten pärjäävän selvästi huonommin sijoittajana heidän asiakkainaan. Viime vuonna naiset kepittivät miehet yli neljän prosentin kaulalla. Ero on valtava, jos kohta vertailuaika on lyhyt.

Tutkimuksen mukaan naiset ottavat osake- ja rahastosijoituksissaan vähemmän riskiä kuin miehet, mutta saavat silti huomattavasti parempaa tuottoa sijoituksilleen. Miehet ottavat paljon hanakammin riskiä.

Kumpikaan tulos ei yllätä. Ne päinvastoin ovat linjassa aiempien tutkimusten ja omien kokemusteni kanssa.

Riskinottoa pidetään menestyvän sijoittamisen ehtona, mutta totuus on päinvastainen yksittäiset poikkeukset pois lukien. Menestyvä sijoittaminen perustuu riskien karsimiseen.

Ja naiset ovat siihen miehiä taipuvaisempia kaikessa elämässä. Ilmiön syitä voi tulkita niin biologian, yhteiskunnan kuin kulttuurin näkökulmasta, mutta jokainen tietää sen todeksi omastakin kokemuksestaan.

Menestys ei todellakaan vaadi riskin maksimoimista

Sijoittamisen suurimpia harhoja on, että kovien riskien ottaminen olisi tie menestykseen. Tosiasiassa isot riskit palkitaan sijoittamisessa harvoin. Yleensä ne maksavat.

Esimerkiksi kuralla olevien käänneyhtiöiden jahtaaminen pikavoittojen toivossa on aidosti vaarallista puuhaa. Yksittäisten onnistumisten vastapainona on yleensä kasa surkeita floppeja. Niiden kattaminen tavallista suuremmilla voitoilla on kuviteltua paljon vaikeampaa ja harvinaisempaa.

Sukeltavan yhtiön ja osakkeen pohjaan osuminen on vaikeaa siihen varta vasten erikoistuneillekin, saati kokemattomalle. Miehet eivät sitä tyypillisesti usko ennenkuin ovat riittävän usein nenäänsä ottaneet. Naisia se harvemmin edes kiinnostaa.

Kapea hajautus johtaa auttamatta virheisiin

Riskeistä pahimpia on kapea hajautus. Riskipitoisen osakevalinnan kanssa se tuottaa varmasti tuhoa.

Totta kai poikkeuksiakin löytyy – voittavathan jotkut lotossakin. Vaikka valtaosalle lottoajista saldo on raskaasti tappiollinen vuosien mitassa. Kuten on riskisijoittajillekin.

Kapean hajautuksen kautta syntyvät riskit myös johtavat helposti virhearviointeihin ja -päätöksiin. Jos salkussa on vähän osake-eriä, niiden voimakkaat kurssiliikkeet luovat kovan hermopaineen, joka johtaa muun muassa paniikkimyynteihin osallistumiseen.

Usein se johtaa myös voittojen liian nopeaan kotiuttamiseen eli osake myydään varmuuden vuoksi kesken parhaan nousun.

Ja riskisijoittajan profiiliin kuuluu, ettei hän osta enää tätä hyvää osaketta takaisin kalliimmalla hinnalla, koska se merkitsisi virheensä myöntämistä.

Kaikki nämä virheet syövät tuottoa ja lisäävät kustannuksia.

Yliaktiivinen kauppa on tuhoisaa

Nordnetin tutkimuksen perusteella suomalaiset miehet ottavat yli kymmenkertaisesti riskiä sijoituksissaan verrattuna naisiin. Sekään ei yllätä.

Riskisijoittamisen arkisimman muodon urheiluvedonlyönnin asiakkaista suurin osa on miehiä. Sen näkee hetkessä vaikka piipahtamalla raviradalla. Tytöt täyttävät hevostallit, mutta ravipelureita heistä tulee harvoin.

Toinen tutkimuksen merkittävä ja muuta tutkimusta tukeva havainto on, että miehet käyvät kauppaa kaksi kertaa enemmän kuin naiset. Sekään ei yllätä, ei myöskään sen seuraus eli heikko menestys. Ne kulkevat päinvastoin käsi kädessä.

Jatkuva treidaaminen ei kannata

Yliaktiivinen kauppa on varmimpia tapoja turmella salkkunsa. Jokainen kauppa tuo kustannuksia, joiden kattaminen tuottoa maksimoimalla on useimpien kohdalla pelkkä haave.

Treidaaminen on erittäin vaikea lajia sitä vuosia parhaan tekniikan avulla harrastaneillekin. Yksittäisten osakkeiden kanssa se on liki mahdotonta, koska hajautusvaatimuksen takia osake-erät eivät saa olla suuria. Se taas tekee niiden treidaamisesta suhteellisesti kallista.

Osake-erien suurentaminen kustannusten karsimiseksi johtaa ainakin piensijoittajan kohdalla kapeaan hajautukseen. Tuloksena on hyvin korkea riskitaso. Ja se polttaa sormet jokseenkin väistämättä.

Yllätyksiä tulee niin markkinoiden kuin yhtiöiden kohdalla. Kapeassa salkussa jälki on karmivaa.

Pelaaminen ei tuota, se on addiktio

Innokasta treidaamista perustellaan tuoton maksimoimisella. Todellinen syy on miehille naisia ominaisempi pelihimo.

Jatkuva kauppa on metsästykseen, kalastukseen ja urheiluun verrattavaa jännitysviihdettä. Sitä pidetään yllä hatarilla argumenteilla, vaikka oman salkun kehitys todistaa ihan muuta kuin treidaamisen tuloksellisuutta.

Pelaaminen on hyvin addiktoivaa. Ja kuten kaikki addiktit, treidausaddikti keksii aina selityksiä pelaamiselleen ja tappioilleen.

Yliaktiivinen kaupankävijä halveksii passivista sijoittamista ja kuvittelee olevansa supersijoittaja, mutta numerot eivät mielikuvaa tue. Selitys kuuluu, että tuuri ei vain ole nyt käynyt, mutta se kääntyy huomenna.

Minulla on tästä takavuosilta omaakin kokemusta. Ja varsin paljon lähipiiristä. Riskinotto, peliaddiktio ja kärsimättömyys ovat ennen muuta miesten ongelmia.

Turvallisuushakuisuus on menestyksen ehto

Pörssihaukan huoneentaulu on riskien mahdollisimman tehokas karttaminen. Se on vuosien kokemukseni mukaan kohtalaisen helppoa, kun ottaa lusikan kauniisti kouraan.

Turvallisuushakuinen strategia ei ole menestyksen este vaan sen ehto. Maltillisesti hinnoitellut matalariskiset yhtiöt ovat yleensä parhaita sijoituskohteita, etenkin kun niitä tarkastellaan kollektiivina eli laajan hajautuksen näkökulmasta.

Nordnetin tutkimukselle identtisiä sijoitustutkimuksia on tehty valtavasti. Ne muistuttavat menestyvän sijoittamisen luonteesta. Se edellyttää laajaa hajautusta, riskejä kaihtavaa huolellista osakevalintaa ja yliaktiivisen kaupan välttämistä.


2 thoughts on "Naisten pärjääminen sijoittajana ei yllätä"

  1. Jouni Korvenranta sanoo:

    Hauska kirjoitus. Noinhan se menee. Tosin en pidä totonpelaamista tai urheiluvedonlyöntiä minkäänlaisena sijoittamisena ja kalastaminen on itselleni kaikista rentouttavin harrastus. Ei jännitystä ollenkaan.

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Kiitos!

      Ei ravipelaaminen toki ole sijoittamista ainakaan sanan varsinaisessa merkityksessä. Harrastan sitä kyllä itse, olen tehnyt niin pikkupojasta asti, koska nautin siitä juuri jännityksen ja hevosten itsensä takia. Voi sitäkin tehdä systemaattisesti ja sikäli pitkäjänteisenä sijoittamisena, mutta matematiikka on kustannusten takia ihan liikaa peluria vastaan.

      Mutta ymmärrän sen puoleen hyvin riskinoton psykologisen viehättävyyden. Mutta sijoittamisessa se on vaarallista, koska summat ovat toista luokkaa. Tämän sanon tosiaan suurella kokemuksella takavuosilta. Olen tehnyt ne miesten tyypilliset virheet.

      Kalastaminen on sekin rakas harrastus ja tosiaan rentouttavaa, mutta onhan siinäkin jännityselementti. Siinä sen kyllä saa erittäin matalalla riskillä – mitä nyt vehkeet maksaa. Ja kalaakin sentään joskus saa.

      Heikki

Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka