Tapio kysyi, kuinka kannattaa lähestyä ylikuumentuneita osakkeita – myydä osa vai kaikki? Hypätäkö myöhemmin mukaan vai etsiä jotain muuta?
Pörssihaukan ostosuosituslistan kolmesta ohjeistuksesta yksi on ylikuumentunut. Sen saanut osake on ainakin teknisesti rajusti yliostettu eli osakkeen tekniset indikaattorit hyvin korkealla – kun osta-suosituksen saaneella taas matalalla.
Ylikuumentuneen osakkeen fundamentaalinenkin hinta on jo korkea. Tämä siis vallitsevien tietojen ja yhtiön tuloshistorian perusteella.
Tuloskuntohan saattaa joskus tarjota yllätyksiä eli yhtiöllä mennä epätavallisen hyvin syystä tai toisesta. Tuttujen yhtiöiden kohdalla sellaista tapahtuu harvoin, mutta mahdotontahan tuskin mikään on.
Tai kuumentumisen takana saattaa kurkkia huhu yrityskaupasta, joka toteutuessaan merkitsee kovaa preemiota osakkeen hintaan. Jolloin ralli osoittautuu perustelluksi.
Lähtökohtaisesti ylikuumentunut on laatuosake, josta halutessaan voi kuitata hyvän voiton kurssin kavuttua mahdollisimman korkealle. Joskushan osakkeita useimmat aikovat myydäkin.
Ylikuumentuminen on siihen lähtökohtaisesti oikea sauma. Ei mene ainakaan alihintaan.
Ongelma on, että ylikuumentuminen voi edelleen pahentua eli osake kallistua ja kallistua. Siinä tapauksessa myyminen harmittaa. Hyvästä osakkeesta luopuminen spekulatiivisen välivoiton takia sisältää riskinsä.
Siksi kysymykseen ei ole helppoa vastausta. Paitsi sen osalta, kannattaako osake ostaa myöhemmin takaisin.
Kyllä, ehdottomasti. Ylikuumentunut-suosituksen idea osaltaan on juuri se, että kyse on hyvästä kohteesta, jonka odotettavasti saa myöhemmin halvemmalla.
Siitä ei valitettavasti ole varmuutta. Mutta aika usein niin käy.
Vaikkapa Elisalle. Sinänsä todella luotettava mutta hidasliikkeinen yhtiö sekoitti sijoittajien päät osakkeen kiehuttua aina 60 euroon asti.
Osake kärähti pahasti niin teknisesti kuin fundamentaalisesti. Ja niinpä se reippaasti alemmas tulikin rotaation kierrättäessä rahaa.
Arvio ei toki aina toimi ihanteellisesti. Myyty osake voi jatkaa ylemmäs, ja pudotessaankin jäädä luopumishinnan alle.
Se on spekulaation riski. Joten yksiselitteistä ja varmaa vastausta ei ole. Vain osan posaa myymällä voi kaventaa väärän ajoituksen riskiä, toki myös vähentää mahdollista hyötyä.
Jos hyvän mutta ylikuumentuneen yhtiön pitää salkussaan, ainoaksi murheeksi pitäisi jäädä vain putoavan osakekurssin ihmettely. Siihen auttaa kärsivällisyys.
Toki jos tilalle löytyy tuotto-odotukseltaan parempaa tavaraa niin myyminen muuttuu aina perustellummaksi. Vaikka Konetta olen pitänyt ylikuumentuneena sen kiivettyä 60 euron päälle ja aina 75 euroon asti.
Jonkin verran se alas kiskaisi, mutta palasi jo takaisin ATH:nsa tuntumaan. Sukellus ei yltänyt niin syvälle kuin oletin ja toivoin.
Kone on taas todella kallis osake. Yhtiön laadusta huolimatta – koska ei sen kasvu edellytä kasvuyhtiön arvostuskertoimia.
Koneen myyminen syksyllä kalleimpaan aikaan oli ainakin sikäli viisasta, jos tilalle otti eri potentiaalin osakkeita, kotimaisista osapuilleen verrokeista vaikkapa alihinnoiteltuja ja teknisesti ylimyytyä Valmetia, Ponssea ja Scanfilia.
Vaihto kannatti ruhtinaallisesti. Sikäli sota ei koskaan yhtä miestä kaipaa, jos ja kun vaihtoehtoja riittää.
Nyt kyseiset osakkeet taas puolestaan kihisevät. Hyvin yhtiöillä toki menee, mutta kyllä vahva suhdanne on hintaankin ajettu koko lailla täysimääräisesti ja rapiat päälle.
Keväällähän ylikuumentuneita osakkeita viliseekin aina etenkin Euroopan pörseissä markkinoiden seotessa osinkokiimaan.
Osinkonsa irrottanut Scanfilhan tuleekin jo lujaa alas. Pulkkamäki voi jatkua useita kuukausia.
Se on ihan suoranainen toive. Hyvää on mukavampi napata salkkuun halvalla kuin kalliilla, koska se mahdollistaa ylituotot.
Scanfil saakin osta-suosituksen taas heti kun tekninen analyysi suosii sitä. Ei se ikuisesti koskaan ole vienyt.
Tähän pelipaperisysteemikin nojaa. Markkinoiden rotaatio ajaa aina osan osakkeista yliostetuksi ja ylimyydyksi.
Joten, vaikka hyvän osakkeen myyminenkin on aina riskinsä, ylikuumentuneen kohdalla se tuskin kovin suureksi kasvaa.
Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Taloon pitäisi tehdä salaojaremppa. Taidan myydä tässä vaiheessa ylikuumentuneet pois kustannuksia kattamaan. Sikäli kypsä myytäväksi. Jos ei olisi käteiselle tarvis, niin tuskin tulisi myytyä.
Se juuri on vähän ylikuumentunut-suosituksen idea, että voi tarpeen tullen lunastaa osapuilleen hyvään aikaan, jos rahatarve iskee. Ainahan niitä tilanteita vastaan tulee.