Lyhyt vai pitkä salkku?

Treidaaminen tuo jännitystä mutta harvoin kunnon tulosta. Kuva: Rafael Matsunaga, Attribution 2.0 Generic license, Wikipedia Commons.

Pörssihaukan toimintaan kuuluu, että minulle voi esittää mitä tahansa sijoittamista ja tietenkin sivustoa koskevia kysymyksiä. Vastaan kykyni ja aikaresurssieni mukaan.

Jäsenistön laajetessa se voi tuottaa ongelmia, mutta toistaiseksi olen kohtalaisen hyvin kaikkiin saanut vastattua. Yleisesti kiinnostavasta aiheesta teen kunnollisia juttujakin. Tällä kertaa siihen innosti Johanna:

Kun porukka puhuu lyhyistä ja pitkistä salkuista, niin onko heillä käytännössä useita eri tilejä, joilla vain tietyn tyyliset osakkeet ja rahastot omallaan? Vai onko kaikki samalla tilillä ja sisältö vain näennäisesti jaotellaan?

Holdaamista tai spekulaatiota

Lyhyt ja pitkä salkku viittaavat sijoitusten kestoon. Pitkässä salkussa ne ovat tyypillisesti vuosia ja vuosikymmeniäkin.

Lyhyt salkku viittaa spekulatiiviseen sijoittamiseen eli papereita ostetaan ja myydään tiheästi. Tempo vaihtelee sijoittajasta riippuen päiväkaupan joistakin minuuteista ja tunneista joihinkin viikkoihin tai kuukausiin.

Teknisesti pitkä ja lyhyt salkku voivat olla yhdessä eli samalta tililtä voi tehdä nopeaa kauppaa tai holdata osakkeita vuodesta toiseen. Verotuksellista tai muuta laillista, byrokraattista tms. tarvetta erillisiin tileihin ei ole.

Erillisten tilien luominen on sinänsä helppoa. Yksityiskohdat selviävät kultakin välittäjältä. Useamman tili hoitokaan ei vaadi kummoista vaivaa.

Pörssihaukka suosittelee pitkää salkkua

Eri välittäjillekin tilien hankkiminen on helppoa. Aktiivista kauppaa harjoittavalle mm. Degiro on erittäin hyvä vaihtoehto, mutta se ei välitä enää suomalaisia osakkeita.

Itselläni on erillisiä tilejä Degirolla ja Nordnetissa erinäisistä syistä. Degiroa käytän aktiiviseen kauppaan, mutta yhtä hyvin siellä voi pitää pitkiä sijoituksia.

Pörssihaukka suosittelee lähtökohtaisesti osakkeiden holdaamista eli osta ja pidä -strategiaa, tosin syklisten osakkeiden kohdalla tilanne voi olla hitusen toinen. Mutta Pörssihaukan suositusyhtiöt soveltuvat syklisinäkin holdaamiseen jo osinkovirran ansiosta.

Mutta nopeampaakin kauppaa varmaan moni harrastaa, jonkun verran siis itsekin. Jos molempia strategioita toteuttaa, erillisten tilien pitäminen on järkevää.

Yksinkertaisesti siksi, että niitä on vaivatonta vertailla. Salkun kehityshän näkyy jokaisella tilillä eri aikaväleillä.

Tutkimukset puoltavat holdaamista

Nopeasta kaupasta innostuneet uskovat ainakin aluksi pärjäävänsä keskimääräistä paremmin, ja monet niin väittävät vuosien jälkeenkin. Todellisuudessa aktiivinen kauppa ei kannata kuin poikkeustapauksissa.

Asiaa on tutkittu paljon, aina yhtäläisin tuloksin: mitä aktiivisemmin teet kauppaa, sen huonommin pärjäät. Hurjaa tulosta tekevät aktiivikauppiaat ovat lähes poikkeuksetta pelkkä katulegenda.

Ammattitreiderit, jotka toimivat pörsseissä toisten toimeksiantoja toteuttamassa, ovat oma lukunsa. Heidän ansaintalogiikkansakin on aivan toinen.

Tämä pitää kutinsa niin usein, että etenkään aloittelijan on jokseenkin turha kuvitella kuuluvansa armoitettuun pieneen vähemmistöön. Siihen on moniakin syitä, joita Pörssihaukassakin on perattu eri yhteyksissä.

Kaupankäynti maksaa

Yksi oleellinen ovat jo kustannukset. Degirolla se on pieni riesa etenkin jenkkiosakkeilla, joiden kauppa ei maksa kuin puoli euroa kappale, mutta yleensä se on paljon kalliimpaa.

Tuollaiset tavalliset luokkaa prosentin kustannukset kauppaa kohti ovat erittäin kovat nopeassa kaupassa. Se ei ensi alkuun siltä tunnu, voivathan osakkeet tehdä kymmenienkin prosenttien loikkia muutamassa päivässä tai viikossa.

Mutta säännöllinen kauppa tuo silti rajusti kustannuksia välittäjien tyypillisillä hinnoilla. Ja varsinkin piensijoittajan pääomilla, jossa yksittäiset positiot eivät ole suuria.

ETF-kaupalla ongelman voi kiertää, koska niihin voi laittaa rahaa turvallisesti lähtökohtaisesti rajattomasti. Mutta treidaamisen muita reunaehtoja ei sekään muuta.

Spekulointi on vaikea laji

Spekulointi on paljon vaikeampaa kuin kuvitellaan ja uskotellaan. Välittäjät innostavat kyllä siihen turvottaakseen komissioitaan, mutta asiakkaan etu se ei lähtökohtaisesti ole.

Pörssihaukan suositukset toki perustuvat siinä mielessä aktiivisen kaupan periaatteisiin, että ajoituksia haetaan teknisellä analyysilla. Mutta en itsekään väitä sen olevan helppoa saati virheetöntä.

Sen vuoksi suosituksia ei ole tarkoitettu spekulaatioon kuin siinä tapauksessa, että kyseessä on pelipaperi. Muutama sellainen on Pörssihaukassa ollut, viimeksi Berkshire Hathaway.

Mutta senkin kohdalla tulos on kaksijakoinen. Osta-suositus osui todella hyvin 180 dollarin nurkassa.

Myy-suosituksen annoin 200 dollarin kohdalla, mutta muistuttaen kurssin voivan jatkaa ylemmäs. Näin on käynyt: kurssi koputtaa jo 220 dollaria.

Hyvä osake ei kaipaa treidausta

Berkshirenkin kohdalla kyllä korostin, että sen voi ostaa jokseenkin huoletta holdaukseenkin eli pitkään pitkään salkkuun. Ja toki senkin kurssi vielä kiskaisee alas.

Berkshire muuttui ylimyydystä vauhdilla yliostetuksi

Ja sen tapahtuessa riittävässä mitassa eli teknisen analyysin suosiessa Berkshire nousee taas pelipaperiksi. Se voi viedä kuukausia, koska ylimyyty ja yliostettu tila eivät tämän mittaluokan yhtiöllä vaihdu hetkessä.

Ja toinen asia on, kannattaako sillä spekuloida. Hyvää osaketta on helpointa holdata.

Ja varsinkin useita kertoja vuodessa nakuttavien jenkkiosakkeiden kohdalla spekulaattorin on huomioitava menetetyt osingot. Osinkotykeille ne ovat osakekurssia tärkeämpi osa tuottoa.

Berkshire muuten teki juuri isoja kauppoja Japanissa, Buffett osti sikäläisiä treidausyhtiöitä. Hänelle ominaisesti kyseiset yhtiöt takovat vahvaa kassavirtaa ja osinkoa.

Kuten on Pörssihaukankin tyypillisten sijoituskohteiden laita, ei sattumalta. Buffett on tärkeimpiä oppimestareitani.

Korkea liikevaihto, matala tuotto

Nopea kauppaa kiehtoo sijoittajia, jotka janovat toimintaa ja jännitystä. Treidaaminen antaa kovia kiksejä, ainakin aluksi.

Tästä syystä innokkaimpia treidereitä ovat nuoret miehet. Koronan aikanahan treidauksesta on tullut villitys halpojen mobiilivälittäjien kuten Robinhoodin avulla. Se on myös lisännyt katulegendoja treidaamisesta oikotienä rikastumiseen.

Harrastin aikoinaan paljonkin aktiivista kauppaa. Tästä syystä sijoittamisen liikevaihtoa on minulle kertynyt koko uralla seitsennumeroinen luku eli liikkuu miljoonissa.

Se ei ole aktiiviselle treiderille vaikeaa. Mutta korkea liikevaihto ei tarkoita korkeaa tuottoa, yleensä päinvastoin.

Vertaile,  jos treidaat

Vähensin treidaamista ratkaisevasti jo vuosia sitten eli siirryin lähes täysin pitkään salkkuun. Se oli käänteentekevä kokemus: tuotot paranivat nopeasti.

Yhtä oleellista oli, että opin keskittymään numeraaliseen sijoittamiseen: valitsemaan osakkeet avainlukujen perusteella. Se mahdollisti hyvin laajan ja turvallisen hajautuksen ilman tappavaa työmäärää.

Nämä vuosien varrella hankitut kokemukset ja maksetut oppirahat johtivat lopulta Pörssihaukan perustamiseen. Kun on tehnyt tyypilliset piensijoittajan virheet, osaa niitä varoa ja toisia varoittaa.

Aktiivista kauppaa voi toki kokeilla sen kiehtoessa, ja Pörssihaukan suosituksista on urakassa varmasti apua. Mutta kannattaa rajoittaa lyhyen salkun koko aika pieneksi, ja varautua pettymyksiin.

Lyhyen ja pitkän strategian menestystä omalla kohdallaan on palkitsevaa vertailla, jos pitää salkut erillään. Se auttaa varmasti oman strategiansa määrittelyssä.

Jos tulos on se mikä yleensä, aktiivisen kaupan lopettaminen on harvinaisen helppoa.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


2 thoughts on "Lyhyt vai pitkä salkku?"

 1. Timo sanoo:

  ”Verotuksellista tai muuta laillista, byrokraattista tms. tarvetta erillisiin tileihin ei ole.”

  Erillisistä tileistä on verotuksellista hyötyä siinä tapauksessa, kun haluat treidata osakkeella, jota olet aikoinaan ostanut halvalla ja et halua lunastaa voittojasi. Jos treidaat yhdellä tililla, FIFO-periaatteen mukaan aikoinaan ostetut osakkeet menee myyntiin ensiksi.

  Yhtenä syynä haluttomuuteen myydä hyvin nousseita osakkeita on hankintameno-olettama. ”Olettama on 40 % myyntihinnasta, kun omaisuus on omistettu vähintään 10 vuotta.”

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Kiitos tarkennuksesta, Timo, tuossa tapauksessa eri tileillä on merkitystä verotuksellisesti. Eli jos haluaa sekä holdata jotain osaketta, mutta myös treidata sitä myöhemmin ostetuilla positioilla.

   Liekö tällainen tuplastrategia miten yleisesti käytetty, mutta tässä tapauksessa kaksi eri tiliä on perusteltu jo tästäkin syystä.

Vastaa

Sijoituskohteet
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka