Wärtsilä saa mennä

Siperialainen takatalvi karkottaa Wärtsilän Pörssihaukasta

Sijoittajan ja sijoittajapalvelun täytyy joskus taipua epämieluisiin päätöksiin. Ikävimpiä niistä on yhtiöstä ja osakkeista luopuminen odotusten pettäessä ja uskon loppuessa.

Tarkkoja valintakriteereitä noudattamalla sitä ei tule usein vastaan. Pörssihaukassa Ukrainan sota pakotti jo parista perinteisestä yhtiöstä sen tekemään, ja nyt saa mennä kolmas osittain samasta syystä.

Kuten jo aiemmin totesin, Wärtsilän takkuaminen on kestänyt liian kauan pitääkseen yllä luottamuksen teollisuutemme todelliseen konkariin. Yhtiötä on vaivannut vuosia heikko kasvu, jonka päälle perinteisesti vakaa kannattavuuskin rapautui viime vuosina.

Wärre nousi suosituksiin, koska aiemmin se on toipunut vaikeuksistaan suhdanteen kohentuessa. Näin kuitenkin tapahtui vain vaivalloisesti koronakuopan jälkeen, vaikka monet konepajat porskuttivat elämänsä iskussa elvytyksen siivittämänä.

Inflaatio painaa päälle

Wärtsiläkin sai valoa tunneliin viime vuoden lopulla tilauskirjan turvotessa ja kannattavuuden virkistyessä vähän aiempaa tasoa kohti. Sitten iski Venäjä – ja kustannusinflaatio karkaa taas käsistä Wärren kaltaisilla yhtiöillä.

Se oli keskeinen teema yhtiön tuoreessa puhelinraportissa sijoittajille. Tilauskertymän pitäisi yhä kasvaa, mutta kustannuspaineet etenkin metallien hinnoissa ovat nousseet rajusti.

Niitä voi johonkin mittaan siirtää asiakkaille, mutta se vaikeuttaa myyntiä. Tilausten peruutuksia on jo tullut, ja se lienee vasta alkua.

Euroalueen kuluttajainflaatio on yhä kiihtynyt uusiin huippuihin. Se alkaa nakertaa ostovoimaa, joka vaikuttaa ainakin viiveellä investointituotteiden kysyntään.

Ikävä kuokkavieras aiheuttaa harmia nyt monella suunnalla

Tilanteen kohentumista ei ole näköpiirissä. Vaikka Ukrainaan saataneen jossain kohtaa jonkinlainen rauha, monien tärkeiden metallien tuottajan Venäjän pakotteet ja vapaaehtoiset ostoboikotit kestävät hamaan tulevaisuuteen.

Rakenteelliset ongelmat vievät vuosia

Vaikkapa risteily-yhtiöt, Wärtsilän yksi avainasiakassegmentti, saavat kovasta inflaatiosta lunta tupaan. Kulut nousevat ja asiakkaiden matkusteluvalmius heikkenee.

Myös energiamarkkinoiden myllerrys kestää vuosia Euroopan irtautuessa Venäjästä. Sillä saattaa olla osin myönteisiäkin vaikutuksia Wärtsilään, mutta kokonaisuus uppoaa syvälle hämärään.

Jos Eurooppa lisää venäläisen kaasun edes jossain määrin pakotelistalleen, ajautuu teollisuus vaikeuksiin. Pahimmassa raossa on siinä tapauksessa Saksa.

Sijoittajan on oltava optimisti, muttei toiveajattelija. Sodasta seuraavien rakenteellisten ongelmien korjaaminen vie aikansa.

Euroopan korvaavien energialähteiden luomisessa puhutaan jo vuosista. Eikä sille ole vaihtoehtoa.

Kannattavuus taas vaikeuksissa

Kannattavuuden elpyminen, joka oli Wärren keskeisiä tavoitteita, joutunee koipussiin epämääräiseksi ajaksi. Etenkin, kun sen olisi pitänyt parantua enemmän jo koronamyrskyn jälkeisessä noususuhdanteessa.

Wärtsilän kannattavuus on laahannut jo vuosia

Usko loppui

Ehkä niin vielä joskus. Mutta Pörssihaukka ei jaksa spekuloida ja odottaa, vaan lyö pillit pussiin eli Wärre poistuu suosituksista.

Joskus se vain on viisainta. Kaksi viikkoa sitten listalta poistettu ja myynti-suosituksen saanut Nokian Renkaat lähti saman tien alas kuten odotin.

Nyt yhtiö leikkaa rutkasti osinkoaankin ja on pakotettu vuosien kalliiseen investointiurakkaan Venäjän tehtaan korvaamiseksi. Sillä on edessään pitkä harmaa tunneli.

Hyvä puoli tilanteessa on se, että Wärre sai ylikuumentunut-suosituksen jo viime kesänä. Pörssihaukassa se tarkoittaa syklisille käytännössä myy-suositusta, joten yhtiön voi poistaa listalta omantunnon tuskitta huolimatta surkeasta markkinaraosta.

Laadukkaita syklisiä riittää

Kaikilla investointituotteiden valmistajilla on nyt toki samoja ongelmia, muttei välttämättä yhtä vakavia. Aiemmin jo esiin nostettu verrokki, amerikkalainen Cummins on Wärtsilän tapainen raskaiden moottorien konepaja, mutta pärjännyt paljon paremmin jo vuosia.

Senkin laskumarkkina jatkunee vielä jonkin aikaa teknisen analyysin perusteella, joten kiire ei ole. Mutta sen osoittaessa päättymisen merkkejä oikein houkutteleva osake.

Moottorijätti Cummins ihastuttaa varmuudellaan

Turha juuttua Hesan kapeaan pörssiin, jos ja kun laatua löytyy muualta. Ja usein vielä hyvinkin kohtuuhintaista.

Teollisuuden ulkopuolella loistosyklisten valikoima kasvaa edelleen. Jonossa odottaneen rautatieklassikon Union Pacificin kurssi pääsi karkaamaan, mutta aikanaan sekin vajoaa ostohintaan.

UNP muistuttaa osaltaan, etteivät edes sykliset marssi aina yhtä jalkaa. Se on osakepoiminnan graniittinen kivijalka.

Black Rock lähiaikoina

Vaikkapa varainhoitojätti Black Rock keikkuu jo liki ostopaikkaa, mutta sopiva dippi pysyy vielä tilauksessa. Syklinen sekin on finanssisektorin tapaan, mutta paljon vähemmän altis teollisuutta kampittavalle inflaatiolle.

Suorat kustannukset eivät juuri koskaan ole Black Rockin ongelma. Haasteita tuovat kysyntä ja alan kova kilpailu, mutta hyvin se on niissä pärjännyt.

Joten vaihtoehtoja löytyy, aina. Eivätkä vaikeimmatkaan ajat kaikkia murjo, ainakaan samassa mitassa.

Pelipapereissa tuskin tulee päivitystarvetta ennen ensi viikkoa. United Health Groupin makean pikavoiton lunastus ainakin lähestyy, mutta vieläkin höyryä näyttää piisaavan.

Huomenna ostosuosituslista ja markkinakatsaus tavalliseen tapaan.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


2 thoughts on "Wärtsilä saa mennä"

 1. Markku Louhisuo sanoo:

  Hei.

  Kylläpä sivustosi teki osakkeisiin sijoittamisen helpommaksi. Ei tarvinnut miettiä kahden viikon kokeilun jälkeen, että otanko vuositilauksen vai enkö ota.

  Onko mahdollisesti tulossa markkinarakoa Britti osakkeisiin? Niistä tekee mielenkiintoisen verotus, jos olen oikein asian ymmärtänyt. Ja onhan Lontoon pörssi yksi maailman vanhimmista ja suurimmista pörsseistä vaikka ei suoraan sitä kautta helposti pääse sijoittamaan.

  Yt. Markku

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Kiitoksia kovasti Markku! Hienoa saada tällaista palautetta. Mikroyrityksellä on omat eikä ihan vähäiset rajoitteensa, mutta siksi täytyykin panostaa vahvuuksiinsa. Sijoittamisen tekeminen helpoksi on siinä keskeistä. Että sekaan uskaltaa vähemmälläkin kokemuksella.

   Britannia on sikäli tosiaan hyvä markkina, että lähdeveroa se ei peri osingoista. Ongelmaksi tulee se, että suoraan sinne sijoittaminen ei onnistu ainakaan kaikilta välittäjiltä, mm Nordnetin kautta ei, ja siellä on monen tilaajan tili.

   Useampiin pörsseihin listattujen osakkeiden kohdalla tätä ongelmaa ei ole, joten ei mitenkään mahdotonta, etteivätkö kyseiset yhtiöt voisi nousta suosituksiin. Kun vain sopivia löytyy.

   Osinkotykkejä voisi katsella juuri lähdeveron puuttumisen takia. Yhtiöiden perkaaminen ja esittely on kuitenkin työlästä, joten ihan hetkeen tuskin tätä tapahtuu.

Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2022 © Pörssihaukka