Raporttikaudelta jäi joitakin yhtiöitä rästiin, ne pakettiin tällä viikolla. Ei raporteilla kiire normaalisti olekaan, ainakaan Pörssihaukan yhtiöiden kohdalla kuin poikkeustapauksissa.
Markkinat voivat toki reagoida kiivaasti suuntaan tai toiseen, mutta pääsääntöisesti hätäily on turhaa ja haitallista. Tämä kannattaa kokemattoman sijoittajan tiedostaa äimistellessään raporttien potkaisemia kurssiliikkeitä.
Mitä tasaisempi yhtiö, sen vähemmän yksittäisiä raportteja kannattaa tuijottaa ilman todella painavaa syytä. Eilen jo markkinakatsauksessa käsitelty Hershey on tästä mallitapaus.
Q2 makeisjätti teki hyvää jälkeä, toki koronan runtelemasta vertailukaudesta tuli sillekin epätavallisen vaikea. Nyt se on jo ikävä muisto.
Liikevaihto kasvoi 16,5% rapian vaille kahteen miljardiin dollariin. Myynti koheni kaikilla markkinoilla, mutta etenkin kansainvälisen segmentin 70% kasvu on huima parannus.
Siellä Hersheyllä riittää kasvuvaraa muutenkin enemmän kuin Amerikassa, jonka ulkopuolelta yhtiö saa vasta kymmenenosan liikevaihdostaan. Kilpailu on kovaa, mutta yli satavuotias konkari todistanut pärjäämiskykynsä.
Nettotulos kasvoi 12,4% nostaen vertailukelpoisen epsin 1,47 dollariin. Liikevoittomarginaali oli Hersheylle ominainen 23% eli todella hyvä elintarvikesektorille.
Yhtiön ohjeistus nousee koronan taittuessa. Liikevaihdon kasvuksi se povaa 6-8% ja vertailukelpoiseksi epsiksi 6,79-6,92 dollaria, nousua noin kymmenen prosenttia viime vuodesta.
Hershey osti vahvasti kasvaneen Lily´sin, joka tuottaa vähäkalorisia suklaita eri muodoissa. Kauppa tukee Hersheyn strategista panostusta perinteisiä sokeripommeja terveellisempiin herkkuihin.
Lily´s on lajin pioneereja ja arvostetuimpia brandeja. Linja osuu epäilemättä kuluttajatottumusten muutoksiin. Liki puolen miljardin kauppa rasittaa hiukan Hersheyn tulosta, mutta petaa tulevaa kasvua.
Hershey marssii kuten tähänkin asti: tasaista kasvua hyvällä kannattavuudella. Osakekohtainen tulos ja osinko ovat yli tuplanneet kymmenessä vuodessa, mitä sopii odottaa jatkossakin.
Kotimaisen Fazerin huhutaan aikovan pörssiin, ja hyvän lisän se toisikin. Mutta Hershey ajaa saman asian – ja paremminkin globaalina yhtiönä.
Harvoin Hesrsheytä halvalla saa, mutta se on ominaista näin luotettaville defensiivisille yhtiöille. Suklaamestari saa osta-suosituksen aina teknisen analyysin suosiessa.
Se lienee edessä syksyn mittaan. Edelliset ovat osuneet ihan mukavasti markkinamonttuihin.
Riskipapereihin kuuluva sähköpakettiautojen startup Electric Last Mile Solutions eli ELMS antoi ensimmäisen osarinsa. Se ei tietysti kummoista dataa sisällä, koska yhtiön operatiivinen toiminta on vasta aluillaan.
Raportin mukaan urakka etenee suunnitellusti. SPAC-listautuminen toi kaivatut rahat, Mishawakan tehdasta Indianassa viimeistellään tuottamaan jakelupakuja, joista ensimmäisten pitäisi tupsahtaa linjalta jo seuraavalla kvartaalilla.
Seuraavia mallejakin suunnitellaan jo kuumeisesti. Kaikki ok toistaiseksi – ainakin yhtiön mukaan.
Sitten vain odotellaan, pitävätkö sanat ja toiveet kutinsa. Startupien kanssa se on jokseenkin puhdasta arvailua.
Taustathan ELMS:illä ovat hyvät. Omistajavoimiin kuuluva Dongfeng on iso hyötyautojen tuottaja Aasiassa. Sen teknologista osaamista ELMS hyödyntää.
Akut toimittava CATL on alansa ykkösiä. Se mahtuisi Pörssihaukkaan kasvuyhtiöksi, mutta kiinalaista yhtiötä ei saa kuin sikäläisestä ja piensijoittajalle vaikeasti saavutettavasta pörssistä.
Lisäksi Joe Biden tukee vahvasti sähköautoja osana ilmastopolitiikkaansa. Se osaltaan vaikutti ELMS:in päätökseen rantautua juuri Yhdysvaltoihin, jossa se luokitellaan kotimaiseksi yhtiöksi omistajapohjasta riippumatta.
Osakkeen liikkeet voivat olla mitä vain vielä kauan. Tällaisen yhtiön taloudellinen vakaus toteutuu parhaassakin tapauksessa vasta vuosien päästä, ja siihen asti sijoittajien odotukset ehtivät muuttua moneen kertaan laidasta toiseen.
Osta-suositukset tulevat teknisen analyysin perusteella, mutta lyhyt pörssihistoria vaikeuttaa niitäkin. Mutta näillä on mentävä ja osakkeen vuoristorataan totuttava.
ELMS on edelleen lupaava tulokas, mutta enempää ei siitäkään uskalla tässä kohtaa sanoa. Epävarmuuden vuoksi startupit eivät kuulu Pörssihaukan kalustoon kuin höysteinä.
Toki niillä parhaassa tapauksessa vuolee makean tilin ajan mittaan. Riskit ovat kuitenkin toista luokkaa kuin Pörssihaukan matalariskisillä ja kriisikestävillä normiyhtiöillä.
Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.