Tulossatoa: Yllätysraketti

Olisit poikennut ajoissa Genuine Parts Companyssa. Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

Sijoittamisessa on riskinsä, jotka yleensä tulevat yllätysten muodossa. Yhtiöiden kehitys ei aina yllä odotuksiin, ja markkinat varsinkin voivat kiskoa mattoa alta omaehtoisista syistään.

Mutta sijoittaja kokee usein myönteisiäkin yllätyksiä. Pörssihaukan suurimpia iloisia paukuttajia on listalle huikean varmuutensa takia nostettu varaosajätti Genuine Parts Company, jonka kasvu repesi koronamontun jälkeen suorastaan raivoisaksi.

Pörssihaukassa lähes alusta asti ollut GPC teki 2019 liikevaihtoa 17,5 miljardia ja epsiä 4,42 dollaria. Nyt kolme vuotta myöhemmin samat luvut ovat 22 miljardia ja 8,34 dollaria.

Liikevaihdon kehitys ei toki hätkäytä, vaikka noin 10% kumuloituva vuosikasvu kunnioitettava on tälle toimialalle ja veteraanille. Mutta epsin liki tuplaaminen ällistyttää – varsinkin kun koronamontussa 2020 eps jäi vain rapian päälle dollariin.

Kirkas ennätysvuosi

Kannattavuus siis parani. 2022 liikevoittomarginaali ylsikin 7,6 prosenttiin, GPC:n raameissa huippuluokkaa. 2019 heikossa suhdanteessa se jäi vain 5,9 prosenttiin.

Ero ei tunnu ehkä suurelta, mutta suhteellisesti liki kahden prosenttiyksikön heitto tällä marginaalin tasolla vaikuttaa huomattavasti tulosriviin. Yli kahdeksan taalan eps on yhtiön kirkas ennätys.

Ja kova luku suhteutettuna GPC:n 90 taalan osakkeen hintaan sen noustessa listalle. Halvemmallakin sitä sai aika kauan jatkuneessa koronakuopassa.

GPC:n eps räjäytti koronamasennuksen pois

Q4 jatkoi vielä pääpiirteissään huippusuhdanteessa. Liikevaihto ja vertailukelpoinen tulos noin +15%, eps 2,05 dollaria.

Uskomaton varmuus

Edellisestä kvartaalista luvut hiukan putosivat, mutta vuoden loppu on alalla yleensäkin hiljaisempaa. Liikevoittomarginaali valahti vaihteeksi kuuteen prosenttiin, inflaation oloissa se ei ihmetytä.

Eikä huolestuta. GPC:n marginaali heittelee suhdanteissa tehden siitä syklisen yhtiön, kaukana kuitenkin riskisestä.

GPC:n liikevaihto on laskenut sadan vuoden aikana vain neljästi vuositasolla: kolmesti toisen maailmansodan takia ja 2020 koronan runttaamana. Moinen varmuus herättää suurta kunnioitusta.

Ja vaikka voittomarginaali ei ihmeelliseltä näytä, on se vähän pääomaa kaipaavalla alalla oikein hyvä. Sijoitetun ja oman pääoman tuotot kuuluisivat vaikka Hesan pörssissä ehdottomaan eliittiin.

GPC:n pääoma tuottaa paljon paremmin kuin marginaali antaa ymmärtää

Kasvu on silloin halpaa ja turvallista, ja omistajille jää jaettavaa. Tällaisia yhtiöitä Pörssihaukka saalistaa.

Tappiota GPC ei ole tietääkseni tehnyt koskaan yli sadan vuotensa aikana. Velanhoito vie muutaman prosentin liikevoitosta ja sen velkojen keskimääräinen korko on vähän päälle kaksi prosenttia.

Kasvu tasaantuu

Autojen varaosat ovat yhtiön kahdesta segmentistä se suurempi, mutta teollisuuden varaosat kasvavat nopeammin ja tuovat jonkin verran parempaa katetta. Suunta on oikein hyvä.

Autoteollisuuden murroksen seurauksia GPC:hen on vielä vaikea arvioida. Joka tapauksessa teollisuuden varaosien rooli kasvaa jatkossa, eikä sillä suunnalla näy uhkakuvien vilahdustakaan.

Kuluvana vuonna yhtiö odottaa kyydin tasaantuvan muttei katkeavan. Liikevaihdolle se ohjeistaa noin 5% kasvua ja nettotulokselle 6-7%. Ei hurjaa mutta varsin mukavaa todella matalariskiselle globaalille toimijalle.

GPC odottaa tasaisempaa mutta silti oikein hyvää vuotta

Vähän vajaan yhdeksän dollarin eps istuisi sujuvasti GPC:n pitkään linjaan. Se tuskin paljon totuudesta heittää.

Yli 100% Pörssihaukassa

Osakkeen suositukset nostavat kaksijakoisia tunteita. Ostot ovat osuneet kyllä makoisiin rakoihin, niistä napanneet lienevät lippu korkealla muutkin kuin minä.

GPC kuuluu yllätysraketteihin. Parhaista paikoistahan kertyy jo sadan prosentin tuotto, mukana hyvin kehittynyt osinko. Sitä GPC on nostanut jo 66 vuotta putkeen, mitä enempään yltää vain yksi yhtiö maailmassa.

Siitä ei suositus parane. Ei sikäli yllätä, että tuotto hakkaa haukotellen neljän vuoden ajalla vaikkapa maailman tärkeimmän indeksin USA:n SP500.

Se on noussut samana aikana +40%, Hesan isojen yhtiöiden OMX25 vain +20%. Kovaa menoa GPC:ltä varsinkin olemattomaan riskiin nähden.

GPC:n tuotto ylitti Pörssihaukan odotukset

Edellisistä osta-suosituksista kertyy taas turhan paljon aikaa – syynä osakekurssin korkea tekninen lämpötila. Aiheetta se ei toki ole paahtanut, yhtiön kuntomittari on kiilunut yhtä punaisella.

Yllätys sekin, kun sykliset laajasti ottaen ovat tuskailleet nahkeita olosuhteita. Aika erikoista, että autoteollisuuden osakkeiden kyntäessä kuraojaa GPC:n tahti kiihtyi.

Vaan kyllä GPC vielä houkuttelevaan ostorakoon valuu, kun kasvunkin pitäisi hidastua. Indikaattorien ja kokemuksen puolesta uskoisin osakkeen vielä käyvän jossain 150-160 taalan haarukassa.

Sieltä olisi taas todella vaivaton kohde hyvällä tuotto-odotuksella.

Sijoittajapalvelujen luvuissa virheitä

Somessa hirnutaan Nordnetin yhtiödatapalvelulle, jossa Nordean osinko näyttää huikeasti liki kuutta – siis euroa, koska osakkeen hinta näkyy oikein euroina.

Osinkohan on 0,80 euroa kuten eilen tulossadossa perattiin. Nordnetin luku on kai osinko Tanskan kruunuissa. Se selviää kurkkaamalla viereistä eps-saraketta, jossa seisoo 7,06 DKK.

Erikoinen moka, muttei tosiaan ainutkertainen, Nordnetille tai muiden sijoittajasivustojen tiedoille. Päivitettävää on valtavat määrät.

Hupsistakeikkaa, valuutat sikinsokin Nordnetin ohjelmassa

Esimerkiksi tulostiedot ja P/E luvut ovat olleet aika useinkin väärin osakkeiden splittaamiseen jälkeen. Ajan mittaan luvut korjataan, mutta se saattaa viedä ällistyttävän kauan.

Atlaksessa virhe kohta vuoden

Vaikkapa Pörssihaukan yli 100% tuottaneisiin kohteisiin kuuluva, listalle alusta asti kuulunut Atlas Copco splittasi osakkeensa neljään osaan jo viime kesänä eli kohta vuosi sitten. Nordnetin ohjelma ei ole sitä vieläkään huomioinut.

P/E-luku on sen mukaan liki 80 ja eps alle 2 kruunua. Atlas näyttää törkykalliilta päälle sadan kruunun kurssilla

Atlas Copco on Nordnetin datan mukaan pöyristyttävän kallis

Vaikka todelliset luvut ovat P/E noin 20 ja eps liki neljä kruunua. Hintansa sekä teknisen analyysin puolesta Pohjoismaiden kannattavin konepaja on saanutkin osta-suosituksen jo joitakin viikkoja.

Nordnetin kardinaalimunauksen tarkistaa helposti

Sivustot ovat näppäriä tiedonhakuun, mutta niihin ei pidä koskaan täysin luottaa. Atlaksen yhä korjaamaton virhetieto on Nordnetin kokoisellle palvelulle jo karmea munaus, vallan kun yhtiö kuuluu markkina-arvoltaan Pohjoismaiden suurimpiin.

Jos joku luku vaikuttaa missä tahansa lähteessä vähänkään oudolta, kannattaa se tarkistaa yhtiön omilta sivuilta. Siellä ei virheitä saa olla, muuten yhtiö syyllistyy pörssissä vakavaan tiedotusvirheeseen.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka