Tulossatoa: Syöpälääkkeet raketoivat

Gileadin syöpälääkkeet lähtivät lentoon

Monet sijoittajat haravoivat yhtiöitä, joiden vasta oraalla olevissa tuotteissa piilee vielä toteutumaton kysyntäpotentiaali ja kovan kasvun mahdollisuus. Yleensä tällaiset yhtiöt ovat nuoria.

Mutta hyvinkin kokeneilla yhtiöillä varsinkin lääketeollisuudessa saattaa tuoteputkessa lymytä hittituote, usein täsmälääke vaikeasti hoidettavaan sairauteen. Gilead on tästä mallitapaus.

HIV-lääkkeisiin erikoistunut Gilead on ollut hiukan hankala kohde suositeltavaksi. Kyseinen tuoteryhmä on muuttunut melko stabiiliksi ja koronan aikana taantuvaksikin, koska HIV-potilaat pelkäävät hakeutua hoitopaikkoihin tartunnan pelossa.

Gilead on ollut jo joitakin vuosia kannattava joskin paikalleen jämähtänyt. Vauhtia saadakseen se on pistänyt miljardeja yrityskauppoihin suunnaten etenkin syöpähoitoihin.

Odotus palkittiin

Isot ostokset ovat aina riskaabeli kasvun väline verrattuna omaan kehitystyöhön. Gileadin syvät taskut ja perustuotteista kertyvä vahva kassavirta kuitenkin pitävät riskin säällisenä.

Odotuksiltaan suurimpia ovat olleet taipaleensa alussa hankitut Yescarta ja Tecartus (leukemia) sekä Trodelvy (vaikea rintasyöpä). Tulokaslääkkeiden menestystä ei kuitenkaan voi kukaan etukäteen taata.

Se edellyttää vakuuttavia hoitotuloksia. Ja niiden on oltava myös hintansa arvoiset, koska vaikeiden sairauksien hoidot tyypillisesti maksavat.

Pörssihaukka on muistuttanut Gileadin kohdalla, että tasaisen hyvän osingon ohella kyse on potentiaalisesta kasvuyhtiöstä – jos hankinnat saavat ilmaa siipiinsä. Nyt se hetki on käsissä, ainakin toistaiseksi.

Kaikkien mainittujen kolmen lääkkeen myynti loikkasi Q3 noin 80%, yltäen yhteensä liki 600 miljoonaan. Summa kattaa noin 10% Gileadin liikevaihdosta.

Trodelvylle kiitosta jo Suomestakin

Kyseiset lääkkeet ovat myös saaneet lääkeviranomaisten hyväksyntöjä eri puolilla maailmaa, ei itsestään selvyys sekään. Vaikkapa EU:n auetessa markkina on valtava ja ostovoimainen.

Tässä kohtaa näkymät ovat todella hyvät, joskin lääketeollisuudessa saa varautua kaikenlaisiin käänteisiin. Toisaalta asemansa vakauttaneet hittilääkkeet tuovat tuhtia tulosta vuosia.

Suurimmat odotukset kohdistunevat Trodelvyyn, jolla voidaan korvata vaikeimman asteen rintasyövässä kemoterapia. Maallikon on vaikea arvioida tuloksia, mutta muun muassa suomalainen tutkimus pitää niitä merkittävän hyvinä, joskin hintaa kovana julkiseen terveydenhuoltoon.

Trodelvyn teho saa kiitosta jo Suomessakin

Vastaaviin arvioihin törmäsin ulkomaisissakin alan julkaisuissa. Joten aika ilmeisesti Trodelvysta tulee yleinen hoitomuoto. Ja myös Yescartasta ja Tecartusista.

Syöpälääkkeiden nousukiito selittää myös osakkeen roiman +30% rallin kuukaudessa. Odotukset alkavat toteutua.

Kate kestää kustannukset vaivatta

Muut luvut ovat vähän sekalaiset. Koronahoito Vekluryn kysyntä laantuu epidemiankin niin tehdessä. Se on kompensoinut HIV-lääkkeiden taantumista.

Nyt tämä Gileadin edelleen selvästi suurin tuoteperhe puolestaan saa nostetta, kun potilaat uskaltautuvat taas hoitoon. Yhtiön kassavirralle se on tärkeää.

Vekluryn takia liikevaihto laski, ja yritysostojen kustannukset söivät liikevoittoa. Mutta se ei ole oleellista. Fokus kohdentuu tulevaisuuteen ja etenkin syöpälääkkeisiin.

Kannattavuus Gileadilla on edelleen valtaisa. Yrityskauppojen kustannuksista huolimatta liikevoittomarginaali huitelee liki 50 prosenttia.

Yritysostojen kustannukset (punainen) eivät estä posketonta katetta (keltainen)

Hyvin luistaa, ja ohjeistuskin nousee: liikevaihto noin 26 miljardiin 2022 ja vertailukelpoinen eps noin seitsemään taalaan. Ja siitä aina ylemmäs tulevina vuosina, jos odotukset osapuilleenkin täyttyvät.

Listalle nosto kannatti

Kovan nousun seurauksena osake saattaa valua alemmas jonkin aikaa, mutta yhtiön ja osakkeen pitkä näkymä kirkastui liki kertaheitolla. Ja rallista huolimatta osake on edelleen halpa, kassavirtapohjainen P/CF vain noin kymmenen.

Huippukannattavaa Gileadia ei siis edelleenkään hinnoitella kasvuyhtiöksi. Vaikka merkit siihen jo vahvasti viittaavat. Osta-suositukset tulevat silti tuttuun tapaan teknisin perustein – ja eihän edellisestä olekaan kuin sen kuukauden verran.

Gileadia joutui puntaroimaan tavallista tarkemmin, kun se nousi listalle syksyllä 2020 yhtiön käydessä läpi murrosta, osana sitä laajentuminen uusille kentille isoilla yrityskaupoilla. Ajoittain hermostuttikin, ei enää.

Gileadin osta-suosituksetkin ovat osuneet jokseenkin kohdalleen TA:n avulla. Osinkojen ohella kurssivoittoakin kertyy plakkariin jo mukavasti, vallankin yleiseen laskumarkkinaan raamitettuna.

Keskolla yhä vahva veto

Inflaatio ja korkojen nousu nakertavat vähittäiskaupan odotuksia ainakin sijoittajien silmissä, mutta ei maailma niin yksioikoinen ole. Pörssihaukan tuoreimman yhtiön Keskon tiedote kertoo lokakuun myynnin kasvaneen vertailukelpoisesti 6,0 %.

Päivittäistavarakaupan myynti kasvoi kokonaisuutena 5,0 %. Ruokapalvelu Kespro oli ykkönen 12,3%:lla.

Rakentaminen ja talotekniikkakin puski vielä muikean 8,8% kasvun paikallisissa valuutoissa. Eipä taantumasta toistaiseksi ole hajuakaan, vaikka notkahdus lienee edessä.

Valoa harmaaseen marraskuuhun Keskosta

Osake seilannee aikansa 20 euron tuntumassa ja saa jokaisesta sopivasta teknisestä raosta osta-suosituksen. Kesko kuuluu luotettavuudellaan ja muhkealla osingollaan kotimaisista sijoituskohteista vähämurheisimpiin.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


2 thoughts on "Tulossatoa: Syöpälääkkeet raketoivat"

  1. Vaittinen Anssi sanoo:

    Eli en nyt oikein ymmärtänyt. Onko Gilead mielestäsi osta vai ei juuri nyt? 🤔

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Vähän kinkkinen itsellekin, siksi muotoilu oli ehkä epämääräinen. Hinta ei ole ongelma, mutta teknisesti osake nyt niin kuuma, että pidän parempana odottaa jonkinlaista korjausta alas.

Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka